Arama

Sigara Nedir?

Güncelleme: 1 Kasım 2015 Gösterim: 54.644 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
10 Mart 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Sigara
isim (siga'ra) İspanyolca cigaro
Sponsorlu Bağlantılar

İnce kâğıda, kıyılmış tütün sarılarak hazırlanan, silindir biçiminde, ağızdan dumanı çekilen nesne:
"İhtiyar diplomat sigara üstüne sigara yakıyordu."- Ö. Seyfettin.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

sigara içmek
sigara sarmak
sigarayı tellendirmek (veya tüttürmek)

Birleşik Sözler
sigara böceği
sigara böreği
sigara kâğıdı
sigara tabakası
sigara tablası
sigara tiryakisi
zıvanalı sigara
kalıp sigarası
yaprak sigarası



*****
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sigara, kağıda sarılmış tütün içeren ve genellikle 85-100 mm uzunluk ve 4-8 mm genişliklerinde üretilen keyif verici madde. Öfori etkisi için içilen sigara bir süre sonra fiziksel bağımlılık ortaya çıkarır. Sigara içindeki nikotin'in bağlandığı doğuştan vücutta olan nikotinik reseptörler sigara içildikçe artar ve zamanla bunları rahatlatmak için içilen miktarda artmaya başlar. Sigara bırakılınca bu reseptörler rahatsız olur ve bir süre yoksunluk sendromu belirtileri görülür. Ancak zaman ile bu reseptörlerin sayısı azalmaya başlar ve yoksunluk sendromu belirtileri azalır.
Sigara'nın kullanan kişiye ve çevresine verdiği zarar bir çok kanıtla sabittir. Ancak fiziksel bağımlılık bırakmayı zorlaştırır. Yardımcı yöntemler olsa da en etkili bırakma yöntemi kişinin birden bire iradesi ile sigarayı terk etmesidir.


Sigaranın içerisindeki zehirli maddeler

Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluen, amonyak ve propilen glikoldur. Örneğin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir. Genel olarak bilinen maddelerden birkaçı;
  • Polonyum - 210 (kanserojen),
  • Radon (radyosyon),
  • Metanol (füzeyakıtı),
  • Toluen (tiner),
  • Kadmiyum (akü metali),
  • Bütan (tüpgaz),
  • DDT (böcek öldürücü),
  • Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
  • Aseton (oje sökücü),
  • Naftalin (güve kovucu),
  • Arsenik (fare zehiri),
  • Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
  • Karbonmonoksit (egzoz gazı),
  • Nikotin
  • dibenzakridin (zehir)
  • ve 3.885 toksik madde.
Sonuç olarak ciğerlerde oluşan Katran (asfalt)'dır.


Sigaranın vücuda zararları


İzmarit kirliliği; sigaranın çevreye verdiği zararlardan biri.
Sigara kullanımı ölümle sonuçlanabilir, ayrıca birçok organ üzerinde ve genel olarak tüm insan vücudunda sistemli zararlara yol açar.
  • Diş ve dişeti hastalıkları
  • Kulak-burun-boğaz rahatsızlıkları, bu bölgelerde kanser riskinde artış
  • Kalp ve damar hastalıkları, yüksek kan basıncı, damar tıkanıklıkları
  • Beyin hücrelerinde tahribat
  • Katarakt riski
  • Solunum rahatsızlıkları
  • Mide rahatsızlıkları
  • Hamilelerde erken ve yetersiz gelişmiş doğum
  • Cinsel rahatsızlıklar, iktidarsızlık
  • İnsanlarda sakatlık
  • Kalp kanseri
  • Cildi tahriş ederek hastalıklara sebep olur.
Pasif içicilik
Sigara kullanan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunan kişiler edilgen (pasif) içici olarak adlandırılır ve sigaranın zararlarından bazen içen kişiden daha çok etkilenirler. Bu durumu biraz olsun engellemek için toplu olarak bulunulan yerlerde içen ve içmeyen kişileri ayrı ortamlarda tutmaya yönelik çalışmalar vardır. Örneğin birçok restoranda sigara içilen ve içilmeyen bölümler ayrılır. Toplu taşım araçları ve bazı kapalı mekanlarda hiç içilmez. Ancak bu önlemlere rağmen sigara açık havada bile içmeyenlere zarar vermekte ve rahatsız etmektedir.


Dinler açısından sigara


İslam dini ve sigara
Sigara XV. yüzyıldan itibaren yeni dünyadan İslâm dünyasına da sirayet etmiş, sigara alışkanlığının toplumda yayılmaya başlamasıyla birlikte sigara içmenin dinî hükmü, dinen sakıncalı olup olmadığı da tartışılır olmuştur.
Sigara, on dört asırlık fıkıh tarihi içinde nisbeten yeni bir mesele olduğundan ilk devir müctehidlerinin konuyla alâkalı görüşünün bulunmayacağı açıktır. Çağdaş sayılabilecek son dönem İslâm bilginleri de sigaranın dinî hükmü konusunda üç gruba ayrılmışlardır.

  • Sigaranın zararlarını bilmeyen veya önemsemeyen bir grup bilgin, tütün kullanma (pipo, nargile vb. de dahil), sigara içme hakkında dinde açık bir hüküm bulunmadığını, şâri‘ tarafından açık bir yasak gelmediğini ileri sürerek sigara içmenin mubah olduğu görüşünü ileri sürmüştür.
  • Diğer bir grup İslâm bilgini ise, sigara içmeyi doğru bulmamakla birlikte, “haram” da diyemedikleri için “mekruh” olarak nitelendirmişlerdir.
  • Üçüncü bir grup ise, sigara içmeyi, özellikle tiryakilik derecesinde sigara alışkanlığını sağlık açısından zarara ve ekonomik yönden israfa yol açtığı, nafaka yükümlülüğünü ihlâl ettiği gerekçesiyle “haram” saymışlardır.
Bu itibarla sigara hakkında muhtemel fıkhî hükmü, belli açılardan ele alıp tartışmak ve çıkan sonuca paralel bir değerlendirmeye gitmek gerekmektedir.
  • Zarar: Sigaranın zararsız olduğunu söylemek, artık bugün ilmen ve tıbben imkânsız olduğuna göre, konunun dinî yasaklar çerçevesinin tamamen dışında düşünülemeyeceği şüphesizdir. Bilim adamları sigaranın ihtiva ettiği nikotinin ve sigara dumanının bünyede kanserden, sinir sistemlerinde bozukluğa kadar bir dizi zarar ve hastalığa yol açtığından söz etmektedir. Kur’an’da, “Kendinizi elinizle tehlikeye atmayın...” (el-Bakara 2/195) buyurulmuş, Peygamber de, “Ne doğrudan zarar verme ne de zarara zararla karşılık verme vardır” (İbn Mâce, “Ahkâm”, 17; el-Muvatta’, “Akzıye”, 31) diyerek bir kimsenin kendine ve başkalarına zarar vermemesinin temel bir dinî ilke olduğunu vurgulamıştır. Sigaranın hem içene hem de çevresinde bulunan kimselere zarar verdiği göz önüne alınınca hem Allah hakkının hem de kul hakkının birlikte ihlâl edildiği söylenebilir.
  • İsraf: İsraf malı boş yere harcamaktır. Kur’an’da, “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz” (el-A‘râf 7/31) buyurulmuş, Resûl-i Ekrem de daima mutedil, ölçülü davranmayı emretmiş, malın boşa harcanmasını yasaklamıştır. Sigara için yapılan harcamanın, sigara bağımlısı şahsın bu bağımlılığı göz önünde bulundurulursa israf olmayacağı, hatta önemli bir bünyesel ihtiyacının karşılanması sayılabileceği görüşü -harcama boşa olmanın ötesinde zararlı da olduğu için- tutarlı değildir. Harcama yapan kişinin zengin olması da bu harcamanın israf olmasını önlemez.
  • Nafaka Yükümlülüğü: Aile reisi erkekler eşinin, çocuklarının ve aile fertlerinin, muhtaç yakınlarına bakan erkekler de onların nafakalarını karşılamakla yükümlüdür. Böyle bir malî yükümlülük altında bulunan kimselerin nafaka yükümlülüğünü aksatacak şekilde sigaraya para vermesi de dinî olduğu kadar insanî ve ahlâkî açıdan da kabul edilemez bir durumdur.
Sigara içmenin fıkhî hükmü başta zarar, israf ve nafaka yükümlülüğü olmak üzere çeşitli açılardan ele alınabilir. Böyle olunca sigara içmenin hükmü hakkında kesin ve genel bir hüküm vererek “haram” demek yerine, bu konuda bu açılardan bazı ayırımlar yaparak farklı durumlarda farklı hükümler vermek, her bir durumu kendi şartları içerisinde değerlendirmek daha doğru görünmektedir.
Hem içene hem de o ortamda bulunan şahıslara ve çevreye verdiği zararlar, israf ve hakların ihlâline yol açabileceğinin kuvvetle muhtemel olması dikkate alınarak, sigara içmenin kural olarak dinen “harama yakın mekruh” sayılması gerekir. Ancak bedene verdiği zarar ilmen ve tıbben açıklık ve kesinlik kazanmışsa, açık bir israfa ve kişinin nafaka yükümlülüğünü etkileyip aile fertlerinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin nafakasını kısmasına yol açıyorsa, zorunlu harcamalardan ve aslî ihtiyaçlarından bile fedakârlık yapmaya zorluyorsa, o takdirde sigara içmenin dinen de “haram” olduğu söylenebilir.

Hristiyanlık dini ve sigara
Hristiyanlıkta ancak bazı ayetlere göre sigara içmenin doğru olmadığı anlaşılmaktadır.
  • Stres atmak için sigara içmeye gerek yoktur anlamı çıkan ayette size barışı ve huzuru veriyorum;o halde kalbiniz sıkışmasın ve korku dolmasın benzeri ifade yer alır.
  • Sigara içmenin doğru olmadığını gösteren ayette İsa Peygamber'in ağzından yaklaşık olarak şu ifadeler anlatılır İnsanın boyun eğdiği herşey onu köle eder; ben hiçbirşeyin kölesi olmayacağım.

Ekonomi ve sigara

Hollandada yapılan bir araştırmaya göre obezler ve sigara içenlerin sağlık sistemi açısından daha ekonomik olduğu idda edilmektedir. Sigara içenler ve obezler daha az yaşadığı için kısa dönemde sağlık maliyetleri yüksek olsada uzun dönemde sağlıklı insanlara göre daha az sağlık maliyeti olduğu sonucu çıkmaktadır. Sigara kullanımı ve obezitenin yol açtığı akciğer kanseri gibi hastalıkların tedavilerinin ileri yaşlarda ortaya çıkan alzheimer gibi hastalıklara oranla çok düşük maliyetinin olması sebep olarak gösterilmektedir. Araştırmaya göre Hollanda sağlık sistemi her sigara içen kişi başına 50.000 USD (2007) tasarruf edmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Kral_Aslan; 21 Mayıs 2008 17:23
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sigara
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Özel ince kâğıtla silindir şeklinde sarılan kıyılmış tütüne verilen ad. 1830 yıllarında ortaya çıktı. Önceleri elle sarılarak yapılıyordu. 1861-1875 yılları arasında makinelerle yapılmaya başlandı.

Decouflé adlı bir Fransız tarafından yapılan sigara makinesi 1880'de Fransız Tekel İdaresi tarafından kabul edildi. Makineler, önceleri dakikada ancak 600-800 sigara sarabilecek kapasitedeydi. Günümüzde bu rakam çok daha artmıştır. Sigaralar, 10, 20, 50 tanelik paketlerle satışa çıkarılmaktadır. Paketleme işi de makinelerle yapılmaktadır. İlk paketleme makineleri 1905'te Fransa'da kullanıldı. Günümüzde dakikada 120 paket yapabilen makineler vardır. Tütün, ilk olarak Amerikalı yerliler tarafından kullanılmıştır. Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen tütün kısa zamanda büyük ticarî değer kazandı. Türkiye'de ise 1605 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. İlk zamanlar tütünün içilmesi önlenmek istendi ve bunun için çeşitli yasaklar konuldu. IV. Murat döneminde tütün kullananlara ölüm cezası bile verildi. Ama yasaklar tütün tiryakiliğinin önüne geçemedi. Türkiye'de sigara yapımına resmen 1864'te başlandı. Bu tarihte sigara yapımı bir Fransız şirketi olan "Memaliki Şahane Dühanları Müşterekül Menfaa Reji"nin imtiyazına verildi. Fransız şirketine tanınan imtiyaz 1923 yılına kadar sürdü. 30 Temmuz 1924 tarihli bir Bakanlar Kurulu kararnamesiyle şirketin imtiyazına son verildi ve 1930 yılında çıkarılan 1701 sayılı kanunla İnhisarlar İdaresi (Tekel) kuruldu. 1986'ya kadar devlete ait olan sigara üretimi ve dışalımı tekeli 28 Mayıs 1986'da serbest bırakılmıştır. Böylece yerli ve yabancı özel kesime de Türkiye'de sigara fabrikaları kurma ve sigara dışalımı yapma hakları tanınmış oldu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SİGARA a. (Orta Amerika yerlilerinin dilinden isp. cigarro).
1. ince kâğıda kıyılmış tütün sarılarak yapılan, kimi zaman ucunda filtresi bulunan ve diğer ucu yakılıp dumanı çekilerek içilen nesne. (Cıga- ra da denir) [Bk. ansikl. böl.)
2. Sigara içmek, sigara tiryakisi olmak. || Sigara kâğıdı, sigara yapmak için tütün sarmaya yarayan ince özel kâğıt. || Sigara kâğıdı gibi, çok ince. || Sigara sarmak, sigara kâğıdına kıyılmış tütün koyup yuvarlayarak sigara biçimine sokmak. || Sigara tablası, kül silkelenen, sigara söndürülen kap, küllük. || Sigara, sigarayı tellendirmek, keyifle, tadını çıkara çıkara sigara içmek: Kıyıdaki banklardan birine oturup birer sigara tellendirdiler.

—Ask. Asker sigarası, Türk silahlı kuvvetlerinde erbaş ve erlere yiyecek istihkakları içerisinde, devletçe ücretsiz olarak verilen sigara. (1977’den sonra erbaş ve erlerin sigara istihkakı kaldırıldı.) [Er sigarası da denir.] || Silahlı kuvvetler sigarası, subay, astsubay, Harp okulu ve Askeri yüksekokul öğrencileri ile askeri memurlara satılmak üzere Tekel fabrikalarında yaptırılan sigara. (Bu sigara yalnızca askeri kantinlerde satılır.)

—Eczc. 7ibbi sigara, ince şeritler halinde kesilmiş, kurutulmuş, silindir şeklinde sıkıştırılmış ve özel bir kâğıda sarılmış bitki yapraklarından yapılan preparat. (içerdiği etken maddeler yanma sonucu serbest hale geçer ve inhalasyon suretiyle alınır. Daha çok astımda rahatlatıcı etki gösteren cinsleri hazırlanır [okaliptüs, tatula vb. sigaraları]. Kâfur ve mentol gibi çok uçucu ilaçlann saklandığı küçük silindirler de bu isimle anılır)

—Mutt. Sigara böreği — BÖREK.

—Tüt. Sigara verimi, bir kilogram kuru yaprak tütünden elde edilen sigara sayısı.

—ANSİKL. Sigara 1830'a doğru ortaya çıktı, ama tütünün şimdiki gibi tüketim biçimi XX. yüzyıl'ın ilk çeyreğinde başladı. Dünya üretimi 4 300 milyar sigara dolayındadır. Sigara sanayisi çok yoğun bir karakter gösterir. Bu yoğunluk, firmalar bakımından olduğu kadar (devlet ya da şirket tekelleri ya da çok uluslu şirketler) fabrikalar bakımından da güçludür (son zamanlarda fabrikaların yıllık üretim kapasitesi 50 milyar sigaranın üstündedir). Bu yoğunlaşma hareketi çok gelişmiş bir makineleşmenin sonucudur. Bir el işi yapım evresinden sonra (saatle 150 sigara), ilk sigara doldurma makinesiyle (1875) saatte 3 500 sigara sarılmaya başlandı. Çok geçmeden bunu sarma makineleri izledi (1881). Bu sistemde ince kıyılmış tütün yuvarlak ince bir fitil gibi uzayıp giderken altındaki kâğıtla sarılarak belli uzunlukta kesilir Böylece çok daha hızlı bir yapım sağlanır. Teknolojideki ilerlemeler ve kalite kontrolü, sevk ve idaredeki otomatikleşme, dakikada 4 000-5 000 sigara yapma olanağı vermiştir. Bu sigaralar homojen görünüş, dolgu düzgünlükleri ve üstün kaliteleriyle belirgindir.
Sigaralar değişik biçim ve boyutlarda yapılır. Fakat çoğunlukla kesitleri yuvarlaktır. Sigaralardaki gelişme, boylarının uzamasına karşılık çaplarının küçülmesi şeklinde olmaktadır Birçok marka boy olarak 85 mm'yi kabullenmiştir. Son yıllarda 100 filtreli sigara yapma makinesi -120 mm boyunda sigaralar da piyasaya çıkarılmıştır.
Bazı istisnalar dışında, sigara yapımında kullanılan tütünler, çeşitli üretim bölgelerinden gelen değişik tütünlerin bir harmanıdır, içim bakımından geleneksel olarak sigaralar koyu ve açık renkli diye iki gruba aynlır. Koyu renkli sigaraların yapımında kullanılan tütünler gölgede kurutulup mayalanmaya bırakılmış tütünlerdir. Açık renkli sigaralarda kullanılan tütünlerse kurutma hangarlarında sıcak hava ile kurutulan tütünlerdir. Açık renkli sigara tütünleri (amerikan tipi) özel soslarla kokulandırılır.
Sigara tiryakiliğine karşı açılan kampanya- lann etkisiyle üreticiler şimdi düşük oranda katran ve nikotin içeren sigaralar yapmaya başlamışlardır. Bu gelişme filtreli sigaranın yaygınlaşmasına yol açmıştır. Halen filtreli sigara üretimi dünya üretiminin % 60'ı dolayındadır. Türkiye'de sigara yapımı devlet tekelindedir ve Tekel idaresi’nce yönetilir.

• Türkiye'de sigaranın fabrikasyon olarak üretimi, 1884'te verilen bir ayrıcalıkla kurulan Reji idaresi'yle başladı ve Reji'ye verilen bu tekel hakkı Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar sürdü. 13 haziran 1933'te yapılan bir anlaşmayla Reji'nin bütün mal varlığı, hak ve görevleri devlete geçti; 2 şubat 1925 tarihli ve 558 sayılı yasayla da sigara yapımı ve satım işlerinin (ve tütüne ilişkin tüm işler) devletçe yapılması esası kabul edildi. 1938’de 3437 sayılı Tütün ve tütün inhisarı kanunu, 1969‘da da 1177 sayılı Tütün ve tütün tekeli kanunu yürürlüğe girdi. 1986'ya kadar devlete ait olan sigara üretim ve dışalım tekeli, 28 mayıs 1986 günlü ve 3291 sayılı yasayla 1177 sayılı yasada yapılan değişiklikle kaldırılarak serbest bırakıldı. Böylece; yerli vs yabancı özel kesime de Türkiye’de sigara fabrikalan kurma ve sigara dışalımı yapma hakları tanınmış oldu. 1989'da, zaman zaman değişmekle birlikte Türkiye'de satılan başlıca sigaralar şunlardı: Silahlı kuvvetler Birinci, Bafra (filtreli ve filtresiz), Meltem (filtreli), Hanımeli (filtreli), Sipahi (filtreli), Maltepe (filtreli: uzun ve kısa), Samsun (filtreli: uzun ve kısa), Tokat (filtreli), Bitlis (filtreli ve filtresiz), Yenice (filtresiz), 2000 (filtreli uzun), Samsun 216 (filtreli), Samsun gold (»reli uzun), Best (»reli kısa). Bunlardan yalnızca Best özel sektör ürünüdür.
Türkiye'de, 1991 yılında, sigara talebi 76 6001 iken 72 100 ton (67 800 t filtreli, 4 3001 filtresiz) sigara üretildi; 343,5 milyar TL değerinde (1988 fiyatlarıyla) 13 800 ton sigara dışalımı yapıldı.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

16 Mart 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
27 Eylül 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Ağustos 2009 / MeLL Müslümanlık/İslamiyet
29 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
24 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap