Arama

Bir Gözlem Projesi - Ay - Sayfa 3

Güncelleme: 23 Mart 2016 Gösterim: 14.443 Cevap: 23
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Ağustos 2014       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Ay Neden Limon Şeklinde?

Sponsorlu Bağlantılar
Bir araştırmaya göre Ay'ın limon şeklinde olmasının nedeni hem kendi yörüngesinde dönüşü hem de Dünya'nın uyguladığı çekim kuvveti.Bilim insanları Ay'ın kendi yörüngesinde dönüşü ve Dünya'dan gelen çekim kuvveti nedeniyle Ay'ın şeklinin limona benzediğini açıkladı. Dünya'nın uyguladığı çekim kuvvetinin ve kendi yörüngesinde dönüşünün Ay'ın şekline etkisini inceleyen çalışma "Nature" dergisinde yayımlandı.

Araştırmayı yürüten Amerikalı ekibin başındaki Profesör Ian Garrick Bethell, bu şeklin Ay henüz katılaşmadan oluşmaya başladığını savunuyor. Bethell'a göre, Ay henüz sıvıyken ve üstü ince bir kaya parçasıyla kaplıyken çevresel etkilerle limonsu şekli aldı. Dünya'nın Ay üzerinde uyguladığı çekim kuvvetinin aynı zamanda Ay'ın kendi yörüngesinde dönmesini sağladığı belirtiliyor.

Dönüş Hızının Etkisi

Bethell, "Hem Dünya'nın hem Mars'ın hem de diğer gezegenlerin şeklinin çoğunlukla dönüş hızından kaynaklandığını biliyoruz" dedi. Profesör, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer içi dolu bir balon alırsanız ve onu kendi etrafında döndürmeye başlarsanız, orta kısmı şişecektir. Dünya'nın durumu da buna çok benziyor. Ancak bu, Ay'ın şeklindeki bozukluğunu açıklamıyor. Ay, oldukça yavaş döndüğü için ve Dünya'dan uzakta kaldığı için, Dünya'nın bugün uydusuna uyguladığı çekim kuvveti, limon şeklinin sebebi olarak gösterilemiyor."

Profesör Bethell'in bu konuya getirdiği yeni açıklama ise 4 milyar yıl öncesine dayanıyor. Buna göre Ay'ın şekli, Dünya'dan bir parça olarak koptuğunda ve Dünya'ya daha yakın durduğu dönemlerde belirginleşiyor. O dönemde hem çekim kuvvetinin daha güçlü olduğu hem de Ay'ın daha hızlı döndüğü ifade ediliyor. Oldukça sıcak bir kütle olan Ay, tüm bu etkenler çerçevesinde şeklini alıyor.

'Jüpiter'in Uydusundan Esinlendik'

İlk başta sıvı bir kaya kütlesi halinde meydana gelen Ay, daha sonra yavaş yavaş soğuyarak katılaşıyor.Böylece Ay esneyerek üzerindeki ince kabuğa doğru yayılıyor. Profesör Bethell, bu fikrin Jüpiter'in uydusu "Europa" üzerine yapılan bir araştırmadan ilham aldığını söylüyor. Europa'nın üzerinde bir okyanus var ve okyanusun üzerinde yüzen bir buz tabakası bulunuyor. 2013'te Jüpiter ve Europa üzerine yapılan araştırmada, Jüpiter'deki çekim gücüyle ortaya çıkan ılık suyun, Europa üzerindeki buzdan tabakada nasıl yayıldığı inceleniyordu. Profesör Bethell ve ekibi de, benzer bir etkinin Ay'da yaşanmış olabileceğini düşünüyor. Buna göre Ay'ın ilk oluştuğu evrelerde üzerindeki sıvı haldeki kayalıkta benzer etkiler görülebileceği ifade ediliyor.

Krater ve Havzalar Hesaplandı

Araştırmacılar, katılaşmanın ardından Ay'ın üzerinde oluşan krater ve havzaları da hesaplamalarına dahil ettiler.Daha önce Ay'ın şekline ilişkin yapılan araştırmalarda bu krater ve havzalar sorun çıkarmıştı ve Ay'da koordinatların belirlenmesi ve şeklin yorumlanabilmesini zorlaştırmıştı. Profesör Bethell, "Ay üzerindeki boşluklar nedeniyle oluşan belirsizliklerin giderilmesi için çok çalıştık" dedi. Ekip, sonucun Ay'ın tuhaf şekline dair şimdiye kadarki en iyi açıklama olduğunu ileri sürüyor.

Kaynak: Nature / BBC (05 Ağustos 2014)
Son düzenleyen nötrino; 10 Şubat 2016 21:10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2015       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
Ay, Dünya'dan Uzaklaşıyor

Sponsorlu Bağlantılar
Ay 4,5 milyar yıl içinde Dünya'dan 18 kat uzaklaştı. Ay olmasaydı, Dünya bambaşka bir yer olacaktı. Denizlerde gelgit olmayacak, günler farklı bir uzunlukta olacaktı.Hatta bazı uzmanlara göre insanlık da olmayacaktı. Bu uzmanlara göre, Ay yaşamın başlangıcında hayati bir rol oynadı. Ay'ın Dünya'dan ne kadar uzak olduğu tam olarak ölçülebiliyor.1971'de Apollo 15 projesiyle Ay'a inen astronotların bıraktığı yansıtıcılara, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Apache Point Rasathanesi'nden lazer ışınları gönderiliyor. Bu ışınlar yansıtıcılardan geri dönüyor.

Dünya'nın yüzeyiyle üzerinde bulunan dev su kütlesi arasındaki sürtünme Dünya'nın dönüş hızını zaman içinde yavaşlatıyor.Newton'un 3'üncü Hareket Yasası'na göre her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki oluşuyor.Dünya ile Ay arasındaki yerçekimi ilişkisi nedeniyle Dünya yavaşladıkça, Ay hızlanıyor.Uzmanlara göre Ay'ın Dünya'dan uzaklaşmasından kaygılanmamak gerekiyor. Zira fark bir insan ömrü içinde hissedilemeyecek kadar küçük.

Denge Noktası

Ay, Dünya'dan hiçbir zaman tamamen uzaklaşmayacak. Dünya sonsuza kadar yavaşlamaya devam ederse, sonunda Ay'ın yörüngede dolanma hızında dönmeye başlayacak.Bu durumda Dünya ile Ay arasında bir denge noktası oluşacak ve Ay artık yerküreden uzaklaşmayacak.Ancak bu süre içinde, Güneş genişleyerek kızıl bir deve dönüşüp hem Dünya hem de Ay'ı yutabilecek bir konuma gelebilir.

Kaynak: BBC (5 Mart 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Nisan 2015       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'nın Uydusu Ay Nasıl Oluştu?

Ay'ın, Dünya'nın kendi yapısına çok benzer ama daha küçük bir cisimle çarpışması sonucu oluşmuş olabileceği belirtildi.Bilim insanlarına göre bu teori, Ay ve Dünya'daki kayaların birbirine neden "Büyük Çarpışma"da olabileceğinden daha çok benzediğini açıklıyor.Teori, sonuçları saygın bilim dergisi Nature'da yayımlanan bir araştırmada ortaya atıldı. Uzmanlar, bu çalışmanın Dünya'nın uydusunun geçmişine ilişkin çok daha net bir tablo ortaya koyduğunu vurguluyor.

Çeşitli ülkelerden bilim insanlarının katıldığı modelleme çalışmasında, İç Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarındaki olası çarpışmalar simüle edildi.Çalışmaya göre ilk aşamalarda, "Ön Dünya" ile diğer müstakbel gezegenler arasında çok sert bir çarpışmalar dizisi yaşandı. Son çarpışmada ise Dünya kendisinin onda biri kadar bir cisimle birbirine geçti ve çarpmanın şiddetiyle etrafa saçılan kaya parçaları Ay'ı oluşturdu.


Ay bugünkü yapısını büyük ölçüde diğer cisimden almış olmalıydı ve şimdiye kadar olan inanış bunun farklı bir tür gezegen olması gerektiği yönündeydi. Dr. Hagai Perets "Eğer çarpan cismin Dünya'dan daha farklı bir yapısı olsaydı, Ay'ın daha farklı bir yapısı olmalıydı. Ama öyle değil. Neredeyse tamamen aynılar. Bu, gerçekten Büyük Çarpışma Teorisi'ne en büyük meydan okumalardan biri" dedi.Büyük Çarpışma Teorisi'nde, Ay'ın yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Mars boyutlarındaki Theia gezegeniyle çarpışması sonucu oluştuğu savunuluyor.

Kaynak: BBC / Nature (10 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ağustos 2015       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı
Ay'ın Karanlık Yüzü Görüntülendi

Ad:  ayin-karanlik-yuzu-goruntulendi,Nk06JOMEVEO5Hwic01EiQQ.jpg
Gösterim: 187
Boyut:  25.0 KB

Ay'ın Dünya'dan görüntülenmesi mümkün olmayan karanlık yüzü, 7 yıl sonra bir kez daha görüntülendi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA), Ay'ın Dünya'dan görüntülenmesi mümkün olmayan karanlık yüzünü görüntüledi. İlk kez 1959 yılında Sovyet Luna 3 mekiği ile görüntülenebilen Ay'ın karanlık yüzeyi, bundan önce de, 2008 yılında NASA'nın Deep Impact isimli uzay aracı ile görüntülenmişti. Son görüntüleri ise, Dünya'dan 1,6 milyon kilometre uzaklıktaki Deep Space Gözlemevi'ndeki kamera kaydetti. NASA'dan yapılan açıklamada, 16 Temmuz tarihinde elde edilen görüntüler esnasında Ay'ın Pasifik Okyanusu üzerinden geçtiği, Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesinden paralel olarak geçerken yakalanan görüntünün, Güneş ışıklarının Ay'ın karanlık yüzeyine vurması ile elde edilebildiği kaydedildi. Görüntüye ilişkin değerlendirme yapan NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görev yapan bilim insanı Adam Szabo, Dünya'nın yüzeyinin Ay'a göre şaşırtıcı derecede parlak göründüğünü ve gezegenimizin Ay'ın yüzeyine göre uzayın karanlığında parlayan bir kütle olduğunu söyledi.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (7 Ağustos 2015)
Son düzenleyen nötrino; 9 Nisan 2016 13:02

Benzer Konular

27 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
13 Eylül 2011 / Daisy-BT X-Sözlük