Arama

Zebh Nedir?

Güncelleme: 18 Mart 2016 Gösterim: 1.008 Cevap: 2
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
6 Haziran 2013       Mesaj #1
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Zebh Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Kesmek, boğazlamak demektir.

Eti yenen kara hayvanlarının etlerinin helâl olması için, usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Usulüne uygun olarak kesim, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır. Hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya Ehl-i kitap olması gerekir. Hayvanı kesenin ergenlik çağına gelmiş olması şart değildir. Mümeyyiz olan, yani yaptığını ve söylediğini bilen çocuğun kestiği helâldir. Hayvanı kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediği gibi, temiz olmakla cünüp veya hayızlı olması arasında da bir fark yoktur; hepsinin kestiği yenir.

Her işte güzeli öngören İslâm, hayvan kesiminin de, en iyi bir şekilde yapılmasını emretmiştir. Kesilecek hayvana eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli, kesim işlemi süratli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Aynı şekilde, kesimde, gelişen teknolojiden istifade edilmeli, temizliğe ve ekolojik dengenin korunmasına özen gösterilmelidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEBH a. (ar. zebh). Esk.
1. Boğazlama, kesme.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kurban etme: "Kurban bayramı gibi ki kavm-i İsrail için bidayette ilk doğan çocuklannın zebhine maI oluyordu ’ ’ (Cenap Şahabettin).
3. Zebh etmek, boğazlamak, kesmek, kurban etmek: "Zebh ettikleri kurbanların bağırsaklarını yakıp lâ- mını bulunan râhip ve saire eki ederlerdi" (Mehmet Tevfik).

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Zebh
  • Kesme, boğazlama. Kurban kesme. (Boğazlanmış veya boğazlanacak hayvana da ""zebiha"" denir.)
SİLENTİUM EST AURUM