Arama

Doğanyol - Malatya

Güncelleme: 4 Şubat 2012 Gösterim: 1.706 Cevap: 0
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
4 Şubat 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Doğanyol - Malatya
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 4.686
  • Şehir nüfusu: 1.578
  • Köy ve belde nüfusu: 3.108
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TÜİK
  • Yüzölçümü: 233 km²
  • Koordinatlar °′N, °′E
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Doğu Anadolu
  • İl: Malatya
  • Plaka: 44
  • Kaymakam: Emrah Yılmaz
Doğanyol, Malatya'nın bir ilçesidir.
Sponsorlu Bağlantılar
1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Doğanyol ilçesinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 500 yıl kadar önce köy olarak kurulduğu, 80 yıllık belediyelik ve nahiye olduğu söylenmektedir. Doğanyol'un eski ismi "Keferdiz" olarak geçmesine rağmen, kaynaklarda "Kefersut" ve "Kefersük" olarak geçmektedir.

Tarihçe
Osmanlı İmparatorluğu zamanında şimdiki Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı olan Doğanyol, daha sonra Elazığ iline, Cumhuriyetten sonra da Malatya iline bağlanmıştır. kesin tarihi bilgi yoktur.

Coğrafya
İlçenin yüzölçümü 233 km2 dir. İlçe Malatya'ya 120 km mesafede olup, ilçenin doğusunda Diyarbakır ilinin Çüngüş ve Çermik ilçeleri, batıda Pütürge ilçesi, güneyde Adıyaman ilinin Gerger ilçesi, kuzeyde Elazığ ilinin Sivrice ilçesi ile komşudur. Karakaya Barajı sınırları içerisindedir. Bölgenin su ihtiyacı bu barajdan sağlanmaktadır.Kayısı yetiştiriciliği ilçedeki en önemli gelir kaynağıdır.

Nüfus ve idari yapı
2000 genel nüfus sayımına göre toplam nüfusu 10.778 kişidir. (Toplam Nüfusu 1562 olan 3 köy Yamaç, Örencik ve Köklükaya 1992 yılında ilçeden ayrılarak Pütürge ilçesine bağlanmıştır). Şehir nüfusu 5.360, köylerin nüfusu 5.418'dür.

Eğitim ve kültür
Okuma yazma oranı her sene itibariyle yükselmektedir.ilçede ilkokul ve lise bulunmaktadır.

2f73l

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.