Arama

Gezegenler - Mars - Sayfa 9

Güncelleme: 8 Aralık 2018 Gösterim: 61.338 Cevap: 90
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2017       Mesaj #81
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Gezegeninin Metan Gazıyla Isındığını Öne Süren Yeni Teori!


Mars'ın erken oluşum döneminde belirlenen su varlığını, metan gazının açığa çıkmasına bağlı dönemsel küresel ısınma etkisiyle açıklayan yeni bir teori öne sürüldü. Bilim insanları, Mars'ın tamamen buzla kaplı olduğu dönemden kalma su izlerinin, buz tabakaları içinde sıkışan büyük miktarda metan gazının açığa çıkmasıyla oluşan sera etkisinden kaynaklı olduğunu ileri sürdü. Kızıl Gezegen'in eksenindeki oynaklık nedeniyle farklı bölgelerinin dönemsel olarak daha fazla güneş ışığına maruz kaldığı, bu durumun buz tabakalarını eriterek gezegenin kabuğunun hemen altında, kaya katmanları ile buz tabakaları arasındaki sıkışmış haldeki metan gazını açığa çıkarmış olabileceği açıklandı.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  marsin-buzul-caginda-metan-gaziyla-isindigi-ileri-suruldu,CR6hw2mp8kaVf4L5uo12xA.jpg
Gösterim: 375
Boyut:  23.9 KB
Bilim insanlarının geliştirdiği modele göre, yaklaşık 3 milyar yıl önce, yer altından çıkan metan gazının atmosferdeki karbondioksitle birleşmesi sonucu küresel ısınma etkisi oluştu. NASA'nın yüzey keşif aracı Curiosity'nin ve Mars uydularının gezegende tespit ettiği akarsu aşındırması ürünü olan yüzey yarıkları ve delta vadileri bu dönemde ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos'un ortak Mars araştırma projesi ExoMars kapsamında uzaya gönderilen Gaz İzsürme Uydusu'nun (TGO) metan koklayıcı donanıma sahip olduğuna, uydunun 2018 yılının mart ayında gezegene yakın bir dairevi yörüngeye yerleşeceğine dikkati çeken bilim insanları, geliştirdikleri modelin bu sayede çürütülebileceğini belirtti.

Araştırmacılar, öne sürdükleri ilgili teoriye dair, uydu araçlarının Mars atmosferinde metan izine rastlamaması durumunda geliştirilen modelin doğru olma olasılığının oldukça düşük olduğunu belirtti. Mars'ın buzul devrinden şimdiki kurak haline geçişine dair muhtelif teoriler, geçen zamanda buzun erimesi ve suyun buharlaşması sonucunda açığa çıkan oksijenin nereye gittiği sorusuna tatmin edici bir yanıt bulamıyor. Bu soruya yanıt bulunması gezegenin herhangi bir dönemde canlı yaşamının oluşmasına olanak verecek koşulları taşıyıp taşımadığının anlaşılması bağlamında kilit bir öneme sahip.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (4 Ekim 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2017       Mesaj #82
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Yolculuğu için Hedef 2024!


ABD'li girişimci SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk, Avustralya'daki Uluslararası Uzay Kongresi'nde yaptığı konuşmada 2024 yılında insanları Mars'a göndermeyi hedeflediğini açıklamıştı. Bu bağlamda tasarlanan özel roket ile eş zamanlı 100 kişinin Mars'a gönderilmesi amaçlanıyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  _94882124_spacex.jpg
Gösterim: 250
Boyut:  57.6 KB
Kaynak: BBC Bilim / SpaceX (7 Ekim 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ekim 2017       Mesaj #83
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Manyetik Kalıntılar Tespit Edildi!


Ad:  thumbs_b_c_07ce6e25c9ac9fc4756303d76253b83c.jpg
Gösterim: 244
Boyut:  28.8 KB
Kızıl gezegen Mars'ın Güneş rüzgarıyla etkileşim içine girerek bükülen görünmez bir manyetik kuyruğu olduğu tespit edildi. NASA'nın "Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi" (MAVEN) aracılığıyla elde edilen verilerden yola çıkarak yaptığı araştırma, Mars'ın manyetik kuyruğunun, Güneş rüzgarının taşıdığı manyetik sahaların Mars'ın yüzeyinde saklı manyetik alanlarla etkileşim içine girmesiyle oluştuğunu açığa çıkardı.

Araştırma bulguları, Utah'ta Amerikan Astronomi Topluluğu Gezegen Bilimleri Bölümü'nün 49. yıllık toplantısında sunuldu. Bilim adamları, bükülen kuyruğu meydana getiren ilgili etkileşim sürecinin, Mars'ın ince atmosferinin bir bölümünün daha kaybolmasına neden olabileceğini belirtti. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görevli araştırmacılar, Mars'ın manyetik kuyruğunun benzerine Güneş sisteminde rastlanmadığını söyledi.

Küresel manyetik sahasını milyarlarca yıl önce kaybettiği belirtilen Mars'ın yüzeyinde belirgin bölgelerde saklı "fosil" konumunda manyetik saha kalıntıları bulunuyor. Bu bağlamda bilim insanları söz konusu manyetik kalıntıların, kendisine ait bir manyetik sahaya sahip olmadığı halde ne Venüs'te bulunan manyetik kuyruğa ne de Dünya'nın manyetik alanına benzemediğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science Daily (20 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Kasım 2017       Mesaj #84
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Yüzeyindeki Çizgiler Deşifre Edildi!


Kızıl gezegen Mars yüzeyindeki koyu çizgilerin su değil, kum akıntısı izi olduğu belirlendi. Arizona Üniversitesi, Durham Üniversitesi ve Gezegen Bilimi Enstitüsü'nden bilim adamları, kızıl gezegenin yüzeyindeki dar, koyu renk akıntı izlerinin NASA'ya ait Mars Keşif Uydusu'na (MRO) yerleştirilen "HiRISE" teleskobu tarafından elde edilen görüntülerini inceledi.

Araştırmayı yürüten Colin Dundas, Yineleyen Yamaç Çizgileri (RSL) olarak adlandırılan binlerce çizgiden 151'inin incelendiğini, RSL'lerin çoğunun 28 ila 35 derece arasındaki eğimlerle sonlandığını, ilgili durumun hem Dünya'da hem de Mars'taki kumul eğimlerinin bitiş derecesiyle aynı olduğunu belirtti. Dundas, RSL'lere dair tespitlerinin Mars'ın şimdiki yüzeyinin çok kuru olduğu bulgularını desteklediğini söyledi.

RSL'lerin suyun aksine kum ve toz gibi tanecikli maddelerden oluştuğu sonucuna varan bilim adamları, bazı RSL'lerde hidratlaşmış minerallerin saptandığını, bu nedenle RSL'lerin oluşumunda su zerreciklerinin katkısı olabileceğini bildirdi. Söz konusu çalışmanın, Mars yüzeyinde akan su bulunmadığı tezini desteklerken Mars'ta su bulunduğu tezini tamamen bertaraf etmediği açıklandı.

Bilim adamları, Mars'ta su bulunabileceğini ancak bunun hayatın oluşumuna imkan verecek bir düzeyde olmadığını belirtti. NASA, 2015 yılında ilgili gezegende sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü bir kanıt elde ettiğini açıklamıştı. Bilim adamları, koyu renk, dar akıntıların Mars'ın en sıcak aylarında ortaya çıktığını, yılın geri kalan dönemlerinde de ortadan kalktığını belirlemişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (21 Kasım 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Aralık 2017       Mesaj #85
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'a Kurulacak Kent Projesi!


Ad:  ,QLVcQ3fvMkqbN1BvwS82DA.jpg
Gösterim: 262
Boyut:  39.6 KB
Mars'ta kent kurmak için geliştirdiği projesini kamuoyu ile paylaşan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), projeden yeni kareler paylaştı. Uzay keşfinde yeni bir adım olarak görülen Mars'a yerleşmek için şimdiye kadar pek çok proje üretildi.

Söz konusu projelerden bir tanesi de Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 100 yıl içinde Mars'a kurmak amacıyla harekete geçtiği kent projesi. BAE'nin 136 milyon dolara mâl olacak olan ve 600 bin kişiye ev sahipliği yapması düşünülen kent projesinde hyperloop taşıma sisteminin de yer alması planlanıyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (1 Aralık 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ağustos 2018       Mesaj #86
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Dünya'ya En Yakın Konumda!


Mars, 15 yıl sonra Dünya'ya en yakın konumdaydı.Kızıl gezegen olarak da anılan Mars, Dünya'ya 57,6 milyon kilometre uzaklıkla 2003'ten bu yana en yakın konumda gözlendi.

Güneş sisteminde Dünya'nın ardından Güneş'e en yakın 4. gezegen olan Mars, Güneş'e 230 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dünya, Güneş yörüngesindeki yolculuğunu 365 günde tamamlarken, Mars 687 günde tamamlıyor.

Dünya ile Mars'ın en yakın konuma gelmeleri için Mars'ın Güneş'e en yakın olduğu konumun, Dünya'nın Güneş'e en uzak olduğu konumla çakışması gerekiyor. Bir sonraki yakın geçişin 6 Ekim 2020'de olması bekleniyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Space (31 Temmuz 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Eylül 2018       Mesaj #87
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ın Güney Kutup Noktasında Su Tespit Edildi!


Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Mars Express uzay aracı tarafından elde edilen veriler, Mars’ın güney kutbunun derinliklerinde sıvı halde su bulunduğuna işaret ediyor. Mars’ın yüzeyinde uzak geçmişte sıvı halde su bulunduğunu gösteren veriler var. Gezegenin etrafında dolanan gözlem araçları tarafından elde edilen görüntülerde kurumuş nehir yatakları görülüyor. Ayrıca gezegenin yüzeyinde veri toplayan araçlar, sadece sıvı halde suyun varlığında oluşabilecek mineraller keşfetti. Ancak 4,6 milyar yaşındaki kızıl gezegenin ikliminde geçmişte çok büyük değişiklikler oldu. Mars, bugün yüzeyinde sıvı halde su olmayan kurak bir gezegen. Bu yüzden Mars’ta sıvı halde su bulmaya çalışan araştırmacılar gezegenin derinlerini tarıyor.

2003 yılında uzaya gönderilen Mars Express uzay aracı yaklaşık 15 yıldır Mars'ın etrafında dönüyor ve veriler topluyor. Gezegenin kutup bölgelerindeki su buzları da Mars Express tarafından keşfedilmişti. Yüksek basınç altındayken suyun erime noktası düşer. Ayrıca tuzun varlığı da erime noktasının düşmesine sebep olur. Bu yüzden Mars’ın kutup bölgelerindeki buzulların altında sıvı halde su olabileceği uzun süredir düşünülüyordu. Ancak bu düşünceyi doğrulayan gözlemsel veriler elde edilememişti.

Mars Express’in üzerinde kısaca MARSIS olarak adlandırılan bir tür radar var. Cihaz, gezegenin yüzeyine doğru sinyaller gönderiyor. Daha sonra sinyalin gezegenden yansıyarak geri gelmesi sırasında geçen zaman ve geri dönen sinyalin büyüklüğü ölçülerek gezegenin derinlerinin topoğrafyasının haritası çıkarılabiliyor. MARSIS’in Mars’ın güney kutup bölgesiyle ilgili topladığı veriler 1,5 kilometre derinliğinde, 200 kilometre genişliğinde bir bölgenin çok sayıda buz ve toz katmanı içerdiğini gösteriyor. Yaklaşık 20 kilometre genişliğindeki bir bölgedeyse özellikle çok parlak radar yansımaları gözlemlenmiş. Yansıyan sinyalin özellikleri incelendiğinde, sinyalin yansıdığı katmanların bileşimi ve tahmini sıcaklığı göz önüne alındığında, buz katmanlarının altında sıvı halde su bulunduğu çıkarımı yapılıyor. Kullanılan ölçüm cihazının hassasiyeti düşünüldüğünde sıvı halde su katmanının kalınlığının en azından onlarca santimetre olması gerekiyor.

Kaynak: Science (3 Ağustos 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Kasım 2018       Mesaj #88
Avatarı yok
Yasaklı

Yeni Keşif Aracı, Mars'ın Jezero Kraterini İnceleyecek!


Ad:  thumbs_b_c_8e40f0ab9a6c5a80e90ade30d640ddb8.jpg
Gösterim: 185
Boyut:  121.0 KB
NASA'nın Mars misyonu kapsamında incelemeyi amaçladığı 45 kilometrelik Jezero kraterinin Mars'ın zaman içersindeki fiziksel yapısındaki değişime ve astrobiyolojisine dair detaylı verilere sahip olduğu, daha önceleri bir nehir deltasını içeren ilgili kraterin bu doğrultuda mikroorganizmaların yaşamına dair izler taşıdığı ve organik moleküllerin korunabildiği bir alan olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (20 Kasım 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Kasım 2018       Mesaj #89
Avatarı yok
Yasaklı

Gezegen Kaşifi 'InSight' Mars'a Sorunsuz İniş Yaptı!


Ad:  aw554979-04,1kym1IFM1E6rtbm8JjZ6Vg.jpg
Gösterim: 220
Boyut:  71.9 KB
InSight'ın Mars Yüzeyinden Gönderdiği İlk Görsel!
NASA'ya ait InSight uzay aracının 6 ay süren bir yolculuktan sonra Mars'a sorunsuz iniş yaptığı belirtildi. Mars'ın sismik özelliklerini ve yer altı katmanlarını araştırma misyonuna sahip olan ilgili aracın 480 milyon kilometreden fazla yol aldığı bildirildi. Mars atmosferine girdiği anda iyice hızlanan araç, paraşüt aracılığıyla gezegene çarpma riskini engelledi. Keşif aracı InSight'ın Mars'ın kuzeyinde bir platoya indiği ifade edildi. 1 aydan fazla bir süre herhangi bir araştırma faaliyetinde bulunmayacak olan keşif aracının ilgili süre zarfında bilim adamları tarafından gözleneceği belirtildi. Söz konusu süreç sonrasında ise keşif aracının robotik kol aracılığıyla sismometresini gezegen yüzeyine bırakacağı ve sismometrenin Mars'ın zemininden 2 metrelik bir derinlikte titreşimleri kaydedeceği bildirildi.

Kaynak: Sciencemag / Görsel Telif Hakkı: NASA (26 Kasım 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Aralık 2018       Mesaj #90
Avatarı yok
Yasaklı

Elysium Düzlüğü'nün Görüntüleri InSight Aracılığıyla Dünya'ya Gönderildi!


Ad:  thumbs_b_c_4c52590d2c1e6deb0bf09dce24c45cd9.jpg
Gösterim: 214
Boyut:  70.2 KB
Elysium Düzlüğü / Görsel Telif Hakkı: NASA!
NASA tarafından Mars'a gönderilen sismik inceleme aracı InSight, ekvatoral ova Elysium Düzlüğü'nün alçak bir kesimden kayda aldığı görüntülerini Dünya'ya gönderdi. İlgili sismik keşif aracının önceki keşif araçlarına kıyasla daha çok elektrik enerjisi ürettiği ve Elysium Düzlüğü'nün bulunduğu ortam ile demografik yapısı hakkında net veriler gönderdiği belirtildi.

Kaynak: LiveScience / Space (3 Aralık 2018)

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış