Arama

Şadırvan Nedir?

Güncelleme: 5 Nisan 2016 Gösterim: 16.688 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz:
"Eski cami yıkıldığı hâlde, onun şadırvan avlusu, olduğu gibi yerinde kalmış."- Y. K. Beyatlı.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şadırvan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Üzeri kubbeli ya da açık su haznesidir. Genellikle cami avlularında bulunur. Çevresindeki musluklardan ya da ortasındaki fıskiyeden bol su akar. Aptes alınması amacıyla yapılan şadırvanlar kare, daire ya da çokgen plânlıdır. Üstleri geniş saçaklı bir damla örtülü olup çevrelerinde tahtadan oturma yerleri vardır.

theMira
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
5 Nisan 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
ŞADIRVAN

sadirvan resimleri 9

Şadırvan
etrafındaki çok sayıda musluktan abdest almak için ekseriya cami avlusunda yapılan çeşme. Genellikle mermerden olan duvarları dörtgen, altıgen, sekizgen veya çokgen şeklinde yapılırdı. Cami avlularında, medreselerde yapılan, devamlı suyu akan şadırvanların üstü çadır şeklinde bir kubbeyle örtülürdü. Bu kubbe abdest alanları yağmur ve güneşten korumak için dışarı doğru taşardı. Suyun toplandığı hazne kısmı suyun kirlenmemesi için süslü mermer taşlar veya demir parmaklıklarla korunurdu. Muslukların karşılarına rahatça abdest almak için sabit oturaklar yapılır, suyun sıçramaması için de havuz etrafında derince yalaklar açılırdı.

Şadırvanların Türk-İslam mimarisinde önemli bir yeri vardır. ait oldukları cami mimarisi üslubunda yapılan şadırvanların Anadolu'da birbirinden güzel örnekleri vardır. Sivas Gök Medresedeki şadırvan (1270), Fatih Camii avlusundaki şadırvan (1470), Edirne Selimiye Camii avlusundaki şadırvan, Bursa Ulu Cami içindeki şadırvan, Konya Mevlana Dergahı avlusundaki şadırvan sanat değeri ve tarihi kıymeti çok olanların en önemlileridir.

Rehber Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

30 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap