Arama

Gezegenler - Mars - Sayfa 8

Güncelleme: 8 Aralık 2018 Gösterim: 61.658 Cevap: 90
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2017       Mesaj #71
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Tsunami Sonucu Oluşan Krater Bulundu!


Ad:  thumbs_b_c_af8534178213fcba07fc2270ebf727a7.jpg
Gösterim: 256
Boyut:  43.8 KB
Mars'ta tsunami sonucu oluşan çarpma krateri keşfedildi. Keşif, Kızıl Gezegen'de bir zamanlar okyanus olduğunu da gösteriyor. ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen 48. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda keşiflerini sunan gökbilimciler, kraterin, yaklaşık 3 milyar yıl önce Mars'ın kuzeyinde var olduğu düşünülen okyanusa düşen bir asteroidin yüksekliği 150 metreye varan dev dalgaları harekete geçirmesi sonucu ortaya çıkmış olabileceğine işaret etti.Kızıl Gezegen'in kuzeyindeki Lomonosov Krateri'nin de yüzeyde belirlenen tsunami birikintilerinin kaynağı olduğu saptandı. Tsunaminin, Kızıl Gezegen'in güneyindeki dağlık alanlarla kuzeyindeki ovalar arasındaki sınırı aşındırdığı belirlendi.
Sponsorlu Bağlantılar

Dev Dalgalar Krater Oluşumuna Yol Açtı!


Keşif, daha önce tsunami meydana geldiğine dair kanıtlar bulunan gezegende dev dalgaların krater oluşumuna yol açtığını ilk kez gözler önüne serdi. Paris-Sud Üniversitesi'nde görevli Dr. François Costard ve ABD merkezli Ay ve Gezegen Enstitüsü'nden Dr. Steve Clifford'ın öncülük ettiği çalışmada, kuzeydeki ovalarda oluşan ve güneyde olası bir kıyı şeridine akan çökelti dağılımı belirlendi ve haritalandırıldı. "Mars'ta 3 milyar yıl önce tsunami olduğuna dair kanıtımız varsa kuzeydeki ovalarda bir zamanlar okyanus var olmalı." ifadesini kullanan Clifford, o zamanlarda Mars yüzeyinde kayda değer miktarda su olduğunu belirtti.

Kaynak: Journal of Geophysical Research / BBC (27 Mart 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Nisan 2017       Mesaj #72
Avatarı yok
Yasaklı

Mars ile Atacama Çölü Arasındaki Benzerlikler!


Bilim adamları, Şili’de bulunan ve dünyanın en kurak çölü niteliğine sahip Atacama çölünün iklim ve coğrafi koşullarının Mars gezegeni ile taşıdığı benzerliklerden yola çıkarak kızıl gezegeni keşfetmek için yeni bir proje üzerinde çalışmaya başladı. İlgili proje için NASA uzay aracından alınan verileri inceleyen bilim adamları, uzun zamandır çorak bir arazi olarak düşünülen Mars’ta aslında hayat şartlarının sağlanabileceğini belirledi. Atacama’daki susuz ortamı baz alan araştırmacılar, suyun Mars’ta yaşam olması için gerekli bir ön kriter olmadığını, bazı mikroorganizmaların kurak şartlarda da yaşayabileceğini gördü.
Sponsorlu Bağlantılar

Astro-biyolog Armando Azua, Mars ile ilgili endişelerin ortadan kalktığını belirtiyor ve şöyle diyor: “Şimdiye kadar, biz Mars’ta su kanıtları bulunan yerlerde yaşama dair izlerin daha fazla olduğunu düşünüyorduk. Ancak hiçbir şeyin hayatta kalmayacağını düşünerek bu çok kuru göz ardı ettiğimiz yerlerin benzerini Dünya’da bu çölde bulduk. Ve Dünya’daki benzerinde mikroorganizma kolonilerinin yaşadığını gördük. Ve şunu dedik: ‘Şimdiye kadar göz ardı ettiğimiz Mars’taki bu yerler aslında belki de hayat kanıtı bulmak için daha fazla şansımızın olduğu yerler olabilir. Burada, bu çölde hayatın bu şartlarda devam ettiğini gördük çünkü.”

Araştırmacılar, Atacama vadilerinde aşırı sıcağa ve susuzluğa dayanıklı ve bu şartlarda yaşamlarını sürdüren 70 farklı mikroorganizma türünün yaşadığını keşfetti.Araştırmacıların konuyla ilgili teorileri doğrulanabilirse Mars'ta yaşam olasılığı ciddi ölçüde artmış olacak.

Atacama Çölü, araştırmacılar tarafından uzun bir süredir analiz ediliyor ve çöldeki olağanüstü susuzluk toleransı hangi moleküler ve genetik mekanizmalar sayesinde mümkün? sorusunun cevabı aranıyor. Bilim insanları Atacama'daki bu kuru ortamın, aynı özellikleri taşıyan Mars’ta da aynı tarz bir hayat bulma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünmekteler. Bu bağlamda da ilgili mekanizmaların bu radikal kuruluğu nasıl tolare ettiği araştırılıyor.

Azua, olasılıkları şöyle anlatıyor:“Eğer Atacama çölünde hayatın sadece aşırı kuru ortamlara dayanabildiğini değil bu kurulukta nasıl hayati fonksiyonların sürdüğünü de gösterebilirsek, sadece Mars’ta değil birçok yerde hayat bulma olanağını yakalayabiliriz.” Bu araştırma, ileride yaşama uygun gezegenlerin belirlenmesi ve bu yönde ilk uzay kolonilerinin kurulması adına önemli sayılabilir. NASA ise tüm bu çalışmalar ve bulgular doğrultusunda 2030 yılına kadar Mars'a astronot gönderme planları yapıyor.

Kaynak: euronews Bilim-Teknik

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Nisan 2017       Mesaj #73
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Metal İyonları Keşfedildi!


Ad:  ,eUPcZRbpxUeF5XH7MTZ_IQ.jpg
Gösterim: 294
Boyut:  61.7 KB
NASA tarafından keşfedilen elektrik yüklü metal atomlarının (iyonlar), Mars'ın üst atmosferindeki hareketlilik ile ilgili detaylı veriler elde edilmesine yardımcı olabileceği bildirildi. Uzay aracı Maven, Eylül 2013'ten beri doğalgaz ve iyon kütle spektrometre kullanarak Mars gezegeninin gelişimi ve atmosferiyle ilgili incelemelerde bulunuyor. Bu bağlamda Maven, Mars atmosferinin iyonosfer adı verilen üst bölümünde elektrik yüklü demir, magnezyum ve sodyum iyonları bulunduğunu belirledi.

Araştırma sonucunda Maven'in Dünya dışında bir gezegenin iyonosferinde ilk kez kalıcı metal iyonları bulduğu bildirildi. Rüzgar ve elektrik alanlarıyla taşındığı düşünülen metalik iyonların uzun ömürlü bir nitelik taşıdığı belirtildi. Söz konusu iyonlar ile Mars'ın iyonosferindeki hareketliliğin anlaşılması, elde edilen bulguların Dünya ile karşılaştırılması sonucunda da Mars'ın atmosfer yapısının daha detaylı bir şekilde çözülebileceği umuluyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (11 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Nisan 2017       Mesaj #74
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ın Uydusu Phobos'ta Araştırma Yapılacak!


Ad:  08.jpg
Gösterim: 289
Boyut:  43.4 KB
Mars Uyduları Araştırma Projesi kapsamında Mars'ın en büyük ve gezegene en yakın olan uydusu Phobos'ta 2024 yılı itibariyle bir araştırma yapılacak. Yörüngesi Mars yüzeyinden 6000 km yükseklikte bulunan uydu Phobos'tan elde edilecek olan bilimsel veriler Dünya'ya getirilerek incelenecek.

Fransa Uzay Araştırmaları Ulusal Merkezi, 1877 yılında ABD'li astronom Asaph Hall tarafından bulunan uyduya inişin kolay olacağını ve Mars'ın ilgili uydu üzerinden takibinin sağlanacağını bildirdi. Fiziksel açıdan yumurtaya benzetilen uyduya 2011 yılında Rusya tarafından bir uzay aracı gönderilmiş fakat misyon başarısız olmuştu.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (13 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Haziran 2017       Mesaj #75
Avatarı yok
Yasaklı

'Altınay Mars Kaşifi' Adlı İTÜ Projesi Ödül Aldı!


Ad:  thumbs_b_c_63699ca37ee59cf08d7fb6ec54302a5a.jpg
Gösterim: 236
Boyut:  70.8 KB
Üniversiteler arası düzenlenen Robotik Araç Yarışması'nda (URC) İTÜ öğrencileri tasarladıkları Altınay Mars Kaşifi adlı Mars keşif aracı projesi ile Türkiye'yi temsil etti. Bilim kategorisinde 4. olan İTÜ takımının söz konusu URC yarışmasına ilk kez katıldığı ve takıma Altınay grubu tarafından mekanik tasarım, haberleşme, otonom aracılar, pil vs gibi konularda üretim ve teknik bilgi desteği verildiği belirtildi.

İlgili URC yarışması ABD'nin Utah eyaletinde 'Mars Çölü' adı verilen, Mars gezegeniyle benzer zemin ve yapıya sahip olan ve söz konusu zemin ve yapıya uygun bir biçimde tasarlanmış gelecekte kullanılması planlanan keşif araçlarının denenmeleri için oluşturulan bir mekanda gerçekleştirildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (8 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Haziran 2017       Mesaj #76
Avatarı yok
Yasaklı

MAVEN Projesi!


2013 yılında fırlatılan, 2014 yılında da yörüngede konuşlanan ve kızıl gezegen Mars'ın üst atmosferini incelemekle görevlendirilen MAVEN uzay aracının verdiği bilgiler doğrultusunda araştırmacılar bir dönem üzerinde mikrobik yaşam barındıran Mars'ın bir anda çöle dönüştüğünü belirtti.

Ad:  MAVEN2.jpg
Gösterim: 223
Boyut:  47.8 KB
MAVEN'in üst atmosfer üzerindeki incelemelere ek olarak güneş rüzgarlarının etkileşimine dair de incelemelerde bulunduğunu belirten bilim insanları elde edilen söz konusu verilerin atmosfer hareketi yanında atmosferin süreç içerisinde nasıl bir değişim gösterdiği hakkında da kilit bilgiler verdiğini bildirdi. MAVEN'in misyonu, Mars'ın üst ve alt atmosferine dair iklim değişiklikleri bazında atmosferdeki gaz kaybının ne derece etkili olduğu ya da olmadığının tespiti yönündeydi. Bu bağlamda mevsimsel döngülere dair izlenimlerde bulunan MAVEN'in katmanlar arası geçişleri açığa çıkarması umuluyor.

MAVEN'in Mars Atmosferine Dair Keşifleri!

  • Güneş rüzgarının üst atmosferdeki kayıplarını ölçen MAVEN, Güneş rüzgarı ve ışımaya dair hesaplanan kayıp oranlar doğrultusunda Mars'ın uzaya büyük oranda gaz çıkışını engelleyemediğini tespit etti.
  • Üst atmosfere dair izotop ölçümleri aracılığıyla atmosferin gaz kaybının ne kadar olduğu belirlendi. Bu bağlamda ilgili gazın 2/3'ü kadar bir oranının ya da daha fazlasının kaybolduğu tespit edildi.
  • MAVEN, eskiden sıcak bir gezegen olan Mars'ın nasıl kuru ve soğuk bir gezegene dönüştüğü hakkında atmosfere dair incelemelerde bulundu.
  • Hidrojenin mevsimsel değişimi gözlendi.
  • Diffüz ve proton adı verilen iki kutup ışıması (aurora) tespit edildi. İlgili ışımaların Dünya'dakinden farklı olarak manyetik veya küresel bir nitelik taşımadığı sonucuna varıldı.
  • Gezegenler arası toz kaynaklı metal iyon katmanı ilk defa MAVEN ile gözlendi. 2014 yılında ilgili katman Mars'a yakın bir geçiş gerçekleştiren Siding kuyruklu yıldızının bu geçişi ile oldukça kalın bir yapıya dönüşmüştü.
  • Üst atmosferde dinamik gaz değişim süreçleri gözlendi.
  • Güneş rüzgarı kaynaklı partiküllerin Mars'ın iyonosfer katmanının etkisiyle üst atmosferin daha derinlerine işlediği belirlendi.

Kaynak: NASA / Goddard (16 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Temmuz 2017       Mesaj #77
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Yaşam Olasılığının Düşük Olduğu Belirtildi!


Ad:  _96848371_gettyimages-81949646.jpg
Gösterim: 201
Boyut:  84.1 KB
Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, Mars yüzeyinde yaşayan organizmaları yok edebilecek kimyasalların karışımından oluşan bir 'zehirli kokteyl' keşfetti. Araştırma kapsamında yapılan deneylerde, ilgili gezegende ozon tabakasının bulunmaması nedeniyle yüksek düzeydeki ultraviyole ışınlarının Mars toprağında bulunan kimyasal maddelerle birleştiğinde çok etkili kimyasalların ortaya çıkmasına neden olduğu ve bunun da arazinin üst katmanını verimsizleştirdiği tespit edildi.Araştırmacılar topraktaki bu kimyasal maddeleri Bacillus subtilis adlı Dünya'da da bulunan bir başka bakteriyle birleştirdi.

Araştırma sonucunda Mars'ın yüzeyinde bulunan magnezyum perklorat adlı oksitleyici kimyasalın UV ışınlarına maruz kalması sonucu yaşayan organizmaların iki kat daha hızlı yok olduğu bilgisi elde edildi. Akabinde yapılan başka bir deneyde ise ultraviyole ışınların Mars'ın yüzeyinde bir arada bulunan demir oksit, hidrojen peroksit (oksijenli su) ve perkloratın karışımına olan etkisi incelendi. Ultraviyole ışınlar söz konusu ortamdaki bakterilere çarptığında ise deney için kullanılan böceklerin 11 kat daha hızlı yok olduğu gözlendi. Araştırmacılar yapılan deneylerden sonra "demir oksit, hidrojen peroksit (oksijenli su) ve perklorat ile UV ışınlarının zehirli kokteyli" sonucu Mars'ta yaşam ihtimalinin düşünüldüğünden daha az olduğunu belirledi.

Kaynak: BBC Bilim / Scientific Reports (8 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Temmuz 2017       Mesaj #78
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ın Ay'ı Phobos Hubble Tarafından Görüntülendi!


Ad:  thumbs_b_c_ce84b09684edfb5da7f119741c66a33a.jpg
Gösterim: 198
Boyut:  31.2 KB
Hubble Mars'ın iki uydusundan biri olan Phobos'u görüntüledi. Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Hubble uzay teleskobunun, ilgili gezegen Mars'ın etrafındaki dönüşünü gerçekleştirdiği sırada Phobos'u görüntülediğini belirtti. Mars yörüngesindeki bir turunu sadece 7 saat 39 dakikada tamamlayan ve sistemin en küçük uydularından biri olan elips şeklindeki Phobos'tan Mars'ın etrafındaki dönüşü sırasında Hubble'ın 13 görüntü kaydettiği bildirildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (21 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Eylül 2017       Mesaj #79
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Yaşam Simülasyonu Noktalandı!


Ad:  thumbs_b_c_9136731e8d6b73fb36a6788dd035deaa.jpg
Gösterim: 278
Boyut:  27.8 KB
Hawaii'de yer alan 2500 metre yükseklikteki Mauna Loa Dağı'nda gerçekleştirilen ve 8 ay süren "Mars'ta yaşam simülasyonu" sonlandı. Dünyanın en büyük yanardağı olan Mauna Loa'nın zirvesi civarında 6 bilim insanının ocak ayından beri devam eden 5. deneyinde uzun süreli uzay misyonlarının astronotlarda ne tür psikolojik etkiler bıraktığı incelendi. Bu bağlamda ilgili deneye katılan bilim insanları, dondurularak veya kurutularak korunmuş gıdalarla ve görev süresince yetiştirdikleri sebzelerle beslendi. Söz konusu simülasyonda kazanılan tecrübenin gelecekte yapılması öngörülen Mars ve uzay keşiflerine katkı açısından kilit bir işleve sahip olduğu belirtildi.

NASA'nın fon sağladığı deneyde yer alan araştırmacılar taze sebze bağlamında havuç, biber, Çin lahanası, hardal otu, kırmızı turp, domates, patates, maydanoz ve keklik otu yetiştirmeyi başardı. Söz konusu deney süresince bilim insanlarının, yaşam alanlarında ses seviyeleri ile diğer insanlara yakınlıklarını ölçen özel tasarlanmış sensörler giydiği belrtildi. İlgili sensörlerin kişilerin birbirine karşı tutumunu ve tartışma anındaki durumlarını algılayabildiği ifade edildi.

Aynı zamanda deneye katılan araştırmacıların sanal gerçeklik cihazı aracılığıyla stresle mücadele adına kendilerini farklı bir ortamda hissetmeleri sağlandı. Ağustos 2016'da Mauna Loa'da 6 bilim adamı, 1 yıl boyunca Mars'ta yaşam simülasyonunda yer almıştı. Gerçekleştirilen deney, daha önceleri Rusya'da gerçekleşen ve 520 gün süren simülasyondan sonra 2. en uzun süreli "Mars'ta yaşam" denemesi olarak anılmıştı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (18 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ekim 2017       Mesaj #80
Avatarı yok
Yasaklı

BFR Projesi'nin İlk Hedefi Mars!


Mars seyahatlerine 2024 yılında başlamayı düşündüklerini belirten Space X şirketinin kurucu Elon Musk, Uluslararası Uzay Yolculukları Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Space X'in gezegenler arası seyahatleri olanaklı kılabilecek araçların yapımına gelecek yıl başlayacağını ve hedefinin 2024 yılında insanları Mars'a göndermek olduğunu belirtti. Güney Afrika asıllı mucit Musk, Gezegenler Arası Taşıma Sistemi (BFR) projesi olarak bilinen roket sisteminin, Dünya üzerinde şehirler arası uzun mesafeli uçuşları da yarım saat gibi bir sürenin altına indirebileceğini açıkladı.

BFR'nin ilk kargo versiyonlarının (insansız) 2022 yılında Mars'a gönderilebileceğini belirten Musk, gezegenler arası seyahatlere çıkılmadan önce, 106 metre boyunda ve 9 metre genişliğinde bir sistem olan BFR'nin birkaç kez denenmesini gözlemlemek istediğini ifade etti. Aynı zamanda BFR'nin, Mars ve Ay seyahatlerinin yanı sıra fırlatma aracı Falcon 9 ve Dragon kapsülünün yaptığı gibi uydu fırlatma ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) hizmet etme gibi misyonları da yerine getirebileceği bildirildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (29 Eylül 2017)

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış