Arama

Rapor Nedir?

Güncelleme: 25 Şubat 2017 Gösterim: 9.600 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

RAPOR

Ad:  rapor.JPG
Gösterim: 422
Boyut:  17.1 KB

a. (fr. rapport).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Görülenin ya da işitilenin aktarıldığı açıklama yazısı; bir sorun, bir görev için düzenlenmiş, genellikle resmi nitelikli tutanak: Bilirkişi raporu. Gözlemci raporu. Polis raporu. Rapor sunmak, yazmak.
2. Rapor vermek, bir konu üzerinde yapılan araştırma, inceleme sonucunu ya da onunla ilgili düşünce ve saptamaları, yazıyla belirtmek, bildirmek: Her ay olayların gelişmesini gösteren bir rapor vereceksiniz.

—Anayas. huk. ve Siyas. bil. Komisyon raporu, Meclis komisyonlarından birinin yaptığı çalışmalara ve ulaştığı sonuçlara ilişkin olarak Meclis genel kurulu’na sunduğu rapor.

—Ask. Ast birlikten üst birlik komutanına sözlü ya da yazılı olarak (ifade, cetvel, grafik, kroki, plan vb.) sunulan bilgi. (Bk. ansikl. böl.)

—Denize. Deniz raporu — DENİZ. II Hasar raporu, çatışma, oturma, yangın, su alma ve yükü denize atma gibi nedenlerden kaynaklanan hasarın neden ve sonuçlarını belirtmek için gemi kaptanı, sigorta bilirkişileri ve diğer yetkililerce düzenlenen rapor.

—Huk. Bilirkişi raporu - BİLİRKİŞİ.

—Huk. ve ikt. Mali rapor, işletmenin mali durumuyla ilgili olarak şirket yönetim kurulunun belirli dönemlerde genel kurula verdiği rapor.

—Kamu mal. Ekonomik ve mali rapor, Bütçe kanun tasarısının TBMM'de görüşülmesi sırasında, Türkiye ile dünyadaki ekonomik ve mali gelişmelere ilişkin değerlendirmelere yardımcı olmak amacıyla çeşitli bakanlıklarca hazırlanan yıllık raporlar.

—Meteorol. Hava raporu, ilgili kuruluşlarca yapılan hava tahminini içeren rapor. (HAVA TAHMİNİ)

—Tip. Tıbbi rapor, bir hekim tarafından yazılan ve tıbbi olguları belirlemeye ya da yorumlamaya yarayan belge. (Bk. ansikl. böl.)

—Tic. Ekonomik ve mali rapor, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz ticaret odaları ve Ticaret borsaları birliği yönetim kurullarını, Türkiye’nin iktisadi durumu hakkında rapor hazırlamak ve Genel kurullarına sunmakla görevlendiren 5590 sayılı yasa'nın 67. maddesinin C fıkrası gereğince hazırlanan yıllık raporlar.

—ANSİKL. Ask. Taktik ve muharebe hizmet desteğiyle ilgili bilgileri içeren raporlar; devre raporları, istihbarat raporları, harekât raporları ve idari raporlar olmak üzere çeşitli adlar alırlar.
  • Devre raporları, taktik, muharebe hizmet desteği konularıyla ilgili komutanlığa, belirli zamanlarda (günlük, haftalık, aylık) bilgi vermek üzere kullanılan raporlardır.
  • istihbarat raporları, düşmanın, havanın ve arazinin durumuyla ilgili bilgileri içeren raporlardır.
  • Harekât raporları, komutana harekâtla ilgili bilgileri zamanında ulaştırmak amacıyla hazırlanan raporlardır.
Bunlardan başka Türk silahlı kuvvetleri iç hizmet kanunu ve yönetmeliğine göre, her gün sabah, akşam ve gece yoklamalarından sonra "vukuat raporu” verilmesi de zorunludur.

—Tip. Tıbbi rapor. Hekim, bir kamu yönetimi tarafından istenmedikçe rapor vermek zorunda değildir ve eğer vicdanı emrederse, rapor isteğini de her zaman geri çevirebilir. Tıbbi rapor her zaman için gerçeğin kesin bir ifadesi olmalı ve ilgili kişi tam olarak muayene edilmeden hiçbir zaman verilmemelidir. Görünüşte önemsiz bile olsa her tıbbi rapor, hekime ahlaki ve adli yükümlülükler getiren ve daha önceden düşünülmeyen sonuçlar doğurabilir. Tıbbi sırlara saygı amacıyla rapor her zaman ilgili kişiye verilmeli, hiçbir zaman üçüncü kişilere teslim edilmemelidir, "ilgilinin isteği üzerine düzenlenerek bizzat kendisine teslim edildiği" imzadan önce belirtilirse iyi olur. Rapor resmi bir makamın isteği üzerine düzenlenmişse bu kayıt konmaz.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2017 21:11
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
RAPOR
a. (öncekiyle eşkökenli).
Sponsorlu Bağlantılar

—Tekst. İlk dört çözgü ipliğinin, dört atkı atımından sonra oluşturduğu örgü yapısının, kumaş yüzeyinde aynı biçimde yinelenen en küçük birimi.
  • Rapor ayarı, baskı yapılacak desenlerin ve motiflerin yerleştirilişine göre, renk baskı düzeneğinin mm’nin 1/10’ una ayarlanması.
  • Armur raporu, bir dokuma armürünün, kareli kâğıt üzerinde bu dokumayı belirtmeyi sağlayan en küçük gösterimi. (Dokuma, armür raporunun tüm yönlerde oluşturulmasıyla meydana gelir.)
  • Atkı raporu, belirli bir düzende dizilmiş atkı ipliklerinin dokumanın tüm uzunluğu boyunca yinelenen en küçük birimi.
  • Çözgü raporu, belirli bir düzende dizilmiş çözgü ipliklerinin dokumanın tüm genişliği boyunca yinelenen en küçük birimi.
  • Desen raporu, dik yönde kesişen atkı ve çözgü ipliklerinin gerek kareli desen kâğıdı gerekse dokuma üzerinde oluşturduğu etki.
—sıf. El sant. Rapor halı, serpme motifli halılar için kullanılır. (Bu tür halılarda bir ya da birkaç motif, belli bir düzene göre yüzeye serpiştirilmiştir. Bazılarında bordür vardır, çoğundaysa bordüre rastlanmaz.)

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2017 20:49
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Rapor
isim Fransızca rapport
  1. Herhangi bir işte, bir konuda yapılan inceleme ve araştırma sonucunu, düşünceleri veya gözlemleri bildiren yazı: "Yanımdaki küçük masanın üstünde çabucak raporunu yazdı."- Ö. Seyfettin.
  2. tıp Hastalığın teşhisini, hastanın durumunun gerektirdiği dinlenme vb.ni gösteren, doktor veya doktorlar kurulunca verilen yazı.
birleşik fiiller
  • rapor vermek
Son düzenleyen perlina; 25 Şubat 2017 22:56
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Rapor
  • Bir tedkik neticesini bildiren yazı.
  • inceleme sonucunu bildiren yazı.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

RAPORCU


a. Raportör.

RAPORLAMA


a. Tekst. Bir dokuma deseninin, kendi aralarında bağlanarak bir kompozisyon oluşturan motiflerini belli bir düzene göre yineleme yöntemi.

RAPORLU


sıf.
1. Bir doktordan ya da hastaneden rapor almış olan; bu nedenle işinden geçici bir süre ayrılmış olan kimse için kullanılır.
2. Tkz. Ruh sağlığının bozuk olduğuna ilişkin bir raporu bulunan kimse için kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
rapor ingilizcesi
  • report
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Kasım 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
13 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri