Arama

Atlama Nedir?

Güncelleme: 13 Ocak 2017 Gösterim: 1.412 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Ocak 2017       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

ATLAMA

Ad:  Atlama Nedir.jpg
Gösterim: 437
Boyut:  35.5 KB

1. Atlamak eylemi. Sporun atlamaya dayalı türlerini belirtir: Yüksek atlama. Paraşütle atlama. Bir şeyi atlama taşı yapmak, daha iyisine, yükseğine erişmek için bir durumu, bir yeri vb. araç olarak kullanmak: Milletvekilliğine seçilebilmek için belediye başkanlığını atlama taşı yapmıştı.
Sponsorlu Bağlantılar

—Ask. Bir uçaktan, personeli ya da gereçleri atma harekâtı. Atlama bölgesi, uçaktan atılan paraşütçülerin indiği arazi.

—Ciltç. Atlama şiraze, formaya dikilmeden, yalnızca yapıştırılarak yapılan, süs niteliğinde şiraze. (ŞİRAZE.) Gazete. Bir basın organının, özellikle bir gazetenin, önemli bir haberi, başka basın organlarıyla aynı zamanda yayımlayamaması durumu.

—Havc. Atlama alanı, paraşütçülerin inmek zorunda olduğu işaretli toprak parçası. Atlama kulesi, paraşütçü eğitiminde yararlanılan kule. (paraşütçünün çantası, kule boyunca sarkan eğik çelik halatlara bağlıdır ve yere düşüş hızıyla buradan kayar.) Serbest atlama, serbest düşüşle inen bir paraşütçünün, istediği yükseltide paraşüt çantasına bağlı ipi çekerek kubbenin açılmasına kumanda etmesini sağlayan atlayış. Otomatik atlama, paraşütü uçağa bağlayan kayışın gerilerek kubbenin otomatik açılışını sağladıktan sonra kopma tekniğine dayanan atlayış. (Bu teknik yalnızca askeri paraşütçülükte toplu atlayışta, sivil paraşütçülükte ise eğitim atlayışlarında uygulanır.)

—Matbaac. Gözden kaçan bir sözcüğün, bir tümcenin ya da bir pasajın yol açtığı dizgi yanlışı. Atlama işareti, atlama olduğunu belirtmek için, düzeltmenin prova baskısı üzerinde kullandığı (0) işareti. Oy. Atlama bacak oyunu, bir çocuk oyunu. Yere oturmuş iki çocuğun ayakları ve yumruklarıyla oluşturdukları engelden atlayarak oynanır. Atlayamayan ebe olur, oturanlardan birinin yerine geçer. (AYAK HOPLAMACA da denir.) Atlama oyunu, birdirbire benzer bir çocuk oyunu.

—Ûrg. Birbirine bitişik olmayan ilmek sıralarını birleştiren iplik parçası.

—Ruhbil. Bir deneğin, bir test sorusunu yanıtsız bırakması.

—Saatç. Atlama adımı, çarklı bir eşapman sisteminde dişlerden her birinin kurtulma sırasında katettiği aralık. Saraç. Atlama dikiş, saraçların kaburgadan birleştirmede uyguladıkları, ince ham deriyle sararak dikme yöntemi, Spor. Atlama beygirinde gerçekleştirilen jimnastik çalışması. Yarışmaların bir bölümünü oluşturan atletizm yarışı. (Atlamalar, yüksek atlama, uzun atlama, üç adım atlama ve sırıkla atlama olarak dörde ayrılır.) Atlama beygiri, kulplu beygire benzeyen jimnastik aleti. (Jimnastiktiler koşarak hız aldıktan sonra, atlama beygirinden destek alarak bir atlama yaparlar.) Atlama yeri, suya dalmak için kullanılan tramplen ya da sahanlık. (Yarışmalarda tramplen 1 ya da 3 m yüksekliğindedir; atlanılan suyun derinliği de en az 3,80 m ya da 4 m'dir. Kule atlayışlarında yükseklik 5, 7,50 ya da 10 m'dir; atlanılan suyun derinliğinin de 4, 4,50 ya da 5 m olması zorunludur.) Kayakla atlama, 70 ya da 90 m'lik tramplenlerde yapılan ve yalnız erkek sporcuların katıldığı kuzey kayağı. Değerlendirme, erişilen uzunluk ve stile göre yapılır.

Sırıkla atlama SIRIK. Uzun atlama - UZUN. Üç adım atlama, uzunlamasına yapılan üç atlamadan oluşan atletizm yarışması. (Atlamacı önce tek ayağı üzerinde sıçrar, sonra sıçrayarak bir adım daha atar ve sonunda iki ayağı üzerine kum havuzuna düşer.) Yüksek atlama, dikmeler üzerine yatay bir biçimde konulan çubuk üzerinden atlayarak, mümkün olduğu kadar yükseğe ulaşmaya dayanan, atletizm yarışması. (Yarışmacılar hız almalarını sağlayan birkaç adımdan sonra, bir ayakları üzerine dayalı bir sıçrama yapmak ve çubuğu düşürmeden geçmek zorundadırlar. Yüksek atlama stilleri çok çeşitlidir; bugün en çok kullanılanlar karın üstü atlama ve fasbury flop'dur. Bugün için ulaşılan en iyi dereceler erkeklerde 2,36 m, kadınlarda ise 2,02 m'dir.)

—Tekst. Bir file, bir el işi ya da bir dikişte boş kalmış ilmik ya da düğüm. Bir kumaşın armür raporunda bağlantı noktalarının kayması. Atkı atlaması, atkı ipliğinin bir bölümünün yan yana birkaç çözgü ipliğinin üzerinden atlaması. Çözgü atlaması, çözgü ipliğinin bir bölümünün aralıksız birçok atık ipliğinin üzerinden atlaması.

—ANSİKL.Oy.Ebe seçilen, ellerini dizlerine koyup eğilir. Sıradaki koşarak gelip sırtına biner ve uzunca bir tekerleme söyler. Tekerleme bitene değin alttaki doğrulup sırtındakini yere atamazsa, ikinci oyuncu da sırtına biner. Atarsa düşen ebe olur, alta yatar.
Org. Atlama, bir sıranın örülmesi sırasında bir ya da birkaç bitişik iğnenin işlem dışı kalmasıyla elde edilir (alma ilmekli örgü). Atkı ilmekli örgülerde, atlama, birbirinden az çok uzak iğneleri birleştiren "ters atkı" ile yapılır. Atlamaları yalnız bir yüzünde belli olan örgüler taranarak, bunların yumuşak ve sıcak bir görünüm kazanması sağlanabilir. Atlama, enine esnemeyi azalttığından, giysilerin çabuk deforme olmamasını sağlar ve torbalanmayı önler. Çok uzun olan ve yüzeyde görünen atlamalar, "kaçık" kusurları oluşturabilir.

MsXLabs.org & Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Ekim 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Kasım 2011 / _KleopatrA_ Spor
8 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap