Arama

Bahçesaray - Van

Güncelleme: 21 Temmuz 2012 Gösterim: 2.479 Cevap: 0
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
21 Temmuz 2012       Mesaj #1
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
6842705BAHCESAARAY


Sponsorlu Bağlantılar

Bahçesaray, Van
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bahçesaray (Kürtçe: Miks), Van ilinin bir ilçesidir. Yeni yapilan yol ile kisin kapali kalma suresi daha azalmistir.

Tarihçe

19. yüzyılda Kırım Bahçesaray'dan gelem Kırım Tatar Göçmenlerine itafen bu adı almıştır.[kaynak belirtilmeli]1962'ye kadar Siirt'in Pervari ilçesinin bucağıyken, daha sonraları Van'ın Gevaş ilçesine bağlanmıştır. 1987'de ilçe olmuştur. Eski adı Müküs'tür. 1915 öncesi çoğunluklu bir ermeni nüfus vardı. 1915 Tehcirinden sonra Ermeniler ilçeyi terkettiler. İlçede eski kiliseler vardır.
Ekonomi

En önemli geçim kaynağı ceviz ve bal üretimidir.Bölgede tarım ve hayvancılıkta yapılmaktadır. Müküs balı meşhurdur. Ceviz ağaçlarının kütüğünü satarak önemli miktarda gelir elde eder. Ceviz kerestesinden yapılma mobilya ve ağaç oymacılık ilçede gelişme yolundadır.
Turizm

İlçe ortasında çağlayarak akan Müküs ırmağında bol miktarda alabalık vardır. Ayrıca rafting sporları için çok uygundur. kış sporları için de elverişli doğa şartlarına sahip olan bahçesaray'da karabet geçidi yaylasında kayak da yapılabilmektedir.
Altyapı ve ulaşım

İlçenin Ulubeyli köyü üzerinden Bitlis-Hizan bağlantılı stabilize yolu vardır. Bu yol tüm mevsimde açıktır. Ancak Hizan-Tatvan bağlantısıyla Van'a ulaşım yaklaşık (kış koşulları ve stabilize yol koşullarından dolayı) 6 saat sürmektedir. Daha ziyade Van-Gevaş üzerinden 3000 metre rakımlı Karabet geçidinden geçilerek, kıvrım, kıvrım dolambaçlı yollarla ilçeye ulaşılır. Bu yol büyük bölümü asfalt olup, ilçenin Van'a uzaklığı 110 km'dir. 2007 yılından itibaren bu yolun da tamamının asfaltlama çalışmaları başlamıştır. Ama yolun tamamının asfaltlanması sürecinin ne kadar süreceği hakkında kesin bir bilgi yoktur. Geçitteki rakımın yüksekliğinden dolayı Temmuz ayında bile geçen senelerde yağmış olan eski kar görülebilir. Yaz mevsiminde yüksek yaylalara hayvancılık yapmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinden göçebeler gelir, kış başlarken yaylaları terkederler. Son yıllarda İlçede çok sayıda yatılı bölge okulu yapılmıştır.

Benzer Konular

 Van
10 Haziran 2011 / Sedef 21 Türkiye Coğrafyası
11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
12 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
25 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
21 Temmuz 2012 / büşra_sarah Türkiye Coğrafyası