Arama

Seryum Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 964 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERYUM a. (fr. cârium; mitolojik a. Ceres'ten). Anorg. kim. Lantanitler grubundan metal. (Simgesi Ce olan kimyasal element.)

Sponsorlu Bağlantılar
sıf. Anorg. kim. Seryum III, Ce203 formülünde bir oksit ile üçdeğerli seryum tuzları için kullanılır. || Seryum IV, formülü Ce02 olan oksit ile dörtdeğerli seryum tuzları için kullanılır.

—ANSİKL. Seryum, lantanitler grubunun en çok tanınan bir metalidir. Oksidini Ber- zelius 1814'te buldu. Metal olarak tek başına Muthmann tarafından elde edildi. Demir görünümünde sert bir metaldir. Havada kolayca yükseltgenir, suyu yavaş yavaş ayrıştırır, seyreltik asitlerde çözünür.
Doğada lantanitler serisinden öteki metallerle karışık olarak bulunur. Belli başlı cevherleri birer silikat olan gadolinit, şerit ve özellikle bir seryum fosfat olan mona- zittir; monazidin bileşiminde lantan ve neodimyumun yanı sıra az miktarda toryum da bulunur. Bu metaller sülfürik asitle tepkimeye sokularak ayrılır. Uzun ve karmaşık olan bu işlem sonunda seryum IV oksit (Ce02) elde edilir; arı seryum ise klorüründen elektroliz yoluyla hazırlanır.

Seryum bileşikleri. Seryumun kimyası, kalsiyumun kimyasıyla kimi benzerlikler gösterir. Bununla birlikte seryum, renksiz seryum III tuzları ile turuncu ya da sarı renkli seryum IV tuzları verebilir.
Seryum III oksit, (Ce2Ö3) uçuk sarı renkli bir tozdur; 1 700 °C’ta erir, havada ısıtıldığında yükseltgenir; seryum IV oksidin indirgenmesi sonunda elde edilir Seryum III oksit, seryum klorür (CeCI3) gibi seryum III tuzlarının bazik bir oksididir.
Seryum IV oksit (Ceö2) susuzken beyazdır; buna denk düşen tuzları, seryum IV tuzlan ile özellikle seryum sülfattır [Ce(SÖ4)2],

Kullanım alanları. Auer beklerinin akkor manşonlarında parlaklığı artırdığı için bileşiminde % 1-2 oranında seryum IV oksit katılan torya (ThÖ2) kullanılır. Seryum IV sülfat fotoğrafçılıkta işe yarar. Ana bileşeni demir ve seryum olan bir başka alaşımı (ferroseryum), çakmaktaşı yapımında kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

3 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya