Arama

Mustafakemalpaşa - Bursa

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 1.878 Cevap: 1
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
11 Şubat 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Mustafakemalpaşa - Bursa
MsXLabs.org & Vikipedi,özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Mustafakemalpaşa, Bursa iline bağlı bir ilçedir. 60 Bin civarındaki Şehir Nüfusu ve 102.410 İlçe Nüfusuyla Bursa'nın İnegöl ve Gemlik'ten sonra 3.büyük ilçesidir. Mustafakemalpaşa Uluabat Gölü kıyısında bulunan Mustafakemalpaşa ilçesi; doğusunda Orhaneli, güneydoğusunda Büyükorhan, güneybatısında Balıkesir'in Kepsut ve Dursunbey, batısında Balıkesir'in Susurluk, kuzeyinde Karacabey ve Uluabat Gölü, kuzeydoğusunda merkez ilçe ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 25-40 metredir. Bursa şehir merkezine uzaklığı 82 kilometredir. Akdeniz iklimi özelliklerini taşır.100 binden fazla kişinin yaşadığı Mustafakemalpaşa,1 belediye, 6 belde, 104 köyden oluşur.

Tarihi

Eski adı Kirmasti Kremastre olan ilçede Hitit Uygarlığı, Bitinya Krallığı hüküm sürmüş; Miletopolis adında bir yerleşim kurulmuştur.M.S. 300’de psikoposluk merkezi olan kent, Romalılardan sonra sırayla Bizans, Selçuklu ve Karesioğulları yönetimine geçmiştir.Kirmasti adını Bizans döneminde kasabanın kadın yöneticisi olan Kirmastorya’dan aldığı sanılmaktadır. 1336’da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 2 Temmuz 1920‘de Yunan işgaline uğramış, 14 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmıştır.1909 da; 3 Cami, 5 Mescit, 1 Medrese, 1 Rüştiye,8 İlkokul, 2 Kilise, 2 Hamam, 7 Han, 183 Dükkan, 4 Tabakhane, 2 Boyahane, 3 Dokuma El Tezgahı, 2 Buharlı 1 Atlı 6 değirmeni bulunduğu ilçe; Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kasaba meclisi aldığı bir kararla Atatürk’e atıfta bulunarak Mustafakemalpaşa olarak isimlendirmiştir.

İklimi
Bölgenin iklimi Akdeniz-Karadeniz ikliminin geçiş özelliğini gösterir. Yazları sıcak ve kuraktır. Kışları da son yıllarda yağmur yağışı artmıştır.

Ekonomi
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday, patates, mısır, şekerpancarı,arpa, üzüm, fasulye yetiştirilir. Merinos koyunu ve sığır yetiştiriciliği yapılır. Uluabat Gölü’nde tatlısı balıkçılığı da yapılmaktadır. Karacalar için koruma ve üretme alanı kurulmuştur. İlçede bor mineralleri, linyit yatakları, madensuyu kaynakları bulunur. Mustafakemalpaşa´da 1 organize sanayi bölgesi, 4 gıda sanayi kuruluşu, 7 un fabrikası, 2 yem fabrikası, 27 süt ve süt mamülleri işletmesi ve 280-Sayılı MKPaşa Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi vardır.

Tarım
İlçe Bursa'nın en gelişmiş tarım ilçesidir. Neredeyse her türlü tarım bitkisi yetişir. Özelliklede tahıl ürünleri çok fazla yetiştirilir. Ayrıca organik tarım açısından da gayet gelişmiştir. Sanayi tipi domates üretiminde yüzbinlerce ton ile liderdir. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler şekerpancarı, Ayçiçeği, buğday, mısır, üzüm, fasülye, zeytin,arpa,soğandır.

Sanayi
M.K.Paşa ilçesini sanayisi cok gelişmemiştir.Ancak Paşalar civarında bir organize sanayi bölgesi vardır. Bununla birlikte belli sanayi kuruluşları (fabrikaları)vardır. Bazı fabrikalarıda yurdun her köşesine mal satmaktadır. (TAT - SEK - TAMEK - MERKO - AKFA - EKER - JUSS) gibi büyük firmalar.)

Turizm
İlçe sınırları içesinde bulunan Tümbüldek kaplıcaları ve eşsiz kayın ormanları arasındaki Suuçtu şelalesi, antik dönem izleriyle dolu Miletepolis kenti ve Dorak harabeleri,Türkiye'deki sayılı yeraltı mağaralarından olan Ayvaini mağarası görülmeye değerdir.

Madencilik
M.K.Paşa ilçesinin Bük, Gündoğdu, Alpagut, Çamlıca köylerinde geniş linyit yatakları vardır. Ayrıca Kestelek köyünde büyük miktarlarda bor madeni çıkarılmaktadır. Buradan çıkarılan bor dünya bor ekonomisinin %60'ını karşılamaktadır.

Hayvan Yetiştiriciliği
İlçede özellikle merinos koyunculuğu ve sığır yetiştiriciliği yapılır.Yani hem büyük baş hem de küçük baş hayvan yetiştirilir.Ayrıca Kirmasti deresi nedeniylede balıkçılık da çokca yapılmaktadır.

Kardeş Şehirler
  • Sciacca
  • Lipkovo
  • Kameniçe
  • Mostar
Medya
Mustafakemalpaşa, ilçesinde Yayın Yapan Günlük Yerel Gazeteler ve Yerel Radyo Kanalları Bulunmaktadır.

Yerel Gazeteler
Mustafakemalpaşa'nın En Büyük, Haber, İş, Yaşam ve Eğlence Portalı :
  • Mustafakemalpaşa Haber Gazetesi
  • Mustafakemalpaşa İlkadım Gazetesi
  • Mustafakemalpaşa Dostmedya
  • Radyo Cennet (93.8)
  • Dost FM (96.1)
  • Radyo 14 (96.5)
  • 1001 FM (100.7)
Yüz Ölçümü
1731 km2 ile Bursa ilinin en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 11 Haziran 2013 09:28 Sebep: Düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mustafakemalpaşa
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bursa iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. İlçe toprakları alçak tepeler ve ovaların bulunduğu bir bölgeyi kaplar, orman bakımından zengindir. Kirmasti Çayı'nın suladığı topraklarda tahıl, ayçiçeği, pamuk ve meyve yetiştirilir. Kent, Kirmasti Suyu kıyısında kurulmuştur. Tarihi cami ve mescitlerle Lala Şahin Paşa Türbesi, kasaba dışında kiremit, tuğla ve un fabrikaları vardır. Yüzölçümü 1.731 km2, ilçe nüfusu 99.289, merkez nüfusu 43.245 (1997).

theMira

Benzer Konular

 Bursa
1 Ocak 2010 / Misafir Türkiye Coğrafyası
9 Ağustos 2011 / pesimist Sağlıklı Yaşam