Arama

Anket Nedir?

Güncelleme: 16 Kasım 2016 Gösterim: 5.609 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

ANKET


a. (fr. enquâte).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Bir sorun üzerinde tanıklıkları ve deneyimleri bir araya getirerek yapılan araştırma; bu amaçla düzenlenen sormaca, soruşturma: Bilimsel bir anket. Yılın sporcusunu seçmek üzere düzenlenen bir anket. Anket sonuçları.
2. Anket yapmak, bir sorunu araştırmak için anket uygulamak: Tüketicinin ürün hakkındaki düşüncelerini saptamak üzere anket yapmak. Yapılan anket sorunu açıklığa kavuşturdu.

—Basın. Bir ya da birden fazla gazetecinin yazılı belgelerden ve yerinde yapılmış görüşmelerden yararlanarak kaleme aldıkları siyasal, iktisadi, toplumsal konularla ilgili bilgi sağlayıcı makale ya da makaleler dizisi.

—istat. Tümüyle istatistik nitelikte araştırma. Yalnızca sayısal derlemeyle yetinilmeyip, aynı zamanda, betimsel bilgiler ve anketçi tarafından sağlanan gözlemleri de içeren bir soru listesi yardımıyla gerçekleştirilir. (Bk. ansikl. böl.)

—Şehirc. Şehircilik anketi, belirli bir bölgede oturan, çalışan ya da buraya gelip giden nüfus, bölgenin taşınmaz mal varlığı ve her türlü donatımı, ekonomik nitelikleri, yerel para kaynakları ve tüm bu alanlarda gelişme eğilimleri üzerine sürdürülen araştırmaların tümü; nazım planlar ya da imar planları gibi resmi belgelerin hazırlanmasında gerekli öğeleri elde etmek için yapılır.

—ANSİKL. istat. Anketlerle binlerce bireysel olgu, kaynağından derlenmeye çalışılır. Bunlar soru kâğıtlarına geçirilir. Eğer gözlemciler bu işe uygunsalar ve nesnel davranıyorlarsa, elde edilen bilgiler aynı zamanda birtakım istatistiklerin hazırlanmasını da sağlar. Anket tüm ilgililere yönelikse ve sorular çok kısaysa, tümel bir ankettir. Bu bakımdan, daha sık yapılması açısından sayımdan ayrılır (bir sanayi kolunun tüm üyeleriyle her ay yapılan sanayi anketleri gibi). Çoğunlukla anket kısmi'dır. Sorular, ilgililerin bir bölümünce yanıtlanır. Bu durumda soru sayısı daha çok olabilir. Kısmi anketler (ya da derlemeler)arasında monografi' ’ler,kimi zaman "halkoyu anketleri'de denen sondaj örnekleme) yoluyla anketler bulunur. Üçüncü kişiye ya da ilgililerden daha iyi yanıtlayacağı düşünülen bir kuruma başvurularak düzenlenen birçok anket de dolayi idır. Çiftçiler yerine,bilgilerin bölgesel komisyon ya da tarım müdürlüğü gibi yerlerden toplanarak yapıldığı yıllık tarım anketleri bunun örneğidir.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 03:26
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Anket
Bir konuyla ilgili düşünceleri, görüşleri toplayarak o konuyu aydınlatmak için yapılan soruşturma.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu tür soruşturmalarda uzmanlara, ilgili konuda bilgi sahibi kişilere başvurulur. Sanat-edebiyat dergilerinin düzenledikleri soruşturmalar buna örnektir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 03:26
pamuk kalpli - avatarı
pamuk kalpli
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #3
pamuk kalpli - avatarı
Ziyaretçi
anket
isim Fransızca enquête
  • Soruşturma, sormaca.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • anket yapmak
Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 03:30
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
18 Temmuz 2011       Mesaj #4
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi

Anket Nedir ?

Anket belirlenmiş bir konunun belirlenmiş kriterlere soru cevap şeklinde alınmasına yardımcı olan konu sorunu olmayan bir genel araştırma biçimidir. Yapılmasının amacı bir çok şekilde başlıklarla anlatılabilir ve sınıflandırılabilir. Araştırma konusunda sorulan soru çokluğu ya da tek bir soru ile yapılmasına imkan tanıyan genel kitlelerin belirli yani soru konusu olan, anketi yaptıran kurumun yada kişinin beklentilerine cevap vermesi düşünülen buna göre maliyet hesapları yapılan fiiller bütünüdür. Anket yukarıda verdiğimiz belirlemeden da anlaşılabileceği gibi anketi yaptırma ve ücreti ödeyecek bir müşterisi olan, anketi yapacak anketör ekibini kuran anketör firma ve anketör istihdam eden firmanın ayrıca yorumcularından oluşan ve geri dönüşü karar verme mekanizmalarında hassasiyet içeren oldukça geniş persfektifi bulunan bir fiiller manzumesini içerir. Ana hatları ile belirtmek gereken konular ve dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralamak mümkündür.
  • Anketin konusu; anket yapılacak konunun net şekilde belirlenmesi ve açıklanması anketin sağlıklı şekilde yapılması için yapılacak çalışmaların en temel noktasıdır.
  • Anketin soruları: anket soruları anket konusuna göre çok iyi şekilde belirlenmeli, ayrıca soruların kısa, öze uygun olması, anket amacına uygun seçilmesi en az soru sorularak en geniş yorumlara ulaşılma tekniğin öncede belirlenerek soruların kısa ve net cevaplara dayandırılması anket yapılan kişileri ya da kurumların dikkatini uyandıracak şekilde ve sıkmayacak şekilde düzenlenmeleri gerekmektedir.
  • Anket yapılacak kitlenin önceden belirlenmesi de çok önemli bir konudur. Yani çocuk bezi kullanımı için yapılacak bir ankette soruların çocuk sahibi olanlara ya da bu yaş grubuna uygun olarak belirlenmesi gerekmektedir. Hiç çocuk sahibi olmayan kişilerden oluşan bir kitleye sorulacak sorular hayal ürünü olmaktan öteye gidemez. Burada dikkat edilecek konunun bir diğer özelliği anket sahalarıdır ( yani anket yapılacak yerlerdir ).
  • Anket yapılması sırasında soru sorup cevap alarak işaretleme yada not alacak anketörler genellikle iyi bir seçimle ankete başlanılmalı ve bitilmelidir. Anketörlerin eğitim düzeyine soru soruş tekniklerine ve aldıkları cevapları işaretlemeleri anket yorumcuları tarafından yanılma payını asgariye indirirken anketin sağlıklı olmasına da katkıda bulunmak amacı güder. 5- Anket yorumlamayıcısı ise işinin ehli olması ve çıkartacağı sonuçların karar vermede ne kadar etkili olacağını da bilmesi gereken kişilerden oluşmalıdır.
  • Anket yaptıranlar ise hem sonuçlarla ilgili beklentilerini hem de işin mali tablosunun hesabını iyi yapması ekonomik deyimle optimum seviyeyi yakalamaları gerekmektedir. Bu fiillerin global olarak gerçekleşmesine anket denilir.
Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 03:28
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Kasım 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ANKETÇİ


a. Bilimsel, toplumsal, ekonomik vb. bir anketi; bir piyasa araştırmanı, bir kamuoyu yoklamasını yürüten kimse; soruşturmacı.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Kasım 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
anket ingilizcesi
  • -ti poll, public survey.
  • yapmak to take a poll.
SİLENTİUM EST AURUM