Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 43

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 186.876 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Mayıs 2013       Mesaj #421
Avatarı yok
Yasaklı
Astronotlar için 3D Yazıcıda Pizza Basılacak

Sponsorlu Bağlantılar
NASA, geleceğin uzun uzay yolculuklarında astronotlara kolaylık sağlaması için 3D yazıcıda üretilen gıdalar geliştirmek istiyor. NASA’nın bu kapsamda 125 bin dolar bağış yaptığı bir teknoloji şirketi, ilk olarak 3D pizza ‘basmayı’ deneyecek. Yaşama büyük kolaylıklar getirecek olan 3D yazıcı teknolojisi, bir gün Mars ve daha sonra ötesindeki noktalara yapılacak uzay yolculukları için çok önemli bir katkıda bulunabilir. NASA, astronotların yıllarca kullanabileceği ve depolaması çok az alan kaplayan gıdalar üretilmesi için düğmeye bastı.Yazıcılara yerleştirilecek olan kartışlarda toz ve yağ olarak tutulacak gıdalar, 30 yıl raf ömrüne sahip olacak.

Russia Today’in haberine göre, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz sahneleri gerçeğe dönüştürmesi beklenen şirket, geçmişte 3D çikolata basmayı başaran Anjan Contractor adlı bir mühendis.Dünyadaki gıda sorununun 3D yazıcılarla çözülebileceğine inanan Contractor’ın sahip olduğu Systems&Materials Research şirketi, Mart ayında NASA’dan 125 bin dolarlık bağış aldı. Bağışın amacı, NASA’ya ilk 3D yazıcıda basılan pizzayı üretmek. Kısaca, astronotlar için pizzalar fırından değil, yazıcıdan çıkacak.

Akla gelebilecek her türlü materyali üretmek için geliştirilebilen 3D yazıcıları astronot yemeği üretmek için özelleştiren Contractor, ilk olarak yazıcıda hamuru basacak. Hamur, basıldığı esnada pişecek.Ardından, domates tozu, su ve yağ ile karışarak domates sosu hazırlanacak. Pizzanın üzeri ise hayvanlardan, sütten, bitkilerden elde edilen bir ‘protein tabakası’ndan oluşacak.Yemekleri aşamalı olarak ortaya çıkarabilmek için, değiştirilebilir kartuşlar kullanılacak. 30 yıl raf ömrü bulunacak kartuşlar (uzay yolculuklarının konserveleri) yazıcının basabileceği yemekleri barındıracak.


Tarifler Yazılımlara Dönüşecek

Quartz dergisine konuşan Contractor, ‘başarılı olmaları halinde teknolojilerini sadece NASA’nın kullanmayacağını, su ve gıda yetersizliğinin önüne geçebileceklerini’ ifade etti.
Contractor, “Zamanla, yemekleri algılama şeklimiz değişecek... Örneğin, yemek tariflerini aramızda yazılımlar aracılığıyla ileteceğiz. Her bir tarifte, yazıcıya belli bir girdinin hangi diğer girdilerle ve hangi oranlarda karıştırılması gerektiğini belirten bilgiler bulunacak” dedi.Contractor, ‘yazılımlar halindeki yemek tarifleri sayesinde herkesin kendisine özel diyet hazırlayabileceğini, gereken besin değerini kesin bir şekilde yemeklerine ekleyebileceklerini’ belirtti. İşadamı, geliştirdiği teknolojiye katkıda bulunulması için geliştiricilere açık bir proje olarak sunulacağını da söyledi.


Kaynak: Ntvmsnbc / Russia Today - Quartz (23 Mayıs 2013,03:20)

Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:03
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Mayıs 2013       Mesaj #422
Avatarı yok
Yasaklı
Soyuz Yolculuğunu Tamamladı

Sponsorlu Bağlantılar
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görev alacak Keşif Görevi 36’nın üç mürettebatı, TSİ 10:30’da Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden ateşlenen Soyuz kapsülüyle Uzay’a gönderildi. Kapsül, yaklaşık 6 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna kenetlendi.Bir ABD, bir Rus ve bir İtalyan astronotu taşıyan Soyuz kapsülü, ateşlenmesinin ardından başarıyla UUİ’ye bağlandı.

Astronotlar Fyodor Yurchikhin, Karen Nyberg ve Luca Parmitano’yu taşıyan Soyuz, ateşlendikten dört dakika sonra saatte 7560 km hıza ulaştı. Uzay kapsülü, Dünya’nın yörüngesinde dört tur attıktan sonra, altı saatten biraz daha kısa sürede yerden 400 km yükseklikteki uzay istasyonuna ulaştı.

Soyuz’un UUİ’ye bağlanmasının ardından, kapsül ile istasyon arasındaki basınç dengesinin kurulması için 2 saat geçmesi beklendi. Üç astronot, Soyuz’la Dünya’ya dönecek olan Keşif Görevi 35’in astronotları ABD’li Chris Cassidy ve Rus Alexander Misurkin ile Pavel Vinogradov tarafından karşılandı.


Uzay'dan Meşale Taşıyacaklar

UUİ’nin yeni mürettebatı istasyona yerleştikten sonra komuta merkeziyle bağlantı kuruldu.54 yaşında olan Yurchikhin’in geçmişinde üç uzay görevi bulunurken, test pilotu olan 36 yaşındaki Parmitano ilk uzay görevine başladı. 43 yaşındaki Nyberg ise 2008 yılında ABD’nin Uzay Mekiği görevlerinden birinde 2 hafta yer aldı.Keşif Görevi 36 ekibi, Dünya’ya Kasım ayında dönecek. Ekip, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Kış Oyunları’nın meşalesini 9 Kasım’da düzenlenecek uzay yürüyüşünde taşıyacak, 11 Kasım’da Dünya’ya getirecekler.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (29 Mayıs 2013,11:43)

Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:04
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mayıs 2013       Mesaj #423
Avatarı yok
Yasaklı
NASA’dan Asteroid Uyarısı!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’dan asteroid uyarısı geldi. NASA, "1998 QE2" adı verilen asteroidin Dünya'nın 5,8 milyon kilometre uzağından geçeceğini açıkladı.1998 QE2 asteroidi Dünya'nın zaman zaman uzağından ve yakınından geçmişti. Ancak bu kez meydana gelecek yaklaşmanın önümüzdeki 200 yıl boyunca tekrarlanmayacağı düşünülüyor.19 Ağustos 1998'de keşfedilen asteroidin yaklaşık 2,7 kilometre uzunluğunda olduğu sanılıyor.NASA, California'da bulunan 70 metre genişliğindeki Derin Uzay Ağı Anteni' ni kullanarak 1998 QE2'nin geçişi sırasında yüksek çözünürlüklü görüntü almaya çalışacak.


Kaynak: Gençbilim (30 Mayıs 2013,10:54)
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:04
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Haziran 2013       Mesaj #424
Avatarı yok
Yasaklı
Mars'a Gitmek Ölümcül Olabilir!

NASA'nın Mars robotu Curiosity'nin yaptığı radyasyon düzeyi ölçümlerine göre elde edilen değerler sağlık için gerekli limitlerin üzerinde çıktı.Sonuçlara göre 360 günlük bir Mars yolculuğunda bir astronotun 660 milisievert radyasyon alacağı ortaya çıktı.Üstelik bu sonuçlara Mars'ta geçirilecek günler dahil değil.Bu durumun astronotlarda kanser oluşumu riskini yüzde 3 artıracağı öngörülüyor. Bunda kişinin yaşı, cinsiyeti gibi diğer faktörler de etkili oluyor.En kısa Mars yolculuğunda bile kabul edilebilir görülen radyasyon oranları aşılmış olacak.Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 6 ay geçiren bir astronot ortalama 100 milisievert radyasyon alıyor.


Kaynak: CNN (31 Mayıs 2013,13:42)
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:05
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2013       Mesaj #425
Avatarı yok
Yasaklı
Çin İkinci Kadın Astronotu Uzay’a Gönderdi

Uzay keşfi yarışında yer alan ülkeler arasına giren Çin, uzun uzay görevleri ve yolculuklarının insan vücudu üzerindeki etkilerini sınamak için yeni bir göreve başladı. Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uydu Ateşleme Merkezi ’nde TSİ 11:38’de yapılan ateşlemede, Shenzhou 10 uzay aracı 3 astronotu yörüngeye gönderildi. “Kutsal Araç” anlamına gelen Shenzhou, Çin’in beşinci insanlı görevi. Uzay aracında yer alan astronotlardan Wang Yaping, Haziran 2012’de Uzay’a gönderilen Liu Yang’ın ardından Çin’in atmosfer dışına gönderdiği ikinci kadın oldu.

Ay'a İnsan Gönderilecek

Wang ve iki diğer astronot, Nie Haisheng ve Zhang Xiaoguang, 15 gün boyunca Çin’in Tiangong-1 uzay laboratuvarında görev yapacak. Shenzhou 10, adı ‘Cennetsel Saray’ anlamına gelen uzay laboratuvarına bağlandıktan sonra astronotlar istasyona geçiş yapacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) benzer bir uzay üssü inşa etmek isteyen Çin, Shenzhou 10 göreviyle bu amacına bir adım daha yaklaşmak istiyor.Çin’in İnsanlı Uzay Programı sözcüsü Wu Ping, “Astronotlar uzay havacılık ve uzay teknoloji deneyleri gerçekleştirecek” açıklamasını yaptı. İlk olarak 2003 yılında Uzay’a insan gönderen Çin, ABD ve Rusya’nın ardından uzay keşfine en çok yatırım yapan ülke olarak öne çıkıyor.

Çin, 2020 yılında Ay’a insan göndermek ve Dünya’nın yörüngesinde faaliyet gösteren uzay üssünü hayata geçirmek istiyor. Liu Yang, Haziran 2012’de yörüngede 13 gün görev yapmış ve Çin’in en uzun süre Uzay’da kalan astronotu olmuştu.


Kaynak: Ntvmsnbc (11 Haziran 2013,17:14)
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:05
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Haziran 2013       Mesaj #426
Avatarı yok
Yasaklı
Albert Einstein Uzay Aracı UUİ'ye Kenetlendi

ESA yetkilileri, 20 tonluk aracın 415 kilometre yükseklikte yörüngede bulunan UUİ'ye başarıyla kenetlendiğini açıkladı.UUİ'deki 6 astronot için yiyecek, su, yakıt ve diğer malzemeleri taşıyan Albert Einstein, 4 ay boyunca UUİ'ye kenetli kalacak. Uzay aracı, bu süre zarfında astronotlar için ekstra mekan sağlayacak.Kourou Uzay Üssü'nden 5 Haziran'da fırlatılan Albert Einstein Uzay Aracı, aynı zamanda motorlarıyla UUİ'nin yükselmesine yardımcı olacak.

UUİ'nin zaman içinde irtifa kaybettiği belirlenmişti.ESA, daha önce de UUİ'ye üç kargo aracı göndermişti.UUİ'de halihazırda ESA'dan Luca Parmitano, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) Chris Cassidy ve Karen Nyberg ile Rus kozmonotlar Aleksander Misurkin, Pavel Vinogradov ve Fyodor Yurchikhin bulunuyor.


Kaynak: CNN (17 Haziran 2013,09:42)
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:06
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Haziran 2013       Mesaj #427
Avatarı yok
Yasaklı
Çinli Taykonotlar Dünya'ya Geri Döndü

Çin'in 15 günlük en uzun insanlı uzay görevini tamamlayan Şincou-10'un taykonotları, Dünya'ya geri döndü.Şincou-10 uzay mekiğinin geri dönüş kapsülünün sabah saatlerinde İç Moğolistan Özerk Bölgesine indiği belirtilirken, üç taykonotun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.Çin'in 2020'de kurmayı planladığı uzay istasyonu programının bir parçası olan Şincou-10 misyonunda ilk kez uygulamaya yönelik çalışmalar yapıldı.Şincou-10 uzay mekiği, ülkenin uzaydaki laboratuvarı Tiengong-1 ile kenetlenerek malzeme ve personel transferi denemelerini başarıyla yürüttü.

600 Günü Geride Bıraktı

Ülkenin en uzun insanlı uzay misyonu olan Şincou-10 görevinde taykonotlar, 3 günü mekiğin, 12 günü de Tiengong-1'in içinde geçirdi.Diğer yandan ekipteki kadın taykonot Vang Yaping, uzaydan ilk ve ortaokul öğrencilerinden kurulmuş bir sınıfa ders vererek ülkenin uzaydaki ilk öğretmeni olarak tarihe geçti.Çin'in uzay istasyonu programının önemli bir parçası olan ve ülkenin ilk uzay laboratuvarı Tiengong-1, 600 gündür yörüngede bulunuyor.İlk insanlı uzay misyonunu 2003'te yapan Çin, o günden bu yana 10 taykonot ve altı uzay aracını uzaya gönderdi.


Kaynak: BBC / AA (26 Haziran 2013,09:55)
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 20:07
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Temmuz 2013       Mesaj #428
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay Yürüyüşüne Sızıntı Engeli

İtalyan astronot Luca Parmitano'nun Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki yürüyüşü başlığındaki su sızıntısı nedeniyle tamamlanamadı.Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) yapılan uzay yürüyüşü, astronotun başlığındaki tehlikeli su sızıntısı nedeniyle yarım kaldı ve yürüyüşün aniden kesilmesine neden oldu.Sızıntı nedeniyle konuşmakta ve duymakta zorluk çeken Parmitano'nun, ortağı Christopher Cassidy'den, istasyona geri dönmek için yardım istediği belirtildi.

Su sızıntısının nedeni henüz bilinmezken, kaynağının, başlıkta bulunan içecek çantası olabileceği düşünülüyor.Öte yandan Luca Parmitano, başlığa sızan suyun tadının içme suyuna benzemediğini söyledi.Tamamlanamayan yürüyüşün, Parmitano ve Cassidy'nin 8 günde yaptıkları ikinci uzay yürüyüşü olduğu belirtildi.Bir aydan fazla bir süredir UUİ'de olan Luca Parmitano, geçen salı günü uzay yürüyüşü yapan ilk İtalyan olmuştu.


Kaynak: BBC / AA (17 Temmuz 2013, 00:17)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ağustos 2013       Mesaj #429
Avatarı yok
Yasaklı
'Benim için Küçük, Robotlar için Büyük Adım'

Japonya, insanlarla iletişim kurabilen ilk astronot robot olan "Kirobo" yu uzaya gönderdi.İlk astronot robot olan “Kirobo”yu taşıyan uzay mekiği, ülkenin güney batısında bulunan Tanegashima'daki Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan fırlatıldı. Astronot Koichi Wakata'ya eşlik edecek "Kirobo"nun, yaklaşık 5 ton malzeme ve teçhizatla uzaya gönderildiği belirtildi. Uzayda fiziksel aktiviteler gerçekleştirmesi gerekmeyen Kirobo'nun, astronotlara yardımcı olacağı ve yeryüzündeki diğer robotlarla iletişim kuracağı ifade edildi.

İnsanlarla konuşabilen, 34 santimetre boyunda ve 1 kilo ağırlığındaki Kirobo'nun, uzaya gitmesine ilişkin bir soru üzerine "Benim için küçük ama robotlar için çok büyük bir adım olacak" dediği aktarıldı.Proje, Tokyo Üniversitesi'nden Tomotaka Takahashi, Halkla İlişkiler şirketi Dentsu ve otomobil üreticisi Toyota Motor işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Astronot robot "Kirobo"nun ismi, Japonca "umut" ve "robot" kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.



Kaynak: AA (04 Ağustos 2013, 09:56)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2013       Mesaj #430
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Gökbilimciler, yeni gezegen bulma arayışında bugüne kadar yapılan en ilginç keşiflerden birine imza attı. Dünya’dan 57 ışık yılı mesafede, ‘pembe’ bir gezegen keşfedildi.

ABD’nin Hawaii eyaletinde bulunan, Japonya Uzay Ajansı’na (JAXA) ait Subaru teleskobu, en ilginç Dünya dışı gezegen keşiflerinden birine imza attı. Teleskop, Güneş’e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde hareket eden pembe ve gizemli bir gezegeni görüntülemeyi başardı.

Hawaii’nin Mauna Kea yanardağının tepesinde yer alan teleskop, macenta (kızılımsı mor) renge sahip olduğu belirtilen gaz devini doğrudan görüntüledi. Gök bilimciler, gezegenin atmosferindeki bulutların yoğun olmadığını, bu sayede yüzeyinde neler sakladığı hakkında daha fazla bilgi edinebileceklerini belirtti.

NASA’nın Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görevli astrofizikçi Michael McElwain, “Eğer bu gezegene seyahet etme şansımız olsaydı, sahip olduğu ısıyla parlayan, koyu bir kiraz çiçeği rengini andıran bir dünya görecektik” dedi.

Araştırmada yer alan Princeton Üniversitesi’nden astrofizikçi Markus Janson da, macenta gezegenin ‘kızılötesi araştırmalar dışında doğrudan görüntülenen 5-6 dünya dışı gezegenden biri olduğunu’ belirtti.

YILDIZINDAN UZAK SICAK GEZEGEN

Bilim dünyasına ‘pembe renkli gezegen’ olarak keşfi duyurulan gaz devi, yüzeyinde yaklaşık 237 derece sıcaklığa sahip.Gezegenin yıldızından uzaklığı ise 43 AU (astronomik birim). Gaz devi Neptün’ün Güneş’imize olan uzaklığı ise 30 AU. Pembe gezegenin, doğrudan tespit yöntemlerinden biriyle keşfedilen en düşük kütleli dünya dışı gezegenlerden biri olduğu da not düşüldü.

National Geographic'in haberine göre, pembe gezegenin, buz, toz ve diğer uzay enkazıyla gazların çarpışmasından oluştuğu düşünülüyor. Ancak gezegenin oluşumu hakkındaki sırlar şu an kesin olmaktan çok uzak. McElwain, ‘pembe gezegenin yıldızı etrafındaki dönüşünü 100 yıldan uzun sürede tamamladığını tahmin ettiklerini, ancak bu sürenin daha fazla olabileceğini’ söyledi.

KEŞİF YÖNTEMLERİ GELİŞİYOR

Araştırmada yer alan Princeton Üniversitesi’nden Adam Burrows, dünya dışı gezegenleri tespit etmek adına yeni tekniklerin geliştirildiğini söyledi.Burrows ‘high-contrast imaging’ adı verilen yöntemle dünya dışı gezegenleri doğrudan tespit edebileceklerini ve gelecek yıllarda hizmete girecek teleskopların, gezegenlere ait sönük parlaklıkları yakalayabileceğini ifade etti. Mevcut yöntemler, yıldızlarına yakın gezegenlerin tespitinde başarı gösteriyor. Ancak doğrudan görüntüleme yöntemleriyle yıldızlarından çok uzak gezegenler detaylı ve uzun analizler gerektirmeden keşfedilebilecek.


Ntvmsnbc
Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 04:26
🌘 🚀

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış