Arama

Plüton'un Uydusu Charon'da Okyanus Kalıntıları

Güncelleme: 20 Mart 2016 Gösterim: 2.197 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Haziran 2014       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Plüton'un Uydusu Charon'da Okyanus Kalıntıları
Charon'un İç Yapısı, Uydu Charon'da Yüzeyaltı Okyanus
Sponsorlu Bağlantılar

NASA tarafından geliştirilen New Horizons adlı yüksek çözünürlüklü gözlem kamerası, Plüton’un en büyük uydusu olan Charon’daki okyanus kalıntılarını incelemeye hazırlanıyor.Kamera, uydu üzerindeki çatlakları inceleyerek Charon’da bir zamanlar yüzeyaltı bir okyanusun var olup olmadığı sorusuna ışık tutacak. -380 derece yüzey sıcaklığına sahip Plüton ve uyduları böyle bir keşfi kısmen imkansız kılsa da bilim insanları Charon’da bir zamanlar deniz olmasının teorik olarak mümkün olduğunu belirtiyor.Uzmanlar diğer gezegen uyduları için de böyle bir ihtimalin olabileceğine işaret ediyor. Donmuş yüzeylere sahip Jüpiter’in Europa ve Satürn’ün Enceladus adlı uydularının da gelgit hareketlerine bağlı olarak önceden sıvı su bulundurmuş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Günümüzde Charon uydusu hareketsiz olduğundan önceden var olan bir okyanusun şimdiye kadar donmuş olacağı tahmin ediliyor. Yine de okyanusun varlığını gösteren işaretlerin uydu üzerindeki çatlaklarda bulunabileceği ifade ediliyor. NASA’nın Goddard Uzay Uçuşu Merkezi’nden Alyssa Rhoden, Charon uydusunun iç yapısının nasıl deforme olduğu ve yörünge seyrinin oluşumu üzerine çeşitli tahminlerinin bulunduğunu belirtiyor. NASA tarafından yapılan basın açıklamasında yer alan Rhoden olaya ilişkin şöyle konuştu: “Güncel New Horizons gözlemlerini çeşitli tahminlerle karşılaştırarak kabul edilebilir bir sonuca ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Böylece Charon’un dış merkezlilikten ötürü geçmişte yüzeyaltı bir okyanusa sahip olup olmadığını anlamamız mümkün olabilir.” New Horizons ekibi Charon üzerindeki çatlakları uzay gemisinin atmosfere yollanacağı tarih olan 2015 Temmuz’unda belgelemeyi planlıyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (16 Haziran 2014,13:16)
Son düzenleyen nötrino; 18 Kasım 2015 09:36
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2015       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
NASA Beklenen Açıklamayı Yapacak mı?

Sponsorlu Bağlantılar
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) üst düzey araştırmacılarından birisi olan Dr. Alan Stern, Plüton gezegeniyle ilgili çok önemli bir açıklama yapılacağını belirtti. Dr. Stern, Kanada’da Alberta Üniversitesi’nde, çok yüksek çözünürlükteki Plüton gezegeni ve onun en büyük ayı olan Charon’a ait fotoğraflar eşliğinde bir konuşma yaptı. Davetlilerin büyük bir ilgiyle takip ettikleri konuşmasında Dr. Alan Stern, NASA’nın Plüton’da yeni bir canlı türü keşfetmiş olmasının ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti. The Guardian Gazetesi’nde verilen bilgiye göre Dr. Stern, Plüton gezegeni ve uydusu Charon’da hayat izlerinin olduğunu söyleyerek, "Bu gezegen canlı. Havası var, atmosferinde sis var ve aktif bir jeolojik yapısı var." dedi. Dr. Alan Stern, NASA’nın Plüton gezegeniyle ilgili yeni bilgiler ve fotoğraflar yayınlayacağını belirterek, “NASA’nın yayınlayacağı belgeler Güneş sistemiyle ilgili olarak bildiğimiz her şeyi değiştirecek. NASA size açıklayacağı şeyleri burada size söylememe izin vermiyor. İnanılmaz şeyler var.” dedi.

NASA tarafından yapılacak olan açıklamanın içeriğiyle ilgili henüz herhangi bir bilgi verilmemiş olmasına rağmen, ajansın konuya verdiği özel önemi fark eden uzay bilimi meraklıları, büyük bir beklenti içine girmiş durumda. NASA, daha önce Dünya'ya çok benzeyen Kepler 452b ve geçen haftalarda Mars’ta su bulunduğunun ilan edildiği açıklamalarda da benzer bir tavır sergilemişti. Plüton ve uydusu Charon’da, New Horizons uzay aracından çekilen son fotoğraflarda, çok çeşitli arazi yapıları dikkati çekiyor.Aynı fotoğraflarda Charon’un yüzeyinde 2500 kilometre uzunluğunda devasa bir vadi görülüyor. Plüton gezegeninde ise garip yüzey şekilleri ve 500 kilometre boyunca uzanan dağ silsileleri var. Dr. Stern ayrıca, Yeni Ufuklar uzay gemisi tarafından Güneş sistemimizin bodur gezegeni ve uydusuna ait olarak gönderdiği bilgilerin şu ana kadar sadece yüzde 10’unun yüklendiğini belirterek, “2015 yılı kitaplarda çok önemli bir yıl olacak” dedi.

Kaynak: Ntvmsnbc / The Guardian (7 Ekim 2015)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Plüton Yüzeyinin Altında Okyanus

Gök bilimciler, gizemli gezegen olarak da bilinen Plüton'un donmuş yüzeyinin altında sıvı halde sudan bir okyanusun bulunabileceğini ileri sürdü. ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı New Horizons'un gönderdiği verileri inceleyen gök bilimciler, Plüton ve uydusu Charon'un jeolojik olarak son derece aktif olduğunu, gizemli gezegenin sanılandan çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Plüton'un nitrojen, metan ve sudan oluşan karmaşık yapısıyla Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerden oldukça farklı olduğunu belirtti.

Plüton'un yüzeyindeki kayalarda yer alan radyoaktif maddeler sayesinde gezegenin iç kısmının ısındığına ilişkin veriler bulunduğuna işaret eden araştırmacılar, söz konusu verilerin cüce gezegenin donmuş yüzeyinin altında amonyak açısından zengin ve sıvı halde sudan oluşan bir okyanus bulunabileceğine dikkati çekti.


Kaynak: Ntvmsnbc / Science (18 Mart 2016)

Benzer Konular

3 Ekim 2018 / KENCISii Uzay Bilimleri
5 Mayıs 2012 / virtuecat Deniz Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
26 Nisan 2016 / nötrino Uzay Bilimleri