Arama

Naftalin Nedir?

Güncelleme: 23 Mart 2018 Gösterim: 6.339 Cevap: 3
Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
25 Ocak 2009       Mesaj #1
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye

naftalin

Ad:  naftalin.JPG
Gösterim: 856
Boyut:  18.9 KB

(C10H8), NAFTALEN olarak da bilinir, iki karbon atomunun ortaklaşa bölüşüldüğü kaynaşmış iki benzen halkasından oluşan aromatik hidrokarbonların en basit üyesi.
Sponsorlu Bağlantılar

Boyarmadde ve yapay reçine üretiminde önemli bir hammadde olan naftalin en çok kömürün yüksek sıcaklıkta ve havasız ortamda damıtılarak bozundurulmasıyla elde edilir; ayrıca, petroldeki büyük moleküllerin parçalanarak küçük moleküllere dönüştürüldüğü ısıl kraking işlemi sırasında da oluşur. Beyaz renkli, parlak levhalar halinde kristalleşen naftalin suda hemen hemen hiç çözünmeyen oldukça uçucu bir maddedir; 80,1°Cde erir, 218°C’de kaynar. Keskin ve kendine özgü bir kokusu vardır. Suda çözünmez, alkolde ise, ısıyla doğru orantılı olarak artan bir yoğunlukta çözünür.

Naftalinin kimyasal özellikleri benzen ve türevlerine benzer. Molekülündeki hidrojen atomlarının halojen atomlarıyla ya da nitro, sülfonik asit ve alkil gruplarıyla yer değiştirdiği ornatma tepkimelerine girer. Büyük miktarlarda naftilamin ve naftollere dönüştürülerek boyarmadde üretiminde kullanılır, ayrıca özel kokusu nedeniyle güve kovucu olarak yararlanılır. Uzun yıllar fitalik anhidrit üretiminde de hammadde olarak değerlendirilmiştir.

Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere(böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar. Naftalin katı halden gaz hale sıvı olmadan geçer. Buna süblimleşme denir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 02:00
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hilla - avatarı
Hilla
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #2
Hilla - avatarı
Ziyaretçi
Naftalin
Kendine özgü bir kokusu olan ve yaygın olarak güveye karşı kullanılan, saf haldeyken renksiz kristal yapılı, katı organik bileşik (C10H8). 80,2°C'ta ergir. Molekülünde iki karbon atomu ortaklanmış iki benzen halkası bulunur.
Sponsorlu Bağlantılar

Bileşiminde %6 kadar naftalin içeren taşkömürü katranı, başlıca naftalin kaynağıdır. Petrolün damıtma ürünlerinden de elde edilen naftalinin büyük bölümü (%80) sanayide alkid reçineleri üretiminde ve boya ile organik maddelerin yapımında kullanılır.
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 02:04
RoyaLWolt - avatarı
RoyaLWolt
Ziyaretçi
11 Mayıs 2012       Mesaj #3
RoyaLWolt - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  naftalin.JPG
Gösterim: 4564
Boyut:  18.2 KB
Naftalin Nedir?

Maden kömürü katranından elde edilen bir madde.

beyaz renkli kendine has özel kokulu, parlak kristal yapılı bir bileşiktir. organik yapılıdır. naftalinin güve ve benzeri böceklere karşı öldürücü bir etkisi vardır. Bu sebeple hemen hemen bütün evlerde kullanılır. Naftalin ayrıca boya yapımında özellikle siyah boya yapımında kullanılır.

Maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilen orta ve ağır yağlardan ayrıştırılır. Beyaz pulcuklar biçiminde, billur yapılı bir katıdır. Keskin ve kendine özgü bir kokusu vardır. Yoğunluğu 1,15 olup, 80 °C’de erir, 217 °C’de kaynamaya başlar. Suda erimez, alkolde ise, ısıyla doğru orantılı olarak artan bir yoğunlukta çözünür. atmosfer ortamında kolaylıkla buhar laştığından haşere ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır

Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar. naftalin, katı halden gaz hale sıvı olmadan geçer. Buna süblimleşme denir.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 02:21
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NAFTALİN
Ad:  naftalin1.JPG
Gösterim: 1360
Boyut:  19.0 KB

(fr. naphtatöne). Kim. Naftalinin ana bileşeni olan C10H8 formülünde aromatik hidrokarbon.

Naftalen 80 °C’ta erir, 217 °C’ta kaynar; ancak buhar basıncı 100 °C’ın hemen üzerinde önemli ölçüde artar.
Naftalen de benzen gibi tek bir açık formülle gösterilemez. Erlenmeyer formülü (1868), olası sınır formüllerinin en kusursuzudur. Yüksek çınlama enerjisi (61 kcal/mol), naftalene benzeninkine yakın özellikler kazandırır: klor ve brom soğukta naftalene 1 ve 4 konumlarına katılma yoluyla eklense de, naftalenin elektroncul tepkimeleri genellikle ornatma tepkimeleri biçiminde gelişir; nitekim aynı halojenler sıcakta 1 ya daoL konumuna ornatma yoluyla girer. Aynı şekilde nitrik asit nitro grubunu (N02) a-konumunda, derişik sülfürik asit sülfonil grubunu (S03H) soğukta çoğunlukla yine a-konumunda katar; ama bu katılma sıcakta 2 ya da 3-konumunda gerçekleşir.

Dört hidrojen atomu katalitik hidrojenlerine yoluyla 1, 2, 3 ve 4 konumlarına kolayca katılarak tetralin üretilir, ancak diğer altı hidrojen atomunun katılması daha zordur ve bu tepkime sonunda dekalin elde edilir. Alkali metaller ve alkoller ya da alkali metaller ve aminlerle yapılan kimyasal hidrojenleme yoluyla iki hidrojen atomu önce 1-4 konumlarına, diğer iki hidrojen atomu da daha sonra koşullara göre 2-3 ya da 5-8 konumlarına bağlanır. Ftalikanhidrit, naftalenin denetimli yükselt- genmesi sonunda elde edilir; bu tepkimenin sanayide büyük bir önemi vardır.

Naftalen, taşkömürünün ısılbozunması (piroliz) sonunda oluşan yağın, 200-250 °C’ta kaynayan kesiminden özütlenir. Temel olarak ftalik anhidritin, naftollerin ve naftilaminlerin üretiminde kullanılır. Ayrıca çeşitli eczacılık ürünlerinin, parfümlerin ve kimi plastik maddelerin yanı sıra çözücü, yağlayıcı ve yakıt olarak kullanılan dekalin iletetralinin hammaddesidir. Güve önleyici olarak geleneksel kullanımı, özellikle son yıllarda bulunan klorlu böcek öldürücüler karşısında giderek gerilemektedir.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Mayıs 2012 / Misafir Cevaplanmış
12 Mayıs 2011 / sappp Cevaplanmış
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri