Arama

Samanyolu

Güncelleme: 15 Kasım 2018 Gösterim: 11.270 Cevap: 13
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SamanyoluMsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Samanyolu, Dünya'nın yer aldığı Güneş Sistemi'ni de içinde barındıran galaksinin adıdır. Samanyolu çubuk sarmal gökada sınıfındadır. Mahalli grupta, Virgo Süperkümesinde yer alır. İlk kez Democritus (M.Ö. 450- M.Ö 370) galaksinin varlığını iddia etmiştir. Galaksinin merkezi yaklaşık 80.000 - 100.000 ışık yılı olarak hesaplanmıştır. Yaklaşık olarak 400 milyar yıldız barındırdığı varsayılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Gözlem verisi: J2000 devri
    • Takımyıldız: Sagittarius (takımyıldız)
    • Sağ açıklık: 17h 45m 40.04s
    • Dik açıklık: −29° 00′ 28.1″
    • Mesafe: 2.48 ± 0.07 milyon ışık yılı
    • Gökada sınıfı: Sbc
    • Açısal çap (v): 360°
Bulutsuz gecelerde gökyü­züne baktığımızda boydan boya uzanan geniş, soluk ve buluta benzer bir ışık kuşağı görürüz; bu Samanyolu Gökadası'dır. Kuşağın kenar sınırları çok düzensizdir ve bazı kesimleri çok daha aydınlıktır. Gökadanın Güneyhaçı ta­kımyıldızına yakın kesimi o kadar karanlıktır ki, bu bölgeye Kömürçuvalı adı verilmiştir.
1609'da İtalyan astronom Galileo Galilei, o sırada yeni bulunmuş bir alet olan teleskopla gökyüzünü incelemeye girişti ve sonunda Samanyolu'nun milyonlarca ayrı yıldızdan oluştuğunu keşfetti. Bizim Güneş'imiz de bu yıldızlardan biridir. Çıplak gözle bakıldığında Samanyolu bir bulutmuş gibi gözükür, çünkü gökadanın yıldızları çıplak gözle tek tek ayırt edilemeyecek kadar uzaktadır.
Milyonlarca, hatta milyarlarca yıldızın bir araya toplandıkları büyük yıldız kümelerine gökada ya da galaksi denir . Güneş sisteminin de içinde bulunduğu Sa­manyolu, işte bu tür gökadalardan biridir. Samanyolu, gökadaların "sarmal gökada" de­nen sınıfına girer; çünkü bu gökadadaki yıldızların dağılım düzeni, ortası şişkin (yani dışbükey) bir disk ve bu diskten çıkan sarmal kollar biçimindedir. Dünya'mızın da içinde yer aldığı Güneş sistemi (bak. Güneş Sistemi), diskin kenarına yakın bir yerde bulunmakta­dır. Buradan Samanyolu'na baktığımızda, bu diski kenarından görmüş oluruz; bu nedenle de Samanyolu bize bir ışık diski olarak değil bir ışık kuşağıymış gibi gözükür. Kömürçuvalı denen karanlık kesimler yıldızlar arasında kalan boşluklar değil, yıldızlar arası uzayda uzayıp giden dev toz ve gaz bulutlarıdır ve bunlar arkalarında kalan yıldızlardan gelen ışığı perdelerler.
Astronomlar Samanyolu Gökadasının 100 milyarın üzerinde yıldız içerdiğini sanmakta­dırlar. Bu çok büyük bir rakamdır ve Saman­yolu bilinen en büyük gökadalardan biridir. Gökadalar o kadar büyüktür ki, astronomlar bunların iki ucu arasındaki uzaklığı kilomet­reyle değil ışık yılıyla ölçerler. Bir ışık yılı, ışığın bir yılda alacağı yolun uzunluğudur ve yaklaşık 10 trilyon kilometreye eşittir. Sa­manyolu bir uçtan öbürüne yaklaşık 100 bin ışık yılıdır ve Güneş bu gökadanın merkezin­den yaklaşık 30 bin ışık yılı uzaktadır. Saman­yolu sistemi "yöresel küme" ya da "yerel grup" denen bir gökadalar grubunda yer alır.
Samanyolu galaksisinin güneş sisteminden görünümünün 360 derece panaromik fotoğrafı
Ad:  Milkyway_pan1.jpg
Gösterim: 879
Boyut:  85.1 KB

Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2015 22:15
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
25 Kasım 2008       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Hubble 1922-1924 yılları arasında astronomide devrim yapan bulgulara ulaşırken Sefeitlerin birkaç yüz bin ışık yılı uzaklıkta olduklarını anlamıştı.
Örneğin Andromeda takımyıldızı içindekiler gaz bulutu değil,ışıldayan yıldızlardı.Bu işi gerçekleştirirken kırmızıya kayma metodunu da kullanmıştı.
Sponsorlu Bağlantılar
Ayrıca bunları içeren bulutsular,bizim galaksimiz içinde olamazlardı.Bu nedenle Samanyolu’nun dışında olmalıydılar.Bunlar 100.000 ışıkyılı çapında,enaz 900.000 ışıkyılı uzaklıkta başlı başına galaksilerdi.Bu buluş o güne dek süren evrenin yapısına ilişkin görüşleri tümüyle değiştiriyordu.Artık uzay boşluğunda bizimkinden başka galaksiler de vardı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Samanyolu

Samanyolu Gökadası
300px Milky Way IR Spitzer

Samanyolu gökadası'nın merkezi kızılötesi fotoğrafı.

Gözlem verisi Türü SBbc (çubuklu sarmal gökada) Çapı 100,000 ışık yılı Kalınlık 1,000 ışık yılı (yıldızlar) Yıldız sayısı 200 ile 400 milyar Bilinen en yaşlı yıldız 13.2 milyar yıl Kütle 5.8×1011 M Güneş'in gökada merkezine uzaklığı 26,000 ± 1,400 ışık yılı Güneş'in gökadada dönme süresi 220 milyon yıl (negatif dönüş) Sarmal model dönme süresi 50 milyon yıl Çubuk modeli dönme süresi 15 ile 18 milyon yıl[1] CMB yapısına göre görece hızGökada, Gökadalar dizini Samanyolu, içinde Güneş sistemi'nin de bulunduğu gökada. Yerel küme'nin bir parçası olan çubuklu sarmal türde bir gökadadır. Gözlemlenebilir evren'deki milyarlarca gökadadan sadece bir tanesidir.

Tarihçe

Etimoloji

Galaksi adının kökeni eski Yunanca’daki, bizim galaksimizi belirtmek üzere kullanılan “sütlü, süt gibi, sütsü” anlamlarına gelen
552 km/s Ayrıca bakınız: galaxias (γαλαξίας) sözcüğü ya da "süt dairesi" anlamındaki kyklos galaktikos (κύκλος γαλακτίκος) terimidir. Bu terim ve dolayısıyla Batı kültüründe Samanyolu için kullanılan "Süt Yolu" terimi eski Yunan mitolojisindeki bir mitosdan kaynaklanır: Bir gece, Zeus ölümlü bir kadından yaptığı oğlu Herakles'i, farkettirmeden uykuya dalmış olan Hera'nın göğsüne koyar. Bebek Heracles, Hera'nın memelerinden akan sütü içecek ve böylece ölümsüz olacaktır. Fakat Hera gece uyanıp tanımadığı bir bebeği emzirdiğini farkedince onu fırlatıp atar ve boşalan memesinden çıkan süt de gece gökyüzüne fışkırıp akar. Hikayeye göre, işte geceleyin gökte sönük bir ışıkla pırıldar halde gördüğümüz “Süt Yolu” (Türkçe’de Samanyolu) denilen kuşak böyle oluşmuştur.

Keşif

Antik çağda Grek filozofu Democritus (450–370 B.C.) geceleyin gökyüzünde görünen Süt Yolu denilen ışıklı bölgenin uzak yıldızlardan oluşuyor olabileceğine dikkat çekmişti.[4]Aristo’nun (384-322 B.C.) düşüncesine göreyse, Süt Yolu büyük, birbirine bağlı çok sayıdaki yıldızın alevlenmesinden kaynaklanmaktaydı ve bu alevler dünya atmosferinin üst kısmında yer almaktaydı.
Arap astronom İbn-i Heysem (965-1037) Samanyolu’nun ıraklık açısını gözlemleme ve ölçme girişiminde bulundu;Süt Yolu’nun ıraklık açısı yoktu, bunun üzerine “bu, Dünya’dan uzaktadır, atmosfere ait değildir” diyerek Aristo’nun görüşüne karşı çıktı. İranlı astronom Birûni (973-1048) Samanyolu Gökadası’nın sayısız bulutsu yıldızlar yığını olabileceği görüşünü ortaya attı. İbn Bacce ise Samanyolu’nun pek çok yıldızdan oluştuğunu ve gözümüze sürekli bu şekilde görünmesinin dünya atmosferindeki kırılımdan kaynaklanıyor olabileceğini ileri sürdü.İbn Kayyim El-Cevziyye (1292-1350) Samanyolu Gökadası’nın sabit yıldızlar feleğinde bir araya gelmiş çok sayıdaki küçük yıldızlardan oluştuğunu ve bu yıldızların gezegenlerden daha büyük olduklarını ileri sürdü.
Samanyolu Gökadası’nın birçok yıldızdan oluşmasının ilk kanıtı Galileo Galilei’den geldi. 1610 yılında Samanyolu Gökadası’nı bir teleskopla inceleyen Galileo Galilei bunun çok sayıdaki yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu farketti. 1750’de İngiliz astronom ve matematikçi Thomas Wright “Evrenin orijinal bir teorisi ya da yeni hipotezi” adlı eserinde gökadanın Güneş Sistemi’ne benzer tarzda, fakat daha büyük ölçekte, kütleçekim gücüyle birbirlerine bağlı çok sayıdaki dönen yıldızlardan oluşmuş bir kitle olduğu görüşünü ortaya attı. Bunun sonucunda bu düşünceye göre, sözkonusu yıldızların oluşturduğu ve bizim de içinde bulunduğumuz bu disk, bizim gökyüzüne bakışımız açısından, bize gökyüzünde Süt Yolu olarak görünüyor olabilirdi.
250px Herschel Galaxy

1785’te William Herschel tarafından sayılan yıldızlardan yola çıkılarak hazırlanan Samanyolu diyagramı. O dönemde Güneş gökada merkezine yakın olduğu zannedildiğinden Güneş gökada merkezine yakın olarak işaretlenmiştir.(Günümüzde yakın olmadığı bilinmektedir.)


Immanuel Kant 1755'deki bilimsel incelemesinde Thomas Wright'ın düşünce ve çalışmalarını biraz daha ayrıntılandırdı, gökadamızın da Güneş Sistemi’mize benzer biçimde, kütleçekim ile bir arada tutulan ve dönen bir yıldız kümesi olduğunu (haklı olarak) ifade etti. Kant ayrıca o dönemde gözlemlenebilen birkaç bulutsunun da ayrı gökadalar olabilecekleri varsayımında bulundu. (Bu adın verilme nedeni dürbünle bakıldığında ışık veren gaz bulutu gibi gözükmeleridir.) Samanyolu Gökadası’nın biçimi ve Güneş’in gökada içindeki konumu hakkındaki ilk girişim 1785’te gökyüzünün farklı bölgelerindeki yıldızları özenle sayan William Herschel’dan geldi. Herschel, Güneş Sistemi’ni merkeze yakın bir yere koyarak gökadanın biçimini gösteren bir diyagram hazırladı.
Jacobus Kapteyn, hassas bir yaklaşım sergileyerek, 1920’deki çiziminde Güneş’in merkeze yakın bulunduğu elips biçimli küçük bir gökada tasarladı. Farklı bir yöntem uygulayan Harlow Shapley ise küresel kümeler kataloğu çalışmasında kendinden öncekilerden tümüyle farklı olarak, gökadamızı Güneş’in merkezden uzak olduğu yaklaşık 70 kiloparsek yarıçapındaki yassı bir disk biçiminde tasarladı.Her iki hatalı çalışma da galaktik düzlemde ışığın yıldızlararası toz vasıtasıyla soğurulmasını hesaba katmamıştı. Bu ancak Robert Julius Trumpler’ın 1930’da açık yıldız kümeleri üzerinde çalışırken bu etkiyi ölçmesinden sonra hesaba katılmaya başlandı ve günümüzdeki gökada görünümü kuramlarına ulaşıldı


Milkyway pan1
Samanyolu galaksisinin güneş sisteminden görünümünün 360 derece panaromik fotoğrafı.



Tıklanabilir Harita

Bu harita, en az 200 milyar yıldız içeren ve sarmal bir gökada olan Samanyolu'nun tümünü göstermektedir. Güneşimiz, merkezden 26 bin ışık yılı uzaklıkta, Avcı kolu'nun derinliklerinde gizlenmiştir. Gökadamızın merkezine doğru olan yıldızlar, bizim bulunduğumuz yerdekilere göre birbirlerine çok daha yakındır. Ayrıca, gökada düzleminin oldukça dışında yer alan küçük küresel yıldız kümelerinin varlığına da dikkat edilmelidir. Yine dikkat edilmesi gereken bir başka konu da, gökadamız tarafından yavaşça yutulan bir cüce gökadanın (Cüce Yay) varlığıdır.

Syolu1
Samanyolu gökadası

Kaynak:Vikipedi
Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2015 22:16
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Ağustos 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Samanyolu
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İçinde bulunduğumuz galaksi. Disk biçiminde sarmal bir galaksidir. 100 milyar dolayında yıldız içerir. Yarıçapı 15.000 parsec kadardır. Aysız gecelerde gökyüzünün karanlık zemini üstünde bazı kısımları çok parlak görülür. Güneş Sistemi'miz, Samanyolu'nun sarmal kollarından biri üzerinde olup Sagittarius Takımyıldızı doğrultusundaki yoğun galaksi merkezinden 9.000 parsec uzaktadır. Samanyolu, kabaca küresel bir çekirdek (çapı, yaklaşık 1.500 parsec) çevresinde, ağır ve düzgün olmayan bir hızla dolanır. Güneş, galaksinin merkezi etrafında her 250 milyon yılda bir çember çizer.

Samanyolu, çapı 50.000 parsec'i bulan bir gaz ve toz bulutuyla geçici yıldızlar ve yıldız kümelerinden oluşan küresel bir ayla ile çevrilidir. Sarmal kolları üzerinde çeşitli özellikte milyonlarca parlak yıldız bulunur. Toz bulutları, Samanyolu'nun büyük bölümünü görmemize engel olur. Arada karanlık lekelerin gözükmesi bundandır.

Samanyolu, büyük bir grup galaksinin parçası olan bir galaksidir. Bilinen evrende milyarlarca galaksi vardır, ama Samanyolu özellikle önemlidir çünkü Güneş Sistemi'ni içinde barındırır. Samanyolu, gece gökyüzünde Yer'den bir ışık ipi gibi görünür. Aydınlık kasaba ve şehirlerde görmek zordur ama daha karanlık bölgelerde daha iyi görünür.

Samanyolu, dünyanın heryerinden görülebilir. Samanyolu'nun düzlemi, Yer'in yörüngesinden 60 derece daha eğiktir. Samanyolu Scoripus, Ara, Norma, Triangulum Australe, Circinus, Centaurus, Musca, Crux, Carina, Vela, Puppis, Canis Major, Monoceros, Orion and Gemini, Taurus, Auriga, Perseus, Andromeda, Cassiopeia, Cepheus & Lacerta, Cygnus, Vulpecula, Sagitta, Aquila, Ophiuchus, Scutum ve Sagittarius gibi birçok popüler takımyıldızın içinden geçer.
Samanyolu, Sagittarius yönünde bakınca en parlak görünür. Samanyolu, Crux takımyıldızının en güneyinden geçer ve Yer'in ekvator düzleminin yüksek eğiminin üstünden geçer. Samanyolu, gece gökyüzünü Güneş Sistemi'nin galaktik düzleme yakın durduğu iki yarıküreye böler.
Samanyolu yaklaşık 100.000 ışık yılı çapındadır ve 1.000 ışık yılı kalınlığında olduğuna inanılmaktadır. En az 200 milyar yıldızdan en çok 400 milyar yıldıza kadar bir içeriği olduğu sanılmaktadır. Araştırmalara göre Samanyolu etrafında kalan gaz yaklaşık 12.000 ışık yılı kalınlığındadır.
Samanyolu'nun yaşını belirlemek zordur. Yine de, 13.2 milyar yıla kadar daraltılmıştır, neredeyse evrenle yaşıt. Bu yaklaşım, 2004'te yapılan Çok Büyük Teleskopun UV Görülebilir Spoktrografı araştırmasına dayanılarak yapılmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Aralık 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Samanyolu'nda Yeni Bir Yıldız Ailesi Bulundu!


İngiltere'deki Liverpool John Moores Üniversitesi Astrofizik Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, Samanyolu galaksisinin merkezinde yeni bir yıldız ailesinin varlığını keşfetti. İngiliz araştırmacılar keşfi Apache Point Gözlemevi'ndeki uzay teleskobunun verilerini değerlendirerek yaptı.
Ad:  583c1f99cbbf34169c1aa79f.jpg
Gösterim: 1030
Boyut:  135.8 KB

Çok uluslu gözlem projesi "Sloan Sky Digital Survey" kapsamında çalışan araştırmacılar, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Apache Point Gözlemevi'nde bulunan uzay teleskobundan elde ettikleri kızılötesi izleme verilerini değerlendirdi. Araştırmacılar, söz konusu verileri kullanarak daha önce galaksinin merkezinde bulunan toz bulutunun arkasında kaldığı için doğrudan gözlenemeyen bölgeyi inceledi ve varlığı daha önce bilinmeyen bir yıldız topluluğunu saptadı.

Keşfedilen yıldız topluluğunun Samanyolu'nun oluşumunun erken evrelerinde ortaya çıkan ve bir milyon yıldızdan oluşan küresel kümelerin içindeki yıldız gruplarına benzerlik gösterdiği ifade edildi.Yıldız ailesinin, galaktik merkezin ilk şiddetli oluşum safhasında küresel kümelerin parçalanmasıyla meydana gelmiş olabileceği ileri sürüldü. Araştırmacılar, keşfin Samanyolu'nun merkezindeki yıldızların doğası, küresel kümelerin nasıl ortaya çıktığı ve Samanyolu ile diğer galaksilerin oluşumundaki rollerine dair önemli bilgiler sağlayacağını belirtiyor.

Kaynak: AA / CNN Bilim (28 Kasım 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Şubat 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Macellan Bulutları'nı Birleştiren Yıldız Köprüsü Keşfedildi!


Ad:  thumbs_b_c_47face822c7d93d6c68d828f7ca53380.jpg
Gösterim: 781
Boyut:  83.8 KB
Gök bilimciler, Samanyolu'nun uydusu iki cüce galaksiden oluşan Macellan Bulutları'nın bir yıldız kuşağıyla birbirine bağlandığını tespit etti. İngiltere'nin Cambridge Üniversitesi önderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, Güneş sistemine de ev sahipliği yapan Samanyolu Galaksisi'nin uydusu niteliğindeki "Macellan Bulutları" adlı galaksileri birleştiren bir yıldız köprüsünün varlığını belirledi.

Araştırmacılar, Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) bağlı Uzay Gözlemevi'nin Gaia uydusundan elde edilen üç boyutlu yıldız haritalarını kullandı. Haritalarda Samanyolu ve çevresindeki milyarlarca yıldıza ait konum ve parlaklık verilerini inceleyen araştırmacılar, aralarında 43 bin ışık yılı mesafe olan iki cüce galaksinin arasındaki bölgede "RR Lyrae" adı verilen erken oluşum evresinde, titreşen yıldızlar kuşağı bulunduğunu ortaya çıkardı.

Kimyasal olarak evrilmemiş yıldızlar, "Büyük Macellan Bulutu" (BMC) olarak adlandırılan ilk galaksinin erimini tayin etmek için ölçü alındı. Yıldızların, BMC'nin merkezinden 20 derece açıyla geçen düşük parlaklıkta bir hale oluşturduğu tespit edildi.

Kaynak: AA / İngiliz Kraliyet Astronomi Derneği (8 Şubat 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Nisan 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Samanyolu'nda Kahverengi Cüce Keşfi!


Ad:  galaksi.jpg
Gösterim: 1537
Boyut:  52.2 KB
Araştırmacılar, Samanyolu galaksisinde bulunan çok eski yıldızları içinde barındıran, Samanyolu halesi içerisinde SDSS J0104+1535 adı verilen bir kahverengi cüce keşfetti. 10 milyar yıl önce oluştuğu düşünülen kahverengi cücenin yapısının neredeyse tamamı (%99) helyum ve hidrojenden oluşuyor.

Çok büyük bir kütleye sahip olan kahverengi cücenin kütlesinin, yaklaşık olarak Jüpiter'in kütlesinin 90 katı kadar olduğu belirtildi.Samanyolu halesinde keşfedilen kahverengi cücenin bileşiminde gözlenen yüksek derecedeki saflık Samanyolu'nda gökadanın oluşum zamanlarından kalma çok sayıda kahverengi cüce olabileceğini düşündürüyor.

Kaynak: Bilimgenç / TÜBİTAK / Monthly Notıces of the Royal Astronomical Society (22 Şubat 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Eylül 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Samanyolu'nda Orta Kütleli Karadelik Keşfi!


Ad:  thumbs_b_c_b286fc95ebec7f97ed3e5aa96406dafe.jpg
Gösterim: 608
Boyut:  79.1 KB
Görsel Telif Hakkı: NASA!
Gökada Samanyolu'na yaklaşık olarak 200 ışık yılı uzaklıkta yeni bir karadeliğin keşfedildiği açıklandı. İlgili karadeliğin Güneş'ten yüzbinlerce kat daha büyük olduğu belirtildi. Araştırmacılar, Şili'de Atacama Çölü'nde konuşlanmış ALMA teleskobu aracılığıyla galaksi içerisinde sıradışı bir devinim halindeki gaz bulutunun incelenmesi sırasında keşfedilen orta kütleli karadeliğin moleküler gazlarla çevrili olduğunu, türünün ilk örneği ve Samanyolu Galaksisi'nde şimdiye kadar keşfedilen 2. büyük karadelik olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Astronomy (5 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

ESA'nın Yıldız Gözlemcisi Gaia'dan Samanyolu'nun 3 Boyutlu Haritası!


Ad:  sgr-I.jpg
Gösterim: 810
Boyut:  200.1 KB
ESA’ya ait yıldız gözlemcisi Gaia Samanyolu’nun en ayrıntılı üç boyutlu haritası için bir çalışma yürütüyor. Bu bağlamda her alandaki yıldızlara bakarak onları inceliyor, onların hareketlerini ölçüyor ve bilim insanlarına Samanyolu’nun geçmişini, gelişimini ve geleceğini ayrıntılı görebilme olanağı sağlamaya çalışıyor.

Genel olarak Gaia sadece ilgilenilen cismi içeren verileri iletir. Ancak ilettiği veriler içerisinde çok sayıda, sayısız yıldız da bulunur. İşte tüm verilerdeki yıldızlara bakarak onları saymak kolay bir iş değildir. İşlemi kolaylaştırmak için görseldeki gibi bir alanın içinde bölge seçilir ve sayım genele uygulanır. Gaia’nın ilettiği tüm alanlarda aynı işlem rutin bir şekilde tekrarlanır.

7 Şubat 2017 yılında elde edilen ilgili görselde galaktik merkezin sadece iki derece altındaki Yay I Penceresi'nin (Sgr I) bir bölümü görülüyor. Sgr-I, Dünya’nın görme hattı üzerinden galaktik merkeze yakın yıldızlara bir ‘pencere’ açan görece yıldızlararası tozun az bulunduğu bir bölge olarak kabul edilir. Bu bölgedeki yıldız yoğunluğu ise inanılmazdır, bir derece karede 4,6 milyon yıldız. Söz konusu görsel ise 0,6 derece kareyi kapsıyor ve 2,8 milyon yıldızı gösteriyor. İlgili görselde yer alan her bir şerit CCD’nin eşleştiricisinden kaynaklanıyor. Görüntüdeki yıldızların net gözlenebilmesi için aradaki gaz ve toz izleri sönükleştirilecek şekilde kontrast ayarı yapılmıştır.

Kaynak: ESA (4 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Nisan 2018       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

Samanyolu'nun Geniş Ölçekli Yaş Haritası Çıkarıldı!


Ad:  thumbs_b_c_27f43d776a4f22b1bc6ca34dbbeba563.jpg
Gösterim: 485
Boyut:  72.4 KB
Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki astronomlar tarafından yürütülen uluslararası çalışma, galaksinin merkezindeki karmaşık yapıyı oluşturan yıldız oluşumunun yaklaşık 4 milyar yıl sürdüğünü ortaya koydu. Söz konusu çalışmaya dair sonuçların Liverpool'da düzenlenecek Avrupa Astronomi ve Uzay Bilimi Haftası'nda sunulacağı belirtildi.Araştırmacıların, Samanyolu'nun yaş haritasını çıkarmak için yıldızların kimyası hakkındaki veriler yardımıyla tayfsal bilgi, parlaklık ve renk üzerinde inceleme yaptığı bildirildi.

Araştırma bulgularının, Samanyolu'nun merkezindeki şişkinlik konusunda daha önce elde edilen bilgiyle örtüşmediğini ifade eden bilim insanları, bu karmaşık yapıyı oluşturan yıldız oluşumunun yaklaşık 4 milyar yıl sürmüş olabileceğini ve en genç yıldızların en az 7 milyar yıl yaşında olduklarını belirtti. Samanyolu, merkezinde yıldızların toplam kütlesinin dörtte birini içeren bombe bulunan spiral bir galaksi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science Daily (3 Nisan 2018)

Benzer Konular

25 Eylül 2013 / nötrino Uzay Bilimleri
10 Ağustos 2011 / ksklilola Soru-Cevap
4 Nisan 2018 / Jumong Uzay Bilimleri
30 Mayıs 2013 / cilgin16 X-Sözlük
26 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri