Arama

Karışım Nedir?

Güncelleme: 27 Şubat 2016 Gösterim: 895 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KARIŞIM a.
1. Karıştırmak, değişik maddeleri bir araya getirmek, bir bütün halinde birleştirmek eylemi: Bir karışım hazırlamak. Su ve şarap karışımı. Renk karışımı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Karıştırılarak elde edilen madde: Yeşil, maviyle sarının karışımıdır. Homojen bir karışım elde etmek için şişeyi iyice sallamak. Pamuklu-sentetik karışımı bir kumaş.
3. Değişik yapıdaki şeyleri
ya da insanları aynı yerde bir araya getirmek eylemi; bir arada bulunma, aynı bütün içinde kaynaşma durumu: Bölgedeki evler, eskiyle yeni mimarinin bir karışımıdır.
4. Değişik kökenli insanlar sözkbnusuysa birbirine karışma durumu; melez, kırma olma; değişik ırkların, cinslerin birleşmesi: Irkların karışımı. Bu köpek birkaç cinsin karışımıdır.

—Denizbil. Karışım katsayısı, iç sürtünmeler, ısı iletimi ya da çözünmüş maddelerin yayılması sonucunda meydana gelen türbülanslı molekül alış verişi ölçüsünü niteleyen sayı.

—Eczc. Miksiyonla elde edilen sıvı ilaç.

—Fiza kim. Pek çok cismin aralarında kimyasal bir tepkime olmadan bir arada bulunması. (Bir karışıma, örneğin gaz karışımı gibi tek evreli olduğunda homojen, çok evreli olduğunda heterojen denir) || Gaz kanşımı yasası, DALTON YASASl'nın eşanlamlısı.

—Isıbil. Karışımla derişim, PÜSKÜRTMEKLE DERİşiM'in eşanlamlısı.

—Isıl mot. Karışım hazırlama, hava karışımı hazırlama eylemi; karbüratörde patlamalı motoru besleyen tutuşabilir ve yanabilir gaz karışımının oluşumu. (Bk. ansiki, böl.) || Karışım hazırlamak, bir yakıtı tutuşabileceği oranda havayla karıştırmak. || Fakir karışım, bir motorda kullanılan gaz karışımı; içindeki yakıt ağırlığının hava ağırlığına oranı 1/14,5 düzenindeki optimum orandan oldukça düşüktür (Bk. ansikl. böl.) || Yakıt-hava karışımı, patlamalı motorlarda kullanılan hava ve yakıttan oluşan yanabilir karışım. || Zengin karışım, içindeki yakıt ağırlığının hava ağırlığına oranının optimum orandan yüksek ya da buna yakın olduğu gaz karışımı.

—Meteorol. Karışım oranı, bir kilogram kuru havada bulunan su buharı gramı.

—Polim. Ana karışım, pigment ya da boyarmaddelerin, renklendirilecek plastik malzeme ile bağdaşan makromoleküllü bir malzeme içinde yüksek yoğunlukta dağılımı. (Ana çözeltinin kullanımı, boyar- maddelerin dağılımını kolaylaştırır; bu da bitmiş gerece çok yüksek bir renk homojenliği sağlar.)

—Ruhbil. Bir süreç gelişirken araya bir başka sürecin girmesi. || Bellek alanında, bir gerecin belleğe yerleştirilmesinin, bir başka gerecin belleğe yerleştirilmesi ya da bellekte korunması üzerindeki, genel olarak olumsuz etkisi. Olumsuz etkiye uğrayan gereç, belleğe daha önce sunulmuşsa gerietkili karışım,daha sonra sunulmuşsa ilerietkili karışım sözkonusudur. (Karışım genellikle unutkanlığın en büyük nedeni olarak düşünülür. Etki olumluysa daha çok değiştirim 'den söz edilir.)

—Tarım. İki ya da daha çok sayıda basit ya da kompoze gübrenin karıştırılmasıyla elde edilen karışık gübre. || Ot karışımı, yem üretimi için buğdaygillerle baklagillerin ya da yalnız baklagillerden birkaçının birlikte ekilmesi. (Bk. ansikl. böl.) |) Tahıl karışımı, kötü ürün rizikosunu azaltmak ve ortamdan en iyi şekilde yararlanmak için birkaç tahılın birlikte ekilmesi. (Bk. ansikl. böl.)

—Teknol. Gravürcüler ve seramikçiler tarafından kullanılan çeşitli sıva ve ürünlere verilen ad.

—Termodin. Karışım entropisi, değişik iki gazın (ya da sıvının) karışım entropisi ile bunların aynı sıcaklık ve basınç koşullarında ayrı oldukları zamanki entropilerin toplamı arasındaki fark. (Bu pozitif karışım entropisi bir bölmeyle ayrılmış iki ayrı gazın, bölme ortadan kaldırılınca karıştığını ve karıştıktan sonra termodinamiğin ikinci yasasına göre dış etki olmaksızın ayrılamayacağını göstermektedir.) || Karışım yöntemi, ısıölçümde kullanılan ve başlangıçta farklı sıcaklıklara sahip iki cisim arasında bir araya getirilmeleri halinde oluşan ısı aktarmasını ölçmeye dayanan yöntem.

—ANSİKL. Isıl mot. Karışım hazırlama. Otomobil karbüratörlerinde başlangıçta yalama ya da çarpmayla hazırlanan karışım, günümüzde püskürtmeyle ya da karıştığı atmosfer havasıyla yakıt jetinin emil
mesiyle sağlanır. Benzinin (heptan olarak kabul edilen) yanma denklemi C7H16+1102 - 7C02+8H20 tam yanma elde etmek amacıyla içinde hava ve benzin karıştırılan kuramsal oranın hesaplanmasını sağlar. Kuramsal olarak değer 1 kg benzin yakmak için 15,3 kg havadır, ama gerçek değer 20 kg havaya (hacimsel olarak 15,3 m3) yaklaşır.
Benzinin uçması bir soğuma oluşturur. Bu da özellikle az uçucu bir yakıt kullanıldığında karbüratörü ısıtmayı zorunlu kılar. Bu ısıtma, egzosu ya da ısınmış suyu karbüratör yakınında dolaştırarak elde edilir.

• Zengin karışım. Çok fazla benzin içerir. Yayıcının şeklini değiştererek ve daha büyük çaplı bir karbüratör memesi seçerek elde edilen bu karışım maksimum güç sağlar; ama karışımın tam olarak yanmaması tüketimi artırır ve tortuyla kaplanan silindir kapaklarını tıkar Aşırı zengin bir karışım motorun aksamasına yol açar. Fakir karışım normalin altında bir benzin oranından oluşur. Aşırı fakir karışım motoru ısıtır ve ateşlemede güçlükler yaratır (alevin karbüratöre dönmesi).

• Fakir karışım.
Bir motorun fakir karışımlarla çalışması kuramsal açıdan yakıt tüketiminin azalmasında etkili bir yöntemdir. Ancak bu yöntem, bir yandan motoru, yerel ısınmaları göz önünde bulundurarak koşullandırmayı, diğer yandan da hava /benzin ayarını, motor için zararlı olan fakirlik sınırının kesinlikle üzerinde tutmayı gerektirir. Bu nedenle “fakir" beslemede karışım bileşimi ve ateşleme zamanı elektronik olarak ayarlanır.

—Tarım. Tane elde etmek için tahılların karışım halinde ekilmesi eskiden büyük bir önem taşırdı. Tarım tekniklerinin gelişmesi ve bitkilerin yetişme devrelerinin daha iyi denetlenmesi sayesinde artık bu çeşit ekime pek gerek kalmadı. Eskiden çeşitli tahılların ikişer ikişer birleştirilmesiyle çok sayıda tahıl karışımı yapılıyordu.
—buğday-çavdar karışımı;
—buğday-kışlık arpa karışımı;
—çavdar-yulaf karışımı;
—arpa-yulaf karışımı.

Tahıl ve baklagil karışımları da pek çoktu.

—yulaf-mercimek karışımı;
—yulaf-fiğ karışımı;
—yulaf-bakla, mercimek ya da bezelye karışımı;
—buğday-fiğ ya da çavdar-fiğ karışımı.
Karışım yalnız baklagillerle de olabilirdi: bakla-fiğ, bakla-mercimek, bazen yulaf ya da bezelye.
Bir baklagil bitkisi ile bir ya da daha çok buğdaygil bitkisinin karışımı bugün de sık uygulanmaktadır, çünkü bu iki tip bitki arasında yararlı bir tamamlayıcılık vardır: baklagiller toprakta havanın azotunu biriktirir, buğdaygiller de biriken azottan yararlanır. Bitki karışımları geçici çayırlarda geniş çapta uygulanmaktadır. Böyle bir karışım yalnızca ortamdan en iyi şekilde yararlanmayı sağlamakla kalmaz, elde edilen hayvan yemi de hayvanlar için zengin bir besin oluşturur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
karışım

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Birden çok şeyin karıştırılmasıyla elde edilen veya ortaya çıkan şey.
2 . kimya İki veya daha çok maddenin kimyasal tepkimeye girmeden bir araya gelmesi, mahlût.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
karışım ingilizcesi
  • mixture, mix, admixture, blend
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

16 Mart 2014 / agah Cevaplanmış
16 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
21 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
11 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Kimya
24 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış