Arama

Gezegenler - Uranüs - Sayfa 2

Güncelleme: 11 Nisan 2017 Gösterim: 16.082 Cevap: 18
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ATMOSFERİK HAREKETLER
Uranüs'te rüzgarlar, yüksek kuzey ve güney enlemlerinde sadece doğu yönünde eserken, ekvator civarında sadece batı yönünde esmektedir. Ki bu yön, aynı zamanda gezegenin kendi ekseni etrafındaki dönme yönüdür. Bu durum Jüpiter ve Satürn kuşaklarının sınırlarında izlenen "ters yönlü hava akımları"ndan tamamen farklı bir yapıdır. Uranüs'te izlenen en yüksek rüzgar hızı 700 km/saat mertebesindedir ve bu hız ekvatorda ölçülmüştür.
Sponsorlu Bağlantılar

Voyager 2 geçişi sırasında çok az Güneş ışığı almakta olan ekvatorda, atmosferik sıcaklık -218 °C olarak ölçülmüştür. Bu değer, yine o tarihlerde Uranüs'ün kutuplarının bir yörünge dönemi boyunca, yoğun Güneş ışığı alan güney kutup noktasında ölçülen atmosferik sıcaklıktan çok da farklı değildir.

Bilim adamları, ekvator ve kutupta izlenen sıcaklıkların neredeyse eşit olmasını, "Uranüs atmosferi"nde oluşan hızlı karışım hareketlerine bağlamışlardır. Etkin bir ısı dağıtımına yol açan bu karışım hareketleri, Uranüs'ün bugün için izlenen pürüzsüz yüzey görüntüsüne kavuşmasını sağlamaktadır. Uranüs'ün ekseni etrafındaki ortalama dönme süresi 16 saat civarındadır ve bu dönme diferansiyel bir dönmedir. Voyager 2 ile yapılan manyetik alan ölçümlerinden, gezegenin iç bölgelerinin dönme süresi ise 17,24 saat olarak bulunmuştur.
Ad:  ur6.jpg
Gösterim: 687
Boyut:  19.5 KB

Ad:  ur7.jpg
Gösterim: 658
Boyut:  19.8 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM
URANÜS'ÜN UYDULARI
Uranüs'ün Voyager 2 yakın geçişinden önce bilinen uyduları Voyager 2'nin 1986 yılındaki yakın geçişi öncesinde Uranüs'ün yalnızca 5 adet orta boyutlu uydusunun; yani Miranda, Ariel, Umbriel, Titania ve Oberon'un varlığı biliniyordu.
Ad:  Ur4.jpg
Gösterim: 719
Boyut:  52.5 KB

Sponsorlu Bağlantılar

1500 kg/m3 civarındaki ortalama yoğunluk değeri, buz-kaya karışımından oluştuğunun bir göstergesidir. Voyager 2 uzay aracıyla, Uranüs çevresinde dolanan ve çoğunun çapı 160 km'den küçük 10 uydunun daha varlığı tespit edilmiştir. Gelişen gözlem araçları teknolojisi ile 1997- 2003 yılları arasında, Yer'den yapılan Uranüs gözlemleriyle, 12 uydusu daha keşfedilmiştir. Böylelikle Uranüs'ün 2003 yılı sonuna kadar bilinen uydu sayısı 27'ye yükselmiştir.

Uranüs'ün uyduları son derece karanlık cisimlerdir. Halkalarının düşük yansıtma gücü için önerilen ışınım kararması mekanizmasının, uydularında izlenen karanlık yüzeylerde de aynı etkiyi yarattığı düşünülmektedir. Umbriel, Güneş sisteminde bilinen en düşük yansıtma gücüne sahip uydudur. Bu uydulara, Shakespeare'in oyunlarında kurguladığı ruh ve hayalet karakterlerinin isimleri verilmiştir. Umbirel ve Oberon'un yüzeyleri çok sayıda çarpma krateriyle kaplıdır ve jeolojik olarak ölü cisimlerdir. Buna karşılık Ariel ve Titania'nın yüzeylerinde izlenen çatlaklar ve sıvılaşmış buzların yüzeyde oluşturduğu pürüzsüz yapılar, bir zamanlar buz volkanizması benzeri süreçleri geçirdiklerini göstermektedir. Her ne kadar günümüzde Uranüs’ün en büyük 5 uydusunun yörünge dönemleri arasında "basit oranlar" izlenmiyor olsa da, bir zamanlar bu oranların var olduğu ve hem kendi iç ısıları hem de tedirginlik ısıtması etkileri altında kalarak buz volkanizması etkinlikleri gösterdikleri düşünülmektedir.
Ad:  Uranus uyduları3.jpg
Gösterim: 496
Boyut:  92.1 KB
Ad:  Uranus uyduları2.jpg
Gösterim: 588
Boyut:  55.8 KB
Ad:  urariel.jpg
Gösterim: 511
Boyut:  44.1 KB


kaynak: yaklasansaat.com

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  u1.JPG
Gösterim: 809
Boyut:  86.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  u2.JPG
Gösterim: 1188
Boyut:  78.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #15
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  u3.JPG
Gösterim: 855
Boyut:  75.2 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #16
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  u4.JPG
Gösterim: 3585
Boyut:  78.6 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Kasım 2016       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Uranüs’te Sürpriz Keşif!


30 yıllık veriler yeni bir keşfe yol açtı. Uranüs’ün önceden bilinmeyen iki uydusu keşfedilmiş olabilir. NASA’nın yaklaşık 30 yıl önce Uranüs’ün yakınından geçen Voyager 2 verilerini irdeleyen araştırmacılar, gaz devinin halkasında önceden bilinmeyen iki küçük cisim fark etti. Gezegenin ilk ve ikinci halkasında iki parlak beyaz nokta gören araştırmacılar bunların bilinmeyen küçük uydular olduğunu ileri sürdü.

Ad:  Uranus.jpg
Gösterim: 453
Boyut:  10.3 KB

Hubble teleskobunun Ağustos 2003’de elde ettiği Uranüs fotoğrafı (Telif: NASA/Erich Karkoschka Univ. Arizona).
Idaho Üniversitesi'nden Matt Hedman: “Bu cisimler halkaya bağlı olsalardı, dalga boyları halkayla birlikte düzenli seyrederdi. Ancak bunların dalga boyu halkadan bağımsız” diyor. Bu çalışmanın temeli ise NASA’nın Cassini uydusuyla atıldı. Cassini uydusuyla araştırmacılar halkaların davranışlarını ve özelliklerini öğrendi. Bu temel özelliklerin Uranüs’e uygulanması keşfe yol açtı. Araştırmacılara göre keşfedilen iki cisim 4 ile 14 km çapında. Bu nedenle gözlenmeleri zor. Ancak dolaylı olarak varlıkları kanıtlanabilir. Yüzeyleri koyu olduğundan yeterince de parlak değiller.

“Voyager 2, teknik özelliklerinin yetersiz olması nedeniyle bu küçük uyduları doğrudan görüntüleyemedi” diyor Hedman. Voyager 2 ile ikizi Voyager 1, Uranüs ve Neptün’ün yakınından yaklaşık aynı zamanlarda geçti. Bunun dışında Voyager 2 Jüpiter ve Satürn’e uğramıştı. Güneş sistemi dışına doğru yol alan iki araçtan Voyager 1’in önümüzdeki birkaç yıl içinde yıldızlararası uzaya girmesi bekleniyor.

Kaynak: JPL (Jet Propulsion Laboratory / 21 Ekim 2016)
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 23:09 Sebep: google standartları
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2017       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Uranüs Keşfedilmemiş İki Uyduya Sahip Olabilir!


Ad:  uranus-planet-1021x580.jpg
Gösterim: 321
Boyut:  17.2 KB
NASA’nın Voyager 2 uzay aracı Uranüs’ün yanından 30 yıl önce uçtu ama araştırmacılar toplanan verilerden keşifler yapmaya devam ediyorlar. Idaho Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, gezegenin iki halkasının yanında dolanan iki adet küçük, daha önce keşfedilmemiş uyducuğun olabileceğini gösteriyor.

Idaho Üniversitesi doktora öğrencisi Rob Chancia, Uranüs’ün buzlu halkalarının Voyager 2 tarafından 1986’da çekilen onlarca yıllık fotoğraflarını incelerken önemli desenler tespit etti. Uranüs’ün çok sayıdaki halkası arasında en parlak olanlardan birinin, alfa halkasının sınırındaki halka maddesi miktarının periyodik olarak değişim gösterdiğini fark etti. Benzer, hatta daha çok umut vadeden bir desen de komşu beta halkasının aynı bölgesinde oluştu. Bulguları incelemede Chancia ile birlikte çalışan fizik öğretim üyesi Matt Hedman “halka etrafında farklı yerlerde bu desene baktığınızda dalga boyu farklı, bu da halkada ilerledikçe bir şeylerin değiştiğine işaret ediyor. Simetriyi bozan bir şey var” diyor.

Chancia ve Hedman gezegen halkalarının fiziği konusunda oldukça bilgililer ve her ikisi de şu anda Satürn’ün yörüngesinde bulunan Cassini uzay aracının verilerini kullanarak Satürn’ün halkaları üzerine çalışıyorlar. Cassini verileri halkaların nasıl davrandığına dair yeni fikirler ortaya çıkardı ve NASA’nın izni Chancia ve Hedman’ın Voyager 2 tarafından toplanan Uranüs verilerini yeni bir bakış açısıyla incelemesini sağladı.

Özellikle de Voyager 2 halkaların arasından Dünya’ya doğru radyo dalgaları yolladığında oluşan okültasyonları ve uzay aracı halkaların arasından parlayan arka plan yıldızlarının ışığını ölçtüğünde oluşan okültasyonları analiz ettiler ve bu da halkaların ne kadar maddeye sahip olduğunu ortaya çıkarmaya yardımcı oldu. Uranüs’ün halkalarındaki desenin Satürn’ün halkalarındaki uyducuk burgacı olarak adlandırılan yapılara benzer olduğunu buldular.

Ad:  UranusHST20161021.jpg
Gösterim: 303
Boyut:  27.7 KB
Uranüs Hubble Uzay Teleskobu’yla 2003’de elde edilen bu sahte renkli görüntüde görülüyor. Gezegenin sönük halkalarının ve karanlık aylarının parlaklığı rahat görülebilmeleri için artırıldı. Araştırmacılar Uranüs’ün halkalarındaki varsayılan uyducukların çaplarının Satürn’ün belirlenen uydularının bazıları kadar küçük, ancak Uranüs’ün bilinen tüm uydularından daha küçük, 4-14 kilometre arası olacağını tahmin ediyorlar.

Hedman “Uyduları henüz görmedik ama fikrimiz bu yapıları oluşturmak için uyduların boyutlarının oldukça küçük olacağı, bu yüzden kolayca gözden kaçabilirler. Voyager fotoğrafları bu uyduları kolayca görmek için yeterince hassas değildi.” diyor.Hedman’a göre bulguları, bazıları Satürn’dekilere göre tuhaf şekilde dar olan Uranüs halkalarının bazı karakteristiklerini açıklamaya yardımcı olabilir. Uyducuklar, eğer varlarsa, halkaların genişlemesine engel olan “çoban” uydular gibi davranıyor olabilir. Uranüs’ün bilinen 27 uydusundan iki tanesi, Ophelia ve Cordelia, Uranüs’ün epsilon halkasının çobanları gibi hareket ediyorlar.

Chancia “Halkaları neyin dar tuttuğu 1977’deki keşiflerinden beri merak konusu ve yıllar boyu pek çok dinamikçi tarafından üzerinde çalışıldı. Varsayılan bu uyducuklar gerçek çıkar ve bir çözüm için bunları kullanabilirsek çok mutlu olurum.” diyor.Uyducukların gerçekten var olup olmadıklarını teleskop ya da uzay aracı fotoğrafları kullanarak belirlemek diğer araştırmacılara kalacak. Gezegenin çok sayıda gizeminden daha fazlasını açığa çıkarmaya yardımcı olmak için Uranüs’ün halkalarındaki desenleri ve yapıları incelemeye devam edecekler. Voyager proje bilim insanı Ed Stone ise “Voyager 2’nin tarihi Uranüs araştırmasının hala gezegenlerle ilgili yeni bilgiler sağlıyor olması heyecan verici” diyor.

Voyager 2 ve ikizi Voyager 1, 1977 yılında 16 gün arayla fırlatılmışlardı. Her iki uzay aracı da Jüpiter ve Satürn’e yakın geçiş yapmış, Voyager 2 ayrıca Uranüs ve Neptün’ün de yanından uçmuştu. Voyager 2 aralıksız en uzun süre işletilen uzay aracı. Birkaç yıl içerisinde yıldızlararası uzaya girerek sınırı 2012’de geçen Voyager 1’e katılması bekleniyor. Gezegenlerden çok uzaklaşmış olsa da görev hala Güneş sistemindeki uzay ortamıyla ilgili eşsiz gözlemler yapmaya ve evimizden gittikçe daha uzakları keşfederken uzay aracının içerisinde ilerlediği ortama dair kritik bilgiler sağlamaya devam ediyor.

Kaynak: The Astronomıcal Journal / Görseller Telif Hakkı: NASA / Erich Karkoschka / Arizona Üniversitesi (23 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Nisan 2017       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı

Uranüs'teki 'Auroralar' Hubble Teleskobu ile Gözlendi!


Ad:  thumbs_b_c_94cac5aa07c94130d9637dd71aa8f241.jpg
Gösterim: 399
Boyut:  17.4 KB
Uranüs gezegeni üzerindeki 2 ışık kümesi, NASA'ya ait Hubble teleskobu ile görüntülendi. Görüntülerde Uranüs'ün insansız uzay aracı Voyager 2 ve Hubble teleskobu tarafından çekilen halkası ile "aurora" adı verilen parlak ışıklar yer aldı.

Voyager 2, ilk defa 1980 yılında Dünya'ya auroralar ile ilgili görüntüler göndermişti. Satürn ve Jüpiter gezegenlerinde bulunan auroralar hakkında detaylı incelemeler bulunmakta. Fakat kütlesi Dünya'nın 4 katı büyüklüğünde olan, iç katmanları ağırlıklı olarak buz ve kayaçtan oluşan, Güneş'ten uzaklığına göre 7. gezegen olan Uranüs'te gözlenen auroralar hakkında şu an için detaylı bir bilgi yok.

Aurora denilen parlak ışık patlamaları, Güneş rüzgarları adı verilen oluşumun, gezegen iyonosferi ve uydu volkanik faaliyetlerinden gelen elektron vb gibi yüklü tanecik akımlarının etkisiyle, güçlü manyetik alanlara uğraması ve atmosferin üst seviyelerine ulaştığında, nitrojen ve oksijen parçacıkları ile etkileşime girmesi sonucunda oluşuyor.

Kaynak: Science / AA / Görsel Telif Hakkı: NASA / Hubble (11 Nisan 2017)

Benzer Konular

18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
18 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar
17 Ağustos 2011 / _KleopatrA_ Mitoloji