Arama

Toplanma Nedir?

Güncelleme: 19 Ağustos 2015 Gösterim: 759 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TOPLANMA a. Toplanmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Ask. Toplanma borusu, dururken ya da yürürken, askerlerin belirli bir yerde toplanmalarını sağlamak amacıyla çalınan boru. || Ordugâhın toplanması, bir birliğin bulunduğu kamp ve ordugâhtan ayrılması.

—Cez. huk. Cezaların toplanmaması, yasada öngörülen kural uyarınca, kimi suçlarla ilgili cezaların birbirine eklenememesi.

—i stat. Bir niceliğin, bir istatistik kütlenin bazı birimleri ya da bireyleri arasında, zaman ve mekân içinde, dağılış oranı.

—istihk. ve Ask. Toplanma bölgesi, bir müstahkem mevkiyi savunan kişilerin toplandığı yer.

—Ele geçirilen silahların bırakıldığı ve birliklerin geçit töreni için kullandıkları geniş alan.

—Nörobiyol. Belirsiz toplanma, zaman içinde birbirine yeterince yakın olan sinir lifi eşik altı uyarılarının, uzağa yayılan bir eylem potansiyeline dönüşen eşik üstü bir uyarı yaratmak üzere birbirine eklenmesi olgusu.

—Patol. Doğal bir boşlukta patolojik birikim. (Bk ansikl. böl.)

—Ruhbil. Birçok öğe ya da birçok etkenin bir birey üzerindeki etkilerini birleştirmelerine yol açan olay. || Dikkatin tek bir nesne ya da tek bir erek üzerinde veya hiç değilse çok sınırlı sayıdaki nesneler ya da erekler üzerinde toplandığı etkinlik. || Uyarma toplanması, Pavlov’un tasarladığı süreç; Pavlov, iki uyartının yavaş yavaş farklılaşmasını, bu varsayımsal süreçle açıklıyordu.

—Siyas. bil. Yetkilerin toplanması, otoritenin bir insan ya da kurum elinde toplanması süreci ya da durumu.

—Tekst. Dokuma sırasında çok sayıda ipliğin kazara bir araya gelmesiyle oluşan kumaş hatası.

—ANSİKL. Patol. Toplanma değişik biçimlerde olabilir: gazlı (pnömotoraks, pnömoperiton), kanlı (hematosel, hematökolpos), kilüslü (kilüslü plörezi), irinli (plöreziler, perikarditler), ya da genellikle olduğu gibi seröz sıvılı (hidrotoraks, assit, hidrartroz ("sinoviya toplanması”]). Seröz sıvı toplanmaları ikiye ayrılır: anazarka sırasında görülen az albüminli sızıntılar; yerel bir iltihap sürecine bağlı olan pek çok albüminli sızıntılar. ( RİVALTA TEPKİMESİ.)


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

1 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap