Arama

Oksit Nedir?

Güncelleme: 17 Aralık 2015 Gösterim: 3.227 Cevap: 1
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
4 Nisan 2011       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
oksit, -di Fransızca. oxyde

Sponsorlu Bağlantılar
İsim.
kimya. Oksijenin bir element veya kökle birleşmesiyle oluşan madde.
oksit İngilizce. oxyde
Oksijenin başka bir öğe ya da organik kök ile yaptığı bileşik.
oksit İngilizce. oxyde
Oksijenin başka bir element ile yaptığı bileşiklerin genel adı.
oksit İngilizce. oxide
Bir elementin oksijen ile yaptığı ikili bileşik.


Kaynak >> TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OKSİT a. (fr. oxyde). Kim.
1. Oksijenin bir element ya da bir kökle bileşmesi sonunda oluşan madde.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Azof oksit buharları, azot oksitlerin, bileşiminde bulunan azot dioksitten dolayı kırmızı renkte görünen gaz halindeki karışımı.

—Fizs. kim. Oksit giderici, oksijenli bileşiklere karşı indirgeyici bir etki gösteren madde. || Oksit giderme, İNDİRGEME'nin eşanlamlısı. || Oksit gidermek, İNDİRGEMEK'in eşanlamlısı.

—Metalürj. Oksit giderici, oksit gidermeyi sağlayan ürün. (Bk. ansıkl. böl.) || Oksit giderme, bir sıvı banyoda bulunan oksitleri indirgemek üzere yapılan işlem.

— indirgen bir gaz atmosferinde katı bir metal üzerine uygulanan işlem. (Bk. arısikl. böl.)

—ANSİKL. Anorg. kim. Bilinen yaiın cisimlerin en hafifi olan soy gazların oksitleri yoktur. Oksitler, su içindeki davranışlarına göre üç gruba ayrılır:
1. baz oksitler, her zaman iyonsal metal oksitleri biçiminde bulunur ve çözündüklerinde bazik çözeltiler verirler;
2. asit oksitler, temel olarak ortak değerlikli bileşiklerdir; ametallerin çözünen oksitleri ile geçiş metallerinin yükseltgenme derecesi yüksek olan oksitleri bu gruba girer; çözündüklerinde asit çözeltileri verirler;
3. yansız oksitler, suyun yanı sıra kısmen çözünebilen oksitleri (örneğin karbonmonoksit [CO], azot oksidül ya da diazot monoksit [N.20]) kapsar.
Elementlerin dönemli sınıflandırılmasında baz ve asit oksitlerin dağılımı yandaki şekilde gösterilmiştir.
Ayrım çizgisi boyunca yer alan oksitler, genellikle amfoter oksitlerdir.
Oksijen, elektronegatifliği çok yüksek olduğu için kolayca iyonsal bileşikler verir; metal oksitlerinin çoğunun yalın bir iyonsal yapısı vardır. Bununla birlikte metalin yükseltgenme derecesi arttıkça, yani daha yüksek bir elektronegatifliğe eriştikçe, ortak değerlikli bileşik verme özelliği önem kazanır. Bu yük etkisi, manganezde çok açık olarak görülür. Nitekim manganez VII oksidin (Mn207) ortak değerlikli bir sıvı olmasına karşın, manganez oksit (MnO), NaCI türünde iyonsal bir katıdır. Öte yandan ametallerin oksitleri, uçucu monomerierden (C02, S02...) katı makromoleküllere (Sİ02, B203...) kadar varan değişik biçimlerde bulunur.
Oksitlerin asit ya da baz oksitler olarak sınıflandırılması kesin değildir. Ametallerin molekülsel oksitleri, genellikle asittir ve çoğunlukla asitlerin anhidritlerini meydana getirir. Geçiş metallerinin Cr03, gibi yüksek asitleri için de aynı durum söz konusudur. iyonsal metal oksitlerinin genellikle baz olmalarına karşın, ZnO ile Al203 birer amfoter oksittir.
Oksitlerin tümü, az ya da büyük ölçüde stokiyometrik değildir. (STOKİYOMETRİDIŞI.)
Metal oksitlerin kimyasal özellikleri, öncelikle bu bileşiklerin serbest oluşum entalpileri incelenerek belirlenir. Oksitlerin serbest oluşum entalpilerine ilişkin değişmeler bir diyagram (Ellingham diyagramı) üzerinde gösterilirse, metallerin oksitleri indirgeme özellikleri, bu diyagram yardımıyla saptanabilir.
Böyle bir diyagramdan şu sonuçlar çıkarılabilir:
—kalsiyum, krom oksidi (C^Cy indirger; bu tepkimeden sanayide krom üretiminde yararlanılır;
—magnezyum, Sİ02 ile B203'ü indirger; silisyum ve bor metalleri bu tepkimeyle elde edilir (magnezotermi);
—alüminyum, Fe203 ile Mn304'ü indirger; demir ve manganez bu yolla üretilir; bu yöntem yalnız manganez için sanayisel düzeyde uygulanır, demir için sadece bir kaynak yapma tekniğidir;
—alüminyum, kalsiyum oksidi ancak çok yüksek sıcaklıkta indirger.

—Eczc. Etirtakım metal oksitleri tedavide kullanılır. Örneğin titan oksit dahilen mide pansumanında, cıva, kurşun, titan ve çinko oksitleri uaricen deri ve göz hastalıklarında antiseptik ve yara iyileştirici olarak kullanılır. Azot protoksit ise anestezide kullanılan bir gazdır.

—Metalürj.
Oksit giderici. Oksit giderici, arılaştırılacak ürüne oranla oksijene karşı daha yüksek ilgi gösteren bir maddedir. Çeliklerin oksit gidericileri, eriyik halindeki banyoya demir alaşımları biçiminde katılan alüminyum, manganez ve silisyumdur. Bakır alaşımları için oksit giderici olarak magnezyum, kalsiyum, özellikle fosfor (bakır-fosfor alaşımı) kullanılır.

Oksit giderme. Çelik üretiminde, dökme demirin konverterde karbon giderme ve arılaştırma işleminden geçirilmesinden sonra, az oranda oksitlenmiş olan erimiş durumdaki metal, oksitleri gideren ve metalin istenilen ölçüde karbürlenmesini sağlayan ferromanganez ya da karbürlü ferrosilisyumla ya da her ikisiyle birlikte işleme sokulur. Dökümcülükteyse metaller ya da alaşımlar daha yükseltgen katkı maddeleriyle (kimi alüminyum alaşımları için sodyum, nikefalaşımları için magnezyum, bakır alaşımları için bakır-fosfat, bakır -mangan ya da bakır-silisyum alaşımları, vb.) işlenir. Oksit giderme, örneğin metal tozlarının sinterlenmesinde olduğu gibi hidrojen ya da karbonmonoksit ortamında katı metaller üzerine de uygulanabilir.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

19 Nisan 2010 / volture Kimya
19 Haziran 2013 / _Yağmur_ Kimya
17 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
10 Haziran 2012 / Mira Kimya