LOKUM a. (ar. rahat ûl-hulkum, boğaz rahatı’ndan latilokum> lukum>lokum).
1. Krem tartar, nitrik asit ya da tartarik asitten biriyle kestirilmiş şeker şurubunun nişastayla kaynatılmasıyla hazırlanan, yumuşak, kutu biçimli şekerleme. (Bk. ansikl. böl.)
2. Lokum gibi, güzel, yumuşak, tatlı şeylerin bu yönünü belirtmek için kullanılır; çok güzel kadın için kullanılır.
—Şekere. Hacı lokumu-HACI. || Kuş lokumu — KUŞLOKUMU.
—ANSİKL. Lokum, şeker şurubu kestirildikten sonra içine ağır ağır nişasta ekleyip koyu ağda kıvamında pişirilerek hazırlanır. Bu karışım bir süre soğutulduktan sonra her yanına pudra şekeri serpilerek ilkin uzunlamasına, daha sonra enlemesine kesilir ve kutu biçimi verilir. Yapılacak lokumun türüne göre içine fındık, şamfıstığı, badem vb. kuru yemişler, meyve usareleri, susam, sakız vb. de konabilir. Lokum malzemesini ikiye bölüp arasına kaymak yayıp keserek şekillendirdikten sonra hindistancevizi talaşına bulayarak; içine gıda maddelerine özgü boya ya da esans katarak yapılanları da vardır.
—Tar Lokumun OsmanlI imparatorluğu sınırları içinde XVII. yy.'dan başlayarak yaygınlaştığı tahmin edilmektedir. Kısa sürede en çok aranan şekerleme türleri arasına giren lokum, XVIII. yy.'da bir İngiliz gezgin tarafından Avrupa'ya götürüldü ve türk lokumu adıyla tanındı. Lokum yapımı ve satışında Hacı Bekir firmasının ünü XVIII. yy.'dan itibaren yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da yaygınlaştı. Lokum bugün de çok aranan şekerleme türlerindendir.
1. Krem tartar, nitrik asit ya da tartarik asitten biriyle kestirilmiş şeker şurubunun nişastayla kaynatılmasıyla hazırlanan, yumuşak, kutu biçimli şekerleme. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
—Şekere. Hacı lokumu-HACI. || Kuş lokumu — KUŞLOKUMU.
—ANSİKL. Lokum, şeker şurubu kestirildikten sonra içine ağır ağır nişasta ekleyip koyu ağda kıvamında pişirilerek hazırlanır. Bu karışım bir süre soğutulduktan sonra her yanına pudra şekeri serpilerek ilkin uzunlamasına, daha sonra enlemesine kesilir ve kutu biçimi verilir. Yapılacak lokumun türüne göre içine fındık, şamfıstığı, badem vb. kuru yemişler, meyve usareleri, susam, sakız vb. de konabilir. Lokum malzemesini ikiye bölüp arasına kaymak yayıp keserek şekillendirdikten sonra hindistancevizi talaşına bulayarak; içine gıda maddelerine özgü boya ya da esans katarak yapılanları da vardır.
—Tar Lokumun OsmanlI imparatorluğu sınırları içinde XVII. yy.'dan başlayarak yaygınlaştığı tahmin edilmektedir. Kısa sürede en çok aranan şekerleme türleri arasına giren lokum, XVIII. yy.'da bir İngiliz gezgin tarafından Avrupa'ya götürüldü ve türk lokumu adıyla tanındı. Lokum yapımı ve satışında Hacı Bekir firmasının ünü XVIII. yy.'dan itibaren yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da yaygınlaştı. Lokum bugün de çok aranan şekerleme türlerindendir.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Lokum Nedir?
