Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 47

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.588 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Haziran 2014       Mesaj #461
Avatarı yok
Yasaklı
'Uzay'dan Harika Türkiye Manzarası'

Sponsorlu Bağlantılar
Amerikalı astronot Wiseman, Twitter'dan "Uzaydan harika Türkiye manzarası" ifadesiyle Uluslararası Hava İstasyonu'ndan çektiği bir fotoğrafı paylaştı. Uluslararası Hava İstasyonu'nda görevli amerikalı astronot Reid Wiseman'dan Uzay'dan Türkiye'ye bir mesaj gönderdi.Wiseman, akşam saatlerinde Twitter'da Türkiye'nin uzaydan çektiği fotoğrafını paylaştı. Astronot, paylaşımına "Uzaydan harika Türkiye manzarası" ifadesini de eklemeyi unutmadı. Uluslararası Uzay İstasyonundan çekilen fotoğrafta, İstanbul, Ege kıyıları olmak üzere tüm Türkiye'yi kilometrelerce yüksekten görmek mümkün.Fotoğrafa özellikle Türk takipçilerinin ilgisi büyük oldu. Fotoğraf kısa sürede yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı.

Kaynak: Ntvmsnbc (13 Haziran 2014, 03:13)

Son düzenleyen nötrino; 19 Şubat 2016 21:22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Temmuz 2014       Mesaj #462
Avatarı yok
Yasaklı
Koku Tutmayan Cimnastik Giysileri Uzayda

Sponsorlu Bağlantılar
NASA'ya ait Cygnus kapsülü uzaya fırlatıldı. Cygnus’un beraberindeki ikmal malzemeleriyle 16 Temmuz’da UUİ’ye kenetlenmesi bekleniyor.Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal malzemeleri götüren NASA'ya ait insansız Cygnus kapsülü aylar süren ertelemelerin ardından uzaya gönderildi. NASA tarafından UUİ'ye gönderilen üçüncü teslimatı taşıyan Cygnus, ABD’nin Virgina eyaletindeki Doğu Sahili bölgesinden yerel saatle 12:52’de (TSİ 19:52) uzaya fırlatıldı. Cygnus ve taşıyıcısı Antares roketi, NASA ile sözleşmeli iki özel şirketten biri olan Virginia’daki Orbital Sciences Şirketi tarafından üretildi.

UUİ’ye ikmal malzemeleri götürme işi, NASA’nın anlaşmalı olduğu Orbital Sciences ve kısaca Space X adıyla da bilinen Space Exploration Technologies şirketlerinin yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yerine getiriliyor. ESA’nın da 1,5 hafta sonra Fransız Guyanası’ndan UUİ’ye ikmal gemisi göndermesi bekleniyor.

Cygnus’un gıda, mini uydular, bilimsel örnekler, ekipman ve diğer malzemelerden oluşan 1360 kilogramlık yükü arasında, yeni geliştirilmiş bakteri ve koku oluşumunu önleyen cimnastik giysileri dikkati çekiyor. Deneysel amaçlı geliştirilen yeni giysilerin, yörüngedeki günlük programlarının iki saatini spora ayıran astronotların ter kokmalarını önleyerek giysi değiştirme ihtiyaçlarını azaltması öngörülüyor.

UUİ’ye 16 Temmuz’da varması beklenen Cygnus kapsülü, yüklenecek gereksiz malzeme ve çöplerle 1 ay sonra istasyondan ayrılacak. Dünya atmosferine girişte yanacak şekilde üretilen Cygnus, böylece insan yapısı çöpleri uzaydan uzak tutmaya yönelik son görevini de yerine getirmiş olacak. Cygnus'ın fırlatılışı, ek motor denetimleri ve en son olarak da fırlatma sahasının yer aldığı Wallops adasındaki kötü hava koşulları gibi nedenlerle aylarca süren ertelemelerin ardından yapılabildi.


Kaynak: Ntvmsnbc(14 Temmuz 2014, 11:07)

Son düzenleyen nötrino; 19 Şubat 2016 21:24
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
17 Ağustos 2014       Mesaj #463
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Rosetta Kuyruklu Yıldızı 3D Görüntülendi

Screen2BShot2B2014 08 172Bat2B000932

Avrupa Uzay Ajansı'nın yıllardır üzerinde çalıştığı Rosetta uzay aracı geçtiğimiz gün kuyruklu yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yörüngesine yerleşti. Kısa sürede çalışmalarına ve gözlemlerine başlayan uzay aracı, kuyruklu yıldızın yüzeyini 3D olarak görüntüledi. Rosetta kuyruklu yıldıza 104 km uzaklıkta bulunuyor.



Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ağustos 2014       Mesaj #464
Avatarı yok
Yasaklı
Robot Kirobo'nun Uzaydan Son Mesajı

Yaklaşık bir yıldır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan robot Kirobo, Dünya yolculuğu öncesi mesaj yolladı.Uluslararası Uzay İstasyonu’nun konuşan robotu Kirobo kapatılmadan önceki son mesajını vermiş oldu. Son sesli mesajında artık yorulduğunu söyleyen Kirobo, "Umarım bazen gökyüzüne bakar ve beni hatırlarsınız. Sizi unutmayacağım. Sonuçta ben bir robotum" dedi.

Yaklaşık 25 santim uzunluğundaki Kirobo, geçtiğimiz ağustos ayında Japon astronot Koiçi Vakata'yla birlikte uzay istasyonuna gönderilmişti. Vakata'nın mayıs ayında Dünya'ya dönmesinin ardından Kirobo, uzay istasyonunda yalnız kalmıştı. Robot Kirobo'nun önümüzdeki aylarda Dünya'ya dönmesi planlanıyor. Kirobo'nun yapımcısından, konuşan robotun insanlar ve robotları birbirine bir adım daha yaklaştırdığı açıklaması geldi.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (26 Ağustos 2014, 08:40)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Eylül 2014       Mesaj #465
Avatarı yok
Yasaklı
NASA 10. Defa Mars’ta

NASA’nın Mars’a gönderdiği 10. uzay aracı olan uydu, gezegenin yörüngesine ulaştı. Uydunun gezegen hakkında bilinmeyen sorulara cevap bulması bekleniyor.ABD’nin uzay programından sorumlu olan kurumu Ulusal Havacılık Dairesi’nin (NASA) 10 ay önce fırlattığı uydu, Mars’ın yörüngesine ulaştı.10 ay önce fırlatılan ‘Maven’ isimli uydu, 711 milyon km uzunluğundaki bir yolculuğun ardından hedefine ulaştı.NASA’nın 671 milyon dolara (1,4 milyar TL) mal olan programı kapsanında Mars’a gönderilen uydunun, gezegen hakkında yeni bulgulara ulaşması hedefleniyor.Mars’ın atmosferi, iyonosferi ve gezegenin Güneş ile olan etkileşimi hakkında araştırmalar yapacak olan uydu, NASA’nın merkezinden uçuş kontrolörleri tarafından kumanda edilecek.NASA’nın Mars’a gönderdiği 10. uzay aracı Maven’in gezegenin yörüngesinde en az bir yıl görev yapması hedefleniyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (22 Eylül 2014, 09:46)
Son düzenleyen nötrino; 19 Şubat 2016 21:27
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ekim 2014       Mesaj #466
Avatarı yok
Yasaklı
Arjantin İlk Yerli Uydusunu Fırlattı

Arjantin’in ilk yerli üretim iletişim uydusu ARSAT-1, Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden uzaya fırlatıldı. Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez, iletişim uydusunun fırlatılışının hemen ardından Twitter üzerinden verdiği mesajında "ARSAT-1 uzay yolunda. Ne kadar heyecan verici" ifadesini kullandı.

Fernandez, ARSAT-1 ile Arjantin'in bu tip uyduları üretebilen seçkin grup içinde yerini aldığını vurguladı. Bu tip uyduları kendi teknolojileriyle üretebilen diğer ülkeler bazı AB ülkeleri, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, İsrail ve Japonya'dan oluşuyor.ARSAT-1, yörüngesine oturduktan sonra 15 yıl boyunca Arjantin, Şili, Paraguay ve Uruguay'a dijital televizyon ve cep telefonu hizmetleri sağlayacak. Uydunun ayrıca başta bilim adamlarının araştırmalar yaptığı Güney Kutbu bölgesi olmak üzere erişimi zor bölgelerdeki telefon ve internet bağlantılarını iyileştirmesi bekleniyor.Latin Amerika'da yerli teknolojilerle üretilen ilk iletişim uydusu olan ARSAT-1, Arjantin'de 7 yılı aşkın bir sürede inşa edildi. Yaklaşık 500 bilim adamının çalıştığı proje 250 milyon dolara mal oldu.

Kaynak: AA (17 Ekim 2014, 11:38)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ekim 2014       Mesaj #467
Avatarı yok
Yasaklı
NASA'dan Uydu Mimas'a Yönelik Açıklama

NASA'ya göre, Satürn'ün uydularından Mimas, yüzeyinin altında dev bir okyanus barındırıyor.NASA'nın Cassini görevinde, Mimas'ın Satürn'ün etrafında yörüngede seyrederken sallandığını belirleyen bilim adamları, uydunun ya futbol topuna benzer donmuş bir çekirdeği olduğunu ya da yüzeyinin altında dev bir okyanus olabileceğini belirtiyor. Şu ana kadar 47 doğal uydusu olduğu bilinen Satürn'ün uydularıyla ilgili araştırmalar NASA'nın uzay aracı Cassini tarafından gerçekleştiriliyor.396 kilometrelik çapıyla Güneş sisteminin 20. büyük uydusu olarak bilinen Mimas'ın yüzeyinin altında dev bir okyanus olabileceği ihtimali uzayda yaşam arayışları açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: Ntvmsnbc / DHA (19 Ekim 2014, 11:11)
Son düzenleyen nötrino; 19 Şubat 2016 21:30
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Kasım 2014       Mesaj #468
Avatarı yok
Yasaklı
Anılar Ay’a Gömülecek

İngiltere’de 10 yıl içinde Ay’a bir misyon gerçekleştirilmesi için bağış kampanyası başlatıldı. Kampanyayla fotoğraf, müzik, video, saç teli ve DNA örneği de Ay’a gönderilebilecek.Lunar Mission One (Ay Misyonu 1) adlı proje, halka 15 dolar veya üstü bir bağışla Ay'ın yüzeyine açılan bir deliğe gömülecek hafıza disklerinde yer satın almalarını sağlıyor.

Proje kapsamında disklere müzik, fotoğraf ya da video kaydedilebilecek. Böylece bir dünya günlüğü oluşturulması amaçlanıyor.Daha çok bağış yapan daha fazla veri kaydedebilecek ya da saç teli ile DNA'sını Ay'a gönderebilecek. Projeyi başlatan İngiliz mühendis David Iron, yaptıkları araştırmalar sonrası insanların böyle bir projeye ne kadar ilgili olduklarını gördüğünü söyledi.


Iron, “Hükümetler sadece insan bilgisi ve anlayışının gelişmesi amacını taşıyan uzay keşiflerini finanse etmekte giderek zorlanıyor” dedi.Misyon, 10 yıl içinde bir uzay aracının Ay'a gönderilmesini içeriyor. En az 100 metre derinliğe yapılan kazılarda milyarlarca yıllık Ay katmanlarına ulaşılması hedefleniyor. Finansman içinse Kickstarter adlı online bağış sitesi kullanılıyor.Bir ay içinde başlangıç masrafları için 940 bin dolar toplanması hedefleniyor.Misyon kapsamında şu ana dek yaklaşık 396 bin dolar toplandı.

Kaynak: DW (21 Kasım 2014, 10:03)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2014       Mesaj #469
Avatarı yok
Yasaklı
NASA’nın Uzay Aracı 'Orion' Teste Hazır

2011’den beri astronotlarını Rus yapımı araçlarla uzaya gönderen NASA, bu duruma son vermek için geliştirdiği yeni uzay aracı Orion’un test uçuşlarına başlıyor.NASA’nın 8 yıl süren bir proje kapsamında 9 milyar dolar harcayarak ürettiği uzay aracı, Florida’daki üsten ateşlenecek.İnsansız olarak gerçekleşecek olan test uçuşunun ardından Orion, Kaliforniya’nın 969 km açığında Pasifik Okyanusu’na iniş yapacak. ABD, 2011’den beri astronotlarını Rusya’nın desteğiyle uzaya gönderebiliyor. Deneme uçuşlarının başarılı geçmesi durumunda NASA’nın Rusya’ya olan bağımlılığının son bulması ve ABD’li astronotların Orion ile uzaya taşınması hedefleniyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (01 Aralık 2014, 17:01)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Aralık 2014       Mesaj #470
Avatarı yok
Yasaklı
Orion Dünya'ya Döndü

NASA'nın derin uzay araştırmaları için tasarladığı uzay kapsülü Orion'un ilk denemesi başarıyla sonuçlandı ve kapsül Dünya'ya geri döndü. Orion, NASA'dan yapılan açıklamaya göre Pasifik Okyanusu'na yumuşak bir iniş yaptı.Florida'daki uzay üssünde bir delta roketinin üzerine yerleştirilen Orion, kritik öneme sahip teknolojilerin denenmesi için kısa bir yolculuğa çıkmıştı. Yaklaşık 6 bin kilometre irtifada, Dünya’nın çevresini iki kez dolaşan uzay gemisinin yolculuğunda astronot bulunmadı.

Kaynak: Ntvmsnbc (05 Aralık 2014, 21:10)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış