Arama

Parke Nedir?

Güncelleme: 28 Kasım 2015 Gösterim: 2.041 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
1 . Konut, iş yeri vb. yerlerin tabanını döşemek için çeşitli boyutlarda, ince, uzunca tahta parçalarının veya yapay malzemenin belirli bir düzene göre yerleştirilmesiyle yapılan döşeme.
2 . Bu döşemede kullanılan, aynı boydaki küçük tahta parçası.
Sponsorlu Bağlantılar
3 . Parke taşı.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
10 Aralık 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Parke - Parke Nedir - Parke Hakkında
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları günümüz yapım işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde, orman ürünlerinin kullanımında çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle geleneksel masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler olarak adlandırılan parke türleri kullanılır.

Laminat parke

Laminat, matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda reçine emdirilmesi sureti ile elde edilen kaplama levhalarıdır. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da adlandırılır. Emprenyeleme melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir.
Laminat parke, laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir. Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Laminat parke yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez.
Laminat parkeler ucuz fiyatları ve uygulamalarının kolay ve hızlı olması nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan parke türüdür. Yer kaplaması olarak fiyatına göre en iyi üründür.

Lamine parke

Lamine parke, ahşap malzemenin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sureti ile üretilir. Lamine parkeler genellikle üç katmandan oluşur. 5-10 mm kalınlıktaki iki ağaç tabakası ve 2-5 mm kalınlıktaki parke yapmaya uygun nitelikteki ahşaptan tabaka damarları birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır.
Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler montaj işlemi sonrasında herhangi bir düzeltme veya cilalama işlemi gerektirmezler.
Lamine parkenin, laminat parkeden farkı şudur; laminat parkede arada MDF kullanılır, lamine parkede ise aradaki malzeme ahşaptır. Lamine parke, laminat parkeden bu yüzden daha pahalıdır.

Masif Parke

Geleneksel ilk kullanılan parke türüdür. Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 15-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında, dayanıklılık açısından meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Geleneksel parke "masif parke" olarak adlandırılır.
Uygulamada, 20x60x300 mm gibi boyutlardaki masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, tutkal ve zımpara talaşı karışımı ile ek yerleri ve boşluklar doldurulur, kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.
Masif parke, uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre pahalıdır. Kullanıldıkça zamanla parkeler arası boşluklar oluşur, kabarmalar olur ve parlaklıkları kaybolur. Bunları özel aletlerle tekrardan zımpara yaptırılarak ve cila yapılarak onarım yapılabilir. Yalnız bu işlemler aşırı pahalıdır, hem kullanışlı olmadığından hemde pahalı onarım maliyetlerinden dolayı günümüzde tercih edilmemektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PARKE a. (fr. parquet). Düzenli bir biçimde, yan yana yerleştirilerek bir iç mekânın döşeme kaplamasını oluşturan, düzgün yüzeyli, dar, uzun ahşap parça; bu parçalarla oluşturulmuş döşeme. (Bk. ansikl. böl. inş.)

—Bayınd. Parke taşı, genellikle yol kaplamasında kullanılan, sert taş ya da beton kübik öğe. || Mozaik parke - MOZAİK. || Standart parke, standart boyutlarda (kenar uzunluğu 14-20 cm olsşı küp) kesilmiş, kumtaşı, granit ya da porfir parke taşı. || Yapay parke, kolayca yan yana getirilmelerini sağlayan geometrik biçimler verilen ve özellikle taşıtların park ed Idiği alanların zeminlerine döşenen beton parke taşı.

—Bors. Borsa acentalarının, müşteril srinden aldıkları emirleri yerine getirmek üzere bir araya toplandıkları ayrı, ancak ner kesçe görülebilir yer. || Aynı piyasada iş gören tüm borsa acentalarının oluşturduğu topluluk.

—Camc. Cam parke, haddeleme yoluyla ya da herhangi bir yöntemle elde edilen ve haddeden çıktığı gibi ya da perdahlandıktan sora piyasaya sürülen, oldukça kalın (10-25 mm) yassı cam. (inşaat sanayisinde cam parkeler, ışık geçiren döşeme ya da yüzeyler yapmak için kullanılır. Boyalı da olabilen bu camlar; çağdaş vitraycılıkta, çimento ya da sentetik reçinelerle bir araya getirilerek kullanılmaktadır.)

♦ sıf. Parkeden yapılmış döşeme yol vb. için kullanılır.

—Bayınd. Parke yol, yan yana dizilmiş parke taşlarından ya da yapay bloklardan oluşan taşıyıcı yüzey. (Bk. ansikl. böl)

—ANSİKL. Bayınd. XII. yy.'da Avrupa'nın büyük kentlerinde yapılan ilk parke yollar, bir kum katmanı üzerine yerleştirilmiş küp biçiminde büyük taşlardan oluşuyordu. Daha sonra, parke yol yapımında ahşap da kullanıldıysa da yüzeyi çok çabuk kayganlaştığı için bundan vazgeçildi. Camlaştırılmış ve bitümlü kil parke taşları da ufalandıkları için rağbet görmedi. Gerçek anlamda parte yol kumtaşı, arkoz, granit, bazalt, porfir gibi taşlarla yapılandır.
Standart parke taşlarla yapılan yollarda, taşlar birbirine koşut olarak kum bir döşek üzerine dizilir, tokmakla vurularak yerleştirilir, yalnız kumla ya da hidrokarbon- lu bir bağlayıcıyla karıştınlmış kumla derzlenir. Parke taşları trafik etkisiyle düzensiz bir biçimde gömülürse, çeşitli onarımlara başvurmak gerekir. Mozaik parke yollar, ince bir kum katmanıyla kaplanmış beton bir taban üzerine yelpaze biçiminde yuvarlak sıralar oluşturularak yerleştirilir. Derzler sert taş kırıklarıyla doldurulur ve bir bitüm emülsiyonu serilerek hafif bir silindir geçirilir.

—inş. Geleneksel parke, meşe, çam, köknar, gürgen, kestane gibi ağaçlardan standart boyutlarda üretilmiş lamalardan oluşur (ortalama boy 0,50 m - 0,80 m, en az genişlik 0,04 m, kalınlık 22 mm); bu lamalar kısa (baş) ve uzun (yan yüzey) kenarları boyunca açılmış zıvana ve lambalarla birleştirilir Lamalar, 26 mm kalınlığındaki ham parçaların (parke taslağı), dört- işlem makinesinde işlenmesi, kabul edilmiş ticari boyutlardan birine uygun olarak kesilmesi ve uçlarına lamba açılmasıyla oluşturulur. Lamalar çeşitli düzenlemelere göre kördöşemeye ya da doğrudan doğruya kadranlar üzerine yerleştirilip çakılır: İngiliz parkesinde lamalar kadranlara diktir ve dizilişlerine ve kadrolarla bağlantılarına göre şerit modeli, düz model, kesme taş modeli gibi adlarla anılan türleri vardır; macar parkesinde, lamalar kadranlar üzerine 45°’lik açılar oluşturacak biçimde ve gönyeburun birleştirmeyle dizilir; balıksırtı parkede, düzenleme aynıdır, ama, lamalar biri ötekine dik gelecek biçimde yerleştirilir. Bölmeli parke, farklı ağaçlardan lamaları içerir.
Modern parkeler çok çeşitlidir ve sürekli geliştirilmektedir. Yaklaşık 100x25 cm'lik bir dikdörtgen oluşturacak biçimde bir araya getirilen ve kadranlar ya da bitüm üzerine döşenen lamalarla önüretimli panolar da gerçekleştirilir. Mozaik parkede, 5,8 mm kalınlığındaki lamalar (genellikle meşe, gürgen, kimi zaman kestane ağacı ya da tropikal ağaçlar) yan yana düzenlenip bir kâğıt üzerine yapıştırılır. Parkeler, ses yalıtımı sağlayan bir gereç katmanı da içerebilir. Bunlar, özenli bir biçimde tesviye edilmiş döşeme plağı ya da çimento şap üzerine özel bir tutkalla yapıştırılır.


Kaynak: Büyük Larousse