Arama

Tecil Nedir?

Güncelleme: 10 Mayıs 2018 Gösterim: 5.086 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Nisan 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

TECİL

Ad:  tecil.JPG
Gösterim: 293
Boyut:  17.5 KB

a. (ar ec/’den te'cil).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Erteleme: Cezanın tecili.
2. Tecil etmek, ertelemek.

—Ask. Askerlik şubelerinde yapılan son yoklamalarda o yıl sağlık ya da diğer ne denlerle askeri hizmete alınamayacak yükümlülerin, askerlik hizmetlerinin bir yıl sonraya ertelenmesine verilen ad. (Erteleme de denir.)

—Cez. huk. Cezanın tecili - CEZANIN ERTELENME’Sİ.

—ANSİKL. Ask. Tecil kararı için, yükümlünün sağlık yönünden muvazzaf askerlik hizmetini yürütecek kadar gelişmemiş, büyüyememiş olması, tedavi için bir süre daha zamana gereksinimi olan çeşitli hastalıklara yakalanmış bulunması gerekir.
Adli yönden gözaltında ya da tutuklu bulunanlar, resmi yüksekokullar, orta dereceli çeşitli okullarla aynı düzeydeki meslek okullarında, özel ya da yabancı okullarda ve aynı nitelikte bulunan ve Milli eğitim bakanlığı’nca onanmış yurtiçi okullarda öğrenimini sürdürenler (bunların tecil işlemleri yirmi dokuz yaşına basıncaya kadar sürebilir), askerlik çağı gelmiş iki oğlundan biri askerde bulunan bir baba ya da dul ananın, askerlik çağına girmiş bulunan ikinci oğlu, kardeşi muvazzaflık hizmetini bitirinceye kadartecil işlemine tabi tutulabilir.

Devletçe görülen lüzuma göre mühendis, madenci, jeolog, hekim ve öğretmenlerle dış hizmetlerde, kurs ve stajlarda bulunan görevliler ve kendi nam ve hesaplarına yabancı ülkelerde öğretim, staj, doktora, asistanlık ve uzmanlık için ihtisas yapanlar, 1111 sayılı askerlik mükellefiyet kanunu'nun 86. ve 89. maddelerine tabi durumda olmamak koşuluyla otuz iki yaşına kadar, askerlik yükümlülüğünden bağışık tutulabilirler.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 10 Mayıs 2018 00:13
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TECİL
hukukta ceza infazının bazı koşullarda belli bir süre için ertelenmesi.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu süre içinde hükümlü yeniden suç işlemezse, infazı ertelenmiş olan ceza hiç verilmemiş sayılır. Ama yeni bir suç işlendiğinde, bunun cezası eski suçun cezasıyla birleştirilerek çektirilir.

Tecil uygulamasının temelinde geçmişteki davranıştan ve ahlaki durumuna göre ileride suç işleme olasılığı az görülen hükümlüye bir şans tamma düşüncesi yatar. Cezanın tecili hükümlü için bir hak olmayıp yargıcın takdirine bırakılmış bir olanaktır. Tecil kural olarak ilk kez suç işlemiş olanlar için öngörülebilir. Ama önceki suçun yalnız para cezasını gerektirir nitelikte bir suç olması ya da mahkûmiyetin genej af, yasak haklann iadesi gibi yollarla ortadan kalkmış olması durumunda yeni bir suçun da cezası tecil edilebilir. Yasaya göre tecil yoluna yalnız ağır ve hafif para cezalan ile altı ay ve daha az hapis ve hafif hapis cezalannda başvurulur. Tazminat niteliğindeki para cezalan ve mali suçlar için öngörülen para cezalan tecil edilemez.

Tecil edilen cezanın çektirilmesini gerektiren koşullar işlenen suçun cürüm ya da kabahat olmasına göre değişir. Cürümden dolayı mahkûm olan bir kimse hüküm tarihinden başlayarak beş yıl içinde başka bir cürümden dolayı, daha önce verilmiş ceza cinsinden bir cezaya, hapis ya da ağır hapis cezasına çarptınhrsa, kabahatten dolayı mahkûm olan bir kimse ise hüküm tarihinden başlayarak bir yıl içinde bir cürümden ya da önceki hükmün verildiği asliye mahkemesinin yargı çevresinde başka bir kabahatten dolayı aym cinsten ya da daha ağır bir cezaya çarptınhrsa tecil cezasını yeni cezayla birlikte çeker. Tecil süresi içinde ikinci bir suç işlendiğinde tecil kendiliğinden ortadan kalkar ve ertelenen cezanın infazı gerekir.

Cezanın tecili öznel bir nitelik taşıdığından, başka bir deyişle cezanın kişiselleştirilmesi esasına dayandığından, ortaklaşa işlenen suçlarda suç ortaklarından hepsine uygulanması zorunlu değildir. Fail aynı zamanda birden fazla suç işlemişse, bunlardan her biri hakkında tecil söz konusu olabilir.

Askerlik yükümlülüğünün ertelenmesine de tecil denir. Bu anlamda kullanılan tecil işlemi, askerlik hizmetini yerine getirecek ölçüde gelişmemiş olanlarla tedavisi zamana bağlı hastalıklardan birine yakalananlara ve belli koşullarda öğrenimini sürdürmekte olanlara uygulanır.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 10 Mayıs 2018 00:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tecil
isim (te:cil) Arapça
Erteleme.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • tecil etmek
  • ertelemek.
Son düzenleyen Safi; 10 Mayıs 2018 00:21
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Mayıs 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

TECİLLİ


1. Tecil edilmiş ceza ya da cezası tecil edilmiş kimse için kullanılır.
2. Askerliği tecil edilmiş kimse için kullanılır.

—Cez. huk. Hapis cezasına mahkûm olmuş, ancak tecilden yararlanarak cezası ertelenmiş, cezaevine konmamış hükümlü için kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Ağustos 2012 / drejturan Soru-Cevap
14 Ağustos 2011 / kayıp yıldız Cevaplanmış