Arama

Yer Altı Nedir?

Güncelleme: 23 Mart 2016 Gösterim: 1.014 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YERALTI a.
1. Yer yüzeyi altında, belli bir derinlikte olan şey: Yeraltı sığınağı. Yeraltı geçidi. Yeraltında bir nükleer deneme gerçekleştirmek.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Genellikle tamlayan olarak gizli, yasadışı olanı belirtir: Yeraltı örgütü. Yeraltı faaliyetleri.

—Elektrotekn. Yeraltı kablosu, kurşun, alüminyum ya da sentetik maddeden yapılmış sızdırmaz bir kılıf içinde yer alan, yalıtılmış bir ya da birçok iletkenden oluşmuş, toprağa gömülü kablo.

—ikt. Yeraltı ekonomisi, mesleklerin normal bir biçimde yürütülmesini sağlayan yasal, sosyal ve vergisel hükümlere ya da bir işletmenin yasal biçimine uygun olmayan koşullar içinde yürütülen iktisadi etkinlik. (Bk. ansikl. böl.)

—Mad. oc. Yeraltı işletmesi, yeryüzüne yalnız dar kesitli açıklıklarla (kuyular, de- sandriler, yamaç galerileri) bağlanan maden ocağı işletmesi. || Yeraltı kaynağı, bir yeraltı boşluğu içinde akan kaynak suyu.

—Mim. Yeraltı kilisesi — krIpta.

—Yerbil. Yeraltı su düzeyi, yeraltı su örtüsünün kuyularda ölçülebilen yüzeyi. || Yeraltı su örtüsü, yağışların sızmasıyla oluşmuş, kuyuları ya da kaynakları besleyen ve pek derinlerde olmayan yeraltı su birikintisi.

—Ansikl. Mil. muhs. ve İkt. Genellikle “yeraltı ekonomisi" adı altında toplanan üç tip etkinlik vardır: resmen beyan edilmeyen işlemler (kaçak işçi çalıştırma, ka çak hizmetlerden yararlanma); yasadışı mal ve hizmetler üretimi (uyuşturucu mad deler ticareti, yasadışı alkollü içki satışı), gizli ayni gelirler (ücretlilerce yapılan hırsızlıklar, iş yerinde kendi hesabına çalışma ya da iş yerinden ürün “yürütme", bazı meslek harcamalarını olduğundan fazla gösterme). Daha genel anlamıyla bu kavram, yalnızca gizli üretimleri (özellikle kaçak işçi çalıştırılarak yapılan) değil, aynı zamanda ev üretimini ve ayırtedici özelliği işbölümü yokluğu ve üretim-tüketim yakınlığı olan bağımsız üretimi de kapsar (bu durumda, resmi olmayan ekonomi deyimi, yeraltı ekonomisi deyimine yeğ tutulur).
Yeraltı ekonomisini oluşturan öğeler son yıllarda işsizliğin baskısıyla ve sanayideki işbölümüne bir tepki olarak büyük ölçüde güçlenmiş bulunmaktadır. Resmi ekonomiye bir alternatif oluşturacak kerteyi bulan bu güçleniş, bazılarına göre toplumda kûklü bir değişikliğin başlangıcı sayılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yer altı
isim
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Yerin yüzeyi altındaki bölümü:
"Burası soğuk, ıslak bir yer altı odası..."- M. Ş. Esendal.
2 . sıfat, mecaz Gizli ve zararlı (çalışma).

Birleşik Sözler
yer altı çarşısı
yer altı dünyası
yer altı kaynakları
yer altı merdiveni
yer altı suları
yer altı treni
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yeraltı ingilizcesi
  • underground,
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Ocak 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Ocak 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap