Arama

Yerdeğiştirme Nedir?

Güncelleme: 23 Mart 2016 Gösterim: 926 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YERDEĞİŞTİRME a. Anal. kim. Laboratuvarlarda gazları toplamakta kullanılan yöntem. (Bu yöntem, havayla doldurulan ağzı açık bir şişenin içine toplayıcı bir tüpün daldırılması ilkesine dayanır; içeriye dolan gaz, havayı yavaş yavaş dışarı atar; toplanacak gazın havadan yoğun olup olmamasına göre şişenin ağzı aşağı ya da yukarı doğru çevrilir.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Elekt. Yerdeğiştirme akımı, bir yüzeydeki yerdeğiştirme akımının yoğunluk akışına eşit skaler büyüklük.

—Fels. Hegel'de, diyalektik bağıntı içinde incelenemedikleri için, birbirini kovan ve birbirinin yerine geçen terim ya da uğrakların almaşması. (Hegel şöyle der: "Bunyarekaanli bir uydunun yörüngeye oturtulması. Her rakam, bir yörüngeye oturtma evresine karşılık gelmektedir. Uydunun yörüngesi ise, renkli olarak, hem tek bir çizgi halinde (Yer ekvatoru düzleminin üzerinde bulunduğunda), hem de kesik çizgiler halinde (tersi i durumda) gösterilmiştir 1.1 noktasından tutatılan uydu, kendi transfer yörüngesinin yerberisi olan Z noktasında ekvator düzlemini keser; 2.3 noktasına gelen uydu, yörüngesinin yeıötesi doğrultusunda bir yörünge izler, 3. A noktasında (kendi transfer yörüngesinin yerötesinde bulunan) Yer ekvator düzlemini aştıktan sonra, 4 noktasına gelen uydu, yerberi doğrultusunda geri döner; 4.5 noktasalda uydu hâlâ transfer yörüngesi üzerindedr ve bu yörünge üzerinde birçok dolanım yapar. 5. uydu son kez, transfer yöıüngesini ootanr TOTOM (AJ nonastnosn son geç* MMfcjeıtte motorları ateşlenir, tefe RduytVfaı 36 000 km yülJuldMs yeni bir yörünge çizmesi içil gerekf harejftağlar, 6. Uydunun tamamen yenkeenli dabimesi için, beC yörünge ouzenmeıen gereniöffların dolayımı, henüz her ikisini de içeren o özdeş temelden yoksundur; bu nedenle de ilişkileri, birinden ötekine dolayım- sız yerdeğiştirmedir [alm. Umkehrung, Verkehrung] ve onları bağlayan bu olumsuz birlik, içerikten yoksun sıradan bir durumdur” [Wisserıschaft der Logik (Mantık bilimi), "Öz”, 2, 3].)

—Fizs. kim. Yerdeğiştirme tepkimesi, bir bileşikte bir elementin, bir başka elementin yerine geçmesini sağlayan tepkime. || Dengeli yerdeğiştirme, kimyasal cisimlerden oluşan denge halindeki bir sistemin bileşiminin sıcaklık, basınç ve derişimin etkisine bağlı olarak değişmesi.

—Geom. DOĞRU AFİN İZOMETRrnin eşanlamlısı.

—Ruhbil. Pratik yerdeğiştirmeler grubu, J. Piaget'ye göre, çocuğun duyusal-de- vinimsel döneminin sonunda oluşan ilk mekân örgütlenmesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Sirk. Yerdeğiştirme numarası, sihirbazlıkta, bir nesneyi avucunun içinde hareket ettirerek yapılan beceri oyunu.

—ANSİKL. Ruhbil. Pratik yerdeğiştirmeler grubu. J. Piaget pratik yerdeğiştirmeler grubunun, duyusal-devinimsel zekânın evre 5'inden başlayarak çocuk tarafından adım adım geliştirildiğini ve çocuğun vücudundan bağımsız, türdeş bir ortam durumuna gelen ortamda, çocuğun öteki nesneler arasında bir nesne gibi yerde- ğiştirdiğini ortaya koydu. Bu dönemde bu, çocuğun yürümeyi ve sürekli nesne şemasını öğrenmesiyle olanaklı bir duruma geliyordu. Sürekli nesne şemasında nesne yerindeki değişmelere rağmen özdeş kalır ve bir ekranla gizlendiği zaman çocuk onu aramaya başlar. Bunun üzerine çocuk, bir nesneye ulaşmak için çeşitli yollardan yararlanabileceğini ve bu nesnenin algısal imgelerindeki farklılıklara rağmen (bu farklılıklara öznenin konum farklılıkları kadar, nesnenin kendisinin konum farklılıkları da yol açar), nesnenin değişmediği anlar Yani sürekli nesne şeması, pratik yerdeğiştirmeler grubunun "değişmez"!™ oluşturur.
Pratik yerdeğiştirmeler grubu, yakın mekândaki topografik bağıntıların kurul ması olanağını yalnız eylem alanında sağlar. Eylem alanında kazanılan şeyler, ancak S yayından başlayarak, somut işlem ler düzeyindeki tasarımsaI yerdeğiştirme ler grubu ile tasarım alanına aktarılır.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yer değiştirme,
hareket eden bir parçacığın konumundaki değişmedir. Parçacığın harekete başladığı konum ile, belirli bir zaman sonra bulunduğu konum arasında, son konum yönünde, doğrusal bir vektördür.
Sponsorlu Bağlantılar
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yerdeğiştirme ingilizcesi
  • relocation, transposition
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Ağustos 2013 / nötrino Mühendislik Bilimleri