Arama

Bileşik Nedir?

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 3.356 Cevap: 4
bileşik - avatarı
bileşik
Ziyaretçi
7 Aralık 2011       Mesaj #1
bileşik - avatarı
Ziyaretçi

BİLEŞİK

Ad:  bileşik.JPG
Gösterim: 243
Boyut:  17.7 KB

sıt. ve a. BASİT’e karşıt olarak, iki ya da daha çok öğeden oluşan; birleştirilerek elde edilmiş şey: Bileşik cisimler. Sıvı bileşikler. Kimyasal bir bileşik. [Esk. eşanl. MÜREKKEP.)
Sponsorlu Bağlantılar

—Bot. Bir organ sözkonusu olduğunda, her biri başlı başına bir bütün sayılabilen birçok benzer parçanın birleşmesinden oluşan.
  • Bileşik çiçek, bileşikgiller denen bitkilerdeki gibi kömeç biçiminde olan çiçeklik (papatya, enginar, vb.).
  • Bileşik çiçeklik, birçok basit çiçekliğin birleşmesinden oluşan çiçeklik (örneğin, bileşik şemsiye, bileşik başak).
  • Bileşik yaprak, yaprakçıklardan oluşan yaprak (atkestanesi, akçaağaç).
  • Bileşik yumurtalık, birbirine kaynamış birçok meyveyapraktan oluşan yumurtalık (bitkilerde genel durum budur).
—Çekird. fiz. Bileşik çekirdek, kimi koşullarda, çarpışan iki atom çekirdeğinin kaynaşmasından kaynaklanan geçici nükleer hal. (Bu hal, büyük bir iç uyarma enerjisine yol açar, bu enerji daha sonra nötronların ve diğer parçacıkların yayımı ile dağılır.)

—Dilbil. Bileşik cümle - KARMAŞIK CÜMLE.
  • Bileşik fiil, iki fiilin bileşmesiyle ya da ad soylu bir sözcükle bir yardımcı fiilden oluşan sözcük, sözcük öbeği. (Bk. ansikl. böl.)
  • Bileşik sözcük, iki ya da daha çok sözcüksel biçimbirimi kapsayan ve anlamlı bir birim oluşturan sözcük. (Bk. ansikl. böl).
  • Bileşik zaman, yalın kipleri gösteren eklerden sonra -di (idi), -miş (imiş), -se (-ise) eklerinden birinin getirilmesiyle oluşturulan zaman.
—Elektron, iki ya da daha çok elementin bileşmesinden doğan ve bir yarıiletken gereç oluşturan kristal madde. (METALLER- ARASİ BİLEŞİK de denir.) [Bk. ansikl. böl.]

—Elektrotekn. Bileşik uyarma, KARMA" UYARMA'nın eşanlamlısı.

—Fizs. kim. İki ya da daha çok elementin bileşmesinden oluşan kimyasal madde. ll Bileşik cisim, BİLEŞİK'in eşanlamlısı.

—Fizs. mekan. Bileşik sarkaç, noktasal olmayan katı bir cisimden oluşmuş sarkaç.

— Geom. Bileşik düzgün çokyüzlü, merkezi aynı olan iki ya da daha çok katı cismin devşirimi.

—Havc.
  • Bileşik motor, egzos gazlarındaki enerjinin bir bölümünü, türbin kanatlarında geri kazanan klasik pistonlu motor. (Bu tür motor artık kullanılmamaktadır.)
  • Bileşik uçak, biri diğerini taşıyan ve birbirine bükülmez biçimde bağlanan iki uçağın oluşturduğu bütün.
—Isıbil. Bileşik makine, biri yüksek basınç, biri alçak basınç kademesi olmak üzere, iki silindir kademesinde buharın art arda genleşmesini sağlayan buhar makinesi. (Bk. ansikl. böl.) [Eşanl. KADEMELİ MAKİNE]

—ikt. Bileşik faiz, belli aralıklarla sermayeye eklenerek, sermayeyle birlikte gelir sağlayan faiz.

—Müz. Bileşik makam — MAKAM. ll Bileşik ölçü, zamanları 3'e bölünebilen ölçü. (Eşanl. ÜÇLÜ ÖLÇÜ.)


Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 05:41
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BİLEŞİK

Sponsorlu Bağlantılar
—Olasıl. Bileşik olasılıklar formülü, aynı evrenin iki A ve B olayının birlikte - evetleme olasılığını, A nın PMsn Angel olasılığının ve A biliniyorken B nin PA(B) koşullu olasılığının fonksiyonu olarak veren P(A Fi B) = PMsn Angel. PA(B) formülü.

—ANSİKL. Dilbil.

Bileşik fiil.


Türkçede bileşik fiillerin bir bölümü fiil köklerinin bir- biriyle biçimce bileşmesiyle oluşur. -i/-ı/-u/ . -ü ya da -el-al bağ fiil eklerinden birini almış bir fiil köküne vermek, bilmek, durmak, kalmak, yazmak fiillerinin getirilmesiyle yapılır. Bu fiiller kendi anlamlarından uzaklaşarak birleştikleri birime tezlik(oku- yuvermek [oku-y-u-ver-]), yeterlik (kaldırabilmek [kaldır-a-bil-]), sürerlik (şaşakalmak [şaş-a-kal-]),yakınlık(ö/eyazmak[öl-e-yaz-]) anlamı katarlar.

Kimi bileşik fiiller de, ad soylu sözcüklerin sonuna gelerek onlara iş, oluş, hareket anlamı katan etmek, olmak, kılmak, eylemek gibi yardımcı fiillerle oluşturulur. Bunlardan bir bölüğü ses düşmesi, ses türemesi nedeniyle (sabretmek [sabır etmek], reddetmek [red etmek], bahsetmek [bahis etmek] vb.) bitişik yazılır. Ses değişimine uğramayanlarsa (yolcu etmek, memnun etmek vb.) ayrı yazılır.

Bileşik sözcük.


Türkçede iki ya da daha çok sözcüğün birleştirilmesiyle oluşan bileşik sözcükler, kendisini oluşturan sözcüklerin gösterdiği nesnelerden farklı, belirgin bir nesneyi ya da kavramı adlandırırlar:
  1. iki addan oluşanlar (anneanne, babaanne, demirperde, demirbaş vb.);
  2. belirtisiz ad tamlaması kalıbında olanlar (hanımeli, ateşböceği, kuşpalazı, katırtırnağı vb.);
  3. sıfat tamlaması kalıbında olanlar (sivrisinek, karafatma, karayel, akarsu vb.);
  4. bir cümle değerinde olanlar (imambayıldı, serdengeçti, sinekkaydı, albastı vb.);
  5. çekimli iki fiilden oluşanlar (dedikodu, kaptıkaçtı, vurdumduymaz, biçerdöver vb.);
  6. bir fiilimsi tümlecsi kalıbında olanlar (ağaçkakan, yurtsever, cankurtaran, çobanaldatan vb.);
  7. iki sıfattan oluşanlar (dikbaşlı, ikiyüzlü, birkaç, biraz vb.);
  8. önek değerli sözcüklerle oluşanlar (özeleştiri, altyapı, assubay vb.).

Bileşik zaman.


Türkçede üç tür bileşik zaman vardır: hikâye, rivayet, koşul. Hikâye bileşik zamanı, bildirme ve isteme kiplerinin sonuna ekfiilin -di (idi) biçimi getirilerek yapılır. Bu zaman söylemin, içinde bulunulan andan geçmişe aktarılmasını sağlar ve söylenenin yapıldığını kesin olarak bildirir. Ancak, gelecek zamanda ve isteme kiplerinde eylemin gerçekleşmediğini (Gelecekti [gelmedi]. Söylemeliydin [söylemedin].) belirtir.

Rivayet bileşik zamanı, belirli geçmiş zaman dışında (bu zamanın rivayeti yoktur) yalın zamanlı fiillere ve isteme kipindeki fiillerin sonuna ek fiilin -miş (imiş) biçimi getirilerek oluşturulur. Rivayet bileşik zamanı, söylemi geçmişe aktarır ve söylemin başkasından duyulduğunu (Bugün geliyormuş), kimi zaman da ona inanılmadığını (Söylediğine bakılırsa gelecekmiş) gösterir, isteme kiplerinde ise eylemin gerçekleşmediğini (Gelmeliymişim. Gelseymiş beni evde bulacakmış) belirtir. Bileşik zamanın koşul biçimi ise yalın zamanlı fiillerin sonuna ek fiil -se (ise) biçimi getirilerek yapılır. Bir temel cümlenin bağlı olduğu koşulu (Çalışırsan başarırsın. Yapıyorsan sorun yok.) bildirir.

—Elektron. Silisyum ya da germanyum gibi yarıiletken elementler, dönemsel sınıflandırma tablosunda IV. kolonda yer alır. Bu kolonun bakışımlı elementleri birleştirilerek başka yarıiletken alaşımlar oluşturulabilir. Böylece lll-V ve ll-VI tipinde bileşikler elde edilir. Bakışımsız diğer bileşikler de, yarıiletkenler verebilir. Bu tür birçok bileşik (GaAs, InSb, CdS vb.)vardır; bunların etkinleştirme enerjileri ve taşıyıcılarının göreli devingenlikleri çok değişkendir. Bu bileşikler optikelektronik bileşenlerin yapımında kullanılır.

—Isıbil. Bileşik bir makinede buhar önce bir silindirin pistonuna etkir, sonra daha büyük bir silindirin pistonu üzerinde genleşir. Bu makineler, art arda buharın etkidiği üç ya da dört silindir içeriyorsa, "üç" ya da "dört genleşmeli” makine adını alırlar. Krank muyluları belli açılar (iki silindir için 90°) yapan çok silindirli bir makinede, devinimi olanaksızlaştıran ölü noktalar bulunmaz.

Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

BİLEŞME


a. Bileşmek eylemi.

—Fizs. kim. Yeni bir madde oluşturmak için iki ya da daha çok cismin kimyasal yolla birbirine bağlanması; bu eylemin sonucu.
  • Bileşme noktası, derişim eksenine koşut teğetin, çözünürlük eksenine değme noktası. (Doymuş çözeltinin sıcaklığa göre derişimini verir. Çözücü ile çözünenin kimyasal bir bileşik oluşturduğu hallerde böyle bir nokta belirir ve koordinatları bileşiğin erime sıcaklığı ile kimyasal bileşimini gösterir.)
  • Bileşme yasaları, tepkimeye giren cisimlerin kütleleri (kütle yasaları), gaz olmaları halinde hacimleri arasındaki (hacim yasaları) bağıntıları açıklayan yasalar. (Kütle yasaları belirli oranlar, katlı oranlar ve oranlı sayılar yasasıdır. Hacim yasaları ise Gay-Lussac yasaları olarak bilinir.)

BİLEŞMEK


gçz. f. iki ya da daha çok öğe sözkonusuysa, yeni bir öğe oluşturmak amacıyla birleşmek, bir araya gelmek.

—Fizs. kim. iki ya da daha çok element için bir bileşik oluşmak.

♦ bileştirmek ettirg. f. İki ya da daha çok öğenin bileşmesini sağlamak.

—Fizs. mekan, iki devinimi bileştirmek, R karşılaştırma sisteminin R' sistemine göre devinimi ile R' ün R ye bağlı devinimini bilmek koşuluyla, bir cismin devinimini R ye göre belirlemek.

—Isıbil. Bir buhar makinesini, birçok genişleme katıyla donatmak.

BİLEŞTİRİCİ


sıf. Bileştirmek eylemini yapan.

—Telekom. Bileştirici devre, normal bir devre olan, ancak binişik bir devrenin iletkenlerinden birini oluşturmak için koşut biçimde gruplaştırılan iletken çifti.

BİLEŞTİRME


a Birleştirmek eylemi.

—Fizs. mekan, iki devinimi bileştirmeye dayanan işlem. (Bk ansikl. böl.)

—Isılbil. Bir buhar makinesini bileştirmek eylemi; bu eylemin sonucu.

—TV. Çerçeveli bileştirme, elektronik bir yöntemle, bir televizyon görüntüsünün bir bölümünün yerine, belli çerçeveli bir başka görüntüyü yerleştirme. (Bu çerçeve dikdörtgen ve çember biçiminde olabileceği gibi ilk ya da ikinci görüntünün çerçevesi de alınabilir.)

BİLEŞİM


1. iki ya da daha çok öğeyi birleştirerek yeni bir öğe oluşturma.
2. Bir cismin, bir bütünün içinde bulunan öğelerin cins ve oranları; terkip.

—Akust. Bileşim sesi, frekansları farklı iki ya da daha çok sesin bileşmesiyle doğan, kulağın algıladığı ses. (Bileşke frekans çoğu kez, bileşmiş iki sesin frekanslarının toplamı ya da farkıdır.) [BİLEŞKE SES de denir.]

—Bilş. veTelekom.
  • Devre bileşimi, bileştirici denen birçok devrenin, bileşik devre ya da fantom devre denen, diğerlerinden bağımsız bir çakışık devre oluşturmak için kullanımı.
  • Kod bileşimi, KOD Sözcü'nün eşanlamlısı.
—Fizs. kim. Bileşik cisme giren ölement- lerin ya da bir karışımı oluşturan bileşenlerin oranı.

—Mat. çözlm. Bileşim çarpımı, SARILIM ÇARPiMi’nın eşanlamlısı.

—Parf. Doğal ya da yapay kokulu maddelerin, parfümcü tarafından yapılan karışımı; bu karışım alkol ya da bir başka sıvıyla seyreltilerek parfüm elde edilir.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
bileşik
sıfat
1 . Birleşerek oluşmuş, basit olmayan, mürekkep.
2 . isim Ses ve görüntünün birlikte yer aldığı film parçası.
3 . kimya Kimyasal tepkimeler sonucu iki veya daha çok elementten oluşan ve bunlardan bağımsız fiziksel, kimyasal nitelikler gösteren (madde).

Birleşik Sözler
  • bileşik faiz
  • bileşik kap
  • bileşik kesir
  • bileşik önerme
  • şartlı birleşik cümle
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
bileşik ingilizcesi
  • compound, complex, combined, composite
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
3 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
21 Nisan 2014 / zyratci Cevaplanmış
21 Mayıs 2016 / Merve K. Cevaplanmış