Arama

Afyon Nedir?

Güncelleme: 17 Şubat 2016 Gösterim: 27.043 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
20 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Afyon, haşhaş bitkisinden elde edilen güçlü bir uyuşturucudur. Çok sık kullanıldığında sağlığa zarar verecek, aşırı miktarda alındı­ğında öldürecek kadar zehirli olmasına karşın tıpta ilaç olarak çok kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Hindistan, İran, Çin ve Güneydoğu Asya' da yasal ve yasadışı yollardan yapılan haşhaş tarımı Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutar. Nitekim dünyada en üstün nitelikli afyonun üretildiği Afyonkarahisar ili, adının bir parçasını bu maddeden almıştır. Ne var ki, afyonun yanlış ve zararlı kullanımını engelle­mek amacıyla haşhaş üretimi yurdumuzda da zaman zaman kısıtlanmış, hatta bir süre tü­müyle yasaklanmıştır (bak. Haşhaş).

Bugün dünyanın en büyük afyon üreticisi olan Hindistan'da haşhaş tohumları kasım ayında, iyice sürülmüş zengin topraklara eki­lir. Ocak ayında açan beyaz ya da mor renkli iri çiçekler solarak döküldüğünde, geriye, içinde tohumları taşıyan yeşil haşhaş kapsülle­ri kalır.
Bu kapsüller hemen hemen yumurta bü­yüklüğüne ulaştığında dış kabukları çatlaya­rak açılır. Çatlaklardan sızan beyaz, sütsü özsu toplanır ve iyice sertleşinceye kadar kurutulur. İşlenmek üzere gönderildiği fabri­kalarda bütün suyunu atacak biçimde yeniden kurutulur, hamur gibi yoğrulur ve kırmızımsı kahverengi kalıplar halinde pazara sunulur.

Afyon bilinçli ve doğru kullanıldığında çok yararlı bir ilaçtır. Ağrıları ve kaslardaki istem-dışı kasılmaları giderir, terletir, halsizlik ve rahatsızlık duygusunu yok eder. Bileşiminde, ağrı kesici ve uyku verici maddeler olan morfin ve kodein oranı yüksektir. Morfinden elde edildiği için bir afyon türevi sayılan eroin de gene çok güçlü bir uyuşturucu ve ağrı kesicidir. Afyonun kâfur içindeki çözeltisi öksürük şurubu olarak, alkoldeki çözeltisi olan afyonruhu ile Dover tuzu ise sinirleri yatıştırıcı ve uyku verici olarak kullanılır.

Ne yazık ki hem afyon, hem de afyondan ve türevlerinden elde edilen ilaçların hepsi ba­ğımlılık yaratıcı maddelerdir. Bu tür bir uyuş­turucuyu çok sık kullanan kişiler zamanla onsuz yapamayacak kadar bağımlı duruma gelirler. Uyuşturucu bağımlısının sağlığı bo­zulur, rengi solar, zayıflar, sindirim güçlüğün­den ve kaşıntıdan yakınmaya başlar. Enerjisi tükendiği için sürekli yorgun, halsiz ve istek­sizdir. Daha da kötüsü, karşı konulmaz bir istek duyduğu uyuşturucuyu elde edebilmek için her şeyi göze alır. Bütün bu sakıncalarına karşın insana bir an için neşe ve mutluluk duygusu veren afyonun yasadışı kullanımı dünyada oldukça yaygındır. Bir zamanlar bu alışkanlığın çok yerleşmiş olduğu Çin'de, afyon doldurulmuş pipoları ateşe tutarak du­manını içlerine çekerlerdi.

İlaç yapımı dışında herhangi bir nedenle afyonun satılması birçok ülkede uzun yıllar yasaklanmıştı. Ne var ki afyon satışından para kazanan bazı ülkeler haşhaş ve afyon üretimi­nin durdurulmasına karşı çıkarlar. Bu ülkeler­de bugün bile kaçak afyon üretimi yapılmak­ta, afyondan elde edilen morfin, kodein, eroin gibi "beyaz zehirler" yasadışı yollardan satılmaktadır.

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
16 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
AFYON Ar. ¥fy°n
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. kim. Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerine yapılan çiziklerden sızan, güçlü bir zehir olmakla birlikte içinde morfin, kodein vb. uyuşturucular bulunan madde.
2. bk. haşhaş
3. Haşhaş kapsüllerinin çizilmesinden sonra buradan sızan sıvının katılaştırılmasıyla elde edilen ve yapısında morfin, kodein, papaverin, noskapin vb. alkoloitleri içeren kahverenginde, mum kıvamında madde.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
afyon
isim Arapça
  • Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerine yapılan çizintilerden sızan, sonradan katılaşan süt; içinde morfin ve kodein gibi çok uyuşturucu maddeler bulunan, güçlü bir zehir olmakla birlikte, hekimlikte kullanılan değerli bir ilâç.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
afyon çekmek
afyonu başına vurmak
(birinin) afyonunu patlatmak

Birleşik Sözler
afyonkeş
afyon ruhu
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
afyon ingilizcesi
  • opium.
  • –u/baharý baþýna vurmak to go into a frenzy of rage, blow one´s top.
  • – çekmek to smoke opium.
  • –unu patlatmak /ýn/ slang
  • 1. to put an end to (someone´s) pleasure, spoil (someone´s) happy mood.
  • 2. to get rid of (one´s) loginess.
  • – ruhu laudanum.
  • – yutmak to take opium.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
16 Ocak 2009 / virtuecat Eğitim Bilimleri
2 Eylül 2016 / ThinkerBeLL Tarih
17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri