Arama

ESO - Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory)

Güncelleme: 3 Nisan 2016 Gösterim: 46.777 Cevap: 206
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Eylül 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
ESO-Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory)

Sponsorlu Bağlantılar
Gökbilim hep en eski bilim dalı olarak tanımlanır. Hiç şüphe yok ki temiz bir gecede gökyüzünü boydan boya kaplayan görkemli Samanyolu’nun yıldız kuşağı bütün çağların ve bütün kültürlerin insanlarına dehşet verici bir manzara şeklinde görünmüş olmalı. Bugün, gökbilim en ileri teknolojilerden ve bilim adamlarının kullanabileceği çok yönlü tekniklerden bazılarını kullanarak en modern ve en güçlü bilimlerden biri olarak göze çarpmaktadır. Ve şimdi gökbilim için heyecan verici zamanlar: Teknoloji artık Evren’in diğer ucundaki cisimleri çalışmamıza ve diğer yıldızların etrafındaki gezegenleri saptamamıza izin veriyor. Artık heyecan verici temel bir soruyu cevaplamaya başlayabiliriz: Evrende yalnız mıyız?

ESO’nun Paranal Gözlemevi gökbilimde en üstün hükümetler arası bilim ve teknoloji kuruluşudur. Tasarıma, inşaya ve önemli bilimsel keşiflere olanak sağlayan güçlü yer tabanlı gözlem faaliyetlerine odaklanan iddialı bir program yürütmektedir. ESO ayrıca gökbilim araştırmalarında teşvik edici ve düzenleyici bir dayanışma konusunda öncü rol oynamaktadır.

ESO Şili’nin Atacama Çölü bölgesinde benzeri olmayan üç adet dünya-sınıfı gözlem yerleşkesi işletmektedir: La Silla, Paranal ve Chainantor. ESO’nun ilk yerleşkesi La Silla, Santiago de Şili’nin 600 km kuzeyindeki 2400m yüksekliğinde bir dağdır. Burası ayna çapları 3.6m’yi bulan birkaç tane optik teleskopla donatılmış durumdadır. 3,5 metrelik Yeni Teknoloji Teleskobu (NTT) dünyada ilk kez bilgisayar kontrollü ana aynaya sahip olması bakımından teleskop mühendisliği ve tasarımı konusunda çığır açmıştır. Bu teknoloji ESO’da geliştirildi ve şimdi dünyanın bütün büyük teleskoplarına uygulanmış durumdadır. ESO’nun 3,6 metrelik teleskobu şimdi dünyanın önde gelen ötegezegen avcısına ev sahipliği yapıyor: eşsiz hassaslıktaki bir tayfçeker HARPS (Yüksek Hassasiyetli Dikine Hız Gezgen Arayıcısı- High Accuracy Radial velocity Planet Searcher).

La Silla gökbilimde ön sırada yer alırken ve yer tabanlı gökbilimde bilimsel olarak en üretken olma konusunda ikinci sırada yer alırken, 2600m yükseklikteki Paranal bölgesindeki Çok Büyük Teleskop (VLT) Avrupa gökbiliminin en iyisi konumundadır. Paranal, Şili’deki Antofagasta’nın 130 km güneyinde, Büyük Okyanus kıyısının 12 km içerisinde Dünya’nın en kuru yerlerinin birinde yer almaktadır. Buradaki bilimsel çalışmalar 1999 yılında başlamış ve muazzam ölçüde birçok başarılı araştırma faaliyetine imza atılmıştır.

VLT son teknoloji ürünü en sıra dışı teleskoptur. Sadece bir değil, her biri 8.2 metrelik ana aynaya sahip olan dört teleskoptan oluşmaktadır. Böyle bir teleskopla 30. kadirdeki gök cisimlerinin görüntüleri bir saatlik bir pozla elde edilebilir. Bu değer çıplak gözle gözlenebilen nesnelerin yaklaşık 4 milyar katı daha sönük haline karşılık gelmektedir.

VLT’nin en heyecan verici özelliklerinden bir tanesi onun devasa bir optik girişimölçer olarak (VLT Girişimölçeri yada VLTI) kullanılabilmesidir. Bu, 1.8 metrelik Yardımcı Teleskoplar’ın bir ya da daha fazlasını içeren birkaç teleskoptan elde edilen ışığın birleştirilmesiyle oluşturulur. Bu girişimölçer durumunda teleskop en uzak aynalar arasındaki mesafe büyüklüğündeki bir teleskop kadar keskin bir görüşe sahiptir. VLTI için bu mesafe 200 metre kadardır.

ESO teleskoplarının kullanımı için her yıl, 2000 kadar proje önerisi yapılmaktadır, uygun olan gecelerden dört ile altı kat daha fazla. Yıllık olarak bir çok tarafsız hakemlerce incelenen yayınlarla sonuçlanan gözlemler sayesinde ESO dünyanın en üretken yer-tabanlı gözlemevidir: sadece 2008 yılında, 700 adet bilimsel makale ESO’nun verilerine dayanarak yayınlandı, bu da ESO’yu dünyanın en üretken gökbilim gözlemevi yapmaktadır.

Dünyada var olan en büyük yer-tabanlı gökbilim projesi olan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA- The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), dünya gökbiliminde devrim oluşturan bir tesis konumundadır. ALMA milimetre ve milimetre-altı dalgaboylarında gözlem yapacak 66 adet dev 12-metre ve 7-metre çaplarındaki bir dizgeden oluşacak. ALMA’nın inşası 2003 yılında başladı ve bilimsel gözlemler ise 2011 yılında başlayacak. Dünya’nın en yüksek gözlem yerleşkelerinden birinde bulunan ALMA 5000m yüksekliğinde Llano de Chajnantor’da yer almaktadır. ALMA projesi Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Amerika tarafından Şili Cumhuriyeti ile ortak yürütülmektedir. ESO ALMA’nın Avrupa temsilcisidir. Chajnantor bölgesi aynı zamanda ESO tarafından Onsala Uzay Teleskobu (the Onsala Space Observatory), Max Planck Radyo Gökbilim Enstitüsü ve ESO’nun kendisi adına yürütülen 12 metrelik APEX milimetre ve milimetre-altı teleskobuna da evsahipliği yapmaktadır.

VLT’nin ötesindeki gelecek adım ise 42 metrelik birincil aynasıyla Avrupa Aşırı Büyük optik/kırmızı-ötesi Teleskobu E-ELT’yi (European Extremely Large optical/infrared Telescope) inşa etmektir. ESO’nun inşasının detaylarını ortaklarıyla birlikte hazırladığı E-ELT “gökyüzünü izleyen en büyük göz”- dünyanın en büyük optik/yakın-kırmızı-ötesi teleskobu olacak. E-ELT gökbilimdeki en zorlu, çözülemeyen soruların çoğunu ele alacak. Galileo’nun teleskobuyla 400 yıl önce yaptığı gibi Evren anlayışımızda bir devrim bile oluşturabilir. İnşa için nihai “yola devam” komutunun 2011’de verilmesi bekleniyor. Gözlemlerin ise gelecek on yıl içinde başlaması planlanıyor.

ESO genel merkezi Almanya’nın Münih kenti yakınlarındaki Garching’de yer alıyor. Burası gözlemevlerine en gelişmiş aletlerin sağlanması için teknik geliştirme programlarının yapıldığı ESO’nun bilimsel, teknik ve yönetimsel merkezidir. Aynı zamanda, ESO ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından ortak yürütülen Uzay Teleskobu - Avrupa Koordinasyon Tesisi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.


Kaynak:ESO (European Southern Observatory)




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Eylül 2011       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
La Silla-ESO'nun İlk Gözlemevi

Sponsorlu Bağlantılar
1960’lı yıllardan beri ESO’nun kalesi olan La Silla Gözlemevi, Şili’nin 600 km kuzeyinde ve 2400 metre yükseklikte bulunmaktadır. ESO burada dünyadaki 4-metre sınıfındaki en üretken teleskopların birçoğunu işletmektedir.

3.58-metrelik Yeni Teknoloji Teleskobu (NTT), teleskop mühendisliği ve tasarımı için yeni bir alan açtı ve dünyanın şu andaki en büyük teleskoplarının pek çoğunda uygulanan ve ESO’da geliştirilmiş, bilgisayar kontrollü ana aynaya (aktif optik) sahip dünyadaki ilk teleskop oldu.

ESO 3.6-metre teleskobu şimdi dünyanın en önde gelen ötegezegen avcısı: rakipsiz hassasiyette sahip bir tayfçekere HARPS (Yüksek Duyarlıklı Dikine Hız Gezegen Arayıcısı) ev sahipliği yapmaktadır.

La Silla Gözlemevi Uluslararası Standart Belirleme Kurumu (ISO) 9001 Kalite Yönetim Sistemi için sertifikası onaylanmış üstün nitelikli ilk gözlemevidir. La Silla’ nın alt yapısı aynı zamanda hedeflenmiş projeler için MPG/ESO 2.2-metre teleskobu ve 1.54-metre Danimarka teleskopları gibi daha fazla kullanıcı imkanları sunan teleskoplar da dahil olmak üzere, İsviçre 1.2-metrelik Leonhard Euler, Hızlı-Göz Kundak Teleskobu (REM) ve TAROT gama-ışın patlaması gözleyicisi gibi ESO’ya üye ülkelerin pek çoğu tarafından kullanılan teleskoplara da ev sahipliği yapmaktadır. 2.2-metrelik teleskop üzerindeki 67-milyon piksellik Geniş Alan Görüntüleyicisi kendi alanlarında birer simge haline gelen bazı gök cisimlerin şaşırtıcı pek çok görüntüsünü çekmiş durumdadır.

La Silla , her yıl gözlem işine atfedilen yaklaşık 300 civarında hakem onaylı yayınlarıyla, gökbilimde öncü konumdadır. La Silla pekçok “ilkleri“ içeren önemli miktarda bilimsel keşiflere önderlik yapmıştır. HARPS tayfçekeri düşük-kütleli ötegezegenleri bulmada tartışmasız liderdir. Güneş sistemi dışında yaşanabilir bir bölgedeki ilk bilinen kayalık gezegenin bileşiminin ne olabileceğini içeren, Gliese 581 etrafındaki sistemi tesbit etmiştir (Eso0722) La Silla’daki pekçok teleskop, -Büyük Patlama’dan günümüze evrendeki en enerjik patlamalar olan- gama ışını patlamaları ile büyük kütleli yıldızların patlamaları arasındaki bağlantıda etkin bir rol oynamıştır.

1987’den beri, ESO La Silla Gözlemevi en yakın güncel süpernova SN 1987A’nın takibinde ve incelenmesinde önemli bir rol oynamıştır

La Silla Gözlemevi dünyanın en yalnız ve kuru alanlarından biri olan Şili’deki Atacama Çölü etrafında bulunmaktadır. Bu coğrafi alandaki diğer gözlemevleri gibi La Silla ışık kirliliği kaynaklarından çok uzağa konumlanmıştır ve Çok Büyük Teleskoba ev sahipliği yapan Paranal Gözlemevi gibi, yeryüzündeki en karanlık gökyüzüne sahip yerlerden biridir.

Kaynak: ESO/Teleskoplar ve Aletler

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:13
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Eylül 2011       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Çok Büyük Teleskop (VLT)

Dünya'nın en gelişmiş görünür-ışık gökbilim gözlemevidir.Çok Büyük Teleskop (VLT) dizgesi üçüncü bin yıl başında Avrupa’nın yerde konuşlandırdığı en önemli gökbilim tesisidir. Dünya’nın en gelişmiş bu optik aleti, dört adet 8.2m çaplı ana aynalardan oluşan Birim Teleskop ve taşınabilir dört adet 1.8m çapında Yardımcı Teleskop’u içerir. Teleskoplar ikili ya da üçlü gruplar halinde, ESO Çok Büyük Teleskop Girişimölçer’i (VLTI) olarak tanımlanan dev bir girişimölçer şeklinde, gökbilimcilere tek bir teleskopun verebileceğinden 25 kat daha ince ayrıntı görmelerine izin verecek biçimde birlikte çalışabilir. Işık ışınları, karmaşık ayna sistemleri kullanılarak VLTI ile yer altı tünellerinde 100 metre boyunca 1/1000 mm’den daha az incelikte ilerleyerek birleştirilmektedir. Bu tip hassaslıkla VLTI, Ay uzaklığında bulunan bir arabanın iki farını ayırt edebilecek kadar, yani milyarsaniyelik açısal çözünürlüklü resimleri yeniden yapılandırabilmektedir.

8.2 m çaplı Birim Teleskoplar ayrı ayrı da kullanılabiliyor. Böyle bir teleskopla 30 kadir sönüklüğündeki bir gök cisminin görüntüsü bir saatlik pozlamayla elde edilebilir. Bu, çıplak gözle görülebilenden dört milyar (dört bin milyon) kat daha sönük cisimlerin görülebilmesi demektir.Büyük teleskoplara Antu, Kueyen, Melipal ve Yepun isimleri verilmiştir.

VLT hakkında daha detaylı geçmiş bilgisi, VLT Detaylı Raporu’nda sağlanmıştır.VLT’nin planlanmasında ve inşa safhası esnasında çevrimiçi yapılmış ve Mayıs 1998 sonlarında VLT’nin İlk Işık etkinliği gerçekleşene kadar muhafaza edilmiştir. Detaylı Rapor, kapsamı ve düzeyi farklı, çok sayıda makale ve belgelere dayanmaktaydı.

VLT alet üretim programı tek bir gözlemevi için düşünülmüş en kararlı programdır. Geniş alan görüntüleyicileri, uyarlamalı optik düzeltmeli kamera ve tayf-ölçerleri yanısıra derin mor-ötesinden (300 nm) orta kırmızı-ötesi (24 µm) dalgaboylarına kadar geniş tayf bölgesini kapsayan yüksek çözünürlüklü ve çoklu-nesne tayfölçeri içermektedir.

8.2m çaplı teleskoplar küçültülmüş, ısı kontrollü, teleskop ile eş zamanlı dönebilen binalarda bulunmaktadır. Bu tasarım gözlem koşulları üzerindeki herhangi bir ters etkiyi minimize etmektedir. Örneğin sıcaklık ve rüzgar esintisindeki değişimlerden dolayı teleskop tüpünde meydana gelen hava boşluğu gibi.

Birim Teleskoplar’ın ilki olan 'Antu' rutin bilimsel işlemlere 1 Nisan 1999’da başladı. Bugün, dört Birim Teleskop ve dört Yardımcı Teleskop işlevsel durumdadır.

VLT gözlemsel gökbilime tartışılmayacak bir etki yaptı. Burası özgün ve yer temelli en üretken tesistir ve VLTI’dan gelen sonuçlarla günlük hakemli bilimsel yayınların sayısı ortalama olarak 1’in üzerine çıkmıştır. VLT ESO'yu dünyadaki yer temelli en üretken gözlemevi haline getirmiştir. VLT yeni bir keşifler çağına, göze çarpan pek çok bilimsel ilklerle birlikte, bir ötegezegenin doğrudan ilk kez görüntülenmesini de içeren (eso0842), Samanyolu gökadasının merkezindeki süper-kütleli karadeliğin etrafında hareket eden yıldızların izlenmesi (eso0846) ve bilinen en uzak Gama-Işını Patlaması’nın parlama sonrası ışınımını gözleyerek katkı yapmıştır.

Her ne kadar dört adet 8.2-metrelik Birim Teleskop VLTI içerisinde bir araya getirilebilse de, teleskoplar daha çok ayrı projelerde kullanılıyorlar ve her yıl sadece sınırlı sayıda gecede girişim-ölçer gözlemleri için uygun oluyorlar. Fakat tahsis edilmiş daha küçük dört Yardımcı Teleskop (AT) VLTI’nın her gece işlevsel olmasına imkan vermektedir. AT’ler raylar üstüne kurulmuştur ve toplanan ışık demetlerinin VLTI içinde bir araya geldiği daha önceden hassas bir biçimde tanımlanmış gözlem noktaları arasında hareket edebilirler. AT’ler sıra dışı teleskoplardır, oldukça küçültülmüş koruyucu kubbelerinde yer almaktadırlar ve kendi elektronik, havalandırma, hidrolik ve soğutma sistemleri ile hareket etmektedirler. Her bir AT teleskobu onu kaldıran ve bir konumdan diğerine hareket ettiren bir taşıyıcıya sahiptir.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:14
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Eylül 2011       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Kozmik Kökenlerimizin Araştırılması

Şili And Dağları’ndaki Chajnantor platosunun yükseklerinde, Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), uluslararası ortakları ile birlikte, ALMA’yı -Evrendeki bazı en soğuk nesnelerden gelen ışıkları incelemek üzere- inşa ediyor. Kırmızı-ötesi ve radyo dalgaları arasında yer alan bu ışık milimetre civarında dalgaboyuna sahiptir ve bu nedenle milimetre ve milimetre-altı ışınım olarak bilinmektedir.

Bu dalga boylarındaki ışık yıldızlar-arası uzaydaki mutlak sıfırın bir kaç on derece üzerinde muazzam soğuk bulutlardan, ve Evrendeki en erken ve en uzak bazı gökadalardan gelmektedir. Gökbilimciler bunu yeni yıldızların doğduğu yerlerde bulunan yoğun toz ve gaz bölgelerinde yer alan moleküler bulutlardaki kimyasal ve fiziksel koşulları incelemek için kullanabilirler. Evrendeki bu bölgeler görünür ışıkta genellikle karanlık ve örtülüdürler, fakat tayfın milimetre ve milimetre altı bölgelerinde aydınlık bir şekilde parıldarlar.

Millimetre ve milimetre-altı ışınım soğuk Evren’e bilmeceli bir pencere açmakta, fakat uzaydan gelen sinyaller yoğun bir şekilde dünyanın atmosferindeki su buharları tarafından soğurulmaktadır. Bu tip bir gökbilim çalışması için teleskopların dünyada gökbilim gözlemi için en yüksek yerlerden biri olan 5000 metre yükseklikteki Chajnantor platosu gibi en yüksek ve kuru gözlem yerleşkelerinden birinde inşa edilmesi gereklidir.

ALMA, Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı dizgesi, şu anda varolan en büyük gökbilim projesidir.

Kuzey Şili’de San Pedro de Atacama’nın 50 km kadar doğusundaki ALMA yerleşkesi yeryüzündeki en kuru yerlerden birisidir. Gökbilimciler gözlem için avantaj sağlayacak koşulları bulurlar, fakat sınırdaki bir gözlemevini çok ağır koşullar altında çalıştırmak zorundadırlar. Chajnantor Mauna Kea’daki gözlemevlerinden 750 metre ve Cerro Paranal’daki VLT’den de 2400 metre daha yüksektedir.

ALMA devrimsel tasarıma sahip, 66 yüksek hassasiyetli antenden oluşan ve 0.3 ila 9.6 mm dalgaboylarında gözlem yapan tek bir teleskop olacak. Ana dizgesi 12-metrelik çapa sahip tek bir teleskop -bir girişim ölçer- gibi davranan 50 antene sahip olacak. Ek olarak 12-metrelik 4 adet ve 7-metrelik 12 adet yoğun dizge antenleri bunu tamamlayacak. 66 ALMA anteni antenler arası maksimum mesafenin 150 metreden 16 kilometreye kadar değiştiği yerlerde farklı konfigürasyonlarda ayarlanabilecek, ki bu da ALMA’ya çok güçlü bir değişken “yakınlaştırma” özelliği katacak. Bu, Evren’i milimetre ve milimetre-altı dalgaboylarında daha önce benzeri görülmemiş hassasiyette ve çözünürlükte, Hubble Uzay Teleskobu’ndan 10 kat daha fazla keskinlikte bir görüş ile ve VLT Girişimölçeri ile yapılmış görüntüleri tamamlayıcı olarak incelemeye yardımcı olacak.

ALMA soğuk Evren’i -moleküler gaz ve tozun yanında Büyük Patlama’dan arta kalan ışınımını- gözlemek için en güçlü telekoptur. ALMA yıldızların, gezegen sistemlerinin, gökadaların yapıtaşlarını, ve hatta yaşamın kendisini araştıracak. Bilim insanlarına Güneş Sistemimizin yakınlarındaki gaz bulutlarında doğan yıldız ve gezegenlerin detaylı görüntülerini sağlayarak ve kabaca on milyar yıl önce oluşan gözlemlenebilir Evren’nin sınırlarındaki uzak gökadaları tesbit ederek, gökbilimcilerin kozmik kökenlerimiz hakkındaki en derin sorulara cevap vermelerini sağlayacak.

Kısmi dizgeler sayesinde erken bilimsel gözlemler 2011’de başlamış olup,ALMA' nın yapımı 2013’te tamamlanacaktır.

ALMA projesi Şili Cumhuriyeti ile işbirliğinde bir Avrupa, Kuzey Amerika ve Doğu Asya ortaklığıdır. ALMA Avrupa’da ESO tarafından, Kuzey Amerika’da ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) ve Kanada Ulusal Araştırma Vakfı (NRC) ile Tayvan Ulusal Bilim Konseyi (NSC) işbirliği tarafından, Doğu Asya’da Tayvan’daki Sinica Akademisi (AS) işbirliği ile Japonya Ulusal Doğa Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklenmektedir. ALMA’nın yapımı ve işletilmesi Avrupa kısmında ESO tarafından, Kuzey Amerika kısmında Üniversiteler Birliği Kuruluşu (AUI) tarafından yönetilen Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi (NRAO) tarafından, Doğu Asya kısmında Japonya Ulusal Gökbilim Gözlemevi (NAOJ) tarafından yürütülmektedir. Birleşik ALMA Gözlemevi (JAO), birleştirilmiş liderliği ve ALMA’nın oluşturulması, idaresi ve işletilmesinin yönetimini sağlamaktadır.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:21
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Eylül 2011       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Gökyüzünü İzleyen Dünya’nın En Büyük Gözü

Aşırı Büyük Teleskoplar dünya genelinde yer temelli gökbilimde en yüksek önceliklerden birisi olarak düşünülür. Astrofiziksel bilginin ilerletilmesini sağlayacak olan bu teleskoplar, diğer yıldızların etrafındaki gezegenlerin, Evrendeki ilk nesnelerin, süper-kütleli karadeliklerin, Evrene hakim olan karanlık enerji ve karanlık maddenin doğası ve dağılımı konularının detaylı olarak incelenmelerine imkan sağlayacaktır.

2005’in sonundan beri ESO Avrupalı astronomlar ve astrofizikçiler topluluğu ile birlikte sonraki 10 yılın ortalarında ihtiyaç duyulan yeni bir dev teleskobu tanımlamak için çalışmaktadır. Tüm Avrupa ülkelerinden 100’den fazla gökbilimci 2006 yılı boyunca performansın, masrafın, takvimin ve riskin dikkatlice değerlendirildiği yeni bir konsepti üretmek için bir araya geldiler.

E-ELT olarak adlandırılan Avrupa Aşırı Büyük Teleskobu, 42-metre çapında devrimsel bir yer tabanlı teleskop konsepti olacak ve “gökyüzünü izleyen en büyük göz”, dünyadaki en büyük optik/yakın kırmızı ötesi teleskop olacak.

Önümüzdeki on yıl içinde planlanan çalışmaların başlamasıyla, E-ELT zamanımızın en büyük bilimsel zorluklarını çözmeye çalışacak, ve modern gözlemsel gökbilimin kutsal kaselerinden birisi olan hayatın varolabileceği yaşam bölgelerinde, diğer yıldızların etrafındaki Dünya benzeri gezegenleri hedef alacak. Aynı zamanda yakın gökadalarda yıldız arkelojisini inceleyecek, bunun yanında karanlık madde ve karanlık enerjiyi araştırarak, ilk yıldız ve gökadaların özelliklerini ölçerek evrenbilime temel katkılar yapacak. Bunun da ötesinde, gökbilimciler beklenmeyeni de planlıyorlar, E-ELT ile yapılan yeni keşifler açık bir şekilde yeni ve umulmadık soruları da ortaya çıkaracak.

Devrime Hazırlanmak

Gökbilim altın çağını yaşıyor. Son 50 yıl bizlere başka yıldızların yörüngesinde dolanan ilk gezegenlerin keşfinden, hala gizemini koruyan karanlık madde ve enerji ile kaplı ivmelenen evrenlere kadar şaşırtıcı buluşlar getirdi.

ESO tarafından işletilen öncü yer-tabanlı tesisler, gökbilimle ilgili rakiplerinin üstünde hükümetler-arası bilim ve teknoloji organizasyonları sayesinde, Avrupa güncel ve çağdaş gökbilimin her alanında öncü konumdadır. Zorlayıcı olan bu pozisyonlarını gelecek için sağlamlaştırmak ve güçlendirmektir. Bu amaç devrim niteliğinde ki yeni yer-temelli ve günümüz rakiplerinin kat ve kat üzerinde büyüklükte olan teleskop tasarımı Avrupa Aşırı Büyük Teleskobu (E-ELT) ile başarılacaktır. Böyle bir teleskop er geç, Galileo’nun teleskobunun 400 yıl önce yaptığı gibi, bizim evren algılayışımızı da tamamıyla devrimsel bir şekilde değiştirebilecektir.

42 metre çaplı önerilen E-ELT çok detaylı bir tasarım sürecinden geçmektedir. Önümüzdeki on yıl içinde başlaması planlanan gözlemlerin gerçekleşebilmesi için planlanan inşa başlangıç tarihine yönelik nihai ilerleme komutu 2011’dir.

Teleskobun “gözü” çap olarak yaklaşık bir futbol sahasının yarısı büyüklüğünde ve günümüz optik teleskoplarının 15 katı ışık toplama gücüne sahip olacaktır. Teleskop yenilikçi bir tasarım olan 5-ayna mimarisine sahiptir. Atmosfer etkilerini yok eden gelişmiş uyarlamalı optiğin yanısıra Hubble Uzay Teleskobu’ndan 15 kat daha keskin görüntüler elde edilebilecektir. Ana ayna yaklaşık 1000 adet altıgen küçük aynadan oluşacaktır.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Eylül 2011       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Evrende Yalnız mıyız?

E-ELT gök bilimi bir adım öteye taşıyacak ve 42 metrelik çapı, uyarlanabilir optik özelliğiyle bu alanda çok büyük çığır açacaktır.E-ELT başka yıldızların etrafındaki ötegezegenleri araştırma görevini üstlenmiştir. Buna sadece, kütleleri Dünya-benzeri büyüklüğe kadar olan gezegenlerin -yörüngesinde dolandıkları yıldızları üzerinde oluşturdukları tedirginlik sayesinde- dolaylı olarak keşfedilmeleri değil, daha büyük gezegenlerin doğrudan görüntülenmesi hatta atmosfer özelliklerinin belirlenmesi de dahildir.

Ayrıca, E-ELT'nin sahip olduğu bir dizi alet, gökbilimcilerin, gezegen sistemlerinin oluşumlarının erken aşamalarını incelemelerine ve öncül (proto) gezegen disklerinde su ve organik molekülleri tesbit edebilmelerine imkan sağlayacaktır. Böylece, E-ELT gezegen oluşumu ve evrimi ile ilgili temel sorulara yanıtlar verecek ve bizi “yalnız mıyız?” sorusunun cevabına bir adım daha yaklaştıracaktır. Belirgin bilimsel ilginin yanı sıra, bu insanlık için büyük bir ilerlemeyi temsil etmektedir.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:26
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Eylül 2011       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Evrendeki İlk Nesneler

E-ELT'nin gücü ile karadelikler gibi uç cisimleri incelemek, yoğun nesnelerin etrafında yaşanan çeşitli işlemlere bağlı zamansal olgular hakkında yeni fikirler verecek.E-ELT, en uzaktaki nesneleri araştırarak, bize, oluşan ilk nesnelerin oluşum süreçlerini anlamamızı sağlayacak ipuçları verecek, bunlar: ilkel yıldızlar, gökadalar, karadelikler ve bunların birbirleriyle olan ilişkileridir.

E-ELT, ilk gökadaları, detaylı bir şekilde araştırmak ve onların kozmik zaman içerisindeki evrimlerini takip etmek için tasarlandı. Bu ilk gökadaların E-ELT ile yapılan gözlemleri, bu nesnelerin nasıl oluştuğu ve evrimleştiği hakkında ipuçları verebilir. Buna ek olarak, E-ELT, gökadalardaki yıldız oluşumu tarihini anlamak ve evrendeki değişik elementlerin zamanla değişen içeriklerinin tarihini tutmak için eşsiz bir araç olacak.

E-ELT'nin en heyecan verici hedeflerinden biri, evrenin genişleme ivmesini doğrudan ölçebilecek olmasıdır. Bu tarz bir ölçüm, evren anlayışımıza büyük bir katkı sağlayacaktır. E-ELT aynı zamanda temel fiziksel sabitlerin zaman içindeki değişimini de araştıracak. Bu tarz değişimlerin kesin tesbit edilmesi, genel fizik kanunlarını algılayışımızda geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilecektir.

Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:23
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Eylül 2011       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
E-ELT Konsepti

42 metrelik ayna çapına sahip bir teleskobun ana amacı gökyüzünde dolunayın yaklaşık 10’da biri büyüklüğünde bir alanı kaplamasıdır.
Optik tasarım tek başına devrim niteliğindedir; yeni bir tür olan 5-ayna düzeneğine sahiptir ve bu olağandışı bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Birincil ayna herbiri 1.4 metre genişliğinde ve sadece 50 mm kalınlığında neredeyse 1000 parçadan oluşmaktadır. Optik tasarım gereği 6 metre çapında çok büyük bir ikincil ayna kullanılmaktadır, bu ikincil ayna neredeyse günümüzdeki en büyük teleskopların birincil aynalarının büyüklüğü kadardır.

Uyarlamalı aynalar atmosferik türbülans sebebiyle yıldız görüntülerinde oluşan bulanıklığı gidermek için teleskopların optik sistemlerinde biraraya getiriliyorlar. Bu aynaların herbiri 5000’den fazla erişim düzeneği tarafından destekleniyor ve bu sayede şekilleri saniyede binlerce kez değişebiliyor. Teleskobun üzerinde çeşitli birçok bilimsel alet olacak. Dakikalar mertebesinde bir ekipmandan diğerine geçiş mümkün olacak. Ayrıca teleskop ve gözlem kubbesi de konumlarını çok kısa sürede değiştirip yeni gözlemlere başlayabilecek.

Optikten orta-kırmızı-ötesine kadar geniş bir dalgaboyu aralığında gözlem yapabilme kabiliyeti sayesinde bilim adamları teleskobun büyüklüğünden sonuna kadar yararlanmış olacaklar.

Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:19
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Eylül 2011       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
Avrupa'nın Evrene Açılan Penceresi

ESO büyük astronomik teleskopların uzak yerleşkelerde planlanması, inşa edilmesi ve kullanılması konularında kayda değer bir deneyime sahiptir. ESO'nun Çok Büyük Teleskobu (VLT) dünyadaki en gelişmiş yer-temelli optik teleskoptur ve pek çok bilimsel dönüm noktasına olanak sağlamıştır.

Bu uzmanlık Avrupalı gökbilimcilerin Aşırı Büyük Teleskobu geliştirebilmeleri için gerekli temel çaba ve bilginin kaynağını oluşturur. En temel referans tasarımlar 2006'nın sonunda tamamlanmıştır. E-ELT gözlemevinin önümüzdeki on yıl içinde kullanıma açılabilmesi için 57 milyon Euro'luk çalışmanın ürünü olan son tasarım şu an yapım aşamasındadır.

Bu tasarım faaliyetlerine ek olarak, 30'dan fazla Avrupa Bilim Enstitüsü ve Yüksek Teknoloji Firması kısmen Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Çerçeve Programı 6 ELT Tasarım Çalışması ve Çerçeve Programı 7 ELT Hazırlık Projesi kapsamında büyük teleskoplar üzerine teknolojik çalışmalar gerçekleştirmektedirler. E-ELT bilimsel olarak yürütülen yüksek teknoloji ürünü, çok prestijli, pek çok buluşa ve gelişmeye imza atan bir projedir. Teknolojik yan ürünlere ve transfere olanak sağlayan, yararlı teknolojik anlaşmaların yapılabildiği ve Avrupa teknoloji sektörüne kendini gösterebileceği yüksek bir platform sunan kapsamlı bir oluşumdur.

E-ELT şimdiden Avrupa bilimsel topluluğundan tam destek almıştır. Bu girişim Avrupa Strateji Forumu - Araştırma Altyapısı başlığı altında ele alınan tek optik astronomi projesidir. Ayrıca görünür bir şekilde ASTRONET Avrupa Gökbilimi Yol Haritası Altyapısı’na öncülük etmektedir.Avrupa'nın önderliğinde yürütülen bu proje kuşkusuz Avrupa'nın bilimsel, teknolojik ve sanayi profilini yükseltecektir.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:17
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Eylül 2011       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Ev Bulmak

Sıradışı bir teleskop, sıradışı bir yerleşke gerektirir. E-ELT'nin gelecekteki yuvasının, en uygun yer olmasını garantilemek için çok dikkat ediliyor. Bu genel olarak, gözlemleri mümkün olan en az düzeyde engelleyecek yeterince yüksek, kuru bir bölge anlamına geliyor. E-ELT Yerleşke Seçimi Danışma Komitesi Arjantin’de, Şili’de, Fas’ta ve İspanya'da kullanılabilecek bölgeleri büyük titizlikle incelediler. Benzer çabalar Otuz-Metre Teleskobu (TMT) yer seçimi ekibi tarafından da gerçekleştirildi. Etkinliği arttırmak için, TMT için öncelikli olarak seçilen yerler (Kuzey ve Güney Amerika’daki tüm yerler) E-ELT çalışmasına eklenmedi ama veriler paylaşıldı.

2-3 Mart 2010 tarihinde, E-ELT Yerleşke Seçimi Danışma Komitesi her birinin kendine özel gücü olan, gökbilim gözlemleri için oldukça uygun koşulları barındıran nihai kısa listedeki tüm yerleşkelerin (Şili’de Armazones, Ventarrones, Tolonchar ve Vizcachas, ve İspanya’da La Palma) dikkatli bir şekilde incelendiğini onaylayan bir raporu ESO Konseyi’ne sundular. Teknik rapor sonucuna göre Paranal yakınlarındaki Cerro Armazones açıkça tercih edildi, çünkü tüm yönlerden en iyi gökyüzü kalitesine sahipti ve ESO’nun varolan Paranal Gözlemevi’ne komşu olarak işletilebilecekti.

Cerro Armazones, ESO’nun Çok Büyük Teleskobuna ev sahipliği yapan Cerro Paranal’a yaklaşık 20 km, Antofagasta şehrinin 130 km güneyinde, Şili’deki Atacama Çölü’nün merkezi bölgesinde 3060 metre yükseklikte bulunan bir dağdır.

26 Nisan 2010 tarihinde, ESO Konseyi Cerro Armazones’i planlanan 42-metrelik Avrupa Aşırı Büyük Teleskobunun (E-ELT) temel gözlem yerleşkesi olarak seçmiştir.


Kaynak:ESO/Teleskoplar ve Aletler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 00:14

Benzer Konular

4 Aralık 2014 / Misafir Uzay Bilimleri
16 Eylül 2008 / virtuecat Coğrafya
27 Nisan 2009 / HipHopRocK Siyasal Bilimler
27 Nisan 2009 / HipHopRocK Siyasal Bilimler