Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 37

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.622 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Mayıs 2012       Mesaj #361
Avatarı yok
Yasaklı

Uzayda Maç ve Olimpiyat Keyfi


Rus kozmonotlar uzayda, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı ve Londra’da gerçekleşecek olan 2012 Yaz Olimpiyatları’nı izleyebilecek.
Sponsorlu Bağlantılar
Deutsche Welle Türkçe de yer alan habere göre; Kozmonot Gennady Padalka, uçuş öncesi Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nde, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Rus milli takımını destekleyeceklerini söyledi. Padalka, maçların elbette canlı olarak yayınlanmayacağını ancak en iyi maçların tekrarlarını izleyebileceklerini bildirdi.

Haziran ayında başlayacak olan EURO 2012'de Rusya; Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Polonya ile aynı grupta bulunuyor.27 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek Londra Olimpiyatları'nın yayını da sesli ve görüntülü olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştırılacak.

Kozmonot Padalka, kozmonot Sergei Revin ve Amerikalı astronot Joseph Acaba'nın 15 Mayıs’ta Baykonur Uzay Üssü’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması planlanıyor.

Kaynak : Gençbilim (15 Mayıs 2012,10:59)

Son düzenleyen Safi; 23 Haziran 2016 04:22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mayıs 2012       Mesaj #362
Avatarı yok
Yasaklı
Rus Soyuz Uzay Aracı UUİ'ye Kenetlendi

Sponsorlu Bağlantılar
Kazakistan'daki Baykonur uzay merkezinden önceki gün içinde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Joseph Acaba ile Rus kozmonotlar Gennadi Padalka ve Sergey Revin'le fırlatılan Soyuz, iki günlük yolculuğunun ardından UUİ'ye ulaştı. UUİ'de halen Rus kozmonot Oleg Kononenko, NASA astronotu Don Pettit ve Hollandalı Andre Kuipers bulunuyor.

Padalka, Revin ve Acaba, Eylül ayına kadar uzay istasyonunda kalacak. Yörüngede toplam 585 gün geçiren, defalarca uzay yürüyüşü yapan uzay gemisinin komutanı Gennadi Padalka dördüncü uzay seyahatini yaparken, diğer Rus kozmonot Sergey Revin ve Amerikalı Joseph Acaba ilk kez uzaya çıkıyor.

Amerikan uzay mekiklerinin geçen yaz emekliye ayrılmasıyla UUİ'ye astronot götürebilen tek ülke olan Rusya, ABD'den taşıdığı astronot başına en az 50 milyon dolar alıyor.

Kaynak : CNN (18 Mayıs 2012,15:20)

Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 22:00
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Mayıs 2012       Mesaj #363
Avatarı yok
Yasaklı
SpaceX'in Seferi İptal Edildi

Amerikan SpaceX şirketinin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapacağı ilk sefer iptal edildi.Yakıtı da yüklenen Dragon uzay aracının fırlatılmasının teknik sebeplerle iptal edildiği belirtildi.Dragon kapsülünün Falcon 9 roketiyle fırlatılması planlanıyordu.Amerikan SpaceX şirketinin Dragon kapsülü, UUİ'ye kenetlenecek ilk ticari uzay aracı olacaktı.

Kaynak : CNN (19 Mayıs 2012,13:37)
Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 22:00
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mayıs 2012       Mesaj #364
Avatarı yok
Yasaklı
Dragon Uzaya Gönderildi

Uzay-havacılık tarihinde ilk kez bir özel şirketin üretimi olan uzay aracı başarılı bir ateşmeleyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi.
Dragon uzay aracı, bugün TSİ 10:44’te ABD’nin California eyaletindeki Cape Carnaveral Hava Üssü’nden ateşlendi. Falcon 9 roketinin uzaya gönderdiği insansız uzay aracı, Elon Musk’un sahibi olduğu Space Exploration Technologies Corp. (Space X) tarafından üretildi. ISS’ye kargo taşıyacak olan uzay aracının başarısı, NASA ile özel kurumların yeni nesil uzay programındaki işbirliğinin en önemli adımı olarak kabul ediliyor.

100 VIP izleyici, Merlin roket motoru kullanan 48 metrelik Falcon 9 roketinin yerden yükselişini özel olarak izleme imkanı buldu. Falcon 9, şu an Kuzey Atlantik’in 400 km üzerinde bulunan ISS’ye gidecek olan Dragon’u atmosferin dışına taşıyacak.

Dragon uzay aracı, 4.4 metre uzunlığunda ve 3.7 metre genişliğinde. Kapsülün taşıdığı 460 kilo kargonun 306 kilosu gıda ve erzaktan oluşurken, geri kalanları deney cihazları ve astronotların kullanacağı diz üstü bilgisayarları içeriyor.

300 Kişinin Küllerini Taşıyor

Falcon 9 roketinin atmosfer dışına çıktıktan sonra Dragon’dan ayrılacak olan ikinci kısmı, 1960’lı yıllarda Uzay Yolu dizisinde rol almış aktör James Doohan ve Merkür uzay programında görev almış astronot Gordon Cooper dahil, 308 kişinin küllerini taşıyor.

Dragon, bugünkü ateşmeleyle ikinci kez uzaya gönderilmiş oldu. Falcon 9 roketi ise üçüncü defa ateşlendi. Dragon, ISS’ye olan yolculuğunu Cumartesi günü yapacaktı ancak teknik bir arıza nedeniyle ateşleme ertelenmişti.Musk, ateşlemenin ardından Twitter'da attığı mesajda, "Falcom muhteşem uçtu... Sırtımdan çok büyük bir yük kalktı" ifadesini kullandı.

Dragon, 25 Mayıs'ta ISS'ye bağlanmak için manevra yapmaya başlayacak. Bir gün sonra, kargosunu uzay istasyonuna iletecek. 31 Mayıs'a kadar ISS'deki tamamlanan deneyleri ve diğer donanımlarla yüklenecek olan Dragon, Pasifik Okyanusu'na düşmek üzere yola çıkacak.

Kaynak : Ntvmsnbc (22 Mayıs 2012,11:52)
Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:37
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mayıs 2012       Mesaj #365
Avatarı yok
Yasaklı
Uzayda Tarihi Kenetlenme

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal yapmak üzere dün ABD'nin Cape Canaveral üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatılan özel sektöre ait ilk uzay aracı, cuma günü yapılacak tarihi deneme testlerini başarıyla tamamladı.

UUİ'nin kontrol merkezinin bulunduğu Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nin sözcüsü Kelly Humphries, ''Şimdiye kadar'' her şeyin planlandığı gibi gittiğini belirterek, kenetlenme öncesinde yapılan tüm testlerin başarıyla sonuçlandığını söyledi.Pay Pal'ın sahibi Elon Musk'a ait SpaceX firmasının insansız ve altı tonluk Dragon uzay aracı yarın TSİ 09:30'dan itibaren İstasyon'a 2,5 kilometre yaklaşarak bir deneme daha yapacak, sonra 200 kilometre uzaklaşacak.

Bu yaklaşma denemesi sırasında 350 kilometre irtifada bulunan İstasyon ile Dragon arasındaki iletişimin ve UUİ'nin pozisyonunu uzay aracının durumuna göre belirlemek için GPS ile navigasyon sisteminin iyi çalışıp çalışmadığı test edilecek.Bu sırada İstasyon'daki astronotlar da Dragon'u yakalamak için kullanacakları robot kol ile manevra denemeleri yapacak.

Bundan sonra NASA'daki program yetkilileri Cuma 04:00'de kenetlenme işlemine yeşil ışık yakmak ya da aksini yapmak için toplanacak. Onay verilirse uzay aracı İstasyon'a cuma günü saat 12:28'de 250 metre yaklaşacak.

Her şey yolunda gider ve Houston TSİ 13:09'da nihai onayı verirse, kapsül yaklaşmaya devam edecek ve 15:06'da UUİ'nin robot kolu tarafından yakalanacak. İstasyon'un Amerikan modülü Harmony ile yakınlaşacak Dragon, 18:05'te kenetlenmiş olacak. İstasyon ile uzay aracı arasındaki kapı cumartesi günü TSİ 13:00'de açılacak ve UUİ mürettebatı, 521 kilo tutarındaki gıda, erzak, laboratuvar malzemesinden oluşan yükü taşımaya başlayacak.Mürettebat daha sonra kapsüle İstasyon'da yürütülen 660 kilogram ağırlığındaki bilimsel deney materyalini yükleyecek.

Dragon 30 Mayıs TSİ 10:15'te aynı gün Dünya'ya dönmek üzere UUİ'den ayrılacak.Kapsül California açıklarında Pasifik'e paraşütle inecek.Dragon UUİ ile kenetlenmeyi başarırsa bu yörüngeye gidip gelmekte ve uzayın keşfinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak tarihe geçecek.

Kaynak : Gençbilim / AA (24 Mayıs 2012,08:42)
Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mayıs 2012       Mesaj #366
Avatarı yok
Yasaklı
Dragon Uzay İstasyonuna Kenetlendi

ABD’nin uzay havacılık alanında faaliyet gösteren özel şirketlerinden SpaceX üretimi Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlendi.
ISS’ye kargo taşıyan Dragon’un başarısı, uzay görevlerinde özel şirketlerle çalışmayı planlayan NASA’yı da memnun etti. 22 Mayıs’ta ABD’nin California eyaletinden ateşlenen Dragon, bu sabah erken saatlerde Avustralya’nın yaklaşık 400 kilometre üzerinde uçmakta olan ISS’ye kenetlendi.

Uzay istasyonundaki astronotlar, kenetlenmenin ardından uzay kargo aracına girerek kapsülün taşıdığı yarım ton gıda, su ve giysiyi boşaltma hazırlıklarına başladı. Kısaltması SpaceX olan Space Exploration Technologies şirketi, NASA’nın uzay mekiği programı sona erdikten sonra ortaklık yaptığı özel şirketlerin başını çekiyor. NASA, ileriki görevlerde Dragon ve uzay aracını uzaya taşıyan Falcon 9 roketinin daha ağır yükler ve hatta astronotları taşımasını istiyor.

NASA Başkanı Charles Bolden, Dragon’un başarıyla sona eren yolculuğunun ardından, “ABD’nin uzay programında önemli bir adım attık... Özel bir şirketin uzay istasyonuna malzeme taşıyabileceğini göstermesi, uzaydaki ticari fırsatların da önünü açıyor. ABD’de yeni iş alanları ve fırsatlar doğacak” dedi.

Yeni Şirketler Sırada Bekliyor

Yaklaşık bin 800 çalışanı olan SpaceX, yürütülen projede NASA’dan 400 milyon dolar yardım aldı. Şirket ayrıca, NASA için 12 kargo görevi gerçekleştirmek için 1.6 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

SpaceX, uzaydaki ticari yarışta yakın zamanda karşısında birçok rakip bulacak. Virginia merkezli Orbital Sciences şirketi, geliştirdiği roketi bu yıl içinde test edecek. Şirketin NASA ile 1.9 milyar dolarlık bir anlaşması da bulunuyor.

Bazı uzmanlar, teknolojilerinin güvenirliği kanıtlanmamış şirketlere ve yabancı ajanslara görev verilmesinin riskli olduğunu söyleyerek yapılan anlaşmalara karşı çıkıyor. Ancak Temmuz 2011’de uzay mekiği programına son veren ABD, astronotlarını uzaya taşımak için Rusya’nın Soyuz uzay aracında koltuk başına 63 milyon dolar veriyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın bilim ve teknoloji danışmanı John P. Holdren, “Uzay sektöründe rekabeti canlı tutmak ve astronotlarımızı ABD yapımı uzay araçlarıyla uzaya göndermek bizim için çok önemli” açıklamasını yaptı.SpaceX’in, Dragon’un ilk görevi için yaptığı çalışmalar 17 ay sürdü. Dragon’un 2011’de ISS’ye gönderilmesi amaçlanıyordu ancak görev birkaç defa ertelendi.

Kaynak : Ntvmsnbc (28 Mayıs 2012,11:17)
Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:45
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Mayıs 2012       Mesaj #367
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'nın Yakınından İki Göktaşı Geçti

Dünya'nın yakınından bu hafta 2 asteroidin geçtiği bildirildi.Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi ( NASA ), pazartesi keşfedilen ve 2012 KT42 adı verilen 4 metre 88 santimetre uzunluğundaki uzay taşının, dünya yüzeyinin 14 bin 403 kilometre yakınından geçtiğini belirtti.

NASA , 2012 KT42'nin şimdiye kadar Dünya yüzeyinin en yakınından geçen altıncı göktaşı olduğunu kaydetti. NASA , pazartesi günü ise 21 metre boyundaki başka bir asteroidin, dünyanın 51 bin 497 kilometre yakınından geçtiğini duyurdu.

Kaynak : Gençbilim (30 Mayıs 2012,09:23)
Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:53
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mayıs 2012       Mesaj #368
Avatarı yok
Yasaklı
Alevler İçinde Dünya'ya Girecek

Uzay havacılık tarihinde bir ilke imza atan ve NASA’nın özel şirketlerle yaptığı işbirliğinin ilk denemesi olan Dragon, ISS’den tamamlanan deneyleri ve diğer yükleri aldıktan sonra, Baja California Yarımadası yakınlarına düşmek için bu sabah istasyondan ayrıldı. Kapsülün düşeceği nokta, Los Angeles’ın güneyinden yaklaşık 490 deniz mili mesafede bulunuyor.

Dragon’u ISS’ye kenetleyen Kanada yapımı robotik kol, TSİ 10:07’de uzay aracından ayrıldı. ISS’deki bilgisayar istasyonundan robotik kolu kontrol eden uçuş mühendisi Joseph Acaba, uzay boşluğunda serbest kalan Dragon’u robotik kolla iterek, dönüş yolculuğuna başlayacağı noktaya çekti.

Dragon, TSİ 11:49’da, Hint Okyanusu’nun 400 kilometre yukarısında Dünya’ya doğru yolcuğuna başlayacağı konuma yerleşti. Dragon’un üç roketini ateşleyerek başladığı geri dönüş yolculuğu, kapsülü üreten SpaceX şirketinin California, Hawthorne’daki kontrol istasyonu ile NASA’nın Houston’daki Johson Uzay Merkezi tarafından kontrol ediliyor.

Alevler İçinde Dünya'ya Girecek

Roketlerinin ateşlenmesinden yaklaşık 11 dakika sonra, ISS güvenlik alanından çıktı ve Dragon’un Dünya’ya dönüş yolculuğunun geri kalan kısmı tamamen SpaceX’in kontrolüne geçti. Dragon’un TSİ 16:41’de Dünya atmosferine gireceği belirtildi. 13 bin metrede paraşütlerini açacak olan uzay aracının, 17:44’de Pasifik’in sularına düşmesi bekleniyor. Dragon atmosfere girdiğinde, maruz kalacağı ısı 1650 Santigrat dereceye kadar yükselecek. Dünya’ya yaklaşık 640 kg kargo getirecek olan Fradon, 22 Mayıs günü Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan uzaya ateşlenmiş, üç gün önce ISS’ye ulaşmıştı.

NASA’nın gelecekte uzaya kargo ve astronot taşınmasında kullanmak istediği Dragon uzay aracının ilk başarılı testi 2010’da yapılmıştı. Dragon’un suya başarılı iniş yapması halinde, taşıdığı kargonun 48 saat içinde NASA’ya ulaştırılması hedefleniyor.

Kaynak : Ntvmsnbc (31 Mayıs 2012,15:49)
Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:56
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Haziran 2012       Mesaj #369
Avatarı yok
Yasaklı
İran Uzaya Maymun Gönderiyor

İran resmi haber ajansı IRNA, İran’ın önümüzdeki Temmuz ayında Kavoşgar-5 roketini içinde bir maymunla birlikte uzaya fırlatacağını duyurdu.İran Uzay Ajansı Başkanı Hamid Fazeli, IRNA’ya yaptığı açıklamada uzaya gönderilecek maymunun şu günlerde özel eğitimden geçirildiğini söyledi.

İlk uydusunu 2009 yılında fırlatan İran, 2010 yılında da Kavoşgar roketiyle uzaya fare, kaplumbağa ve solucanlar göndermişti.İran 2020 yılında da uzaya insan göndermeyi hedefliyor.

Fazeli, yakın bir gelecekte dünya yörüngesine yerleştirilmek üzere Fajr adı verilen bir uyduyu fırlatmaya hazırlandıklarını söyledi.İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Fajr uydusunun 400 km yarıçaplı eliptik yörüngeye fırlatılacağını ve bir buçuk yıl boyunca yörüngede kalacağını açıklamıştı.



Kaynak : CNN (31 Mayıs 2012,11:31)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Haziran 2012       Mesaj #370
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihe Geçen Uzay Aracı Dragon "Gezegene" Döndü

Dragon'un ısısı atmosfere girdiğinde, 1650 Santigrat dereceye kadar yükseldi.Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan başarıyla ayrılan ilk özel uzay kargo aracı olan Dragon Pasifik’e indi.Uzay aracı sudan çıkarıldıktan sonra gemiyle Los Angeles limanına getirilecek. Sonra da Dragon bütün sistemlerinin kontrol edilmesi için SpaceX üretici şirketine ulaştırılacak.

PayPal internet ödemeleri sisteminin kurucusu Elon Musk tarafından kurulan SpaceX şirketinin Dragon uzay aracını geliştirmesi dört yıl sürdü.

2010 yılının Aralık ayında o yörüngeye ilk uçuşu gerçekleştirip başarıyla Pasifik Okyanusu’na inmişti. SpaceX şirketinden önce sadece üç devlet ABD, Rusya ve Çin aracı uzaya yollayıp onun başarılı bir şekilde Dünya’ya inmesini sağlamıştı.Dragon, UUİ ile kenetlenen ilk özel sektör aracı olarak yörüngeye gidip, gelmede, "uzayın keşfinde yeni bir dönemin başlangıcı" olarak tarihe geçmeyi başardı.

Kaynak : Ntvmsnbc / CNN (01 Haziran 2012,11:34)
Son düzenleyen nötrino; 21 Mart 2016 23:55

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış