Arama

Rosetta Uzay Aracı (Rosetta Projesi)

Güncelleme: 23 Kasım 2016 Gösterim: 6.055 Cevap: 10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ocak 2014       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Rosetta Uzay Aracı
Rosetta ile kuyruklu yıldız gözlemi
Sponsorlu Bağlantılar

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce Uzay'a gönderilen ve son 2.5 yıldır uyku halinde olan Rosetta uzay aracı, Dünya'dan gönderilen sinyalle tekrar aktif hale geldi. Rosetta, Ağustos ayında 67P/Churyumov Gerasimenko kuyruklu yıldızını gözlemleyecek. Avrupalı gök bilimciler,Güneş'ten 673 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Rosetta uzay aracını 2.5 yıldır süren uykusundan uyandırdı. ESA tarafından Mart 2004'te ateşlenen Rosetta, uyandırma mesajının ardından roketlerini ateşleyerek kendini konumlandırdı ve Güneş panelleriyle yeniden enerji üretmeye başladı. Uzay aracı, tekrar aktif hale gelmesinin ardından Dünya'ya 'göreve hazır olduğunu' belirten radyo sinyali gönderdi.

Rosetta projesinin operasyon müdürü Andrea Accomazzo, "Başardık! Rosetta'dan gelen sinyalleri okuyabiliyoruz" dedi.Rosetta, derin uykusundan uyandıktan sonra Dünya'ya ilk sinyalini de gönderdi. Sinyal, Almanya'nın Darmstadt kentindeki ESA Uzay Operasyonları merkezi tarafından alındı.

Randevuya Hazırlanıyor

Jüpiter'in yörüngesinden çıktığı 2011'in ortalarından bu yana uykuda olan Rosetta, Dünya'dan 800 milyon km mesafede olduğu bu noktada yeterli Güneş ışığı alamıyordu.Güneş'in yakınlarında bulunan uzay aracı, gözlerini açmasının ardından Mayıs ayında 4 kilometre genişliğindeki buzul gök cismi 67P/Churyumov Gerasimenko'nun rotasına girecek, Ağustos ayında ise 'tepesine binecek.'

Rosetta, kuyruklu yıldızı yakalamasının ardından taşımakta olduğu 'Philae' adlı keşif aracını gök cisminin üzerine bırakacak. Kuyruklu yıldızlar hakkında yapılan en kapsamlı araştırma olması beklenen araştırma için Rosetta, şu an gök cismiyle arasında bulunan 9 milyon kilometrelik mesafeyi kapamak zorunda. Bu mesafenin Mayıs ayında 2 milyon km'ye inmesi bekleniyor.Uzay aracının Dünya'ya olan mesafesi ise yaklaşık 800 milyon kilometre.

Kaynak: Ntvmsnbc / The Telegraph (21 Ocak 2014, 10:59)
Son düzenleyen nötrino; 23 Mart 2016 22:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Haziran 2014       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Rosetta Hedefine Hızla Yaklaşıyor

Sponsorlu Bağlantılar
Avrupa Uzay Ajansı’na ait Rosetta uzay aracı bir kuyruklu yıldız yörüngesine giren ve üzerine sonda konduracak ilk uydu olmaya hazırlanıyor. İçerisinde NASA’ya ait üç bilimsel alet taşıyan uydu Dünya’ya son manevralar için hazır olduğunu bildiren son sinyallerini de yolladı.Mart 2004’te fırlatılan Rosetta, 957 gün süren rekor uykusu sonrasında Ocak 2014’te uyandırıldı. Bir uzay aracı ve bir yer aracından oluşan Rosetta ile ilk kez bir kuyruklu yıldız yakından izlenecek. Araç Ağustos ayında 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına ulaşacak ve Kasım ayında da çekirdeğine iniş yapmaya hazırlanacak.

Rosetta kuyruklu yıldıza ait görüntüleri alırken aynı zamanda yer aracıyla da yüzeyini delerek yapısını anlamaya çalışacak. Rosetta Güneş ışınımının cismi nasıl etkilediğine de tanıklık edecek. Gözlemler gökbilimcilere Güneş sisteminin kökeni ve evrimi hakkında da daha fazla bilgi saylayacak. Böylece Dünya’daki suyun ve yaşamın tohumlarıyla kuyruklu yıldızların ilgisi daha net anlaşılabilecek.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan (Jet Propulsion Laboratory, JPL) Rosetta bilim ekibinden Claudia Alexander: “Aracın bize aktaracağı bilgiyi sabırsızlıkla bekliyorum. Daha önce hiçbir araç bir kuyruklu yıldızın yörüngesine girmemişti. Rosetta ile tarihi bir an yaşayacağız” diyor.Rosetta şu anda Jüpiter ile Mars arasındaki asteroid kuşağına hızla yaklaşıyor. Uzay aracı yaklaşık 500.000 km uzaklıktaki hedefine ancak Ağustos ayında ulaşıp yüzey haritalama çalışmasına başlayabilecek.

Uzay aracında NASA’ya ait Rosetta Yörünge Mikrodalga Aracı (MIRO), morötesi tayfölçeri Alice ve iyon ve elektron sensörü (IES) bulunuyor. Bunlar Rosetta’nın 11 bilimsel aleti arasındadır.MIRO, kuyruklu yıldızın çekirdekten kopan gaz ve tozun kuyruğu nasıl oluşturduğunu anlamak üzere tasarlanmıştır. Yüzey ve kuyruğun yüzey sıcaklığı bilgisi yardımıyla yapısının Güneş'in etkisiyle nasıl değiştiğini iletecek.

Alice ise Güneş'e yaklaşan kuyruklu yıldızın gittikçe büyüyen kuyruğunun ve ısınan çekirdeğindeki gazları analiz edecek. Alice ile kuyruğa katılan su, karbonmonoksit ve karbondioksit üretim hızları ölçülecek. Bu ölçümler beraberinde çekirdeğin yüzey bileşimiyle ilgili önemli bilgiler sağlayacak.Alet aynı zamanda kuyruklu yıldızdaki argon miktarını ölçerek 4,6 milyar yıl önce Güneş sisteminin sıcaklığının ne kadar olduğuna yönelik hesaplamalara yardımcı olacak.

IES kuyrukluyıldızın plazma ortamını ortaya çıkaracak. IES gibi plazma ölçümü yapacak beş alet ile kuyruklu yıldızın çekirdeğine yakın yerlerde Güneş rüzgârıyla sürüklenen yüklü parçacıkların etkileşimi incelenecek.NASA’nın ayrıca destek sağladığı Yörünge Tayfölçeri ve İyon ve Nötral Analizi ya da kısaca ROSINA aracıyla da yaklaşık aynı moleküler kütleye sahip azot ve karbonmonoksit molekül ayrımı yapılacak. Azot ölçümleri Güneş sisteminin oluştuğu dönemin koşullarının anlaşılmasını sağlayacaktır.

Kaynak: JPL (10 Haziran 2014)
Son düzenleyen nötrino; 7 Ağustos 2014 18:18
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ağustos 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Kuyruklu Yıldızdan En Yakın Görüntü

Avrupa Uzay Ajansı'nın 10 yıl önce fırlattığı Rosetta uzay aracı, bir kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi.Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) 2004'te uzaya fırlattığı Rosetta isimli uzay aracı 10 yıl süren yolculuğunun ardından bir kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi. Rosetta, kuyruklu yıldıza bu kadar yaklaşan ilk uzay aracı oldu. Avrupa Uzay Ajansı’na 1.3 milyar Euro’ya mal olan Rosetta, 15 ay boyunca kuyruklu yıldızın çevresinde yolculuk ederek bilgi toplayacak ve fotoğraf çekecek.

Rosetta'nın taşıdığı Philae inceleme aracı, kasım ayında kuyruklu yıldıza gönderilecek. Philae, taşıdığı zıpkınla 3.9 kilometre genişliğindeki kuyruklu yıldıza demirleyecek. Bir kuyruklu yıldıza iniş yaparak incelemede bulunacak ilk uzay aracı olacak Philae, özel matkabıyla kuyruklu yıldızın yüzeyinin 20 santimetre altından örnekler toplayacak.

Güneş'e yaklaştığı sırada daha da ısınacak ve çevresindeki gazı artacak olan kuyruklu yıldızın, Rosetta'ya daha ayrıntılı çalışmalar yapma olanağı tanıyacağı belirtiliyor.Kuyruklu yıldızların, dünyadaki su ve belki de hayatın oluşmasına imkan sağlayan içerik maddelerinin kaynağı olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (07 Ağustos 2014, 08:10)
Son düzenleyen nötrino; 23 Mart 2016 22:46
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2014       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Rosetta’dan Özçekim

Rosetta, 67P/Churyumov–Gerasimenko manzaralı özçekim fotoğrafını Dünya’ya iletti. 9 Eylül tarihli fotoğrafın çekildiği sırada uzay aracı kuyruklu yıldızdan sadece 50 km uzaktaydı. Görüntüde 14 m uzunluğundaki güneş paneli kanadı görülüyor.

Rosetta mission selfie at comet

Fotoğraf Telif Hakkı: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Kaynak: ESA (9 Eylül 2014)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Aralık 2014       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Rosetta: Su Kaynağımız Kuyruklu Yıldızlar Değil

67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldıza uzay aracı indiren Rosetta uydusunun Rosina adlı cihazından gelen veriler, yıllardır gündemde olan "Dünyanın su kaynağı kuyruklu yıldızlar" teorisini sarstı. Bazı bilim insanları "Muhtemelen suyun kaynağı asteroidler" derken, bazıları daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Rosetta uydusunun taşıdığı Philae, geçen ay kısa adı "67P" olan kuyruklu yıldıza inmişti.Uydunun iki büyük spektrometreye sahip olan Rosina isimli cihazı, 67P'nin yüzeyindeki gaz akıntılarını "koklayarak" önemli veriler elde etti. Verileri inceleyen bilim insanları, buzsu bir dağ kütlesi olan kuyruklu yıldızda bulunan suyun gezegenimizdeki sudan farklı, ağır su miktarının Dünya'dakinin üç katı olduğu sonucuna vardı.Veriler ise Science dergisinde yayımlandı.


Dünyadaki Su Farklı

Dünyadaki su kendine has özelliklere sahip. İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su molekülleri içindeki hidrojen atomlarından biri nadiren bir döteryum atomu ile yer değiştiriyor.Bu oran yeryüzünde her bir 10 bin su molekülünde 3 döteryum atomu şeklinde. Döteryum atomlarının bulunduğu su da iki hidrojen ve bir oksijen atomunu içeren su ile aynı fiziksel özelliklere sahip. Ancak kütlesel olarak döteryumlu su daha ağır.

Rosina'nın verilerini inceleyen bilim insanlarının başında İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden Profesör Kathrin Altwegg var. Altwegg, "Ağır ve hafif su arasındaki bu oran çok karakteristiktir. Kolay kolay değişmez ve uzun süre aynı kalır" diyor ve ekliyor: "Eğer kuyruklu yıldızlar üzerindeki suyu Dünya üzerindeki su ile karşılaştırırsak, her iki suyun uyumlu olup olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz."

Son bulgular başka tür kuyruklu yıldızlardaki suyu analiz eden diğer çalışmaların bulguları ile beraber değerlendiriliyor. Daha önceki çalışmalarda Oort Bulutu adı verilen ve Güneş Sistemi'nin daha uzak bir köşesinde yer alan bir bölgeye ait olan kuyruklu yıldızlardaki suyun da dünyadakinden farklı olduğu ortaya konmuştu.Sadece Neptün'e kadar uzanan Kuiper kuşağından ise ancak iki kuyruklu yıldız incelenebildi. Bunlardan biri 67P diğeri ise suyu dünyadakine benzeyen Hartley.Bunun yanında Altwegg, Kuiper kuşağındaki kuyruklu yıldızların dünyadaki suyun kaynağı olamayacağı görüşünde. Ona göre bu kuşaktaki kuyruklu yıldızların üzerinde hem ağır hem hafif su var. Bunların bileşimi dahi dünyadaki sudan daha ağır.

Henüz Erken

Kathrin Altwegg'e göre Güneş'e kuyruklu yıldızlardan daha yakın, yoğun ve kayalık cisimler olan asteroidlerin dünyanın su kaynağı olma olasılığı daha yüksek.Altwegg asteroidlerin parçası olan meteroitler üzerinde çalışarak bilgi elde ettiklerini söyleyerek, bu cisimlerin Dünya'ya çok daha yakın olduğunu, bu nedenle Dünya'ya çarpma olasılıklarının Neptün'ün de ötesindeki uzak kuyruklu yıldızlara göre, daha fazla olduğunu düşünüyor.

Ancak başka bazı bilim insanlarına göre 'kuyruklu yıldız teorisini' kenara atmak için henüz erken.Belfast'taki Queens's Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi'nden Alan Fitzsimmons, Altwegg'in Kuiper kuşağındaki kuyruklu yıldızlarda bulunan suyun ortalamasını almasına karşı çıkıyor.Fitzsimmons'a göre yüksek döteryumlu suya sahip yıldızlar ile düşük olanların Dünya'ya nasıl çarptığını bilmiyoruz. Bu nedenle daha fazla veri gerekiyor.Profesör Monica Grady ise Rosita'nın yüzeyden yükselen gazlarla ölçüm yaptığını ve su sıvı halden gaz hale geçerken hidrojen atomlarının miktarının değiştiğini söylüyor.
Grady, "Philae'den gelecek tüm veriler beklenmeli" diyor.

Kaynak: BBC / Science (11 Aralık 2014)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Şubat 2015       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Rosetta'dan 'Çuri' Kuyruklu Yıldızı'na Yakın Plan

rosettadancuri kuyruklu yildizina yakin planU5pLKyx3N0yHVvO5BEW55Q?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150217130232187&ampmetarectangle

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait uzay aracı Rosetta bir ilke daha imza attı.

Rosetta, kısaca "Çuri" olarak anılan Çuryumov-Gerasimenko/67P kuyruklu yıldızına 6 kilometreye kadar yaklaşarak ayrıntılı şekilde görüntüledi. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Darmstadt'taki Uydu Kontrol Merkezi'nden (ESOC) kontrol edilen manevrayla Rosetta aracı 100 kilometre mesafeden takip ettiği kuyruklu yıldızı yakın plana aldı.

Rosetta misyonundan Andrea Accomazzo, görüntüleme çalışmasının kısaca "Osiris" adı verilen özel kamera sistemi aracılığıyla yapıldığını söyledi. Osiris'in kameraları kuyruklu yıldızın etrafını saran toz ve gaz kütlesinin haritasının çıkarılmasında kullanılıyor.4,5 milyar yıldan daha yaşlı olduğu tahmin edilen gök cisminde yapılacak incelemelerin Güneş sisteminin oluşumu hakkında ayrıntılı veriler sağlaması bekleniyor.


Önemli Randevu Ağustos'ta

"Çuri", ağustos ayında Güneş'e en yakın noktaya ulaşacak. Yörüngesinin bu aşamasında artan ısıyla birlikte kuyruğu da maksimum uzunluğa varacak. Bu aşama da ESA araçlarıyla yakından gözlenecek.Kasım ayında kuyruklu yıldıza indirilen Philae modülü, pili bittiğinden uyku moduna geçmişti. Rosetta uzay aracı ise 250 – 100 kilometre arasında değişen mesafelerden kuyruklu yıldızı takip etmeye devam ediyor. Rosetta'nın şu anda Dünya'dan uzaklığı yaklaşık 500 milyon kilometreyi buluyor.

Kaynak: DW / Ntvmsnbc (17 Şubat 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Nisan 2015       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Rosetta 67P’deki Azot Miktarını Ölçtü

Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta uzay aracı, 67/P kuyruklu yıldızındaki moleküler azot miktarını ölçtü. Bu aynı zamanda bir kuyruklu yıldızdaki ilk azot ölçümü olarak tarihe geçti.Geçtiğimiz Ağustos ayında kuyruklu yıldızın yörüngesine yerleşen Rosetta, 11 bilimsel aletle veri topluyor.

67P ky

Rosetta, 67P’nin bu görüntüsünü 15 Mart 2015’de 85,7 km uzaktan aldı (ESA/Rosetta/NAVCAM).

Güneş Sistemi’nin oluştuğu dönemde çok miktarda var olduğu düşünülen azotun bulunması önemlidir. Soğuk dış bölgelerde oluşan gaz gezegenlerden Satürn’ün Titan uydusunun yoğun atmosferinde, Neptün’ün Triton uydusu ve Pluto’nun buzlu yüzeyinde azot bulunmaktadır.

Kuyruklu yıldızlarda azotun var olması, bu cisimlerin geldiği Güneş Sistemi’nin soğuk ve uzak köşelerinde de olabileceği anlamına gelir.Rosetta bu sonuçları 17-23 Ekim 2014’de kuyruklu yıldıza 10 km uzaktayken 138 ölçümle oluşturdu.Bern Üniversitesi’nden Martin Rubin: “Moleküler azotun buzun içine sıkışması için çok düşük sıcaklıklar gerekmektedir” diyor.Güneş Sistemini oluşturan bulutsudaki buzun karbon monoksiti yakalama yeteneğinin moleküler azot içinde geçerli olduğu düşünülüyor. Kuyruklu yıldız oluşum modellerine göre hesaplanan karbon ve azot oranı ile Güneş rüzgârı ve Jüpiter’deki oran karşılaştırıldı. 67/P Churyumov-Gerasimenko için hesaplanan oranın erken Güneş bulutsusundaki değerden 25 kat az olduğu görüldü. Bilim insanları bunun nedeninin erken dönem bulutsularındaki çok düşük sıcaklıklarda şekillenen buzla ilgisi olduğu sonucuna vardı. Bu sıcaklık değerleri tahminen -250 ile -220 Santigrad derece arasındadır.

Comet s orbit medium

67P kuyruklu yıldızı Jüpiter ailesindendir. Güneş çevresindeki bir turu 6,5 yıl sürmektedir.

Moleküler azot bakımından zengin buzlu yüzeyi olan Triton ve Plüton – 253 Santigrad derece dolayında sıcaklığa sahiptir.Rosetta ile kuyruklu yıldızların Güneş’e yaklaştıkça ısınan ve buharlaşan yüzeylerinden azot çıkışlarının olduğu sonucuna varıldı. “Yüzey sıcaklığı çok düşük olan Triton ve Plüton’un buzları azot bakımından zengindir. Bu bilgi Kuiper Kuşağı cisimleri için de tutarlı bir sonuçtur” diyor Martin.Güneş Sistemi’nde azotun egemen olduğu atmosfere sahip tek gezegen Dünya’dır. Dünya üzerinde azot tahminleri en iyi volkanlar ve levha tektoniği üzerinde gerçekleşir. Ama burada asıl soru Dünya’daki azot miktarında kuyruklu yıldızların ne kadar etkili olduğudur.Bern Üniversitesi’nden Kathrin Altwegg: “Kuyruklu yıldızlar Dünya’ya geçmişte su getirdiği gibi azot gibi diğer bileşenleri de taşımıştır.'' diyor.

Dünya atmosferindeki azotun kuyruklu yıldız katkısını öğrenmek için bilim insanları Rosetta verileriyle erken Güneş bulutsusuyla aynı azot değerlerine sahip olduğu düşünülen Jüpiter ve Güneş rüzgârındaki 14N ile 15N izotoplarını karşılaştırdı.Aslında 67P’deki moleküler azot ile diğer azot bileşiklerinde miktarlar eşit değildir. 67P’de 15 kat daha az moleküler azot bulunmaktadır. Bu da Dünya’daki azot izotoplarının kuyruklu yıldızlarca üretilmediği anlamına gelir. Ancak çalışma henüz bitmiş değil.ESA’nın Rosetta projesi bilim insanlarından Matt Taylor: “Rosetta kuyruklu yıldız Güneş’e doğru yaklaştıkça yüzeyinden kopan gazın bileşimini gözlemeye devam ediyor. Bu da kuyruklu yıldızın geçmişi ve dolayısıyla da erken Güneş sistemi hakkındaki bilgimizin genişlemesine neden olacaktır” diyor.

Kaynak: ESA/Rosetta (19 Mart 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Temmuz 2015       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
'Çuri' Kuyruklu Yıldızı'nda Yeni Keşif

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait uzay aracı Rosetta'nın kuyruklu yıldız 'Çuri'den yolladığı görüntüler ilginç bir özelliği ortaya çıkardı.ESA uzay aracı Rosetta, 6 milyar kilometreden fazla yol kat ettikten sonra geçen yıl kısaca "Çuri" olarak anılan Çuryumov Gerasimenko/67P kuyruklu yıldızının yörüngesine girmişti. Rosetta, kuyruklu yıldıza zaman zaman 6 kilometreye kadar yaklaşarak onu ayrıntılı bir şekilde görüntüledi. Görüntüleme çalışmasında kısaca "Osiris" adı verilen özel kamera sistemi kullanıldı.

Osiris kamera sistemiyle geçen yıl temmuz ile aralık ayları arasında yollanan görüntülerin bilimsel incelemesi tamamlandı. Buna göre Çuri kuyruklu yıldızında farklı derinlik ve genişliklere sahip çok sayıda çukur belirlendi. Çukurların genişlikleri 10 ila birkaç yüz metre arasında değişiyor. Bazı çukurların 200 metreye kadar derinliğe ulaştıkları belirlendi.Göttingen'deki Max Planck Enstitüsü Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü'nce (MPS) yapılan incelemenin sonuçları "Nature" isimli bilim dergisinde yayınlandı.


Çukurlar Nasıl Oluşuyor?

Jean Baptiste Vincent yönetimindeki MPS ekibine göre çukurlar, kuyruklu yıldızın yüzeyi altında yer alan boşluklardan kaynaklanıyor. Boşlukların zaman zaman göçmesi yüzeydeki çukurların oluşumuna neden oluyor.Sonda aracının kuyruklu yıldızda yapacağı incelemelerin güneş sisteminin oluşumu ve hayatın başlangıcına dair bazı sırların aydınlatılmasını sağlaması bekleniyor.

Kaynak: DW / Nature (2 Temmuz 2015)
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Temmuz 2015       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu yıldız uzaktan çok güzel gözüküyor elmas gibi ama yakından taş parçası ışığıda yok yani hiç birşeye benzemiyor ama insanlık için büyük başarı helal olsun
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ağustos 2015       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Kuyruklu Yıldız Çuri Güneş'e Çok Yaklaştı

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uzay aracının takip ettiği kuyruklu yıldız Çuri, Güneş'e en yakın noktaya ulaştı. Rosetta uzay aracı 6 milyar kilometreden fazla yol kat ettikten sonra kısaca "Çuri" olarak anılan Çuryumov-Gerasimenko/67P kuyruklu yıldızının yörüngesine geçen yıl girmişti. Rosetta, beraberindeki araştırma modülü Philae'yi gök cismine indirmiş, kuyruklu yıldız hakkında çeşitli ölçüm cihazlarıyla veri toplanmaya başlanmıştı. Güneş'e en yakın noktaya ulaşan Çuri'nin geçişini sorunsuz bir şekilde tamamladığı açıklandı. ESA uzmanı Paolo Ferri, Çuri'nin Güneş'e yaklaşık 185 milyon kilometre mesafede olduğunu söyledi. Geçen haftalarda kuyruklu yıldızda yoğun gaz ve toz bulutu püskürmeleri yaşandığını kaydeden Ferri, "eylül ayında durumun sakinleşeceğini" belirtti. Uzman, gök cisminin parçalara ayrılma ihtimalinin sözkonusu olmadığını açıkladı.

Güvenlik Mesafesi Kondu

Güvenlik kaygısıyla Rosetta uzay aracı Çuri'yi 150 kilometre yerine 300 kilometre mesafeden takip ediyor. Aradaki mesafenin artışı, Çuri'de bulunan robot Philae ile temasın kopmasına neden oldu. ESA uzmanı Ferri, Rosetta'nın öncelikli görevinin kuyruklu yıldız üzerindeki hareketlerin ölçülüp görüntülenmesi olduğunu, Philae'ye bir süre irtibat sinyali yollanmayacağını söyledi. Alman Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (DLR) verilerine göre Çuri kuyruklu yıldızı her saniye kütlesinden birkaç yüz kilo kaybediyor. Çuri'den birkaç dakika boyunca süren gaz püskürmesi, geçen ay Rosetta kameraları tarafından görüntülenmişti.

6,5 Yıl Sonra Yeniden Yaklaşacak

Dünya'nın Güneş'e uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre. Dünyamız kuyruklu yıldız Çuri'den Güneş'e daha yakın olmasına rağmen koruyucu atmosfer tabakasının yoksunluğu gök cismindeki sıcaklığın 80 dereceye kadar tırmanmasına neden oluyor. DLR uzmanı Ekkehard Kührt, kuyruklu yıldızdaki hareketliliğin önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyledi. Çuri, Güneşe en yakın pozisyonuna yaklaşık 6,5 yıl sonra yeniden ulaşacak.

Kaynak: DW (14 Ağustos 2015)

Benzer Konular

9 Ağustos 2012 / Kral_Aslan Edebiyat