Arama

Gezegenler - Satürn - Sayfa 6

Güncelleme: 27 Eylül 2018 Gösterim: 34.432 Cevap: 53
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Kasım 2017       Mesaj #51
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Uydusu Enceladus'taki Jeolojik Enerji!


NASA’nın Cassini görevi araştırmacılarının öne sürdüğü yeni modele göre Satürn’ün Enceladus uydusunda milyarlarca yıldır süren hidrotermal aktivitenin nedeni çok gözenekli bir çekirdeğe sahip olması olabilir. Enceladus’taki olağanüstü jeolojik enerjinin kaynağı ne? Bilim insanlarının yıllardır cevabını aradığı bu sorunun çözümü bulunmuş olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  enceladus.jpg
Gösterim: 662
Boyut:  27.7 KB
Enceladus, güney kutbu yakınlarından uzaya buz ve organik bileşik içerikli madde püskürmektedir (Görsel Telif Hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)!
Cassini, Enceladus’un güney kutbu yakınlarındaki kırıklardan basit organik moleküller de olmak üzere su buharı ve buzlu parçacıklar püskürttüğünü tespit etmişti. Yapılan ek araştırmalar bağlamında uydunun buzlu kabuğunun altında küresel okyanus olduğu belirlendi. Uzaya püsküren jetlerin nedeni bu okyanustu. Cassini’nin sağladığı çok sayıdaki kanıt hidrotermal aktivitenin okyanus tabanında (sıcak suyun kaya ile kimyasal etkileşime girdiğini) gerçekleştiğini gösteriyor.

Sıcak hatlardan biri en az 90 santigrad derece sıcaklıkta gerçekleşen hidrotermal kimyanın ürünü olduğu düşünülen küçük kaya taneleridir. Bu sıcaklık için gereken enerji miktarı radyoaktif bir elementin parçalanması ile elde edilebilecek enerjiden daha fazladır. İlgili araştırmayı yöneten Fransa’daki Nantes Üniversitesi'nden Gaël Choblet,“Enceladus’ta aktif olan sürecin nedeni olan güç hep gizemliydi, ancak şu anda uydunun kayalık çekirdeğinin yapısı ve içeriğinin gerekli enerji üretiminde anahtar rol oynayabileceğini düşünüyoruz” şeklinde yorumda bulundu.

Kaynak: JPL (6 Kasım 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ocak 2018       Mesaj #52
Avatarı yok
Yasaklı

Uydu Titan'da Deniz Seviyesi Belirlendi!


Ad:  thumbs_b_c_c7f3ba1f6e4404afbf4fa373e89f96c2.jpg
Gösterim: 708
Boyut:  29.1 KB
Satürn'ün uydusu Titan'daki deniz yüzeyinin hemzemin olduğu tespit edildi. Cornell Üniversitesi'nden Gökbilimci Alex Hayes önderliğindeki araştırma ekibi, Satürn'ün uydusu Titan'daki hidrokarbon denizlerinin kütle çekiminin etkisiyle Dünya'daki "deniz seviyesine" benzer bir ortalama yüzey irtifasına sahip olduğunu keşfetti.
Sponsorlu Bağlantılar

NASA'ya ait Satürn keşif uydusu Cassini'nin, gezegenin yüzeyine yaptığı son dalış sırasında Dünya'ya gönderdiği radar görüntülerini kullanan araştırmacılar, hidrokarbon göllerinin de bu ortalama irtifadan yalnızca birkaç yüz metre yüksekte olduğunu gözlemledi.

Uydu Titan'ın, Güneş sisteminde, yüzeyinde istikrarlı şekilde sıvı barındıran Dünya dışındaki tek gök cismi olduğunu vurgulayan araştırmacılar, ortalama su seviyesinin varlığının metan ve etan gibi hidrokarbonlardan oluşan deniz ve göllerin, tıpkı Dünya'da olduğu gibi bir yeraltı sistemi aracılığıyla birbirine bağlı olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (18 Ocak 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Temmuz 2018       Mesaj #53
Avatarı yok
Yasaklı

Enceladus'ta Yaşamı Destekleyen Verilere Ulaşıldı!


Enceladus'un yüzeyinde karbon açısından zengin organik moleküllerin bulunduğu belirlendi. Satürn keşif aracı Cassini'nin topladığı verilere göre, Satürn'ün uydularından buzla kaplı Enceladus'un yüzeyindeki çatlaklardan kompleks karbon bazlı moleküllerin sızdığı tespit edildi.

Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden (SwRI) bilim adamları, karbon açısından zengin organik moleküllerin keşfedildiğini bu bağlamda Enceladus'un, Dünya Dışı Yaşam (DDY) için en iyi yer olduğu anlamına geldiğini açıkladı.

Bilim adamları, ilgili keşfin Enceladus'ta yaşamın bulunduğu anlamına gelmediğini fakat uydunun yaşam için gereken koşullara sahip olduğu anlamına gelebileceğini belirtti.

2005 yılında, Satürn'ün çevresinde dönen Enceladus'un buzlu yüzeyinden sızıntı yapan sıcak su kaynaklarının Cassini aracılığıyla tespit edilmesinden sonra araştırmacılar, Enceladus'un dışarıdan gelen organizmalar için potansiyel bir kapasiteye sahip olup olmadığı yönünde araştırmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Nature (3 Temmuz 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Eylül 2018       Mesaj #54
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Uydusu Titan'da Kum Fırtınaları Gözlendi!


Ad:  thumbs_b_c_eab1437b24afbd53877bbc6c45e005ac.jpg
Gösterim: 659
Boyut:  106.4 KB
Satürn'ün keşif uydusu Cassini'den gelen görüntülerde Titan'da kum fırtınalarının olduğu tespit edildi. Titan, Dünya ve Mars’tan sonra Güneş sisteminde kum fırtınaları gözlemlenen 3. cisim oldu. Uzay bilimciler, bu tür kuvvetli kum fırtınalarının, Titan'ın aktif bir uydu olduğunu ve sürekli değiştiğini gösterdiğini belirtti!

Kaynak: Nature Geoscience / Görsel Telif Hakkı: NASA (26 Eylül 2018)

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Şubat 2014 / merdovic Cevaplanmış