Arama

Ay (Dünya'nın Uydusu) - Sayfa 2

Güncelleme: 15 Kasım 2018 Gösterim: 50.634 Cevap: 26
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Ocak 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Ay, Sanılandan Daha Yaşlı Çıktı!


Ad:  ,CrmVYUJjfkaF_eL24uvJvg.jpg
Gösterim: 631
Boyut:  43.3 KB
Dünya'nın uydusu Ay'ın çok daha yaşlı olduğu ve yaklaşık 4,51 milyar yıl önce oluştuğu belirlendi. Los Angeles'taki California Üniversitesi (UCLA) araştırmacıları, 1971'deki Apollo 14 seferinde astronotların Ay'dan getirdiği taşları inceledi ve Ay'ın Güneş sisteminin oluşumundan 60 milyon yıl sonra doğduğunu buldu.
Sponsorlu Bağlantılar

UCLA araştırmacıları, Ay'ın yaşını belirlemenin Güneş sisteminin ve Dünya gibi kayalık gezegenlerin oluşumunu anlamada büyük önem taşıdığına dikkati çekti.Apollo 14 ile Ay'a giden astronotlar Alan Shepard ve Edgar Mitchell, 9 saat geçirdikleri Ay yüzeyinden 42 kilogram taş ve toprak örneği toplamıştı. Shepard ve Mitchell'in Dünya'ya getirdiği taş ve toprak örneklerinde zirkon mineraline rastlanmıştı.Ay'dan getirilen taşlardan alınan zirkon parçacıklarını uranyum tarihleme yöntemini kullanarak inceleyen araştırmacılar, Ay'ın 4,51 milyar yaşında olduğunu ortaya çıkardı.

Kaynak: Science Advances / Ntvmsnbc (12 Ocak 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ocak 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'a İlk Kez Özel Bir Şirket Ayak Basacak!


Ad:  ,yl2zFC1eak29ZoYhQThXiA.jpg
Gösterim: 599
Boyut:  70.6 KB
Dünya'nın uydusu Ay'a ilk defa bir özel şirket araç gönderecek. Moon Express isimli şirket bu proje kapsamında 45 milyon dolar fon toplamış durumda. Bir dönem ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki 'uzay yarışının en büyük cephelerinden biri olarak kabul gören Ay şimdi de özel şirketlerin hedefinde. Ay’da madencilik yapmak için kolları sıvayan Moon Express, eğer başarıya ulaşırsa Ay'a ayak basan ilk özel şirket olarak tarihe geçecek.
Sponsorlu Bağlantılar

2017 içinde Ay’a bir keşif robotu indirmeyi planlayan şirket bu proje kapsamında 45 milyon dolarlık bir fon toplamayı başardı. Ayrıca Ay'a ayak basacak ilk şirketi hatırı sayılır bir ödül bekliyor. Teknoloji devi Google'ın açtığı 'Lunar X Prize' isimli yarışma çerçevesinde bütçesinin en az %90'ı özel fonlardan oluşan bir aracı 31 Aralık 2017’ye kadar Ay’a indiren ilk şirkete 20 milyon dolar ödül vadediliyor.Başka bir deyişle Moon Express planında başarıya ulaşırsa 20 milyon doların da sahibi olacak.

Kaynak: Ntvmsnbc (15 Ocak 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
IrResistibLe - avatarı
IrResistibLe
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2017       Mesaj #13
IrResistibLe - avatarı
Kayıtlı Üye

Süper Ay



Ay, elips şeklinde bir yörüngede hareket ettiğinden Dünya'ya yılda 1 kez en yakın noktaya ulaşıyor. Bu geceyi özel yapan ise bu yakınlığın dolunaya denk geliyor olmasıydı. Süper ay sırasında ay, normal dolunaydan yüzde 30 daha parlak ve yaklaşık yüzde 12-14 daha büyük görünüyor. Ay, gökyüzünde en yüksekte göründüğünde fark çok fazla belli olmasa da ufukta yer aldığında farklar daha belirgin hale geliyor. Süper Ay 2034 yılına kadar bir daha gözlemlenemeyecek.
Ad:  ,Xb_qM9C1wUmJvxofHBS4xw.jpg
Gösterim: 624
Boyut:  28.4 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ocak 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Ay Nasıl Oluştu?


Ad:  _93822345_thinkstockphotos-613757602.jpg
Gösterim: 621
Boyut:  52.5 KB
Başka hiçbir uydu, yörüngesinde dolaştığı gezegenle kıyaslandığında Ay kadar büyük değildir. Peki nasıl oldu da Dünya bu kadar büyük bir uyduya sahip oldu? Dünya'nın uydusu Ay hala birçok sır taşıyor. Dünya'dan Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliyoruz. Ay denizlerdeki gelgiti, hayvanların ne zaman çiftleşeceğini, hatta insanın uykusunu bile etkiliyor. Buna rağmen 1969'a gelinceye kadar kimse Ay'a gitmemişti. Bugüne kadar da sadece 12 kişi gitti. Hem bu astronot ziyaretleri hem de insansız uzay araçları sayesinde Ay'ın yapısıyla ilgili epey bilgi edinildi. Ama Ay'ın nereden geldiği sorusu hala net bir şekilde cevaplanamıyor.

Ay'ın Dünya'dan Görülen Yüzü!


Ad:  _93822348_18f6f194-2d49-4bc0-8e79-b14cd25a7ce0.jpg
Gösterim: 621
Boyut:  37.1 KB
Ay, Dünya'dan mı koptu, yoksa Güneş sisteminde dolanırken Dünya'nın çekim alanına girip etrafımızda dönmeye mi başladı? Ya da onun oluşmasına yol açan başka bir patlama mı oldu? Ünlü Fizikçi, Gökbilimci Galileo Galilei'nin yaptığı teleskop ile uzaktan da olsa Ay'ı ilk kez ayrıntılı bir şekilde görme fırsatı doğdu.

1600'lü yılların başında Galileo, Ay'ın da Dünya gibi ova ve dağlardan oluştuğunu ortaya koymuştu. Bu, ikisinin de birlikte oluştuğuna işaret ediyordu. 1800'lerde Charles Darwin'in oğlu George, Dünya'nın oluştuğu ilk dönemlerde hızla dönerken bir parçasının kopup Ay'ı oluşturduğunu söylüyordu. Pasifik Okyanusu işte bu kopmanın geride bıraktığı izi taşıyordu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ise başka bir fikir öne sürüldü. Kimyacı Harold Urey, Ay'ın galaksinin başka bir yerinden gelerek Dünya'nın çekim merkezine girdiğini söylüyordu. Dünya ile kıyaslandığında, bir uydu olarak Ay'ın kütlesi oldukça büyük. Bu nedenle başka bir yerde oluşmuş olması açıklaması mantıklıydı. Ayrıca Ay'ın sadece bir yüzünü görüyor olmamız da bu teoriyi destekliyordu.

Ay'ın Kütlesi Dünya'nın Kütlesinin 1/4'i Kadar ve Olağan Dışı Bir Yörüngesi Var!


Ad:  _93822541_827c3efd-c714-49fa-b47b-acff23d89e0b.jpg
Gösterim: 673
Boyut:  48.7 KB
Bazı bilim insanları, yörüngesinde hiç sapma olmadan Dünya'nın Ay'ı çekim alanına almasına şüpheyle bakıyordu. Ayrıca böylesi bir çekimle iki gök cismi çarpışmış olurdu diye düşünüyorlardı. Fakat bunun da bir açıklaması olabilirdi. Dünya'nın geniş bir atmosfere sahip olması, hava yastığı işlevi görerek bu çarpmayı engellemiş ve Ay'ı yavaşlatarak tekrar uzaya savrulmasına engel olmuş olabilirdi. Fakat buna pek ihtimal verilmiyordu.

Ay'ın Dünya'nın çekim alanına girmesini ifade eden Urey'in teorisi 1960'larda hakim olmaya devam etti. Ay'a astronot gönderildiğinde hangi teorinin kanıtlanacağını gösteren veriler gelecekti. Fakat Ay'dan getirilen taşlar bütün mevcut teorileri yerle bir etti.

Ay'ın Yüzeyi Dağlar, Ovalar ve Kraterlerle Dolu!


Ad:  _93822353_3cfefee7-a6a7-40f4-8507-a08ab3c92f87.jpg
Gösterim: 661
Boyut:  99.9 KB
Önce George Darwin'in Ay'ın Dünya'dan koptuğunu öne süren teorisi çöktü. Taş örnekleri Ay'ın Pasifik Okyanusu'ndan çok daha eski olduğunu gösteriyordu. Ayrıca Dünya ile Ay kimyasal olarak birbirinin neredeyse aynısıydı. Böylece Urey'in her ikisinin ayrı ayrı oluştuğunu ileri süren teorisi de çöküyordu. Ay Güneş sistemindeki benzer nesnelerden 29 milyon yıl sonra oluşmuştu. Yüzeyindeki koyu renkli bölgeler bir zamanlar sıvı magma denizleriyle kaplı olduğunu gösteriyordu.

Ay'ın Öteki Yüzü Dünya'dan Görülemiyor!


Son Apollo inişinden üç yıl sonra 1975'te yeni bir fikir ortaya atıldı: Dev çarpışma. Güneş sistemi 4,5 milyar yıl önce oluşurken dev kayalar uçuşuyordu. Bunlardan biri olan ve Dünya'nın onda biri büyüklüğündeki Theia Dünya'ya çarptı. Bu çarpma sonucu Dünya'nın bir kenarı koparak uzaklaştı ve dönerek küre şeklini aldı. Böylece Ay oluştu. Fakat Ay ile Dünya kimyasal olarak birbirine çok benziyordu. Oysa dev çarpışmanın ardından Ay'da (gerçekten var idiyse) Theia'nın izine rastlanması gerekirdi.

Oxford Üniversitesi'nden Alex Halliday'e göre, her gezegenin çekirdek oluşumu farklı olduğundan farklı atomlar beklenir; oysa Ay'dakilerin Dünya'dan geldiği görülüyordu. Başka bir teoriye göre ise çarpmanın etkisi öylesine büyüktü ki Theia da Dünya da eriyip atomları karışmış olabilirdi. Fakat böylesi bir çarpmanın olduğu da kesin değildi.

2012'de Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları Theia'nın sanılandan çok daha küçük, Dünya'nın kütlesinin yüzde 2'si kadar olabileceğini ve bunun çarpma etkisinin çok daha az olacağını ileri sürdü. Böylece Ay'ı oluşturan madde sadece Dünya ile benzeşecek, Theia'dan iz taşımayacaktı. Fakat Nisan 2015'te dev çarpma etkisi hipotezini güçlendiren başka veriler ortaya çıktı.

Ay'a Yapılan Apollo Seferinden Getirilen Ay Taşı!


Ad:  _93822539_c1b78e8f-0bbe-46d6-992f-8c3f90c83a6a.jpg
Gösterim: 641
Boyut:  51.6 KB
Güneş sisteminin oluşum aşamasında dolanan ve gezegenlere çarpan nesnelerin yapısal olarak birbirine benzer olma ihtimalinin daha önce sanıldığı gibi yüzde 1 değil, yüzde 20 olduğu tespit edildi. Bu veri, Theia'nın Dünya'ya hızla çarparak Ay'ı koparmasını ve eriyip birbirine karışmasını, Dünya ile Ay arasındaki benzerliğin de bu şekilde açıklanması ihtimalini güçlendirdi. Fakat hala yanıtlanmayı bekleyen sorular var.

Buna rağmen birçok araştırmacı çözümü dev çarpma hipotezinde görüyor. Fakat bunun kanıtlanması için Theia'nın belli bir kütleye sahip olması ve Dünya'ya belli bir açıdan çarpmış olması gerekiyor. Bunu kanıtlamak da şimdilik zor görünüyor. Ay'ın oluşumuna dair bu ilgi biraz da onun olağan dışı özelliklerinde yatıyor.

Kaynak: BBC Earth / Görseller Telif Hakkı: NASA / SPL (26 Ocak 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Mart 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX Firmasından Ay Çevresinde Uçuş İmkanı!


İnsanoğlu 45 yıl aradan sonra Ay'a özel bir misyon gerçekleştirecek. SpaceX firmasının misyonunda Ay'a inilmeden etrafında dolaşılacak. SpaceX'den yapılan açıklamaya göre, Elon Mask gelecek yıl içinde iki kişiyi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo taşıyan Dragon 2 uzay kapsülüyle Ay'a gönderecek. Mask, yaptığı açıklamada, isimlerini vermediği iki kişinin söz konusu uçuş için gerekli parayı ödediği bilgisini paylaştı.Bir hafta sürecek uçuş çerçevesinde, uzay aracı Ay'a inmeden etrafında tur atacak.

Ad:  ,BXWdqFgB702Lk3Ni2o8adw.jpg
Gösterim: 618
Boyut:  13.0 KB
Dragon 2, Falcon 9 roketi ile ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) tarihi Apollo uçuşlarını yaptığı 39A platformundan fırlatılacak. Ay'a yönelik en son misyon, geçen ay 82 yaşında hayatını kaybeden emekli Astronot Gene Cernan'ın, NASA'nın Apollo 17 misyonu kapsamında 12 Aralık 1972'de Ay'a ayak basmasıyla gerçekleştirilmişti.

Kaynak: Ntv Bilim / AA (28 Şubat 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mart 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Ay Yüzeyine Kargo Alanı Kurulacak!


Ad:  blueorigin.jpg
Gösterim: 605
Boyut:  42.5 KB
Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un uzay şirketi Blue Origin, Elon Musk'ın SpaceX şirketiyle beraber uzay için gerekli teknolojiyi üreten iki özel şirket konumunda. Bu bağlamda çalışmalarını sürdüren Blue Origin şirketi, Ay'da kargo limanı kurmak için harekete geçti. Bu çerçevede, Ay bir ara liman olarak kullanılacak ve uzayın çeşitli bölgelerine ulaştırılması gereken araç ve gereçler Ay üzerinden daha rahat ulaştırılabilecek.

Son olarak 10 ton kargo taşıyabilen Blue Moon uzay aracını tanıtmaya hazırlanan şirket, uzayda büyük nakliye projeleri başlatabilecek düzeye ulaşmış olacak. ABD'de Obama yönetiminin Mars'a yoğunlaşmasıyla unutulan Ay üzerine yeniden yönelecek olan Blue Origin şirketi, bu kapsamda Trump yönetiminden de destek almayı hedefliyor. Uzun zamandır 2020'de Mars'ta koloni kurmak için önemli adımlar atılacağı konuşulmuş ancak NASA ve SpaceX şirketleri herhangi bir plan yayınlamamakla eleştirilmişti.

Bir nevi yaşanan bu başarısızlığın ardından daha az maliyetli ve zahmetli Ay projelerinin önümüzdeki yıllarda daha ön plana çıkması bekleniyor. Ay'da kurulacak kargo limanı projesinin asıl amacı ise insan göndermek değil, sadece uzayın diğer bölgelerine kolay nakliyat yapmak. Belki de bu proje ile Mars yolculukları daha da kolaylaşır.

Kaynak: Haber Uzay (3 Mart 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Mart 2017       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Çinli Bilim İnsanları Kapsamlı Ay Haritası Çiziyor!


Ad:  çin_ay.jpg
Gösterim: 529
Boyut:  72.3 KB
Son dönemde uzay çalışmalarında en çok ismi geçen ülkelerden biri de Çin. Son olarak Mars ve Jüpiter ile ilgili planlarını açıklayan Çin hükümeti, bu defa gözünü uydumuz Ay'a çevirdi. Çinli bilim insanları 1/2.5 milyon ölçekli bir Ay haritası çizmek için planlamalara başladı. 5 üniversite ve enstitünün ortak çalışması olacak haritada, Ay'ın zamansal ve evrimsel süreci, detaylı olarak yüzey şekilleri belirtilecek.

4.36 m boyunda ve 2.2 metre eninde olması planlanan haritanın gelecek yıl sonuna kadar bitirilmesi amaçlanıyor. Piyasaya sürülme tarihi ise 2020 olarak belirtildi. Çin'in Ay yörüngesinde bulunan uydularından da yararlanılacağını ifade eden Cilin Üniversitesi'nden jeolog Çın Şıngbo, Ay'ın belirsiz noktalarını çizmenin zor olduğunu çünkü Dünya'da olduğu gibi gidip kontrol etme imkanının olmadığını belirtti.

Çin ayrıca planlanan uzay programı kapsamında bu yıl içerisinde Çang'ı-5'ı Ay'a indirmeyi planlıyor. Eğer program başarıyla devam ederse araç Ay'dan numune toplayıp geri dönecek. Çin 1976 yılından bu yana Ay üzerine araç gönderen tek ülke. Ülke bu ünvanını 2013'te Çang'ı-3 uzay aracıyla almıştı.

Kaynak: Haber Uzay
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mayıs 2017       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

ESA ve Çin Uzay Ajansı'nın Ay'da Üs Projesi!


Ad:  ,f7KA-C9mPEWQjOkJXHptRg.jpg
Gösterim: 526
Boyut:  44.8 KB
NASA'nın, özel şirketlerin katkısını almayı düşünerek tasarladığı Ay'ın yörüngesinde konuşlandırılacak mini uzay istasyonu projesinin ardından ESA ve Çin Uzay Ajansı ortaklaşa bir çalışma ile Ay'da insanlı üs kurma projesi başlattı. ESA tarafından desteklenen ve 'Ay köyü' olarak adlandırılan Ay'ı kolonileştirme planının detaylarının henüz tam bir netlik kazanmadığı, iki uzay ajansı arasında ise proje bağlamında görüşmelerin devam ettiği bildirildi.

Kaynak: Ntv Bilim / ESA (27 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Haziran 2017       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'da Buzun Varlığına Şüphe Kalmadı!


Ay Keşif Yörünge Aracı (LRO) tarafından Ay'ın güney kutbuna yakın, kraterli bölgelerde don oluşumuna uygun soğuk alanlar belirlendi. Yüzeyden yansıyan ışık baz alınarak sıcaklık dağılımı analiziyle elde edilen bulgulara göre soğuk bölgelerdeki Ay toprağının daha parlak olduğu tespit edildi. İlgili parlaklığın regolit adı verilen küçük çaplı kaya parçacıklarının yüzey katmanı sebebiyle oluşmuş olabileceği belirtildi. Ay'ın -160 derecenin altında bulunan güneş ışığının ulaşamadığı, koyu renkli krater dipleri en soğuk bölgeyi oluşturuyor. Bu bölgedeki su buzunun ilgili kriterlere göre milyarlarca yıl önce oluşmuş olabileceği düşünülüyor.

Ad:  170531110739_1_900x600.jpg
Gösterim: 189
Boyut:  107.3 KB
NASA'ya ait Lunar Prospector adlı yörünge aracı ile 1990'lı yıllarda yapılan gözlemler sonucunda Ay'ın kutup bölgelerine yakın kısımlarının bol hidrojen içerdiği tespit edilmişti. Daha önceleri ise bilim insanları Ay'daki güneş ışığı görmeyen krater diplerinin su buzu içerebileceğini iddia etmişti. Krater diplerinde buz olan söz konusu bölgelere Merkür gezegeninde de rastlanmıştı. Hatta Merkür Güneş'e daha yakın olmasına rağmen Ay'dan çok daha fazla buz içermekte.

Araştırmacılar Ay'daki buzlanmayla ilgili kanıtları, LRO'nun Diviner aracıyla ulaşılan sıcaklık ölçümlerinin LOLA adlı lazer kaynaklı verilerle karşılaştırılması sonucunda elde etmiş oldu. Sıcaklığın yüksek olup, buzun olmadığı bölümlerin birbiriyle karşılaştırılması ile elde edilen bu kanıtların 2015 yılında yapılan başka bir araştırmanın LRO analiziyle uyumlu olduğu belirlendi. Bu çalışmada ise Lyman-Alfa Haritalama Projesi (LAMP) ile UV'den alınmış mor ötesi veriler karşılaştırılmıştı.

LAMP ve LOLA güneş ışığının ulaşamadığı yerlerde sıcaklık ölçümleri yapabiliyor. LAMP ile hidrojenin mor ötesi bölümdeki ışıması ve yansıyan yıldız ışığı, LOLA ile de gönderilen lazer ışığının yansımadan sonraki değişimi ölçülüyor. Bilim insanlarının merak ettiği diğer bir konu ise varlığı kanıtlanan buzun yaşının ne kadar olduğu. Araştrmacılar bu bağlamda iki tez öne sürüyor. Buna göre söz konusu buz kuyruklu yıldızlar ya da asteroid kaynaklı ise bu durumda buzun yaşının neredeyse Güneş sistemi kadar eski olduğu, diğer tez ise buz, güneş rüzgarının etkisiyle kimyasal tepkimeler sonucunda oluşmuşsa buzun çok daha genç bir yaşta olduğu yönünde.

Kaynak: NASA / Goddard / Görsel Telif Hakkı: NASA’s Goddard Space Flight Center / Scientific Visualization Studio (31 Mayıs 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2017 20:35
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2017       Mesaj #20
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'daki Tortularda Su Molekülü Belirlendi!


Ad:  thumbs_b_c_5e9996b3cb25bd4f3fd3569490f0ffab.jpg
Gösterim: 524
Boyut:  70.0 KB
Ay yüzeyindeki volkanik tortuların küçümsenmeyecek ölçülerde su molekülü içeriyor olabileceği belirtildi. Uydu aracılığıyla elde edilen verilerden yola çıkan bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar, Ay'ın derinliklerinden gelen magmanın patlamasıyla oluşan cam kürecikleri içerdiği sanılan ve eski çağlardan kalan volkanik tortularda büyük miktarda suyun sıkışıp kalmış olabileceğini ortaya koydu. NASA'nın destek amacıyla fon sağladığı araştırma çerçevesinde bilim insanları yörüngesel spektrometre yardımıyla Ay'ın yüzeyinde seken ışığın ölçümünü yaptı. Yüzeyden yansıyan veya yüzeyin absorbe ettiği ışığın dalga boylarını inceleyen araştırmacılar buralarda hangi minerallerin ve bileşimlerin bulunduğu hakkında bir fikir elde etmiş oldu.

Volkanik tortuların bulunduğu enlemlerde özellikle Ay'ın gün içerisinde ısınma durumu baz alınarak yapılan incelemelere ek olarak Apollo ile Dünya'ya getirilen veriler ile yörüngesel spektrometre verileri üzerinde laboratuvar ortamında ölçümler yapıldı. Sonuçta çıkarılan haritada Ay yüzeyindeki volkanik tortuların tamamında su izine rastlandığı gözlendi. İlgili gözlemden sonra Ay kabuğunun büyük olasılıkla su molekülü barındırma açısından oldukça zengin bir nitelik taşıdığı saptandı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (25 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Mart 2013 / Misafirim Cevaplanmış
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış