Arama

Antik Yıldız Sistemi Kepler - 444

Güncelleme: 15 Kasım 2016 Gösterim: 2.148 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ocak 2015       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Antik Yıldız Sistemi Kepler - 444
Kayalık Gezegen Keşfi
Sponsorlu Bağlantılar
Kepler - 444 Yıldızı ve Kayalık Gezegenleri


gokbilimciler 5 kayalik gezegen kesfettie73  n fzEKdBA9S3EDB5Q?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150128075220075&ampmetarectangle

Dünya'dan 117 ışık yılı ötede içinde 'çok yaşlı' 5 kayalık gezegen bulunan 'antik' bir yıldız sistemi keşfedildi.

Kepler Uzay Teleskobu'nun verileri üzerinde çalışan uluslararası gökbilimci takımının 4 yıl süren ortak araştırmasına göre, Kepler – 444 adı verilen bu yıldız ve çevresindeki gezegenler yaklaşık 11,2 milyar yıl yaşında. Bilim insanları, evrenin 13,8 milyar yıl, içinde bulunduğumuz Güneş sisteminin ise 4,5 milyar yıl yaşında olduğunu belirterek Kepler – 444 yıldızını ve kayalık gezegenlerini "çok yaşlı ve gizemli" olarak nitelendiriyor.1 ışık yılı yaklaşık olarak 10 trilyon kilometreye denk geliyor.

Kepler Uzay Teleskobu'nun verileri üzerinde çalışan uluslararası gökbilimci takımının 4 yıl süren ortak araştırmasına göre, Kepler – 444 adı verilen bu yıldız ve çevresindeki gezegenler yaklaşık 11,2 milyar yıl yaşında. Bilim insanları, evrenin 13,8 milyar yıl, içinde bulunduğumuz Güneş sisteminin ise 4,5 milyar yıl yaşında olduğunu belirterek Kepler – 444 yıldızını ve kayalık gezegenlerini "çok yaşlı ve gizemli" olarak nitelendiriyor.Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, yıldızın etrafında dönen 5 gezegenin en küçüğü Merkür, en büyüğü ise Venüs boyutlarında. Kendi yıldızlarına çok yakın bir yörüngede döndükleri için ise aşırı sıcak yüzeyleri bilinen yaşama uygun değil.


Bilim insanları, bölgenin adeta bir arkeolojik sit alanı gibi olduğunu kaydediyor. Avustralya'daki Sydney Üniversitesi'nden Daniel Huber, "Daha önce hiç böyle birşey görmedik. Bu kadar yaşlı bir Güneş ve etrafındaki küçük gezegenlerin sayısı, gerçekten bu yıldız sistemini özel kılıyor. Evrenin ilk zamanlarından kalma karasal gezegenler barındıran böyle antik bir Güneş sistemiyle karşılaşmak olağandışı" yorumunu yaptı.Söz konusu Güneş sisteminin yaşının, Kepler – 444 yıldızından gelen osilasyonların (dalgalanmalar) ileri teknoloji ürünü teknikler kullanılarak ölçülmesiyle bulunduğu belirtiliyor. Araştırmaya Avrupa, Avustralya ve ABD'den bilim insanlarının katıldığı açıklandı.

Kepler ile 1000'den Fazla Gezegen Keşfedildi

Kepler Teleskobu, uzaya fırlatıldığı 2009 yılından beri Güneş Sistemi'nin dışında olan ve bazıları Dünya benzeri 1000'den fazla gezegenin gözlemlenmesini sağladı. Yine gezegen olduğu düşünülen 4 bin 200 'aday' gök cismi üzerindeki çalışmalar da halen sürüyor.

Kaynak: Astrophysical Journal / Ntvmsnbc (28 Ocak 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mayıs 2015       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Yaşlı Yıldızlarda Yaşam Olasılığı Yüksek

Sponsorlu Bağlantılar
Üzerinde milyarlarca yıldır yaşam olan bir Dünya olabilir mi? Araştırmacılar yaşlı ve yaşlı yıldız sistemlerinin yaşanabilir alanı içindeki yaşlı bir gezegende yaşam olabileceğini düşünüyor. Böyle bir gezegendeki yaşamın nasıl geliştiğinin ortaya çıkarılmasının büyük etkileri olabilir. Geçtiğimiz Ocak ayında bir grup araştırmacı yakın bir antik yıldızın büyük olasılıkla karasal olan beş küçük gezegenini belirlemişti. NASA’nın Kepler aracıyla keşfedilen beş gezegenli antik yıldıza Kepler-444 adı verilmişti.

Güneş Sistemi’ne göre 2,5 kat daha yaşlı olan sistem 11,2 milyar yıl yaşında. Yıldızın keşfedilen beş gezegeni de yaşam alanı içinde değil. Ancak Kepler-444 ve benzeri yaşlı yıldızların yaşam alanında yaşanabilir Dünya'lar olabileceği belirtiliyor.
Çalışma ekibinden Tiago Campante: “Bu sistem için henüz uzun gözlem zamanı ayrılmadı, ancak başka gezegenleri olduğunu düşünüyorum.Akıllı yaşam eğer hâlâ sürüyorsa kendilerini bir şekilde yok etmemişler demektir.” diyor ve gelecekte göreve başlayacak gözlemevlerine çok güvendiklerini ve şimdilik tartışmalı olan milyarlarca yıllık yaşam fikrinin sonuçlanacağını ümit ediyor.

Sürpriz Bir Yapı

''Yıldız demir açısından fakir olmasına karşılık “alfa elementleri” olarak bilinen silikon, karbon, azot ve oksijen açısından zengindir. Bu elementler yakıtı biten evrenin ilk yıldızlarının patlamasıyla oluşmuştur ve gezegenlerin oluşumunu sağlamıştır” diyor Campante. Çekirdeği demir olan Merkür, Venüs, Dünya gibi gezegenler karasal gezegen olarak bilinir. Bu keşif öncelikle alfa elementlerinin karasal gezegenlerin oluşumunda önemli rol oynadığını gösteriyor. Bu da böylesi oluşumun evrende bol miktarda gerçekleşmesi anlamına gelir.Kepler-444 sisteminin yıldızı Güneş’ten biraz küçük ve gezegenleri yıldıza çok yakındır. Bu yıldızın yaşam alanı yıldızdan 0,4 astronomi birimi (ya da Dünya-Güneş uzaklığı) uzakta başlar. Keşfedilen gezegenlerin en uzakta olanı yıldızdan 0,08 AB uzaktadır. Yani Merkür’ün Güneş’e olan yakınlığından beş kat daha yakın yörüngede dolanmaktadır.

Aramayı Genişletme

Kepler-444 gibi bilinen birkaç yaşlı sistem daha vardır. Örneğin halk arasında “Methuselah” olarak bilinen dev gaz gezegen 2000’li yılların başında keşfedildi. 2003 yılında varlığı onaylanan gezegenin yaklaşık 12,7 milyar yıl yaşında olduğu tespit edildi.Geçtiğimiz yıl gökbilimciler 11,5 milyar yıl yaşında olan Kapteyn yıldızının iki gezegeni olduğunu belirlemişti. Kapteyn b ve c adlı iki gezegen süper Dünya ile mini Neptün arası büyüklüğe sahiptir. 10,6 milyar yıl yaşında olan başka bir antik yıldız sistemi olan Kepler-10’un yaşam alanında iki gezegen olduğu iddia edilmişti. Ancak bu şimdilik kabul görmedi. 2011 yılında keşfedilen gezegenler sıcak kayalık ve katı Neptün kütleli gezegen olarak sınıflandırıldı.

Dünya benzeri gezegenler bulabilmenin yolu daha güçlü teleskoplardan geçiyor. NASA bu amaçla 2017 yılında geçiş yöntemiyle gezegen avlayacak olan Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) uydusunu fırlatacak. Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı'nın en geç 2024’de göreve başlaması planlanan PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of Stars) uydusu da çok önemli keşiflere yol açacaktır.

Kaynak: SpaceDaily (9 Mayıs 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Kasım 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Genç Nitelikli Antik Yıldız

ESA’nın Herschel gözlemevi, yaşlı olmasına karşılık genç gösteren kozmik nitelikli bir yıldız görüntüledi.Gökbilimciler eski yıldızları yaydıkları ışıktaki silikonoksit ve hidroksil maser ışınına bakarak belirler. 12 bin ışık yılı uzaktaki bu tuhaf yıldız IRAS 19312+1950 olarak bilinmektedir. Kafaları karıştıran bu yıldızın kendini olduğundan genç göstermesinin nedeni ise kendisini, genç yıldızların doğum evlerindeki bulutlarda gözlenen, kimyasal açıdan zengin bulutun sarmış olmasıdır. Herschel ve NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu'nun kızılötesi gözlemleri ile yıldızın olduğu alanda yeni bir yıldız oluştuğu düşünülüyor.

Yaklaşık 10 Güneş kütlesindeki yıldız, Güneş’e göre 20 bin kat daha fazla enerji yayar. Oksijen açısından zengin olduğu düşünülen yıldızın kutuplarından en az 90 km/s’lik hızla gaz fışkırmaları gerçekleşmektedir. Yıldız, 500 ile 700 Güneş kütlesine eşdeğer, su, karbondioksit ve büyük miktarda buzdan oluşmuş gaz, toz bulutuyla çevrilidir. Antik yıldızın bu bulutu beslediği ve böylece bulutta yeni bir yıldızın oluşmaya başladığı düşünülüyor. Dolayısıyla gökbilimciler bu alanı yıldız doğumevi olarak tanımlıyor. Lazer yoğunlaşmış görünür ışık iken maser yoğun mikrodalga ışımadır.


Kaynak: ESA (31 Ağustos 2016)

Benzer Konular

6 Nisan 2020 / ahmetseydi Uzay Bilimleri
19 Aralık 2012 / nötrino Uzay Bilimleri