Arama

Pergel Nedir?

Güncelleme: 11 Şubat 2016 Gösterim: 20.389 Cevap: 4
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
23 Kasım 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Pergel

Sponsorlu Bağlantılar
200px Cyrkiel RB1-pergel03pergel

Pergel


Pergel, birbirine üstten eklenmiş iki koldan meydana gelen, çember çizmeye ve küçük mesafeleri ölçmeye yarayan alet. Pergel, geometri şekillerinin çiziminde kullanıldığı gibi çeşitli meslek dallarında da ölçü aleti olarak kullanılmaktadır. Küçük doğru parçaları ve açılar arasındaki mesafeler de pergellerle ölçülür. Çember veya çember yayları çizmek vasıtasıyla çözülen problemler vardır. Böyle problemlere cetvel ve pergelle çözülebilir problemler denir. Cetvele lüzum kalmadan yalnız pergel yardımıyla çizilen düzlem geometriye de pergel geometrisi denmektedir.
Açıların ikiye bölünmesi, bir eşkenar üçgen, düzgün beşgen, on ve on beş kenarlı vb. çokgenlerin çizilmesi cetvel ve pergelle çözülebilen problemlere, herhangi bir açının üçe bölünmesi, çemberin herhangi bir sayıda eşit parçaya bölünmesi, cetvel ve pergelle çözülemeyen geometrik problemlere misaldir.

Pergel çeşitleri ve kullanıldığı yerler

Ölçek pergeliBu pergeller bir kolludur. Genellikle harita çalışmalarında kullanılır. Elips pergeliBu pergeller elips çiziminde kullanılır. Yaylı pergelBuna nokta pergeli de denir. Uçları yay üzerine yerleştirilmiştir. Şapkacı pergeliBuna eskiden Fes Pergeli denilirdi. Daha sonra şapka pergeli ismini aldı. Sabit pergelUçları sabit ve iki kolu vardır. Tomrukların çaplarını ölçmede kullanılır. Taşçı pergeliBirer uçlarının birbirine eklendiği, diğer uçları ise sivri demirlerle bittiği, iki cetvelden ibarettir. Taş ustaları bu pergeli dik çıkmada ve ayrıntıları çizmede kullanırlar. Uzunluk pergeliİki basit koldan meydana gelen, daire çiziminde kullanılan pergellerdir. Nokta pergeliÇok küçük çemberleri çizmede kullanılır. Şehadet ve başparmak arasında tutularak döndürülen bir üst sap yardımıyla kullanılır ve çizimler yapılır. Oran pergeliDiğer pergellere benzeyen, fakat kollar yerine taksimatlı cetvelleri bulunan ölçü aleti. Üç kollu pergelHeykeltraşçılıkla uğraşan sanatkarlar, yapmak istedikleri resimlerin ölçüsünü ve uzunluklarını aktarmada kullanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Mayıs 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Pergel

Sponsorlu Bağlantılar
1.mat. Yay veya çember çizmekte ve ölçmekte kullanılan araç, yayçizer.
2.Asmanın budanacak çubukları.
3. Bir takımyıldızı.

TDK, Türk Dil Kurumu

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pergel
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Çember ya da daire çizmek için kullanılan bir araç. Tepe noktasında birleşen açılır kapanır iki koldan oluşur. Kollardan birinin ucu sivri, öbürünün ucu ise kullanıma bağlı olacak biçimde boş bırakılır. Bu boşluğa uygun bir kalem ucu takılabilir. Sivri uç, dairenin merkezi olmak üzere kağıda batırılıp öteki uç yarıçap kadar açılır ve sivri ucun etrafında döndürülerek çizim yapılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PERGEL a. (fars. pergâl).
1. Bir uçlarından eklemli iki koldan oluşan ve çember çizmeye ya da uzunlukları taşımaya yarayan çizim ya da ölçme aleti.
2. Pergelleri açmak, geniş adımlarla yürümek (arg.).

—inş. Taşçı pergeli, uçlarında sivri birer demir bulunan ve stereotomi ayrıntılarını yere çizmeye yarayan demir ya da ağaç büyük cetvel.

—Masonl. Masonlukta çeşitli anlamları olan simge. (Kutsal kitapları [Kuran, Tevrat ve İncil)] ve Gönye ile birlikte üç “Büyük Işık’tan biridir.)

—Saraç. Deri şeridini istenen kalınlıkta çizip kesmekte kullanılan, her iki kol ucu sivri alet.

—Seram. Pergel çekmek, tabak kenarla rını pergelle çizmek. (Kütahya çini atölyelerinde pergel kullanımı 1935’te başladı.) |j Pergele getirmek, çarkta çamurun yalpalamasını, sağa sola vurmasını önlemek.

—Tek. res. ve Mak. san. Elips pergeli, elips çizmeye yarayan alet. || Oran pergeli, kollarının yerine derecelendirilmiş yassı cetveller takılmış pergel. || Ölçek pergeli menteşenin yerini kollar boyunca hareket eden bir düğmenin aldığı dört sivri uçlu pergel. (Kolların göreli uzunluğu aynı oranda değiştirilerek verilen boyutlarla istenilen ölçüde orantılı uzunluklar elde edilebilir.) |j Taşıma pergeli, iki kolu da sivri bir uçla biten ve uzunlukları taşımaya yarayan pergel. || Üçeşbölme pergeli, bir açıyı üç eşit parçaya bölmeye yarayan alet. |j Yaylı pergel, sivri ucu bir yay üzerine takılmış olan nokta pergeli.

Kaynak: Büyük Larousse
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
11 Şubat 2016       Mesaj #5
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Pergel, çeşitli çaplarda daire çizmeye yarayan markalama aletidir. Genelde okullarda ve sanayide kullanılır. Yapılacak işin niteliğine göre değişik şekil ve tiplerde üretilir. Daire çizmek için kullanılan en basit el aletidir. İki kolu vardır ve bu kollar birbirine hareket edebilecek şekilde bağlıdır. Bu kolların uçlarından biri çizici uç, diğeride merkezleme ucudur. Çizici uç kullanım yerine göre sivri metal uç olabildiği gibi tepeşir ve kalem gibi elemanlar takılarak da kullanılabilir.

Sac markalama gibi sanayide kullanımına değinirsek;

Öncelikle daire çizilecek yerin merkezi bulunarak nokta ile işaretlenir.
Pergelin çizici ucuna uygun çizici(kalem, tepeşir, metal uç gibi) takılır.
Çizilecek dairenin yarı çapı belirlenir.
Yarı çap ölçüsü için; pergelin çizici ucuyla merkezleme ucu arasındaki ölçü metre, cetvel gibi ölçüm aletiyle ölçülür ve gerektiği kadar pergel açılır.
Pergelin daha fazla açılıp kapanmaması için üzerindeki sabitleme mandalı veya somunu sıkılır.
Nokta ile işaretlenen yere merkezleme ucu yerleştirilir ve çizici uç merkez etrafında tam tur çevrilir.
İstenilen çapta daire çizilmiş olur.

Benzer Konular

3 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük
12 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri