Arama

Uzay İstasyonu

Güncelleme: 1 Şubat 2017 Gösterim: 6.228 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uzay İstasyonu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Mir uzay istasyonu
800pxmiron24september19

Uzay istasyonu, uzay boşluğunda insanların konaklaması ve çalışması için hazırlanan platformdur. Şu ana kadar yapılan uzay istasyonları alçak Dünya yörüngesine gönderilmiştir. Uzay istasyonlarının diğer uzayaraçlarından başlıca farkı, hareket etmek için büyük roketlerinin olmamasıdır. Uzay istasyonlarına gitmek için bu tür hareket roketleri olan diğer uzayaraçları kullanılır. Uzay istasyonları, yörüngede haftalarca, aylarca hatta yıllarca kalmak üzere tasarlanırlar.
Uzay istasyonları, uzayda uzun süre kalmanın organizma üzerindeki etkilerini araştırmak için kullanıldıkları gibi, çeşitli bilimsel deneyler yapmak için de uygun bir mekan sunarlar. Halen uzayda en uzun kalma rekoru, Mir uzay istasyonunda 437,7 gün kalan Valeri Polyakov'a aittir.
İlk uzay istasyonu, Uzay Yarışı döneminde yörüngeye fırlatılan SSCB'ye ait Salyut 1'dir. SSCB uzaya 7'si Salyut serisinden, 1'i ise Mir olmak üzere 8 uzay istasyonu göndermiştir. ABD'nin uzay istasyonu Skylab 1970'li yıllarda kullanılmıştır.Skylab projesi başarısız olmuştur ve bu istasyon yörüngede terkedilmiştir. Nasa, Skylab faciasından sonra çeşitli uzay istasyonu planları yapsa da bunların hiç birini hayata geçirememiştir.
Uzaya gönderilen en büyük istasyon, çeşitli ulusların işbirliği içinde inşa ettikleri Uluslararası Uzay İstasyonu olmuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
14 Mart 2012       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Uzay İstasyonları

Sponsorlu Bağlantılar
almanv3z

İnsan yapımı uyduların kullanımından çok önce, uzay istasyonları ilgi uyandırıcı bir konuydu.Kund Lasswitz, Tsiolkovsky, Oberth ve von Pirguet gibi uzay bilimi öncüleri sürekli olarak insanoğlu yönetiminde, Dünya yörüngesinde istasyonların değerini belirleyen açıklamalar yapıyorlardı.

Daha sonraları askeri yetkililer uzay istasyonlarının, Dünyanın politik kontrolu için gerekliliğini savunarak bu atılıma önayak olmuşlardır. Batının elinde, atmosfer ötesine kurulacak bir uzay istasyonu, dünya tarihinde yaşanmamış bir barış döneminin tek umudu olacaktır.Öyle ki, hiç bir ulus, uzaydaki gözcüden gizli savaş hazırlıklarına bile girişemeyecektir.Dünyanın neresinde olursa olsun artık 'Demir perde'leirn sonu gelecektir.' Uzay istasyonlarının askeri yönden gerekliliğini savunan kitaplar da yayınlanıyordu.Bunlardan birinde, Uzay istasyonlarından yapılacak hiçbir bombardımandan kurtulabilme olanağı yoktur.' deniyordu.Neyseki bu, uzay istasyonlarının amaçlamadığı konulardan biridir.Dünya yörüngesindeki bir uydunun yerini tam olarak saptamak mümkündür.Buna göre, bir uzay istasyonunun böyle bir amaçla kullanılması koşulunda, açık bir hedef olacağı kuşkusuzdur.Rusya şimdiden uzay istasyonlarını yokedebilecek manevra gücü olan uydulara sahiptir.Bu 'uzay savaş gemileri', Rusya tarafından yapılan deneme uçuşlarında fırlatıldığı belli hedefleri yok etmeyi başarmıştır.

Uzay Laboratuarlarının, ilerde büyük bir önem kazanacağı kesindir.Daha önce astronotların uzay gözlemlerinin üstünlüğü ve beklenmedik koşullar karşısındaki başarılı önlemleriyle, yetenekleri kanıtlanmıştır.İnsanoğlu yönetimindeki ilk uzay istasyonları, ilk evrede tasarlanan dev araçlardan çok farklıydı.Gerçi bir kaç uzman, ekonomik nedenler ve zaman kaybını önlemek amacıyla ilk uzay istasyonlarında var olan uzay araçları ve roketler kullanılmasını savunuyordu.Ama çoğu yazarlar, dev pre-fabrik araçlardan söz ediyordu.Uzay istasyonu modelleri arasından en uygun örnek, 1952 yılında Dr. von Braun tarafından önerilmişti.Braun, V-2 ile Satürn fırlatıcı aracının da modellerini çizen kişiydi.Uzay istasyonu 75 m. çapında bir tekerlek biçiminde olup esnek, naylon ve plastik elyaftan yirmi bölmeye sahipti.Bölmelerin her biri kendi amacına yeterli donatımda olacak, birleştirildikleri zaman ise çeşitli amaçlara hizmet edebilen bir bütün meydana getirecekti.Bu bölmeler uzaya parçalar halinde götürülecek, eklenen parçalar şişirilerek yerlerine bırakılacaktı.Oturma bölmeleri laboratuvar ve kontrol odaları gibi iç parçalar, tüm donatımıyla sonradan eklenecekti.

Isı, ışık ve deneyler için gerekli enerji, Güneş'ten sağlanacaktı.Bu amaçla, istasyonun çevresinde, Güneş ışınlarını bir boru ağzına toplayabilen, yarı-çember biçiminde oluklu bir çerçeve bulunacaktı.Isı elde edilmesiyle sıcak buhar halinde çıkan cıva, türbinli jeneratörleri çalıştıracaktı.Görevini tamamladıktan sonra bu sıcak buhar, olukların arka tarafındaki borularla soğutulacaktı.

gspacetravel
İnsan Yapımı Uydular
4 Ekim 1957 tarihinde Rusya'nın Sputnik 1 uzay aracının fırlatılışından bu yana, insan yapımı uyduların yararları inanılmaz bir düzeye ulaştı.İki ay sonra Sputnik 2 aracının Laika adlı köpekle birlikte çıktığı yolculuk insanoğlunun Ay'a atacağı dev adımın ilk evresi olmuştu.1969 yılı Temmuz ayında ise, artık bu tarihi adım gerçekleşti.

1958 yılı Ocak ayında, Amerika, Explorer 1 aracını göndererek, Dünya çevresindeki uzay özelliklerine dönük bilimsel araştırma programını başlattı.Bu, bilimsel bir araştırma amacıyla yapılan uyduların ilkiydi.

Örneğin, 1973 yılının Aralık ayında gönderilen Explorer 51. Dünya'nın dış atmosfer tabakasının incelenmesi amacıyla kullanılmaktadır.Bu uydu atmosferin ısı dengesini etkileyen enerji geçişini atom ve moleküllerin kimyasal reaksiyonlarının oluştuğu 110 ile 190 kilometre yükseklik arasındaki tabakayı incelemektedir.Dünyamızın yakın çevreisndeki uzay özellikleriyle ilgili belli bir alanı incelemek üzere, pek çok Explorer uyduları gönderilmiştir.Örneğin 1973 yılı Ekim ayında 10 uydudan sonuncusu olan Explorer 50 ile, Gezegenler arası Kontrol Platformları kurulmuştu.Bu uydular gezegenler arasındaki uzay boşluğunda mıknatıs alanları, enerji taneciklerinin yoğunlukları ve plazmaları incelemektedir.Bugün, uzayın mıknatıs alanı ve sınırının, jeomıknatıs alan ile güneş rüzgarı arasındaki dalgaların en doğru ölçüleri, bu uydular aracılığıyla elde edilmiştir.Amerikan Apollo uzay gemisinin Ay'a yolculuğu sırasında ve Skylab programı süresince güneşin parlayıcı ışınımları konusunda astronotları uyaran, yine bu uydu istasyonları olmuştur.1964 ve 1969 yılları arasında gönderilen altı Jeofizik Gözlemevi uydularının üçü kutup, diğer üçü de dünya çevresinde 160.000 kilometre ve uzanan elips yörüngeler oluşturmuştur.

almanv1x



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Şubat 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Dünyanın İlk Özel Uluslararası Uzay İstasyonu!


Ad:  thumbs_b_c_d2b77f819be66ff4cce52141e3d928ce.jpg
Gösterim: 184
Boyut:  117.3 KB
ABD'li bir şirket dünyanın ilk özel uluslararası uzay istasyonunu kurmak için harekete geçti. ABD'nin Houston şehrinde faaliyet yürüten Axiom Space şirketi, dünyanın ilk özel uluslararası yörünge istasyonunu kurmak üzere çalışmalara başladığını duyurdu.

Axiom Space'in stratejik gelişimden sorumlu başkan yardımcısı Amir Blachman, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) girişimiyle kurulan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) özel sektör eliyle işletilen bir ardılı olmayı amaçlayan yapının hem resmi astronotlara hem de özel şirketlere ve bireylere araştırma hizmeti vereceğini belirtti.

Blachman, istasyonun astronot ve araştırmacıların yanı sıra uzay keşif araç ve sistemlerinin test edilmesi ve uzay turizmi için kullanılabileceğini söyledi. UUİ'de bir astronotu ağırlamanın günlük maliyetinin 7,5 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Blachman, kendilerinin bundan çok daha düşük ve sürdürülebilir bir maliyeti hedeflediğini vurguladı. NASA'nın da onayladığı plan doğrultusunda ilk modüllerini 2020 yılı sonunda UUİ'ye ulaştıracak olan Axiom Uluslararası Ticari Uzay İstasyonu'nun, 2024 yılına dek diğer modüllerini peyderpey bünyesine ekleyerek kendi başına yörüngede kalabilecek hale gelmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA / Space (31 Ocak 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Şubat 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Uzay İstasyonunda Geçirilen Süre ile Beyin Arasındaki Bağlantı!


Bilim adamları, beynin uzay yolculuğu esnasında değişime uğradığını keşfetti. Yapılan araştırmalar uzay yolculuğunda yer çekimsiz ortama uyum sağlamaya çalışan beyindeki gri maddenin ya arttığını ya da azaldığını ortaya koydu. Beyindeki yapısal değişim boyutunun uzayda kalma süresine bağlı olarak değişiklik gösterdiği belirlendi. Michigan Üniversitesi araştırmacıları, uzay mekiği mürettebatı olarak 2 hafta uzayda kalan 12 astronot ile Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 6 ay geçiren 14 astronotun MR görüntülerini inceledi.

Uzay Uçuşunda Beynin Yapısal Esnekliği!


Baş araştırmacı Rachael Seidler, MR görüntülerinin astronotların hepsinin beyninde yapısal değişiklik meydana geldiğini gösterdiğine işaret etti. Beynin farklı bölgelerindeki gri maddenin uzay yolculuğu sırasında arttığına ya da azaldığına dikkati çeken Seidler, "Bu, uzayda omurilik sıvısının yer değiştirmesiyle ilgili olabilir. Vücuttaki sıvıyı aşağıya çekecek yer çekiminin bulunmaması, uzayda yüzün şişmesine neden oluyor. Bu da beynin pozisyonunun yer değiştirmesine ya da sıkışmasına yol açıyor." dedi.

Seidler, uzay uçuşu sırasında astronotların beyninde meydana gelen yapısal değişikliğin incelenmesiyle ulaşılan bulguların, beyin fonksiyonlarını etkileyen diğer sağlık koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Nature Microgravity (1 Şubat 2017)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
16 Şubat 2017 / Mira Uzay Bilimleri