Arama

Nuh Naci Yazgan

Güncelleme: 26 Kasım 2009 Gösterim: 4.558 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Nuh Naci Yazgan - Nuh Naci Yazgan Kimdir - Nuh Naci Yazgan Resimleri - Nuh Naci Yazgan Biyografisi - Nuh Naci Yazgan Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Katipzade Nuh Naci Yazgan (1886 Kayseri-7 Ekim1947) Kayseri doğumlu hayırsever iş adamı, politikacı.
nuh naci yazgan
Kurtuluş Savaşı yıllarında milli mücadele için çalışmış, Kayseri Müdafaa-i Hukkuk Cemiyeti’nin kurucusu; Sivas Kongresi Kayseri delegesi, iki dönem TBMM Adana milletvekili, Akbank’ın ve Milli Mensucat’ın kurucularından.

1886'da Kayseri'de dünyaya geldi. Babası, İbrahim Hakkı Bey'dir. Ticaret İdadisi'ni bitirdi. İş yaşamına Kayseri’deki Baruthane’de katiplik yaparak başladı. Bu işinden ötürü “Katipzade” olarak tanındı. Bir yıl kadar Kayseri İdadisi'nde (Lisesinde) Hüsn-ü Hat ve Meşk (Güzel yazı ve örnek yazı) dersleri verdi. Ticaret yaşamına ise halıcılık yaparak başladı.

Kurtuluş Savaşı sırasında, Kalaçzade Ahmet Hilmi Bey ve Ömer Mümtaz İmamzade ile birlikte Sivas Kongresi'nde Kayseri delegesi olarak seçildi, ne var ki kongre çalışmaları sona erdikten sonraki günlerde Sivas'a gelebildi. Sivas'tan döndükten sonra Kayseri'de Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurulmasına ön ayak oldu. Kayseri ve civarında halktan toplanan yardımlarla ulusal müfrezeler oluşturulması ve görevlendirilmesi, işgal hareketlerini kınayan toplantılar düzenlenmesi, halkın dini ve milli duygularının canlı tutulması konularında öncülük etti. İşgal edilen yerlerde halka yapılan eziyetleri anlatmak ve Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki gelişmeleri halka duyurmak amacıyla yayın giderlerini şahsen karşılayarak “Erciyes” dında bir gazetenin çıkarılmasını sağladı.

Kayseri Belediyesi’nde encümen üyesi iken 1923 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne milletvekili seçildi. Savaş sırasında Adana'daki fabrikasında Türk ordusu için kaput bezi üretti. Atatürk kendisine Adana'da kentten ayrılan azınlıkların terkettiği, bacası tütmeyen fabrikaları yeniden faaliyete geçirme görevi verince, 22 Aralık 1924'te milletvekilliğinden istifa etti ve Adana'daki sanayi hamlesinin başına geçti.

Nuh Naci Bey, Orhan Kemal'in romanlarında ölümsüzleştirdiği ülkenin en eski fabrikalarından Milli Mensucat'ı 1927'de dönemin diğer işadamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte Hazine'den satın aldı ve işletti. Burada üretilen "Aslan" marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep gördü.
1948 yılında Akbank'ı kuran, hepsi "Adana'daki Kayserillerden" ve her biri %15 hisseye sahip 6 arkadaştan birisiydi.

Kayseri'de ilk köylü öğrenci yurdunu, Göğüs Hastalıkları Hastanesini yaptıran kişidir. Eşi Behice Yazgan adına Behice Yazgan Kız Lisesi'ni yaptırmıştır. Kayseri’de Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı tarafından kurulmaktan olan vakıf üniversitesi "Nuh Naci Yazgan" adını taşımaktadır.
7 Ekim1947'de hayatını kaybetti. Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.
Yaptırdığı Hayır Kuruluşları [değiştir]

Nuh Naci Yazgan tarafından yaptırılmış hayır kuruluşları şunlardır:

Nuh Naci Yazgan Öğrenci Yurdu (Kayseri): 1939 yılında hizmete giren öğrenci yurdu, halen Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı’nın iktisadi işletmesi olarak faaliyetini sürdürür.

İstanbul Yüksek Tahsil Öğrenci Yurdu (İstanbul): Yüksek öğrenim görmek için Kayseri’den İstanbul’a giden dar gelirli öğrencilerin barınmaları için hizmet veren bir kurulştur. Laleli’de’de hizmete giren yurt, binanın yetersiz kalması üzerine Çapa’da yaptırılan büyük yurt binasına taşınmıştır. Halen 300 öğrenci yararlanmaktadır.

Göğüs Hastanesi ve Dispanseri (Kayseri) : Kayseri’nin merkezinde 1943 yılında yaptırılmış bir göğüs hastanesi ve dispanseridir, halen hizmetine devam etmektedir.

Behice Yazgan Kız Lisesi (Kayseri): Nuh Naci Yazgan’ın vasiyeti üzerine 1969 yılında Kayseri şehir merkezinde eşi adına yaptırılmış olan lisedir.
images

Biyografi Konusu: Nuh Naci Yazgan nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

12 Kasım 2012 / pasaklikedi Dinler Tarihi
24 Aralık 2010 / Misafir Sinema tr
19 Ocak 2010 / eXcaLLaNT Mitoloji
20 Ağustos 2008 / TiglonBoYs Tiyatro tr
24 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr