Arama

Ay (Dünya'nın Uydusu) - Sayfa 3

Güncelleme: 15 Kasım 2018 Gösterim: 50.861 Cevap: 26
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

ABD Ay'a Astronot Gönderecek!


Mike Pence, Ay'a astronot gönderme bağlamında Ulusal Uzay Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Dünya'nın uydusu olan Ay'ın keşfinin, Güneş sisteminin de keşfinin ilk aşaması olduğunu belirtti. Pence, "Astronotları yeniden Ay'a göndermeyi planlıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu. Ay'a yeniden astronot göndermek, eski başkan Barack Obama döneminde ABD'nin öncelikli gündeminde değildi. Washington'un Obama döneminde belirlediği hedef, "2030 ortalarına doğru Mars'a insanları göndermek ve onların güvenli bir şekilde Dünya'ya dönmelerini sağlamak idi''.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  _98179213_2f468460-4ecc-4844-a826-87b9ccfc79e9.jpg
Gösterim: 652
Boyut:  42.5 KB
Edwin Eugene "Buzz" Aldrin'in Ay Yürüyüşü!
Mike Pence ise Mars ve ötesine gidilebilmesi için uzay faaliyetlerine daha fazla fon aktarılması gerektiğini belirtti. Ay'a ilk kez 1969'da Amerikalı astronotlar Neil Armstrong ve Edwin Eugene "Buzz" Aldrin ayak bastı. ABD Ay'a en son 1972'de astronot gönderdi. Dönemin ABD Başkanı Richard Nixon, daha sonra Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) bütçesini azaltarak kısma yoluna gitti. NASA da o dönemden itibaren uzay mekiği ve istasyonunu tasarlamaya kilitlendi.

Kaynak: BBC Bilim / Science (7 Ekim 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Ekim 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'ın Jeolojik Yapısına Dair Yeni Bulgular!


Ay'ın yörüngesinde dolaşan, Japonya'ya ait Ay'ın yüzeyini ve jeolojik yapısını incelemekle görevli Selene adlı uzay aracı, önce 50 metre genişliğinde olup 50 metre kadar derinliğe inebilen bir mağara tespit etti. Bunun yanında Japon Uzay Araştırmaları Ajansı Jaxa, ilgili mağaranın radyo dalgalarıyla incelendiğini ve yüzey altındaki boşluğun 50 kilometre boyunca devam ettiğini duyurdu. Söz konusu mağaranın yapısının yeterince dayanıklı olduğu ve kayaçlar içinde hapsolmuş su ile buz ceplerinin bulunabileceği de belirtildi. Japon Ay prensesi Kaguya lakabıyla anılan uzay aracı Selene, elde ettiği verileri Jaxa'ya gönderdi. Jaxa'daki araştırmacılar, dev mağaranın Marius Tepeleri olarak bilinen ve 3,5 milyar yıl önceki volkanik faaliyetin yol açtığı jeolojik yapıların 200 metre altında olduğunu belirtti.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  _98394571_yxlzwrfgqwhru5k3pvns.jpg
Gösterim: 540
Boyut:  39.5 KB
NASA'nın Gözlemlediği Ay'daki Marius Tepeleri!
Jaxa araştırmacıları düzenlenen basın toplantısında, ilgili bölgede lav tünellerinin bulunduğunu tahmin ettiklerini fakat tünellerin varlığının şimdiye kadar kanıtlanamadığını ifade etti. Jaxa kıdemli araştırmacısı Juniçi Haruyama'ya göre bu lav tünelleri, gelecekte kurulması amaçlanan kalıcı Ay üsleri için en ideal noktaları oluşturuyor. Bu bağlamda yer altında bulunan geniş çalışma alanlarında misyon üstlenen astronotların mikro meteorlardan ve radyoaktif kozmik ışınlardan korunabileceği ifade ediliyor.

JAXA ile Ay'daki Dev Lav Tünelleri Radyo Dalgalarıyla Ölçümlendi!


Ad:  _98394573_20171018_1a.png.jpg
Gösterim: 601
Boyut:  47.8 KB
JAXA, Ay tünellerinin gelecekte kurulması düşünülen üsse taşınabilecek ekipmanı ve astronotları aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava değişimlerinden de koruyabileceğini belirtiyor. Ay'ın yüzeyinde sıcaklık gündüzleri 107 dereceye çıkıp, geceleri ise eksi 153 dereceye kadar düşebiliyor.

İlgili tünellerin içinin henüz incelenmediğini belirten araştırmacılar, tünellerin içeriğinin derinlemesine incelenmesinin, Ay'ın gelişim süreci hakkında kilit bilgiler sunacağını ve bu bağlamda yeni keşiflere ulaşabileceklerini düşünüyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (20 Ekim 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Aralık 2017       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya'nın Tek Doğal Uydusu Ay!


Dünya'nın tek doğal uydusu olan Ay, bazı özellikleri itibariyle Güneş sisteminin değişik bir üyesidir. 3476 km'lik çapıyla Dünya'nın dörtte biri büyüklüğündedir ve Dünya'dan 81 kat daha hafiftir. Ay, Dünya çevresinde Dünya'nın Güneş çevresinde döndüğü düzleme 5 derece 8 dakika 43 saniye bir eğimi olan elips biçimli bir yörünge üzerinde döner.

Güneş sisteminde Ay'dan hem daha büyük, hem de daha ağır uydular bulunmasına rağmen Plüton'a ait bir uydu dışında hiçbiri uydusu oldukları gezegenlerden yoğunluk ve hacim açısından fazla farklı değildir. Bu bağlamda Dünya - Ay sistemi tam anlamıyla bir çift gezegen oluşturuyordur.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Şubat 2018       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'da Bol Miktarda Su Bulunduğu Tespit Edildi!


Ad:  thumbs_b_c_b606497d984e2b9f7ed86a9b562b76ef.jpg
Gösterim: 570
Boyut:  75.5 KB
Dünya'nın uydusu Ay'da sanılandan çok daha yaygın ve bol miktarda su bulunduğu keşfedildi. İlgili keşif, Ay'da suyun yalnızca kutup bölgelerinde bulunduğu ve miktarının değişkenlik gösterdiği yönündeki yaygın teorileri doğrulamıyor.

Nasa'nın Ay keşif uydusu Lunar Reconnaissance Orbiter'ın (LRO) ölçüm araçlarını kullanan uluslararası araştırma grubu, suyun Ay'ın tüm enlemlerinde, zamana veya yer oluşumuna bakılmaksızın var olduğunu tespit etti.

Araştırma bulguları doğrultusunda günün hangi saatinde veya hangi enlemde olursa olsun su sinyallerinin sürekli mevcut olduğunun görüldüğü belirtildi.

Õnceki araştırmalarda Ay'da suyun yalnızca kutup enlemlerinde buz halinde muhafaza edildiği, su sinyallerinin Dünya zamanıyla 29,5 gün süren Ay günü içinde azalarak yok olduğu ileri sürülmüştü.

Araştırmacılar bulguların, Ay'a suyun nasıl ulaştığı konusunda ve su kaynaklarından istifade edilip edilemeyeceğinin anlaşılması açısından faydalı olacağını düşünüyor.

Ay'da suyun nasıl bulunduğu hala gizemini koruyan bir konu. Bu konuda en yaygın hipotez, Güneş rüzgarlarınca taşınan oksijen ve hidrojen moleküllerinin Ay yüzeyinde birikmesiyle oluştuğu yönünde. Bir diğer hipotez de suyun milyarlarca yıl önce Ay'ın oluşum evresinde bileşimini meydana getiren mineraller içinde depolanmış halde bulunduğu.

Ayrıca Ay'daki suyun dışarıdan erişilebilir olup olmadığı anlaşılmaya çalışılıyor. Söz konusu durumun gerçekleşmesi halinde suyun, astronotlar için içecek olarak veya hidrojenle çalışan uzay araçları için yakıt olarak kullanılabileceği ön görülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (24 Şubat 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Eylül 2018       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'ın Kokusu ve İçeriği!


Ad:  ay-nasil-kokar,2CDDO8ljgkSoV5QG5ugXPQ.jpg
Gösterim: 579
Boyut:  67.7 KB
Ay’da yalnızca 10 iki kişi yürüdü ve bunlardan hiçbiri özel uzay giysileri nedeniyle Ay’ı koklayamadı. Ancak Ay yüzeyinden kabine döndüklerinde yanlarında bu tozlardan bol miktarda sürüklüyorlardı. Astronotlar Ay’daki toprağın kara benzediğini, barut gibi koktuğunu ve tadının çok kötü olmadığını söylediler. Bu toprak büyük ölçüde, Ay’ın yüzeyine çarpan gök taşlarının yol açtığı silikon dioksitten meydana gelmektedir; bunun yanı sıra Ay toprağı demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de içerir.

Kaynak: Ntv Bilim (28 Eylül 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Eylül 2018       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı

Japonya'nın Ay Odaklı Araştırma Aracı!


Ad:  japon-sirket-2020de-aya-arastirma-araci-gonderecek,AuFeUT_t2UWDC0o3pR6kvw.jpg
Gösterim: 520
Boyut:  33.6 KB
Japonya'nın iSpace isimli şirketinin 2020'de Ay'a araştırma aracı göndereceği belirtildi. İlgili şirketin, ABD'li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in Falcon 9 roketiyle 2020'de Ay'a uzay aracı, 2021'de de Ay'ın yüzeyinde araştırma yapmak amacıyla gezgin araç göndereceği açıklandı. Ay'ın yörüngesini katetmeyi öngören seferin ise 2023'te gerçekleştirilmesi düşünülüyor.

Kaynak: Space (28 Eylül 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Kasım 2018       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı

Ay'ın Karanlık Yüzüne Giden Keşif Uydusu İlgili Bölgeyi Görüntüledi!


Ad:  images.jpg
Gösterim: 544
Boyut:  88.6 KB
Dünya'dan gözlenemeyen ve insanlık için uzayın keşfi bağlamında bilimsel alanda merak konusu olan Ay’ın karanlık yüzü, Çin tarafından uzaya gönderilen Longciang-2 adlı keşif uydusu aracılığıyla görüntülendi. Longciang-2 adlı mikro uydunun, Ay üzerindeki değişik yer şekillerini ve kraterleri görüntülediği ilgili görsellerde Ay'ın büyük bir bölümünün karanlık bir şekilde görüldüğü, Dünya'nın ise beri planda küçük bir şekilde gözlendiği belirtildi.

Kaynak: DW / Science (15 Kasım 2018)

Benzer Konular

17 Mart 2013 / Misafirim Cevaplanmış
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış