Arama

Gezegenler - Satürn - Sayfa 4

Güncelleme: 27 Eylül 2018 Gösterim: 34.307 Cevap: 53
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #31
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn Hakkında İlginç Bilgiler
  • Satürn de Jüpiter gibi bir gaz devidir, ancak bilim insanları kayadan oluşan bir çekirdeğinin olabileceğini düşünmektedir.
  • Çıplak gözle Dünya’dan gözlemlenebilen 5 gezegenden biridir.
  • Adını Jüpiter’in babası olan Satürn’den almıştır.
  • Satürn’ün etrafında çok büyük ve güzel bir halka sistemi bulunmaktadır.
  • Satürn, Güneş Sistemi’ndeki yoğunluğu en düşük gezegendir.
  • Satürn üzerinde hızı saatte 1,800 kilometreye kadar ulaşan rüzgarlar bulunmaktadır.
  • Satürn’ün Güneş etrafında dönmesi 29.4 Dünya yılı sürer.
  • Satürn’ün 150 adet ayı ve ufak ayı bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Aralık 2016       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı

Yeni Yörüngeden Satürn Görüntüleri!


Satürn'ün atmosferine dair Cassini'nin gönderdiği görüntülerde gaz devinin kuzey kutbundaki altıgen biçimli jet akışları dikkat çekiyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  PIA21053_hires.jpg
Gösterim: 299
Boyut:  83.3 KB

NASA'dan yapılan açıklamada uydunun, Satürn'ün kuzey yarım küresinin yüksek kesimlerinden çektiği ilk atmosfer fotoğraflarını gönderdiği, fotoğraflar arasında gezegenin meşhur ekvator halkasının ve kuzey kutbundaki altıgen şekilli hava akımının yakın görüntülerinin de olduğu belirtildi. NASA'nın yayınladığı görsellerde, kuzey kutbu ve ekvator halkasının dört farklı filtreyle kaydedilmiş görüntüleri yer aldı. Her biri farklı ışık dalga boylarına duyarlı olan filtreler kullanılarak çekilen görüntüler, sis ve bulut kümelerini değişik irtifalardan gözler önüne serdi.

Ad:  Saturn_kuzey_kutbu.jpg
Gösterim: 215
Boyut:  52.4 KB

Cassini 30 Kasım’da halkalara doğru yaklaşmaya başladı. Toplamda 20 yörüngeden oluşacak son aşamanın ilk bölümünde araç gezegenin dış kenarından gezegenin kuzey kutbunu halkalarla birlikte görüntüledi. Halkaların dış kenarından sonraki geçişi ise 12 Aralık’ta olacak. Bu sırada Cassini Titan’ın yakınından son kez geçecek. 22 Nisan’a kadar halkaların yakınından Satürn’e yaklaşmayı sürdürecek ve 26 Nisan’da Satürn’ün en içteki halkası önündeki boşlukta bulunacak. 2004’ten bu yana Satürn ve uydularını izleyen ve 15 Eylül’de veda edecek olan Cassini Satürn’ün atmosferine dalarak sinyal veremeyeceği ana kadar iletişimde kalacak. Yaklaşık 12 yıldır Satürn sistemine ait birçok bilinmeyen Cassini aracılığıyla gözler önüne serildi. Titan’ın metandan oluşmuş göl ve denizlerini, Enceladus’un buzlu yüzeyinin altındaki sıvı okyanusu Cassini ortaya çıkardı.

Kaynak: JPL / Görseller Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech, Space Science Institute (6 Aralık 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Nisan 2017       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Ay'ı Enceladus'ta Yaşama Dair Yeni Bulgular!


Ad:  haber_2017_04_encedalus_555.jpg
Gösterim: 273
Boyut:  74.5 KB
NASA'nın Güneş sistemi ve ötesini kapsayan, su ve yaşam ile ilgili verileri paylaştığı 'Okyanus Dünyaları' adlı basın toplantısında keşif aracı Cassini'nin uydu Enceladus'ta kimyasal enerji çıkışlarını gözlediği ve bu bağlamda Enceladus'un yüzey altı okyanusunda yaşam için çok önemli kilit bir bileşen niteliği taşıyan hidrojene rastladığı belirtildi.

Söz konusu basın toplantısında, 2005 yılında uydu üzerinde Cassini tarafından keşfedilmiş olan buz ve gaz püskürten bir gayzerin, yine Cassini uzay aracı tarafından 2015 yılında incelendiği ve elde edilen sonuçlara göre ilgili gayzerden püsküren materyalin yapısının yüzde 98 gibi büyük oranda su, yüzde 1 hidrojen ve geri kalan içeriğin de amonyak, karbondioksit ve metandan oluştuğu bildirildi.

Ayrıca materyal yapısında gözlenen hidrojenin, okyanus yüzeyindeki soğuk suyun derinlerde yer alan sıcak kayalarla teması ile oluşabilecek hidro-termal oluşumun varlığı için bir kanıt ve ilgili sıcak alanlarda bakteri, mikrop gibi küçük çapta mikroorganizmaların yaşaması için de uygun bir ortam olduğunun altı çizildi.

Dünya Dışı Yaşam için Önemli Bir Mihenk Taşı!


NASA'dan araştırmacılar, metanojenesis adı verilen kimyasal reaksiyonun yaşamın temel kaynağı olduğunu ve organizmaların, suda çözünmüş karbondioksit ile hidrojeni birleştirmeleri sonucunda enerji üretebileceklerini vurguladı. Cassini keşif aracının, Enceladus'ta yaşam için gerekli olan su, oksijen, nitrojen, hidrojen, karbon ve metabolik enerji kaynağı vs gibi tüm bileşenlerin varlığına dair bulgular sunduğu belirtildi. Ayrıca gezegenin katı çekirdeğinin büyük bir olasılıkla sülfür ve fosfor içerdiği ileri sürüldü.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (13 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:37 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mayıs 2017       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini Uzay Aracından Satürn'ün Halkalarına Yakın Çekim!


Ad:  ,P54yn2qvJEmWOrABiO-6UQ.jpg
Gösterim: 298
Boyut:  35.6 KB
Satürn ile halkaları arasındaki bölgeden geçiş yapan Cassini uzay aracı, Satürn halkalarını çok yakından gözleme imkanı elde etti. 110 bin km hızla Satürn ve halkaları arasına giriş yapan Cassini'nin sahip olduğu büyük çanak anteni bir kalkan görevi görerek Satürn'ün buzla kaplı halkalarının arasından parçalanmadan geçişine vesile oldu. Seyir yönüne çevrilen anten nedeniyle uydu ile bağlantı kurulamadı. Geçiş tamamlandıktan sonra ise antenin yönü Dünya'ya çevrilerek uydu ile yeniden bağlantı sağlanabildi.

Satürn'den 3.100 km kadar uzaklaşan Cassini, gezegenin en içte yer alan görünür halkasından 320 km kadar içeriye sokulabilmeyi başardı. İlgili geçişi herhangi bir hasar almadan bitiren Cassini'nin elde ettiği görselin Satürn atmosferinin en yakın görüntüsü olduğu ve söz konusu yüksek çözünürlüklü görselin daha önce hiç gözlenmemiş detayları içerdiği belirtildi.

1997 yılında fırlatılan Cassini 2004 yılından beri Satürn yörüngesinde keşiflerde bulunuyor. Satürn ve halkaları arasından 22 geçiş daha gerçekleştirecek olan Satürn keşif uydusu Cassini, Satürn ve halkaları arasındaki yaklaşık 2 bin km genişliğindeki bir bölgede yürüteceği keşif faaliyetinin son aşamasında Satürn atmosferinde yok olacak.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (27 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:37 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mayıs 2017       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini, Satürn'e Dair İlk Verileri Gönderdi!


Uzay aracı Cassini, Satürn'de şimdiye kadar hiçbir aracın ulaşamadığı noktalara ulaşarak radyo ve plazma dalgalarının RPWS adı verilen bir araçla dönüştürüldüğü sesi elde etti. Cassini'den ulaşan verileri inceleyen araştırma grubu Cassini'nin kalkanına zarar verebilecek parçacıkların sigara dumanındaki parçacıklarla eş değer olduğunu ve bu durumun Cassini'nin Satürn halkalarının arasına dalışı sırasında antenini bir kalkan olarak kullanmasına gerek olmayacağı anlamına geldiğini belirtti.Bu aynı zamanda antenin Dünya'ya çevrilebileceği ve bu bağlamda farklı analizlerin yapılabileceği anlamını da taşıyor.

Ad:  nasa-saturnun-halkalarinin-en-yakin-fotografini-cekti,gky4G4ZbZEyZ5weIcpXjaw.jpg
Gösterim: 257
Boyut:  45.8 KB
Cassini'nin Satürn ile halkaları arasında gerçekleştirdiği dalış akabinde elde edilen verilere göre Satürn ile halkaları arasında boşluktan oluşan bir bölge bulunduğu belirtildi. Çok büyük bir boşluktan oluşan bölgede düşük seviyede gaz bulunmasının ise Satürn'e dair bir başka araştırma konusu olduğu kaydedildi.

Satürn'de Gün Süresi!


Satürn'ü çevreleyen bulutlar nedeniyle gezegenin kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı net olarak gözlenemiyordu. Bu bağlamda Satürn'de 1 günün ne kadar sürdüğünü anlamak için manyetik ölçümler yapıldı ve halkalarda bulunan parçacık analizlerinde de bilim insanları farklı cihazlar kullandı.

Kaynak: BBC Bilim / Science (5 Mayıs 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:37 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mayıs 2017       Mesaj #36
Avatarı yok
Yasaklı

Yeni Satürn Fotoğrafları Yayınlandı!


Cassini uzay aracının çektiği Satürn'e dair son görseller NASA tarafından yayınlandı. Görsellerde Önemli bir ayrıntı olarak Satürn uydularından Rhea ve Titan'a ait detaylar da gözlenebiliyor. Keşif gözlem aracı Cassini'nin 20 denemesinden sonra NASA'ya gönderilen çekimlerde Satürn uydusu Titan'ın çevresinde yer alan, toz ve birikintileri temsil eden gri renkte çizgiler bulunuyor.

Satürn'e dair düzenlenen konferansta daha önce verilen bilgilere göre gezegende keşfedilen hidrojen elementinin mikropların barınabilmesi için gereken kimyasal enerjiyi sağlayabileceği bildirilmişti. İlgili bilgi ışığında ve devam eden çalışma bağlamında Satürn'e dair son bulgular Dünya dışı yaşama dair tezi daha somut hale getiriyor. Satürn ve halkalarıyla ilgili ilginç ve önemli keşiflerde bulunan Cassini çalışmasının son aşamasını 9 Mayıs'ta yapacağı kuzey ve güney yönlü keşif ile tamamlayacak.

NASA'nın Satürn ve Halkalarına Dair Yayınladığı Son Görseller!


Ad:  ,25dU0Cp43Um1WbDF1B3Txg.jpg
Gösterim: 232
Boyut:  42.4 KB
Ad:  ,kyrukmqRO0mjVtamAR0ADw.jpg
Gösterim: 343
Boyut:  43.8 KB

Kaynak: Ntv Bilim / Görseller Telif Hakkı: NASA (8 Mayıs 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:37 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mayıs 2017       Mesaj #37
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini, Satürn'ün Halkaları Üzerine Düşen Gölgesini Kaydetti!


Ad:  thumbs_b_c_48aaefd521065ebe42abf91ef7998c4e.jpg
Gösterim: 260
Boyut:  33.6 KB
Satürn'ün halkaları üzerindeki gölgesinin bahar gün dönümü nedeniyle kısalışı keşif aracı Cassini tarafından gözlenerek kaydedildi. Satürn ekseninin 26,7 derece eğik olması nedeniyle oluşan gölgenin gezegenin orta A halkasına kadar gerilemesiyle Satürn'de bahar gün dönümünün yaşanacağı, ilgili gölge kısalmasının mayıs ayının sonuna kadar devam edeceği ve kısalmanın gezegenin iç halkasına kadar gerileyerek orta ve dış halkayı dışarıda bırakacağı belirtildi. 2009 yılında ise Cassini tarafından Satürn'de güz gün dönümü öncesi gölge uzaması gözlenmişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (15 Mayıs 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:38 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mayıs 2017       Mesaj #38
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Ay'ı Enceladus'ta Çarpışma İzleri!


Ad:  PIA21612_fig1.jpg
Gösterim: 254
Boyut:  59.9 KB
Satürn keşif aracı Cassini'nin verilerine göre Satürn'ün uydusu Enceladus'un bir asteroidle çarpışmış olabileceği tespit edildi. Bu tespite göre Enceladus'un asteroidle çarpışması sonucu dönme ekseninin yön değiştirdiği (55 derecelik açılı eğim) düşünülüyor. Uydu Enceladus'un iki yarım küresi de birbirinden farklı özelliklere sahip. Çarpışmanın meydana geldiği bölge, ekvatordan güney kutbuna kadar uzanıyor. Uydunun kuzeyi kraterlerle dolu iken güneyi çarpışmanın etkisiyle kaplan desenini andıran bir görünüm sergiliyor.

Araştırmacılar, buzlu uydu Enceladus'un jeolojik olarak aktif bir özellik taşıyan güney kutbunun ekvatora yakın olması nedeniyle bu bölgede bir asteroid çarpması olasılığının mümkün olabileceğini ve oluşan desenlerin iç kuvvetlerden ziyade anormal dereceli bir etkiyle oluşabileceğini belirtiyor.

2005 yılında Cassini uzay aracı Enceladus'un güney kutbundaki ilgili bölgeden fışkıran buzlu partiküller ve su buharı tespit etmişti. Bilim insanları bu bağlamda söz konusu yüzeyin altında bir okyanus olabileceği sonucuna ulaşmışlardı. Araştırmacılara göre Enceladus'un kuzey kutbunun güneyine göre kraterlerle kaplı ve daha yaşlı bir yapı sergilemesi güney kutbunun ise kuzeye kıyasla jeolojik açıdan daha aktif ve genç bir yapıya sahip olması gibi kriterler bu bölgede büyük olasılıkla bir çarpışma yaşandığına dair önemli bir işaret.

Kaynak: JPL / Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / Cornell University (30 Mayıs 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:38 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Haziran 2017       Mesaj #39
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Ay'ı Titan'ın Aydınlık Kuzeyi Görüntülendi!


Ad:  thumbs_b_c_d5b8f39749a861a5b891e4adbea017cc.jpg
Gösterim: 232
Boyut:  17.5 KB
Keşif aracı Cassini, Satürn uydusu Titan'ın yaz mevsimini yaşayan kuzeyinin aydınlık bölümünü görüntüledi. İlgili görüntüde, gri bir yapı sergileyen uydunun kuzeyinde yer alan bölümlerin yüksek enlemlerinde karanlık hidrokarbon denizi ve parlak metan bulutları net bir biçimde görülebiliyor.

24 Mayıs'tan itibaren bahar gün dönümünün gerçekleştiği uyduya ait görsel Cassini tarafından 500 bin km uzaklıktan ilk kez aydınlık bir anda çekilerek kaydedildi. NASA, ESA ve İtalyan Uzay Ajansı'nın yer aldığı Cassini projesi NASA'ya ait Jet İtki Laboratuvarı tarafından, söz konusu keşif aracına dair görüntüleme sistemleri ise Colorado'da bulunan Uzay Bilimi Enstitüsü tarafından denetleniyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (15 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:38 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Haziran 2017       Mesaj #40
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini'nin Gözünden Satürn'ün Ay'ı Pan!


Ad:  Pan1_Cassini_1280.jpg
Gösterim: 242
Boyut:  10.5 KB
Satürn'ün A halkasında bulunan 300 km genişliğe sahip Encke Boşluğu içerisinde dolanan ve gezegenin en küçük uydularından biri olan Pan'ın görüntüsü uydunun yaklaşık 25 bin km yakınından geçen Cassini uzay aracı tarafından kaydedildi.

Satürn yörüngesinde dolanırken kaydedilen ilgili görselde Satürn'ün uydusu Pan'ın biçimsiz bir yapıda olduğu, ortasından levha geçen ve cevize benzeyen bir görüntü sergilediği belirtildi. Kraterler, uzun bayırlar, dalgalı araziler vs gibi fiziksel kriterler ise söz konusu uydu üzerinde seçilebilen detaylar arasında.

Kaynak: Bilimnet / Görsel Telif Hakkı: NASA, JPL-Caltech, Space Science Institute (24 Haziran 2017)
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:38 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Şubat 2014 / merdovic Cevaplanmış