Arama

Sinemaskop Nedir?

Güncelleme: 12 Şubat 2017 Gösterim: 3.101 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

sinemaskop

Ad:  sinemaskop.jpg
Gösterim: 1127
Boyut:  64.4 KB

İngilizce CİNEMASCOPE,
Sponsorlu Bağlantılar
sinemada filmin perdeye, görüntünün genişliği yüksekliğinin iki buçuk katı olacak biçimde yansıtıldığı film yapım işlemi.

Fransız fizikçi Henri Chretien (1879-1956), 1920’lerin sonlarında kameraya eklediği özel bir mercekle geniş görüntüyü 35 mm’lik standart filme “sıkıştırarak” sığdırmayı başardı. Daha sonra, özel bir gösterici merceği yardımıyla bu görüntüyü, oranları bozulmadan ve net biçimde geniş perde boyutlarına uygun olarak yansıttı. Bu buluş 1940’larda ve 1950’lerde televizyonun hızla yaygınlaşarak film piyasasını etkilemesi üzerine sinemacıların izleyiciyi çekmek için yeni yollar aramak zorunda kalmalarına değin göz ardı edildi.

Twentieth Century-Fox Film Corporation sinemaskop tekniğinin patent haklarını satın aldı ve 1953’te ABD’li yazar Lloyd C. Douglas’tan uyarlanan The Robe (1953; Zincirli Köle) filmini bu sistemle perdeye getirdi. Filmde aynı zamanda üç kanallı stereo ses sistemi kullanılmıştı. Öteki film şirketleri de sonradan aynı temel sistemi SüperScope, WamerScope, Panavision gibi adlarla uyguladı.

Son düzenleyen Safi; 12 Şubat 2017 16:32
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
7 Ekim 2010       Mesaj #2
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi

SİNEMASKOP


a. (fr. tesc. edil. a. CinemaScope'tan). Sine.
Sponsorlu Bağlantılar
1.1953'te Tvventieth Century Fox tarafından piyasaya sürülen genişperde sinema tekniği.
2. Sinemaskop 55, Fox’un, Sinemaskopun kimi ilk kusurlarını ortadan kaldırmak için çekimde 55 mm genişliğinde film kullanımıyla başlattığı başarısız girişim.

—ANSİKL. Sinemaskop ve türevlerinde, genişliği yüksekliğinden çok daha büyük bir görüntü elde edilmesi optik anamorfoz ilkesinin ürünüdür. Film çekiminde, görüntü, belli bire iki oranında genişliğine sıkıştırılır (bir başka oran da seçilebilir; zaten değişik anamorfoz katsayı’lı mercekler vardır). Sinemaskopta bu anamorfoz, kamera merceği önüne yerleştirilen ikinci bir mercek -1925'te H. Chrötien tarafından bulunan Hypergonar aracılığıyla gerçekleşmişti. Göstericinin merceği önüne yerleştirilen benzer bir mercek, gösterim sırasında görüntüyü büyütüyor ve perdede konuyu gerçek oranlarıyla oluşturuyordu. Sinemaskopun yeniliği, yalnızca bu uzamış görüntü değil, aynı zamanda mıknatıslı ses yollarına kaydedilen üçboyutlu sesti.

Dolayısıyla sinema salonları düzeyinde görece önemli yatırımlar gerektiriyordu. Esas olarak da bu nedenle 1960'a doğru ortadan kalktı. Onun yerini alan Scope, anamorfoz ilkesini korudu, ancak geleneksel optik ses yoluna geri döndü. (FİLM genişliği ve SİNEMA.) Scope bir marka değil, yalnızca bir cins terimiydi. "CinemaScope" ile "Scope" arasında birçok teknik ortaya çıktı; bunlar ya "CinemaScope" ya da “Scope”a yakın teknikler oldu: Cinepanoramic, Dyaliscope, Totalvision vb.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 14 Eylül 2016 17:14
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

sinemaskop


isim, sinema Fransızca cinémascope (firma adından)
  • Geniş bir sahnenin 55 mm'lik film üzerindeki görüntüye sığdırılmasından sonra göstericiye takılan, ikinci bir merceğe sıkıştırılmış görüntüyü, asıl büyüklüğüne çevirmesi temeline dayanan geniş perde ve üç boyutlu sinema tekniği.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
sinemaskop ingilizcesi
  • ,-pu cinemascope.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM