Arama

Güneş Tutulması - Sayfa 2

Güncelleme: 5 Kasım 2017 Gösterim: 25.799 Cevap: 15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mart 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÜNEŞTEKİ PATLAMALAR
Güneş yüzeyinde gerçekleşen en şiddetli olaylar, ani patlamalarla ortaya çıkan Güneş parlamalarıdır. En büyük patlamalar, tümü 10 ila 1000 saniyelik bir zaman diliminde patlayan milyarlarca megatonluk TNT'ye, ya da milyonlarca hidrojen bombasının enerjisine eşdeğerdir.
Sponsorlu Bağlantılar

DEVAMI Güneş (Uzay)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Temmuz 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Tutulma Sonrası Güneş'in Büyüklüğü!


Ad:  ,CAVQ5dWFlkuubbISGyzt2A.jpg
Gösterim: 250
Boyut:  28.6 KB
Güneş tutulmaları sırasında meydana gelen gölgeleri inceleyen araştırmacılar Güneş'in, bilinen yüz ölçümünden çok daha büyük olduğunu belirtti. Bu bağlamda yapılan araştırma sonucunda, Güneş’in yarı çapının daha önce hesaplandığından çok daha büyük olduğu ortaya çıktı. İlgili araştırma sonuçlarının ise 21 Ağustos’ta ABD’den izlenebilecek “tam Güneş tutulması” sonrası onaydan geçtiği zaman bir netlik kazanacağı düşünülüyor. Böylece daha önceleri eksik hesaplanan Güneş yüz ölçümünün ilk defa gerçek değerine yakın olarak ölçülebileceği umuluyor. Alman astronom Arthur Auwers, 1891 yılında tarihte Güneş’in boyutunu ilk kez tahmin eden kişi olarak tarihe geçti.
Sponsorlu Bağlantılar

Alman astronomun modellemesi 2015 yılana kadar kullanıldı. Bu tarihte Uluslararası Astronomi Birliği, Güneş’i izleyen uyduları baz alarak, Yıldız’ın yarı çapını 695 bin 700 kilometre olarak yeniden hesapladı. Auwers ise Yıldız’ın fotosferindeki çıplak gözle görülebilen dalgalanmaları baz alarak Güneş’in yarı çapını 696 bin kilometre olarak hesaplamıştı. Bu bağlamda Güneş ve Ay tutulmalarını daha detaylı ve yeniden modelleyen araştırmacı Xavier Jubier, gözlemlerinin Güneş’in daha önce sanılandan büyük olduğunu desteklediğini ifade etti.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (29 Temmuz 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ağustos 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

21 Ağustos Tam Güneş Tutulması!


Ad:  ,FVi08Z3Q2EyyGA39p8lnRQ.jpg
Gösterim: 149
Boyut:  20.6 KB
21 Ağustos tarihinde gerçekleşecek olan tam Güneş tutulması sırasında Dünya'nın uydusu Ay'ın, yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş önünde kalması bekleniyor. Sadece ABD'den gözlenebilecek olan tam tutulma ayrıca DKIST teleskobu ile ölçümlenebilecek. Bu bağlamda da NASA, Güneş atmosferine yönelik inceleme çalışmalarında bulunmayı düşünüyor.

Astronomide Güneş Tutulması!


Astronomi ilminde Güneş tutulması adı verilen olay Dünya'nın uydusu Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucu Ay'ın Güneş'i kısmen veya tamamen gölgelemesi olayı şeklinde tanımlanır. Bilim insanları Güneş tutulması olayının deprem ve tsunami gibi olaylarla herhangi bir bağlantısının olmadığını Güneş tutulması ile ilgili zamanın bilim tarafından tahmin edilerek hesaplandığını belirtiyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (3 Ağustos 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ağustos 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Tam Güneş Tutulması!


Ad:  ,7DdiTwml2Um2xz8I_E80oA.jpg
Gösterim: 247
Boyut:  9.4 KB
21 Ağustos’ta Amerika’da gerçekleşmesi beklenilen Güneş tutulmasının, 1918 yılından bu yana ilk tutulma olacağı belirtildi. ABD'de yaşanacak Güneş tutulmasının karada, yerel saatle sabah 10:15’te, Oregon eyaletinin Newport, kentinin hemen kuzeyinden gözleneceği ve yaklaşık 3 dakika süreceği açıklandı. NASA tarafından yapılan açıklamada, ABD'de 21 Ağustos'ta Güneş tutulmasının net olarak izlenebileceği tahmin edilen Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee, North Carolina gibi eyaletlere doğru yoğun insan akımı gözlendiği belirtildi. En son yaşanan ve Kuzey Amerika’yı bir uçtan diğerine geçen Güneş tutulmasının, 99 yıl önce 1918 yılında gerçekleştiği vurgulanırken, aynı enlemde bir sonraki tutulmanın ise 12 Ağustos 2045 yılında gerçekleşebileceği kaydedildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (16 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ağustos 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Güneş Tutulması ve Güneş Koronası!


Ad:  haber_2017_08_gunesss.jpg
Gösterim: 190
Boyut:  16.7 KB
ABD'den net gözlenen milyonlarca kişinin izlediği tam Güneş tutulması uzaydan da takip edildi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevli astronotlar tutulmayı Dünya'nın yörüngesinden izledi. Bazı eyaletlerde tam kapsamlı, bazılarında ise kısmen gözlemlenen Güneş tutulması, 21 Ağustos'ta öğle saatlerinde Ay, Dünya ile Güneş arasından geçerken gerçekleşti ve yaklaşık 3 dakika boyunca Güneş ışınlarının Dünya'ya ulaşmasını engelledi. Söz konusu tutulma, Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee ve Kuzey Carolina eyaletlerinden net olarak gözlemlendi.

Güneş tutulmasının en iyi gözlemlendiği noktalardan birisi de Illinois eyaletinin Carbondale kenti oldu. San Francisco'da ise Güneş tutulması havanın oldukça bulutlu olması nedeniyle tam gözlenemedi. NASA, uydular, yüksek irtifa balonları ve araştırma uçağı aracılığıyla ilgili gözlemi NASA TV ile canlı sundu. Bilim insanları iç koronanın sadece tutulma sırasında gözlenebildiğini ve bu bağlamda ilgili Güneş tutulmasının Güneş koronası hakkında detaylı bilgilere ulaşmada bilimsel bir araştırma fırsatı sunarak kilit bir işleve sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (22 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Kasım 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

İlk Güneş Tutulmasının Gerçekleştiği Tarih Belirlendi!


Ad:  ilk-gunes-tutulmasinin-gerceklestigi-tarih-ortaya-cikti,SMrB82SBFUGxstizba9mmw.jpg
Gösterim: 180
Boyut:  13.6 KB
Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, şimdiye kadar kaydedilen en eski Güneş tutulmasının 3000 yıl önce belli bir tarihte gerçekleştiğini tespit etti. Bu bağlamda en eski Güneş tutulmasının 30 Ekim 1207 tarihinde gerçekleştiği ortaya çıktı.

Cambridge Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Metalurji Bölümü'nden Prof. Sir Colin Humphreys, "1611 Kral James çevirisi, modern İngilizce çevirilerde genellikle Güneş ve Ay hareket etmeyi bıraktı şeklinde çevrilir. İbranice metne bakıldığında alternatif bir anlamın da, ışıldamayı bırakmaları, yani Güneş ve Ay'ın normalde yaptıklarını bırakarak durmaları olduğunu belirledik" şeklinde yorum yaptı.

Yardımcı yazar Graeme Waddington ve Prof. Humphreys, önceki araştırmacıların yalnızca Ay'ın doğrudan Güneş'in önünden geçtiği, ancak diski tamamen kaplaması için çok uzak olduğu tutulmaları araştırdıklarını, metnin halka şeklindeki bir tutulmaya işaret edebileceğini düşünmediklerini belirtti.Cambridge araştırmacıları, bir tutulmanın tarihini hesaplamak için Dünya'nın dönüşünün zaman içindeki değişimlerini inceleyen yeni bir "tutulma kodu" geliştirdiler. Yaptıkları hesaplamalardan, M.Ö. 1500-1050 yılları arasında Kenan'dan görülen tek halkalı tutulmanın 30 Ekim 1207'de öğleden sonra olduğunu tespit ettiler.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (30 Ekim 2017)

Benzer Konular

31 Temmuz 2018 / Daisy-BT Uzay Bilimleri
31 Ocak 2014 / misafir Taslak Konular