Arama

Gezegenler - Mars - Sayfa 7

Güncelleme: 8 Aralık 2018 Gösterim: 61.653 Cevap: 90
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Aralık 2016       Mesaj #61
Avatarı yok
Yasaklı

Kızıl Gezegen'de Bor Bulundu!


Ad:  ,AopWyC5hWUanx8p-skFIsg.jpg
Gösterim: 299
Boyut:  66.9 KB
Amerikan Uzay Ajansının (NASA) Curiosity keşif aracı Mars yüzeyinde bor minerali izleri tespit etti.Keşif aracının, halen araştırma yürüttüğü Gale Krateri'ndeki Sharp Dağı yakınlarında kalsiyum sülfat damarları içinde tespit ettiği bor mineralinin, gezegenin geçmişinde uzun süreli yaşamsal yer altı suyu varlığının kanıtı olabileceği belirtildi. NASA'nın Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Amerikan Jeofizik Cemiyetinin San Francisco'da düzenlenen yıllık toplantısında yaptığı bilgilendirmede, suda yüksek çözünürlüğe sahip olan bor mineralinin izlerine genelde buharlaşmış su kaynaklarının yoğun olduğu yerlerde rastlandığını, dolayısıyla Kızıl Gezegen'de bor bulunmasının da geçmişte yaşamsal su kaynaklarının mevcudiyetinin işareti olabileceği ifade edildi.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  ,xTxbZSC_h0OXZngn5x7v_A.jpg
Gösterim: 343
Boyut:  25.9 KB

Los Alamos Ulusal Laboratuvarından araştırmacı Patrick Gasda, "Eğer kalsiyum sülfat mineral damarları içinde bulduğumuz bor Dünya'dakine benzer özellikteyse, o zaman Curioisty'nin bulgularına dayanarak Mars'ın yer altı sularının 0 ila 60 derece arası sıcaklığa ve alkali bakımından nötr özelliğe sahip olduğu sonucuna varabiliriz." dedi. Bunun geçmişte normal organizmaların yaşamasına imkan verecek yer altı su kaynaklarının bulunduğu anlamına gelebileceği belirtildi. Mars'ın geçmişinde ise canlı yaşamının var olup olmadığı hala bilinmiyor ve bugüne kadar bu alanda ikna edici bir kanıta ulaşılmış değil. Keşif aracı Cruioisty, Kızıl Gezegen'in geçmişte herhangi bir dönemde canlı yaşamına uygun bir çevre sunup sunmadığını araştırmak üzere 2012'de Mars'a ulaşmıştı.

Kaynak: Ntvmsnbc / AA (14 Aralık 2016)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Aralık 2016       Mesaj #62
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Mars'ta 'Kaşık' Buldu!


ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın "Kızıl Gezegen"le ilgili yayınladığı son görüntüler, Mars'ta yaşam olduğu yönündeki tartışmaları bir kez daha alevlendirdi. Mars'ta kaşık şeklinde yeni bir görüntü bulundu. İlgili gezegende yaşam olduğunu savunan uzay meraklıları, bu iddilarına kanıt olarak NASA'nın Mars'la ilgili yayınladığı son görüntüleri gösterdi.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  mars-kizil-gezegen-kasik271216,aVeynvIagkyBe0-LF8_ttg.jpg
Gösterim: 315
Boyut:  60.9 KB

NASA'nın yayınladığı "Kızıl Gezegen" görüntülerinde, Mars'ın yüzeyinde "kumdan bir kaşık" görülüyor. Mars'ta son birkaç yıl içerisinde "kaşık", "yüzük" ve "eldiven"e benzeyen görüntülerin ortaya çıkması, "Kızıl Gezegen"de yaşam olduğu yönündeki iddiların ortaya atılmasına neden oluyor. "UFO Avcıları" isimli bir hesaptan yapılan açıklamada ise "Bunun doğa olayı sonucu oluştuğunu söylemek güç" denildi. Başka bir mesaj ile de, "Mars'ta "kaşık" benzeri ikinci bir görüntünün ortaya çıkması yaşam formu olduğunu ortaya koyuyor" açıklaması yapıldı.

Kaynak: Ntvmsnbc (27 Aralık 2016)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Ocak 2017       Mesaj #63
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'tan Dünya'nın Görünümü ve Mars Projesi!


Ad:  ,HEinvpd780O34lz8EFOccg.jpg
Gösterim: 314
Boyut:  5.9 KB
NASA Mars yüzeyinden çekilen Dünya fotoğrafını yayınladı.Yayınlanan görselde Ay gezegenimize göre çok daha karanlık görünüyor.Mars'a koloni kurmak için kolları sıvayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 'Kızıl Gezegen'e olan ilgiyi artırmak için sıklıkla Mars'tan kareler yayınlıyor.

Neil Armstrong'un Ay'a adımını atmasından sonra yeni hedef olarak belirlenen ancak hala insanoğlunun ayak basamadığı Mars için yeni hedef 2033. Peki bu zorlu yolculukta bizleri neler bekliyor? National Geographic geçtiğimiz aylarda Elon Musk ile yaptığı söyleşide Mars'a gitme hedefini açıklayan işadamına bu soruyu yöneltmişti. Mars'a onlarca düzine insan ve onların orada yaşamasına yetecek yüklü miktarda kargo gönderilmesi gerektiğini belirten Musk, ilk çözüm bulması gereken şeyin bu kadar insanın ve kargonun nasıl oraya gönderileceği olduğunun altını çizmişti.

Başka bir deyişle bu yükü Mars'a taşıyabilecek enerjiyi üretebilecek uzay araçlarına sahip olmamız gerekiyor. Ancak Mars'ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun bu değil. Mars'ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars'ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars'ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller.

NASA'nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.En büyük sorun ise Mars'a gitmek veya orada kalmak değil, gezegenden ayrılmak. Zira Mars'tan dönüş sandığımızdan daha zor bir çaba gerektiriyor. MAV’ın (Mars'a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil.

Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek. Füzeyle fırlatılarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya'ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.

Kaynak: Ntvmsnbc / National Geographic (11 Ocak 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ocak 2017       Mesaj #64
Avatarı yok
Yasaklı

'Mars Buz Kubbe' Tasarımı!


Ad:  mars-iglo.jpg
Gösterim: 298
Boyut:  85.8 KB
Astronotlar bir kere Mars’a ulaştıklarında; günler süren Apollo görevine kıyasla Ay’a ulaşmaları ile karşılaştırıldığında, orada aylarca kalmak zorundalar. Mars yüzeyi aşırı sıcaklık değerlerine sahip ve atmosfer yüksek enerjili radyasyona karşı yeterli bir koruma sağlamıyor. Bu kaşiflerin, etkin bir koruma sağlayan ve zorlu Mars çevresinde ev diyebilecekleri barınaklara ihtiyaçları olacak. Hampton’daki Langley Araştırma Merkezi'nde bulunan NASA araştırmacılarına göre; Mars’ta yeni ev için en iyi inşaat malzemesi beklenmedik bir materyalde yatıyor olabilir: buz.

Teklif edilen “Mars Buz Kubbe” isimli konsept kapsamında bir grup NASA uzmanı, tutkulu tasarımcı, endüstriyel ve akademik Mimar Langley’nin Mühendis Tasarım Stüdyosu’nda bir araya geldi. Proje tamamen, Uzay Teknolojisi Görev Başkanlığı’nın Merkezi İnovasyon Fonu yoluyla, NASA’nın ihtiyaç duyduğu teknolojiye odaklanarak seçildi. Bu, NASA’nın Mars’a Yolculuk kapsamında desteklediği, Kırmızı Gezegen üzerinde sürdürülebilir yaşam alanı konseptlerinden sadece birisi.

Tasarım oturumunu yöneten Langley kıdemli Sistem Mühendisi Kevin Vipavetz, “İhtiyaçları, hedefleri ve sınırlamaları tanımlamak için adanan bir günün ardından birçok çılgın ve orijinal fikre ulaştık, sonunda mühendislik çözümü diyebileceğimiz şu anki Buz Ev tasarımında uzlaştık,” dedi. Hedeflerimizi başarmak için malzeme seçimi, malzeme uzmanları için zorlayıcı oldu. Langley araştırmacılarından Sheila Ann Thibeault, “Buz Evin yapımında kullanılacak malzemeler yıllarca sert Mars ortamına, morötesi ışınım da dahil olmak üzere, yüklü parçacık ışınımına, muhtemel atomik oksijene, perklorata ve Marslı filminde olduğu kadar olmasa da fırtınalara dayanabilmeli.” diyor.

Muhtemel malzemelerin tanımlanmasının yanı sıra, ekibi zorlayan bir başka konu da, Mars yüzeyinden ne kadar su çıkarılabileceği konusu. Mars yüzeyinde özkaynakların çıkarılması için sistemler geliştiren uzmanlar, günde 1 metreküp hızında yaşam ortamına su sağlanabileceğini söylüyorlar. Bu oran Buz Ev tasarımının 400 günde tamamlanmasına izin veriyor. Su çıkarma hızı artırılırsa tasarımın tamamlanma süresi kısalabilir.

Mars ekibinin basınçlı kıyafet giymeden iç ortamda robotik cihazları kullanabilmeleri için, iç mekanda geniş alanlar gibi ek tasarımlar da değerlendiriliyor. Buz Ev içerisindeki sıcaklığı kontrol edebilmek için, yaşam alanı ile kalın buz kalkan arasında izolasyon amaçlı karbondioksit gazı kullanılabilir. Kempton, Kızıl Gezegen’e vardıklarında astronotların ileriye bakabilecekleri bir şeylerin olması önemli, diyor ve ekliyor: “Aylarca uzayda seyahat ettikten sonra Mars’a ve yerleşmeniz için hazır bekleyen yeni evinize ulaştığınızda, güzel bir gün olacak.”

Kaynak: NASA Langley Research Center (11 Ocak 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ocak 2017       Mesaj #65
Avatarı yok
Yasaklı

Yanardağ Üzerinde Mars Deneyi!


Bilim insanları Hawaii'de bulunan Mauna Loa Yanardağı'nda özel olarak tasarlanan bir tesiste Mars koşullarını deneyimleyecek. İkisi kadın 6 araştırmacının bulunacağı tesisin 112 metrekare olarak tasarlandığı belirtildi. Zaman zaman tesis dışına çıkacak bilim insanları astronot kıyafetleri giyecekler.

Tesisin iletişimi ise Dünya ile Mars arasındakine benzer şekilde 20 dakika geçikmeli olarak gerçekleştirilecek. Projenin amacı Mars koşullarında bulunan insanların 8 ay boyunca nasıl etkilendiğini ortaya koymak.

Kaynak: Haber Uzay (21 Ocak 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Şubat 2017       Mesaj #66
Avatarı yok
Yasaklı

'Kızıl Gezegen' ile İlgili Bir Sır Daha Aydınlandı!


Ad:  ,UMMPMpaCKUKJ-e1Heuvcgw.jpg
Gösterim: 340
Boyut:  52.9 KB
Teksas'taki Houston Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı Mars ile ilgili bir sırrın daha aydınlanmasını sağladı. 2012 yılında Dünya'da keşfedilen Mars taşları 'Kızıl Gezegen'de 2 milyar yıl önce yaşananlara ışık tuttu. Kuzey Afrika'da bulunan ve Mars'tan koparak Dünya'ya kadar ulaşan taşları inceleyen ekip, bu taşların hepsinin ortak bir özelliğinin olduğunu fark etti.

4 yılı aşkın araştırma çerçevesinde taşların kimyasal özelliklerini ve yaşlarını hesaplayan ekip, bu taşların 2 milyar yıl önce Mars'taki büyük çaplı bir volkanik patlama nedeniyle 'Kızıl Gezegen'den koptuğunu ve gezegenimize ulaştığını belirledi. Bu çalışma sayesinde Mars'ın karanlık tarihine dair bir detay daha gün yüzüne çıkarılmış oldu.

Kaynak: Ntv Bilim (3 Şubat 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Şubat 2017       Mesaj #67
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'a Kurulacak İlk Kent için Tarih Verildi!


Bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız görüntüler önümüzdeki 100 yıl içinde gerçek olabilir. Zira Dünya dışında bir medeniyet kurmak için ilk adım atıldı. Dünya'nın dışındaki ilk yerleşim yeri 'Kızıl Gezegen' olarak da bilinen Mars'ta kurulacak. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 100 yıl içinde Mars'a koloni kurmaya hazırlanıyor. BAE söz konusu koloniyi "mini kent" olarak tanımlıyor.

Ad:  ,Fn2HQI9YjEui82ly00-fYw.jpg
Gösterim: 272
Boyut:  29.6 KB
'Mars 2117 Project' isimli program kapsamında koloniye ait animasyon görüntüler yayınlandı. Ancak bu Mars'a koloni kurmak için atılan ilk adım değil. Geçtiğimiz yıl Amerikalı iş adamı Elon Musk, 10 yıl içinde 200 bin dolarlık bilet ücretini ödeyenleri Mars'a göndermek ve bu gezegende kendi kendine yetebilen yerleşim alanı kurmak istediğini bildirmişti. Gezegenimizden 205 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Mars, Neil Armstrong'un Ay'a adımını atmasından sonra yeni hedef olarak belirlenmişti.

Mars'ın yörüngesindeki NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aracının yüksek çözünürlüklü "High Resolution Imaging Science Experiment" veya HiRISE adlı çok güçlü kamerasıyla çekilen görüntüler NASA tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Kaynak: Ntv Bilim (16 Şubat 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mart 2017       Mesaj #68
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'dan Mars'ı Yaşanabilir Kılmak için Yeni Plan!


Ad:  ,HOdZ7gggykKLjQmK-p-hpw.jpg
Gösterim: 227
Boyut:  25.2 KB
Mars'a koloni kurmanın önündeki en büyük engel olarak görülen insanoğlunun yaşamasına engel yapısını ortadan kaldırmayı planlayan NASA, bu kapsamda gezegenin etrafına manyetik bir kalkan oluşturulabileceğini belirtiyor. Mars'a koloni kurmak için kolları sıvayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), bu plan çerçevesinde çözmesi gereken ilk sorun Mars'ın insanoğlunun yaşamına elverişsiz yapısı. Bu sorun üzerine mesai harcayan NASA'nın Planetary Science Vision ekibi uzun vadeli projesi ile ilgili ilk raporunu yayınladı.

Ekip adına açıklamalarda bulunan Jim Green, 'kızıl gezegen'in etrafında bir manyetik alan oluşturulabilirse insanları olumsuz etkileyen solar partiküllerin gezegenden uzak tutulabileceğini açıkladı. Bunun için Mars yörüngesine konuşlandırılacak uzay araçlarından faydalanılması planlanıyor. Ancak bu projenin önündeki en büyük engel oldukça yüksek olan maliyeti. Fakat Mars'ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun bu değil.

ERV, Mars yüzeyinden 250 ila 34 bin kilometre yukarıdaki elips biçimli “bir günlük yörüngede” park ederse, astronotlar kalkış aracında en fazla 43 saat geçirecekler. Ancak Rucker bu durumun Mars misyonunu planlayanlar tarafından henüz çözülmemiş bir konu olduğunu söylüyor.

Kaynak: Ntv Bilim (7 Mart 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mart 2017       Mesaj #69
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'a Yerleşen İnsanlar Evrim Geçirebilir!


Ad:  ,ngSPnSAKGEmgf1xqXFIt1g.jpg
Gösterim: 175
Boyut:  59.2 KB
Mars'a yerleşecek kolonicilerin akıbeti hakkında ilginç bir teori ABD'den geldi. ABD'li akademisyen, burada yaşayacak kişilerin evrim geçireceğini iddia etti. Mars'a koloni kurmak için kolları sıvayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), bu plan çerçevesinde çözmesi gereken ilk sorun Mars'ın insanoğlunun yaşamına elverişsiz yapısı. Ancak bu sorun ortadan kaldırılıp Mars'ta ilk insan kolonisi kurulduğunda buraya gidecek insanları ilginç bir süreç bekliyor olacak.

Zira bir iddiaya göre Mars'a koloni kuracak astronotlar evrim geçirecek. Bu iddianın sahibi ABD'deki Rice Üniversitesi'nde evrim üzerine araştırmalar yapan Dr. Soloman. Dr. Soloman'a göre, burada yaşayacak olan kolonicilerin ten renkleri koyulaşacak, yer çekiminin gezegenimize olan farkından dolayı burada yaşayan kişilerin kemikleri kalınlaşacak. Söz konusu evrimin gezegenimizde milyonlarca yılda gerçekleşebileceğini belirten Soloman'a göre, Mars'ı kolonileştirenlerin değişimi için en az 6 bin yıl geçmesi gerekecek. Soloman'ın iddiasının temelinde Mars'ın gezegenimize oranla 6 kat daha fazla radyasyona maruz kalması bulunuyor. Zira söz konusu teoriye göre, radyasyon oranı değişim süresini de hızlandırıyor.

Kaynak: Ntv Bilim (15 Mart 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Mart 2017       Mesaj #70
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Uyduları Phobos ve Deimos Nasıl Oluştu?


Ad:  mars_uydu.jpg
Gösterim: 335
Boyut:  51.2 KB
Bilindiği üzere Mars'ın Phobos ve Deimos isimli 2 adet uydusu var. Bu uydular Mars'ın kendisine göre çok da popüler değiller. Ancak Mars'ın geçmişini anlamak için oldukça önemli yer tutuyorlar.

Purdue Üniversitesi'nde bulunan bir master öğrencisi, Phobos ve Deimos'un nasıl oluştuğunu anlamak üzere bir model geliştirdi. Modelden elde edilen sonuçlara göre, Mars gezegeni Satürn gibi halkalı bir gezegen olmak ile birçok uyduya sahip olmak arasında bir noktada uzun bir dönem gidip geldi.

Bilim insanlarına göre, uydumuz Ay 4.5 milyar yıl önce büyük bir çarpışma sonucu oluştu. Bu teori aynı şekilde Mars'ın uyduları için de geçerli. Bu çalışmanın sahibi Andrew Hesselbrock açıklamasında, Phobos'un tek bir çarpışmayla oluşmadığını belirterek, bir zamanlar Mars'ın çevresinde halka sistemi oluşturan uydular bulunduğunu ifade etti.

Hesselbrock açıklamasının devamında, daha sonraki dönemde ise Mars'ın çekim kuvvetinden dolayı uyduların parçalandığı ve geriye Phobos ile Deimos'un kaldığını savundu. Günümüzde halen Phobos ve Deimos'un parçalara ayrıldığı biliniyor. Hesselbrock'un simülasyonuna göre, 70 milyon yıllık dönemde Phobos'un %80'inin Mars'ın yüzeyinde kalacağı, %20'sinin ise yeni bir uydu oluşturacağı hesaplandı.

Kaynak: Nature Geoscience (22 Mart 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış