Arama

Gezegenler - Satürn - Sayfa 5

Güncelleme: 27 Eylül 2018 Gösterim: 34.397 Cevap: 53
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Haziran 2017       Mesaj #41
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini, Satürn'ün Aydınlanma Çizgisini Görüntüledi!


Ad:  thumbs_b_c_8ff9111a529e567ed0eb0f127c2dc624.jpg
Gösterim: 314
Boyut:  40.6 KB
Satürn keşif aracı Cassini, Satürn'ün aydınlanma çizgisini gözlemledi. 31 Mart 2017 tarıhinde Satürn'e yaklaşık olarak 1 milyon kilometrelik bir uzaklıktan çekildiği belirtilen ilgili görselde ekvatoral eksende aydınlanma çizgisi Satürn'ün halkalarına düşey doğrultuda eğik bir açıyla gözleniyor. Gezegenin karanlık bölgesinin ters ışık bağlamında kaydedilen görselinde aynı zamanda Satürn halkaları karanlık bir bant görünümünde beliriyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (27 Haziran 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:39 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Temmuz 2017       Mesaj #42
Avatarı yok
Yasaklı

Yaşam Bağlamında Uydu Titan'ın Sistemdeki Konumu!


Ad:  thumbs_b_c_3ed9f2f7871635cbe70569421e438a21.jpg
Gösterim: 205
Boyut:  36.0 KB
Uydu Titan'ın barındırdığı koşulların insan yaşamı için uygun olabileceği belirtildi. Gezegen Bilim ve California Teknoloji Enstitüsü bünyesinde görevli bilim insanlarının yaptıkları incelemeler sonucunda Satürn'ün uydusu Titan'ın insan yaşamı için gereken enerji kaynaklarına sahip olduğu ortaya çıktı. Hidro enerji, metan kaynaklı nükleer enerji, güneş enerjisi vs gibi enerji kaynaklarından yararlanmak adına uygun koşullar sunduğu belirtilen Titan'ın belirli bir yüzeyinin güneş panelleriyle kaplanması halinde 300 milyondan fazla bireyden oluşabilecek bir koloninin enerji ihtiyacının karşılanabileceği bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Titan'nın kalın atmosferinin radyasyona karşı bir kalkan görevi gördüğünü ve geçmişte yapılan incelemeler sonucunda Titan yüzeyinde sıvı bulunduğunu belirten bilim insanları Mars gezegeni dışında insan yaşamı için en uygun 2. yerin Titan olabileceğini, Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'da bulunan göllerin nükleer enerji üretimi bağlamında bol miktarda metan barındırdığını ve Titan'ın Güneş'e olan konumu bağlamında da gelişmiş güneş enerjisi yöntemiyle enerji elde edilebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / New Scientist / Görsel Telif Hakkı: NASA (11 Temmuz 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2017 13:34
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Temmuz 2017       Mesaj #43
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini'nin Satürn Halkalarına Dair Keşifleri!


Ad:  saturn-c-halkasi.jpg
Gösterim: 247
Boyut:  62.4 KB
Cassini’den Satürn’ün C halkasının ayrıntılı görüntüsü (Görsel Telif Hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)!
Satürn halkaları arasında keşiflerine devam eden Cassini uzay aracının gönderdiği son veriler gezegenin manyetik alanının eğiminin olmadığını ortaya koydu. Cassini yakın geçmişte buz halkaların yapısı ve bileşimleri ile Satürn’ün atmosferinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini göndermişti. Cassini’nin son verilerinde Satürn’ün manyetik alanı gezegenin dönme ekseni ile şaşırtıcı şekilde hizalanmış görünüyor (eğim 0,06’dan daha küçük). Bu da aracın elde ettiği verilerin alt sınırıdır.

Gözlem, bilim insanlarının manyetik alanın nasıl oluştuğunu açıklayan kuramıyla uyumludur. Satürn sıvı metalik hidrojenden oluşmaktadır. Bu derinlerdeki sıvı metalin akımının devam etmesi ancak belirli bir derecede eğim gerektirmektedir. Eğer eğim olmazsa bu tür bir akım yok olur. Manyetik alandaki eğim gezegenin derinliklerindeki günlük hareketleri gözlenebilir duruma getirecek. Böylece Satürn’ün bir gününün uzunluğu ortaya çıkarılmış olacak.

Ad:  saturn_halkalari-768x279.jpg
Gösterim: 196
Boyut:  25.1 KB
Satürn'ün iç sistemi ve halkaları. Titan ve Iapetus burada görülmemekte (Görsel Telif Hakkı: NASA/JPL)!
Eğimin tahmin edilenden daha küçük olduğunu belirten araştırmacılar Satürn'ün 1 gününe dair uzunluğun bu nedenle ölçülemediğini vurguluyor. Elde edilen verilerin Satürn atmosferi ve halkaları hakkında detaylı veriler sunduğunu belirten araştırmacılar Cassini'nin Satürn halkalarına yönelik çalışmaları sürdükçe kütle çekimiyle Satürn arasındaki bağlantının çözülebileceğini ve gezegenin iç yapısıyla ilgili verilerin, mevcut olan verilerle uyumsuz olması doğrultusunda hareket edilerek yapılan yeni keşiflerle ilgili gezegenin iç yapısına dair daha detaylı bilgiler elde edilebileceğini düşünüyor.

Kaynak: JPL (24 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Temmuz 2017       Mesaj #44
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini'nin Titan'da Aracı Molekül Keşfi!


Satürn keşif aracı Cassini, uydu Titan üzerinde kompleks yapılı organik bileşikler üreten aracı bir molekül belirledi. Cassini'nin "CAPS" adı verilen plazma spektrometresinin Titan'ın sisler içindeki yukarı atmosfer bölgesinde "negatif yüklü karbon zincir iyonları" tespit ettiği belirtildi. Bilim insanları lineer bir nitelik taşıyan söz konusu negatif yüklü iyonların daha karmaşık moleküllerin ve organellerin yapı taşını oluşturduğunu düşünüyor.

Titan'ın atmosfer yapısının ağırlıklı olarak metan ve nitrojen içerdiğini belirten bilim insanları keşfedilen aracı moleküle ilgili gezegende rastlanmış olmasının Dünya'nın ilk oluşum dönemlerinde görülen karmaşık yapılı molekülleri akla getirdiğini ve bunun şaşırtıcı bir gelişme olduğunu ifade etti. Bilim insanları ayrıca Satürn'ün uydusu Titan'ın atmosferinin yüksek kesimlerinde belirlenen karbon zincir iyonlarının aşağıya inildikçe azaldığını, iyonların tetiklediği kimyasal reaksiyon sonucu oluştuğu varsayılan hava içeriğindeki organik parçacık kümelenmelerinin ise buna paralel olarak arttığını gözlemledi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / The Astrophysical Journal Letters (27 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Temmuz 2017       Mesaj #45
Avatarı yok
Yasaklı

Uydu Titan'da Hücre Zarı Benzeri Kimyasal Keşfi!


Araştırmacılar uydu Titan'da canlı yaşamın ortaya çıkabilmesi için gereken hücre zarı benzeri koruyucu yapı oluşturabilecek bir kimyasal keşfetti. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nin astrobiyoloji bölümünde görevli bilim adamları, söz konusu uydu Titan'ın atmosferik yapısında, yaşamın yapı taşı niteliği taşıyan hücre mimarisinin oluşumunda kilit bir işleve sahip olan 'akrilonitril' adlı bir kimyasal bulunduğunu belirtti. Büyük Milimetre/Milimetrealtı Teleskop Dizisi (ALMA) aracılığıyla Satürn'ün uydusu Titan'dan alınan verileri inceleyen araştırmacılar uydu üzerinde "vinil siyanür" adı verilen elemente ait net bir kimsayal iz tespit etti.

Uydunun stratosfer tabakasında yoğunlaşan kimyasalın ilgili uyduya kahverengi-turuncumsu bir renk verdiği belirtildi. Plastik üretiminde önemli olduğu düşünülen ilgili kimyasalın canlı hücreyi dış dünyadan soyutlayarak kimyasal reaksiyonların hücre içindeki oluşumunu gerçekleştirebildiği ve hücre zarındaki gibi çift tabakalı yapılara benzer yapılar oluşturduğu tespit edildi. Bilim insanları araştırma sonucunda elde edilen verilerden yola çıkarak sıvı metan kaplı göllerin yer aldığı ve sıcaklığın oldukça düşük olduğu uydu Titan'da canlı yaşamın ortaya çıkması bağlamında keşfedilen kimyasalın koruyucu bir kalkan görevi görebileceğini ifade etti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Goddard (31 Temmuz 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Ağustos 2017       Mesaj #46
Avatarı yok
Yasaklı

Cassini'nin Satürn'e Yakın Geçişi!


Ad:  cassini-saturne-en-yakin-gecisini-yapti,xtlzd3oEIES6yRGviQGBpA.jpg
Gösterim: 207
Boyut:  24.2 KB
Satürn keşif uydusu Cassini, 20 yıllık misyonunun son evresinde gezegene daha önce olmadığı kadar yaklaştı. Satürn'ün yörüngesindeki son 5 turunun ilkinde gezegenin atmosferine teğet geçen keşif aracı Cassini, gezegenin atmosferi ile halkaları arasındaki 2 bin kilometrelik bölgeden geçişinde, gezegenin atmosferiyle bağlantı halindeydi. Satürn'ün üst atmosferindeki bulutlara 1600 kilometre kadar yaklaşan Cassini, gezegene bugüne kadarki en yakın geçişini de bu bağlamda gerçekleştirmiş oldu.

Bilim adamları Cassini'nin söz konusu geçişi ile gezegenin üst atmosferinin dışında doğrudan gaz örnekleri toplayabileceğini belirtti. Cassini'nin kalan son 4 geçişinde ise Satürn'ün atmosferinde daha da derinlere inebileceği düşünülüyor. Söz konusu iniş sırasında keşif uydusunun atmosferde daha derinlere dalması nedeniyle yavaşlayabileceği ancak itici gücü kullanılarak yeniden eski dengesini sağlayabileceği belirtiliyor.

Bunun yanında araştırmacılar keşif aracı Cassini'nin yaşamı destekleme olasılığı bulunan Satürn'ün uyduları Titan ve Enceladus ile çarpışma ihtimalinin de olabileceği görüşünde. NASA, Avrupa ve İtalya Uzay Ajansı'nın iş birliği ile 1997 yılında fırlatılan Cassini'nin her turunda Satürn'ün atmosferinde daha da derinlere inerek 15 Eylül'de son misyonu ile gezegenin atmosferinde kendisini imha etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (14 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ağustos 2017       Mesaj #47
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn Halkaları ve Tetis Uydusu!


Ad:  halka_tetis.jpg
Gösterim: 240
Boyut:  47.3 KB
Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute!
Satürn keşif aracı Cassini'nin Tetis'in karşı konumundan kaydettiği görüntüde güneş ışığıyla aydınlanıp belirginleşen Satürn halkaları ile Tetis (Tethys) uydusu yer alıyor. Tetis’in görünürlüğünü artırmak için gelen güneş ışığının etkisi artırıldı ve ilgili uydu Tetis’in hemen kuzey kutbunda parlak bir alan oluşmuş oldu. Aynı zamanda Satürn’ün ve halkalarının parlaklığı da bu bağlamda artmış oldu. Keşif aracı Cassini söz konusu görüntüyü 13 Mayıs 2017’de geniş açılı kamerasıyla görünür ışık altında kaydetti. Araç bu sırada Satürn’den 1,2 milyon kilometre, Tetis’den 1,5 milyon kilometre kadar uzaktaydı.

Kaynak: NASA / Cassini (21 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Eylül 2017       Mesaj #48
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn Keşif Aracı Cassini'nin Misyonu Sonlanıyor!


Ad:  _97726435_titan_nasa-jpl-caltech-ssi_jason_major.jpg
Gösterim: 272
Boyut:  31.4 KB
Uydu Titan'ın Dışındaki Turuncu Renkli Atmosfer / Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech / SSI / Jason Major!
Satürn'e dair keşif çalışmalarında bulunan Cassini, bu haftanın sonunda kendisini imha edeceği rotaya girdi. Hafta başında Satürn'ün uydusu Titan'ın 120 bin kilometre çevresinde dolaşan Cassini, uydu ile son defa bir araya gelmesinin ardından 'ölüm dalışına' başladı. Yıllardır Satürn'ü araştırma misyonunu üstlenen Cassini, Titan'ın yer çekiminden faydalanıyordu. NASA yetkilileri, Cassini'nin bu son temasına 13 yıldır her ay Titan ile bir araya gelerek temas halinde olduğu için 'hoşçakal öpücüğü' adını verdi.

Rakamlarla Cassini-Huygens Satürn Misyonu!

  • 7.9 milyar km fırlatılışından bugüne aldığı yol.
  • 6 adet uydu keşfi.
  • 453.000 fotoğraf çekimi.
  • 635 GB veri alışı.
  • 3.948 adet bilimsel makale yazılımı.
Keşif uydusu Cassini'nin Satürn atmosferinde yanarak misyonunu sonlandırmasının nedeni ise bilim insanlarının Cassini'nin gelecekte, üzerinde yaşam ihtimali olan Titan ve Enceladus gibi uydulara çarpma olasılığını bütünüyle ortadan kaldırmak istemesi. Cassini'nin Titan ile son temasından edindiği bilgileri ve görüntüleri ise Dünya'ya bugün göndermesi bekleniyor.
Ad:  _97302081_orbits.jpg
Gösterim: 202
Boyut:  96.5 KB
Cassini'nin Son 5 Dalışında İzleyeceği Mavi Renkli Yörünge / Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech!
Uydu Titan'a 2005 yılında Huygens adı verilen küçük bir robot yerleştiren Cassini, Titan'ın turuncu gökyüzünden süzülen hidrokarbon yağmurların büyük denizlere karışması, sıvı metanın yuvarlak taşları düzleştirmesi gibi görüntüleri kayda geçmişti. Cassini'den gelen verilerin incelenmesi sonucunda elde edilecek her detay üzerinde çalışacaklarını belirten bilim insanları ilgili verilerle Satürn'ün manyetik alanı gibi yakın uzay çevresine dair bilgileri de elde etmeyi amaçlıyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (12 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Eylül 2017       Mesaj #49
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn Keşif Aracı Cassini Kendini İmha Etti!


Cassini, 20 yıllık misyonunu Satürn atmosferine son dalışını yaparak noktaladı. NASA'dan yapılan açıklamada, Cassini'nin Satürn'ün yüzeyine doğru son dalışını yaptığı ve uzay aracının sinyalinin, Cassini Görev Kontrol Merkezi'nde California yerel saatiyle 05:55'te (TSİ 14:55) kaybolduğu bildirildi. İlgili dalışın ilk anıyla, Cassini'nin son sinyalini göndermesi arasında yalnızca 1 dakikalık bir zaman olduğu bildirildi.
Ad:  thumbs_b_c_636345f1e4419dc6f4560fe1822c05e3.jpg
Gösterim: 197
Boyut:  40.0 KB
Görsel Telif Hakkı: Cape Canaveral / NASA!
Cassini'nin son dalışını canlı yayınlayan NASA, söz konusu keşif aracının, Satürn'ün uyduları Titan ve Enceladus ile çarpışma olasılığına karşı gezegenin atmosferine dalarak kendisini imha etmesi kararını almıştı. 13 yıldır Satürn'e dair keşiflerde bulunan Cassini'nin yakıtı artık tükenmişti. Uzaya 1997'de fırlatılan ve Satürn'e 2004'te ulaşan Cassini ilgili tarihten bu zamana kadar gezegen yörüngesinde keşif faaliyetini sürdürmekteydi. İlgili keşif aracı, NASA'daki misyon planlayıcılarının "büyük final" adını verdiği keşif yolculuğunun son aşamasında, nisan ayından beri Satürn ile halkaları arasında haftalık tur şeklinde 21 dalış gerçekleştirmişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (15 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Kasım 2017       Mesaj #50
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Buzlu Halkaları!


Ad:  Saturn-768x768.jpg
Gösterim: 220
Boyut:  107.3 KB
Görsel Telif Hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute!
NASA’nın Satürn keşif aracı Cassini, ilgili görselde sadece Satürn'e ait halkaları değil, en dıştaki tek çizgi gibi görünen F halkasının üzerine konmuş nokta kadar görünen Pandora uydusunu da yakalamış. Ayrıca Satürn’ün üst bulutları ile Cassini'nin 15 Eylül 2017’de misyonunu sonlandırmadan önce 22 kez geçiş yaptığı D halkası arası boşluk da görüntüde net bir şekilde seçilebiliyor. Bilim insanları bu tür yüksek çözünürlüklü görüntüleri inceleyerek aracın son anda başına beklenmedik bir felaket gelmemesi için yolu üzerindeki tehlikeli cisimleri araştırdı.

Söz konusu görüntü, halka düzleminin 19 derece üzerinden, Güneş ışıklarının geldiği yönden alınmıştır. Cassini ilgili görüntüyü 12 Ağustos 2017’de geniş açılı kamerası ile yeşil ışık altında elde etti. Pandora’nın ortaya çıkması amacıyla da görünürlük iki kez iyileştirildi. Cassini, bu görüntüyü üretirken Satürn’den 935 bin kilometrelik bir mesafedeydi. Görüntü ölçeği piksel başına 56 kilometredir. Pandora ise o sırada Cassini'ye 1,1 milyon kilometrelik bir mesafedeydi.

Kaynak: NASA / Cassini (23 Ekim 2017)

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Şubat 2014 / merdovic Cevaplanmış