Arama

Bono Nedir?

Güncelleme: 19 Kasım 2016 Gösterim: 1.155 Cevap: 2
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
29 Şubat 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
BONO İt. buono
MsXLabs.org & TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. huk. Belirli bir sürenin sonunda, belirli bir paranın, belirli bir kimseye ödeneceğini belirten senet, emre muharrer senet.
2. Belirli miktar paranın, belirli bir vade sonunda ödeneceğini gösteren, üzerinde düzenleme yeri veya ödeme yeri ifadelerinden en az birinin bulunduğu bir yıldan kısa vadeli borç senedi. krş. adi senet, tahvil.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
bono ingilizcesi
  • bond, bill, certificate of indebtedness.
  • – kýrdýrmak to discount a bond, sell it before maturity.

Sponsorlu Bağlantılar
SİLENTİUM EST AURUM
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
19 Kasım 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  bono44.jpg
Gösterim: 267
Boyut:  35.3 KB

Bono

, bir kimseye ya da onun göstereceği kişiye belirli bir tutarı ödeme yükümlülüğünü içeren kambiyo senedi. Piyasadaki ticari işlemlerde bir ödeme ve kredi aracı olarak kullanılır. Bononun geçerli olabilmesi için senet metninde bono ya da emre muharrer senet sözcüğü, eğer yabancı dilde yazılmışsa o dilde bononun karşılığı olan sözcük, kayıtsız şartsız bir bedel ödeme vaadi, vade (ödeme tarihi), ödeme yeri, alacaklının ad ve soyadı, senedin düzenlenme tarihi ve yeri, senedi düzenleyenin (borçlunun) imzası bulunmalıdır.

Bu koşulların bazıları zorunlu, bazıları da yasaca varsayılan kayıtlardır. Vade öngörülmemişse bono görüldüğünde ödenir. Görüldüğünde ödenecek bono ödenmediği zaman, ödememe protestosu çekilerek sorumlulara rücu edilir. Bonoda ödeme yeri belirtilmemişse, senedin düzenlendiği yer ödeme yeri sayılır. Bono hamiline ya da üçüncü kişinin hesabına düzenlenemez; düzenleyenin emrine yazılamaz. Elinde bono bulunan kişi, alacağının hukuksal nedenini kanıtlamak zorunda değildir.

Bono, öteki emre yazılı senetler gibi ciro ve teslim yoluyla devredilebilir. Bu işlemle bonoyu devreden kişi ödeme yükümlülüğü altına girer. Bir bonoyu vadesi dolmadan değerinin altında paraya çevirmeye “bono kırdırmak” denir. Ticaret Kanunu’nun 690. maddesinde, bononun niteliğine aykırı düşmedikçe, poliçeye ilişkin hükümlerin bono için de uygulanacağı belirtilmiştir.

Devletin nakit gereksinimini karşılamak için çıkardığı kısa vadeli bonolara “hazine bonosu” denir. Türkiye’deki uygulamada hazine bonoları bütçe yasasıyla verilen yetkiye dayanılarak ve en çok bir yıl vadeli olarak çıkarılır. Hazine bonolarına ilişkin bütün işlemler her türlü vergi ve resimden bağışıktır. Türkiye’de devletin ve özel şirketlerin ödünç para almak için çıkardığı faizli ve vadeli borç senetlerine tahvil denir.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica
🌘 🚀

Benzer Konular

15 Mart 2013 / wolfmann Taslak Konular