Arama

Kalay Nedir? - Sayfa 2

Güncelleme: 24 Temmuz 2018 Gösterim: 14.312 Cevap: 12
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2018       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KALAY
Bu yazımızda toplumumuz tarafından nispeten daha çok tanınan bir mesleği, kalaycılığı daha yakından tanımaya çalışacağız. Bilimsel açıdan kalay, periyodik cetvelde Sn simgesi ile 50. sırada ve metaller sınıfında gösterilen bir elementtir. Eski çağlardan beri bilinen bu element gümüş beyazlığında olup, dövülebilir bir maddedir. Bu sayede kolayca levha veya tel haline getirilebilir. Beyaz kalayın özgül ağırlığı 7.29 gr./cm3 tür ve (231 Cº) de erir. Bu özelliğinden dolayı, kurşun ile olan alaşımından lehim kaynağı olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kurşunun aksine zehirleyici değildir. Günümüzde Malezya, Bolivya, Tayland, Endonezya, Nijerya ve Çin gibi ülkeler dahil olmak üzere 35 ülkede kalay madenciliği yapıldığı bilinmektedir. Ancak bilinen rezervlerin en az yarısı Güney Doğu Asya’da bulunmaktadır. Anadolu’da ise sözü edilen en eski kalay madeni ocağı Niğde Celaller Köyü yöresindedir. Tunceli, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul-Şile, Eskişehir, Bursa, Manisa, Kırşehir, Amasya, Uşak, Niğde, Sivas ve Aksaray yörelerinde de kalay madenlerinin olduğu bilinmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kalayın yumuşak ve kolay şekil verilebilir bir maden oluşuna paralel olarak insanlık tarihinde M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanan bir geçmişi söz konusudur. Dahası, hava ile teması sonrasında kolay oksitlenmez. Bu özellik, korozyondan korunması gereken eşyalarda kalaya çokça başvurulmasına neden olan en önemli özelliğidir. Gerçekten de kalayla kaplanan mutfak eşyalarında ve kaplarda kalay, koruyucu bir katman oluşturur. Bu katman metalleri korozyona karşı korur. Beyaz toz halinde elde edilen ve SnO2 simgesi ile gösterilen kalay, mermer ve süsleme taşlarını parlatmada, seramik malzemelerinin sarı, kahverengi veya pembe renklerde boyanmasında ve cam eşyalarının matlaştırılmasında kullanılır. Ayrıca besin sanayinde konserve kutularının ve tenekelerinin imalatında önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Kurşun ile birlikte oluşturduğu alaşımdan ise tenekecilerin ve günümüzde ise elektronik sanayinin en çok kullandığı “teneke kaynağı” dediğimiz lehim doğmuştur.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2018       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kalaycı oyunu


Anadolu’nun birçok yöresinde oynanan bir köy seyirlik oyunu. (Oyun körük rolünde bir kişi, kalaycı, bir ya da birkaç çırakla oynanır. Körük, üzerine semer vurulmamış eşeğe bindirilip ayakları eşeğin karnında bağlanmış ve ceketinin kollarına sopa geçirilerek hareket edemez hale getirilmiş bir kişidir. Oyun başladığında kalaycı çalışır gibi yapar.
Sponsorlu Bağlantılar

Babasının, ardından annesinin ölüm haberi gelir, ama o aldırmayıp çalışmayı sürdürür Karısının öldüğü söylenince telaşlanıp fırlar ve çırağa "körüğü sıva, ben gidiyorum" der. Bunun üzerine çırak körük rolündeki' kişinin yüzünü çamurla sıvamaya başlar. Oyunun yörelere göre farklı oynanış biçimleri de vardır.)

Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2018       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KALAYCILIK


1. Kapları bir kalay tabakasıyla kaplama işi.
2. Tkz. Sahtekârlık.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

24 Temmuz 2018 / kompetankedi Kimya
6 Haziran 2009 / KisukE UraharA Rüya Tabirleri