Arama

Mars Keşif Aracı Opportunity

Güncelleme: 1 Mayıs 2016 Gösterim: 3.352 Cevap: 5
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Aralık 2012       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Mars Keşif Aracı Opportunity

Sponsorlu Bağlantılar
NASA’nın Mars keşif aracı Opportunity, Kızıl Gezegen’de önemli bir keşif yaptı. 2004’ten bu yana Kızıl Gezegen’de aktif olan Opportunity, uzun bir süredir kenarında bulunduğu Endeavour kraterinin civarında su içeren kil mineralleri buldu. Curiosity uzay aracı, Mars’a indiği Ağustos ayından bu yana yaptığı keşiflerle Opportunity’yi neredeyse unutturmuştu. Ancak Mars’tan gelen yeni ve önemli kimyasal bulgular, bu sefer Opportunity’ye ait.

Opportunity (Fırsat), Ağustos 2011’de neredeyse 21 km’lik yolculuğunu tamamlayarak, Mars’ın dev Endeavour kraterinin kenarına ulaşmıştı. 2004 yılında Mars’ın ekvator çizgisinin iki derece güneyinde bulunan Meridiani Planum ovasına inen Curiosity, o günden bu yana yaptığı keşiflerle Kızıl Gezegen’de bir zamanlar yüksek tuz ve asit içeren sıvı halde su bulunduğunu kanıtlamıştı. Curiosity’nin yazın Gale Krateri’nde keşfettiği antik nehir yatağının ardından geçmişe ait sıvı su varlığı bir kez daha kesinleşmişti.Opportunity, en son analizlerinde Endeavour kraterinin, su varlığında çeşitli kil minerallerine sahip olduğunu tesbit etti.

Bu Kez Bulgular Farklı

Opportunity ve ikizi olan Sprit, Ocak 2004’te Kızıl Gezegen’e iniş yapmıştı. Opportunity, 2010’da devre dışı kalan Sprit ile yaptığı keşiflerde, sıvı haldeki suyun Mars’ın geçmişinde önemli bir yer edindiğini ortaya çıkarmış ancak yüksek derecede asidik olan suyun yaşama izin vermesinin düşük bir olasılık olduğu kabul edilmişti.Ancak en son bulgular, normal bir su kimyasının Mars’ta var olduğuna işaret etti. Opportunity projesinde yer alan ABD’nin Cornell Üniversitesi’nden Steve Squyres, San Francisco’da düzenlenen Amerikan Jeofizik Derneği konferansında, ‘kil minerallerinin bazılarının içebileceğimiz suyla oluşmuş olabileceğini’ ifade etti.

MARS Yörünge Kaşifi (MRO) uzay aracı, CRISM (Mars Kompakt Araştırma Görüntü Spektrometresi) cihazıyla, Endeavour kraterinin iç yapısını incelemiş ve geçmişte bulunan iki kil mineralinden farklı, daha fazla kil minerali çeşidi bulunduğunu tesbit etmişti. Opportunity, bu bulguyu doğrulamış oldu.Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırma hakkında yorumda bulunan Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden James Wray, “Eğer Opportunity, küçük bir numune bularak yakından göz atabilirse, kayanın derin bir gölde mi, sığ bir gölette mi yoksa volkanik bir sistem de mi oluştuğunu anlayabiliriz” dedi.NASA, Opportunity'ye kıyasla çok daha güçlü bir teknolojik donanıma sahip Curiosity’nin de Mars’taki mineraller hakkında kapsamlı bilgi sunmasını umuyor.


Kaynak : Ntvmsnbc / Geophysical Research Letters (23 Aralık 2012,12:48)
Son düzenleyen nötrino; 1 Mayıs 2016 23:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mayıs 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Opportunity 40 Yıllık Rekoru Kırdı

Sponsorlu Bağlantılar
Kızıl Gezegen’e 2004 yılında iniş yapan keşif aracı Opportunity, NASA’nın dış gezegenlerde en çok yol kat eden uzay aracı uvanını elde ederek, 40 yıllık bir rekoru kırdı. Opportunity’nin şimdiki amacı Rusların 1973’ten bu yana ellerinde bulundurduğu rekoru kırmak.Mars’ta dokuz yıldır keşif ve deney görevi sürdüren altı tekerli Opportunity, 80 metre daha ilerleyerek, Kızıl Gezegen’de kat ettiği toplam mesafeyi 35.760 kilometreye çıkardı. Opportunity böylece, Apollo 17 astronotları Eugene Cernan ve Harrison Smith’in Aralık 1972’den bu yana elinde tuttuğu rekoru tarihe gömdü. İki astronot, Ay’ın yüzeyinde 35.744 kilometre yol kat etmişti.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görevli olan ve Opportunity ekibinde yer alan Jim Rice, “Bir yer keşif aracının bu rekorunu kırmasını bekliyorduk ve meşaleyi Opportunity’nın taşımasından mutluluk duyuyorum” dedi.Opportunity, her ne kadar NASA’nın 40 yıllık rekorunu kırmış olsa da, ‘Dünya dışında en çok yol kat eden uzay aracı’ unvanını uluslararası alanda alabilmesi için birkaç yüz metreyi daha geride bırakması gerekiyor.Uluslararası alandaki rekor, 1973 yılında Ay’a inen Sovyet Rusya’ya ait Lunokhod 2 uzay aracına ait. Lunokhod 2, Ay yüzeyinde kat ettiği 37 kilometrelik mesafeyle, halen Dünya dışında en çok yol alan insan yapımı uzay aracı olma uvanına sahip.

İncelemeye Devam

Mars ekvatorunun iki derece güneyinde yer alan Meridiani Planumdüzlüğünde yer alan Oppotunity, Lunokhod 2’nin rekorunu kırmaya çok yakın.İkizi olan Spirit 2010 yılında Dünya’ya sinyal göndermeyi kesen Opportunity, Endeavour kraterinin kenarında yer alan düzlükte, “Cape York” adı verilen alanı inceliyor.Discovery News’in verdiği bilgiye göre, bulunduğu noktadan 2.2 kilometre uzaklıktaki “Solander Point” adı verilen yeni keşif alanına ilerlemekte olan Opportunity, yolda bir aksilikle karşılaşmazsa, kırılması güç bir rekora daha imza atacak.NASA, Opportunity’nin birkaç hafta içinde Lunokhod 2’yi geride bırakmasını bekliyor. Opportunity’nin ikizi Spirit ise 7.7 kilometre mesafe kat ettikten sonra Gusev Krateri’nde devre dışı kalmıştı.


Kaynak: Ntvmsnbc / Discovery News (17 Mayıs 2013,14:31)
Son düzenleyen nötrino; 31 Mart 2016 23:33
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Haziran 2013       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Mars’ta ‘İçilebilir Suyun’ İzi Bulundu

NASA’nın 2004’ten bu yana Mars’ta keşifler yapan uzay aracı Opportunity, Kızıl Gezegen’de bir zamanlar ‘içilebilir su’ olduğuna dair en büyük bulgulara ulaştı. Elde edilen bulgular, Mars'ın bir zamanlar okyanuslarla kaplı olduğu teorisini de güçlendirdi. Kızıl Gezegen’de birinci yılını doldurmak üzere olan Curiosity’le analizler gerçekleştiren Opportunity, dokuz yıllık macerasında belki de en önemli bulgulara ulaştı. Opporutnity, geçmiş yıllarda elde ettiği ve Mars’taki suyun fazlasıyla asitli olduğunu savunan bulguların ardından, Kızıl Gezegen’de bir zamanlar ‘içilebilir su’ olduğunu öne süren yeni ipuçları elde etti.

Opportunity, Mars’ta incelediği beş kraterden en büyüğü olan Endeavour’da 2011 yılında milyarlarca yıl öncesine ait mineral kalıntıları bulmuştu. Mars ekvatorunun 2 derece güneyinde yer alan Meridiani Planum düzlüğünde bulunan 22 km genişliğindeki Endeavour kraterinde incelediği kayaların yüzeylerini fırçasıyla defalarca temizleyen Opportunity, en son deneylerde alüminyum içeriği zengin, kil mineralleri ortaya çıkardı. Analizler, minerallerin pH seviyesi nötr olan suda oluştuğuna işaret etti.

Temiz Suya En Önemli Delil

Discovery News’in verdiği bilgiye göre, kil, suyun kayalarla etkileşime girmesiyle oluşuyor. Farklı kayalardan farklı killer meydana gelirken, bu farklılığa pH derecesi farklı; asitli, nötr veya tuzlu su sebep oluyor. Opportunity, Ağustos 2012’de Mars’a inen nükleer güçlü Curiosity gibi kimyasal analiz laboratuvarı taşımıyor. Yine de keşif aracının sahip olduğu donanım incelediği kayaların temel yapısını ortaya çıkarmaya yetiyor. Opportunity görevinin başında yer alan Cornell Üniversitesi’nden gezegen bilimci Steve Squyres, keşif aracının ‘Esperance’ adı verilen kayadan elde ettiği sonuçlar hakkında, “Burada geçmişte elde ettiğimiz asitli kimyadan farklı bir kimya söz konusu... Bu su içilebilir. Suyun sahip olduğu kimya, yaşamın oluşmasına izin verebilir” dedi.

Okyanuslarla Kaplıydı

Opporutnity ve ikizi Spirit, 2004 yılında Mars’ın zıt köşelerine indikleri zaman, görev süreleri üç ay olarak belirlenmişti. Her iki keşif aracı, beklenenden çok daha iyi bir performans sergilerken, Spirit, 2010 yılında Dünya’ya sinyal göndermeyi kesti. Opportunity, geçtiğimiz ay NASA’nın ‘bir dış gezegende en fazla mesafe kat eden’ uzay aracı unvanını elde etti. Keşif aracının elde ettiği bilgiler, Curiosity’nin Mars’ta antik nehir yatağı bulmasının ardından temiz suya işaret eden en önemli bulgular oldu. ABD’nin Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2010 yılında Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmalarında, ‘yaklaşık 3 milyar yıl önce Mars yüzeyinin 3’te 1’inin su ile kaplı olduğunu’ önesürmüştü.

Araştırmada, bir zamanlar Mars’ın yüzeyinin yüzde 36’sının okyanuslarla kaplı olduğu, su miktarının toplamda 124 milyon kilometre küp olduğu belirtilmişti. Bu miktar, Dünyamızın yarısı büyüklüğündeki Mars’ın bir zamanlar Dünya’daki su miktarının 10’da 1’ine sahip olmuş olabileceğini öne sürdü.

Kaynak: Ntvmsnbc / Discovery News (09 Haziran 2013,09:47)
Son düzenleyen nötrino; 31 Mart 2016 23:27
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ocak 2014       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
NASA’nın Kafasını Karıştıran Gizemli Taş

Kızıl Gezegen’de 2004’ten bu yana keşif görevinde bulunan Opportunity uzay aracı, olağandışı bir manzarayla karşılaştı. Kış boyunca yerinden kımıldamayan keşif aracının önünde, tuhaf bir taş belirdi. Taşın nasıl Opportunity’nin karşısına çıktığı ise bilinmiyor.Güneş panelleri sayesinde yaklaşık 10 yıldır Mars’taki gözlemlerine devam eden Opportunity, NASA’yı şaşkına çeviren fotoğraflar yolladı. Kasım 2013’ten bu yana yerinden kımıldamayan Opportunity’nin aynı bölgeye ait fotoğraflarında, daha önceden uzay aracının yanında olmayan bir taş ortaya çıktı.

NASA’nın web sayfasında verdiği bilgiye göre, Opportunity’nin Sol 3528 (Mars günü) tarihli fotoğrafında görülmeyen taş, Sol 3540 tarihli fotoğrafta aniden kendini gösterdi. ‘Pinnacle Island’ adı verilen taş, internette büyük tartışmalar başlattı. Taşın nereden geldiğine dair kesin bir bilgi sunulamazken, bazıları kozmik nesnenin bir meteroit, yani düşen bir meteorun parçası olduğunu savundu. Teoriye göre, Mars’a düşen bir meteor parçalandıktan sonra, parçalarından bir tanesi Opportunity’nin dibine kadar geldi. Bir diğer teoriye göre, Opportunity Sol 3540’da manevra yaparken taşa çarptı ve görüş alanının içine yuvarladı. Söz konusu gün, Opportunity ‘Cape Elizabeth’ adı verilen bir hedefe doğru yön değiştirmişti.

Opportunity 3 Ayı Fazlasıyla Geride Bıraktı

Endeavour Krateri’nin ‘Solander Noktası’nda olan Opportunity, 2004 yılında Mars’a ikizi Spirit ile inmiş ancak kardeşi birkaç hafta sonra devre dışı kalmıştı. Görev süresi 3 ay olarak belirlenen uzay aracı, tam 10 yılı geride bırakırken, Kızıl Gezegen’deki su varlığı ve organik yaşam izleri hakkında çok önemli bulgular elde etti. Mars toprağındaki kimyasalları analiz etmesini sağlayan donanımı bulunan Opportunity, ilk su izine yine 10 yıl önce rastlamıştı.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (16 Ocak 2014, 14:26)
Son düzenleyen nötrino; 31 Mart 2016 23:25
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ağustos 2014       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Mars Kaşifinden Yeni Rekor

Mars gezegenine bundan 10 yıl önce gönderilen Opportunity rekor kırdı. 1 kilometrelik alanı keşfetmesi için gönderilen Opportunity'nin kat ettiği mesafe 40 kilometreyi aştı. Mars'a 2004 yılının Ocak ayında ulaşan gezginci robot Opportunity'nin yaklaşık bir kilometrelik bir alanı keşfetmesi öngörülmüş, buna göre tasarlanmıştı. Araç, güneş enerjisiyle çalışıyor. Mars'ta suyun varlığına dair önemli keşiflerde bulunan Opportunity geçen yıllar içinde çalışmaya, keşif ve inceleme faaliyetlerine devam etti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (NASA) John Callas, yüzey sondaj aracının gezegende kat ettiği mesafenin 40 kilometreyi aştığını açıkladı. Callas, "Yol değil, önemli olan Opportunity'nin bu süre boyunca yaptığı keşifler" dedi. Opportunity böylece Rus aracı "Lunokhod 2"yi geçti. 1973'te Mars'a ulaşan "Lunokhod 2", 5 ayda 39 kilometre yol kat etmişti. Opportunity, 2 kilometreyi daha ardında bıraktıktan sonra 42,2 km'lik maraton seviyesine ulaşmış olacak.NASA, aracın incelemelerde bulunacağı bölgeye şimdiden "Maraton Vadisi" adını verdi.

Kaynak: DW (29 Temmuz 2014, 16:23)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ocak 2015       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
11 Yıl Önce Mars’a Gönderilen Opportunity'de Hafıza Kaybı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yetkilileri, 2004'te Mars'a gönderilen ‘Opportunity’ adlı robotun hafıza kaybı yaşadığını açıkladı. NASA uzmanları, topladığı bilgileri kendi kendine silen robotu tamir etmeye çalışırken, problemin donanımsal olduğu kaydedildi. NASA’dan, sorunun giderek daha da ciddileştiği, zaman zaman merkezle tüm iletişimin kesildiği açıklaması gelirken, ‘Opportunity'nin ömrünün sonuna yaklaşmış olabileceği vurgulandı. Aslında ‘Opportunity’ görevini tamamlamış durumda. Çünkü, Mars’a gönderileli 11 yıl olan robottan 3 ay boyunca aktif olması bekleniyordu.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (02 Ocak 2015)

Benzer Konular

30 Eylül 2014 / nötrino Uzay Bilimleri