Arama

Röportaj Nedir? (Sözlük)

Güncelleme: 9 Ağustos 2012 Gösterim: 15.054 Cevap: 1
we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
27 Ocak 2008       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi
Röportaj, bir gazete yazarının çeşitli kimseler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türü. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare kelimesine dayanır.
Röportaj, bir gazete yazısı olmasına karşın, gezi türüyle iç içe olması, bazen sanatsal kaygılarla kaleme alınması, sıradan bir aktarma değil de özel bir yorum değerlendirme değeri taşıması gibi özellikleriyle, edebiyat türü olarak da kabul edilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Röportaj, başlangıçta "sorular" ve "yanıtlar"dan oluşan "mülakat"tan farklı değilken, gazeteciliğin gelişmesi ve ünlü edebiyatçıların röportaj türünde de yapıtlar ortaya koymaya başlamasıyla, daha çok, araştırmaya, incelemeye, soruşturmaya dayanan ve bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir dal haline gelmiştir.

Birleşik sözler:
röportajcı,
röportajcılık
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Röportaj
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir konuyu ya da sorunu araştırıp soruşturarak okuru aydınlatmayı amaçlayan gazete yazısı. Röportajı hazırlayan, gördüklerinin, görüştüğü kişilerin resimlerini de çekerek anlattıklarını somut kanıtlara dayandırır. Gazetecilikle birlikte gelişmiş bir yazı türüdür.


Benzer Konular

2 Mart 2006 / Misafir Bilgisayar
10 Kasım 2015 / Miriel Edebiyat
23 Mayıs 2015 / hellboy726 Edebiyat