Arama

Günlük Nedir? (Sözlük)

Güncelleme: 13 Ocak 2017 Gösterim: 29.041 Cevap: 4
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
11 Aralık 2007       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi

GÜNLÜK

Ad:  günlük.JPG
Gösterim: 268
Boyut:  17.7 KB

1. O günkü, yaşanan güne ait şey için kullanılır; Günlük yumurta.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Her gün yapılan, her gün yinelenen şey için kullanılır: Günlük işler. Günlük program.
3. Her gün yayımlanan; gündelik: Günlük gazete.
4. Say. sıf. + günlük, belirtilen sayıda günü kapsayan şey için kullanılır: On günlük geziye çıkıyoruz iki günlük işimiz kaldı; yaşı günle belirtilen canlı için kullanılır: Kırk günlük bebek. On günlük civciv.
5.
  • Günlük güneşlik, açık, bol ışıklı hava ya da yer için kullanılır: Burası günlük güneşlik, yağmur da yok, soğuk da
  • Günlük yaşam, en çok yinelenen yönü açısından ele alınan her günkü yaşam.
—Anayas. huk. Günlük işler, istifa eden hükümetin, yeni hükümet göreve başlayana kadar kamu hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla yürüttüğü, siyasal niteliği olmayan işler.

—Astrol. Güneşin doğuşuyla batışı arasında gerçekleşen doğum için kullanılır, ll Bir gök cisminin günlük yayı, gök cisminin bir günde aştığı yolun, ufkun üzerinde kalan bölümü (Çoğunlukla, güneş ya da ay evi denecek yerde, yanlışlıkla gece ya da gündüz gökevı terimleri kullanılmaktadır. Ne var ki bu kavram gündüz-gece ölçütünden doğmamıştır.)

—Bors. Acenta günlük defteri, borsa acentalarının ya da memurlarının menkul kıymetler borsasında yerine getirmekle yükümlü oldukları alış ve satış emirlerini gösteren fişlerin tümü.

—Esk Rom. Günlük belgeler, Roma yaşamına ilişkin olayları içeren raporlar. (Sezar’ın emriyle. Ada diurna populi Romanı adıyla Ada senatusta [senato oturumlarını içeren raporlar] aynı zamanda tutulmaya başlandı.)

—Gökbıl. Günlük devinim, göğün Yer çevresindeki görünen günlük dönme devinimi (Gerçekte Yer in dönme deviniminden kaynaklanır)

—Güz sant Günlük yaşam resmi, aile yaşamının ya da toplumsal yaşamın günlük bir kesitinden görüntüler sergileyen resim türü.

—Muhs. ve Tic. Günlük defter, işlemlerin tarih sırasına göre, boşluk ya da açık bı rakmadan, kenar çizgisi dışına taşmadan kayda geçirildiği belge. (Eşanl. YEVMİYE DEFTERİ.)

—Tar. Günlük tarih, olayları meydana geldikçe, günü gününe ele alan tarih.

—Tiyat. Günlük yaşam tiyatrosu, çok değişik tiyatro eğilimlerini bir araya getiren başlık, saçma tiyatrosuna tepki olarak gelişen ve yalnızca tarihle Igilenen tiyatro anlayışına karşı çıkan bu eğilimlerin ortak noktası, tiyatro kurgusunda günlük yaşama yeniden yer vermek istemeleridir (Günlük yaşam tiyatrosu çoğu zaman aşırı gerçekçi, kimi zaman eleştireldir, natüralizmin çekimine de kapıldığı olur. Fransa’da, Mıchel Deutsch [doğm. 1948, birçok yapıtının yanı sıra Tentramement du Champion avant la course], Jacçues Lassalle [doğm 1936, Avis de recherche], Jean-Paul Wenzel [doğm. 1948, les incertains] gibi yazarlar tarafından temsil edilmektedir.)

♦ a.
1. Günü gününe tutulan anı, günce, muhtıra.
2. Bir gün için ödenen para, ücret; gündelik: Bir aracı, günlüğü yirmi bm liradan kiralamak.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2017 19:27
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ocak 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÜNLÜK
—Ed. Kişisel yaşamın olaylarının, heyecanlarının, duygularının, düşüncelerinin yazıldığı günlük notlar (Eşanl. GÜNCE JURNAL, RUZNAME )
Sponsorlu Bağlantılar

—ANSİKL Ed Günlük ya tam anlamıyla özel, ya da fıkra tipindedir. Hesap ve akıl defterinin bir tür uzantısıyken Montaıgne tarafından değerlendirildi, XVIII. yy.’da önem kazandı ve romantizmin önde gelen biçimlerinden biri oldu. Hem "benciliğin” yazınsal uygulaması (Gide), hem de düşünsel gelişmenin belirlenmesi (Tolstoy) olarak varlığını sürdürdü. Kimi zaman Defoe'nun A Journal ol the Plague Year adlı yapıtı gibi gazetecilik edebiyatının öncüsü olarak açık belge görüntüsü aldı ve birçok gezi günlüğüyle sürdü. "Kadın" anlatımından ayrılamayan (Dorothy Wordsworth, Anais Nın, Virginia Woolf’un günlükleri) günlük XIX yy.'da, Constant, Amıel, Maurice ve Eugenie de Guerin ile kendini sergilemek isteyen bir öznellik türüdür. Goncourt kardeşlerin günlüğü, Paris’in siyaset ve sanat çevrelerinin titiz bir gözlemim içerir, aynı zamanda estetin bir patolojisidir Kierkegaard, insan ilişkilerinin kaypaklığını, tümel ile tekil arasındaki alışverişleri dile getirebilen bu türe saygınlığını tezandırdı.

Günlük, türk edebiyatı için yeni bir tür dür. ilk örneklerinden biri, Direktör Âli Bey in Hindistan’a yaptığı yolculuğu konu edinen Seyahat jurnalidir (1898) Atatürk' ün yaşamının bazı dönemleriyle ilgili günlük notları Anafartalar muharebatına ait tarihçe (1943), Atatürk’ün hatıra defteri (1972), Karlsbad hatıraları (1983) kitaplarındadır. Şair Nigâr Hanım’ın 20 defter tutan günlüğünün bir bölümü Hayatımın hikâyesi (1959) adıyla yayımlandı. Ömer Seyfettin’in günlüğünün günümüze ulaşan bölümünde (Tahir Alangu, Ömer Seyfettin [1968]), subay olarak Balkanlar'da bulunduğu dönemin olayları konu edinilir. Ataç (Günce [1968]), Fethi Naci (Eleştiri günlüğü [1986]) gibi yazarların günlükleri çoğunlukla, günü gününe yazılmış eleştiri notları niteliği gösterir; kimi yazarlarsa günlük yaşamlarını, izlenimlerini, bireyselliklerini öne çıkartırlar (Salah Birsel: Kuşları örtünmek [1976], Hacivat günlüğü [1981], Yaşlılık günlüğü [1986]). Günlük genellikle başka türlerde ürün veren yazarların izlenimlerini, gözlemlerini özgürse sergiledikleri bir yan alan niteliğindedir (Oktay Akbal: Yeryüzü korkusu [1974], Geçmişin kuşları [1979], ilhan Berk: Elyazılarına vuruyor güneş [1983], Tomris Gündökümü 75 [1977], Sesler, yüzler ve sokaklar [1981], Günlerin tortusu [1985]). Muzaffer Buyrukçu güncelerinde (Arkası yarın [1976], Sıcak ilişkiler [1982]) çağdaşı yazarların günlük yaşamlarına, davranış ve düşüncelerine ayrıntılar sergileyerek tanıklık etti. Burhan Arpad bir dizi gezi kitabında günce biçiminden yararlandı (Uçuş günlüğü [1959], Gezi günlüğü [1962], Avusturya günlüğü [1963]).

—Gökbil. Yer’in kendi çevresindeki dönme devinimi doğru yönde, günlük devinimi ise geri yönde gerçekleşir. Ekvatoral koordinatlar ile yıldız zamanı tanımı, kutuplar çizgisi çevresinde düzgün bir hızla gerçekleşen günlük devinime sıkı sıkıya bağlıdır.

—Güz. sant. Günlük yaşam resmi. XVIII. yy.’a kadar tarihsel ya da dinsel temalı resmin dışındaki her türde etkinliği, günlük yaşamı ve törelerini konu edinen resim türü. Bu anlamıyla, XVII. yy.'da büyük gelişme gösterdi. Daha önce yaşlı Bruegel’ de izlenen flaman (Brouwer) ve hollanda (Steen) farfaracılığı, öte yandan Caravag- gıo'nun ve bazı İtalyan ya da İtalya’ya yerleşmiş ressamların (örneğin kabasaba, pitoresk görüntüler sergileyen R van Laer) gerçekçiliğinin bu olguda payı olmuştur. Le Nainlerle, Vermeer ve R De Hoogh’yla sadeleşen ve insancıllaşan, XVIII. yy.’da VVatteau, Boucher ya da Longhi'yle kibar ve şık bir görünüm kazanan bu tür, Hogarth'la, daha sonra da Daumier'yle hicivci bir boyut kazandı.

—Muhs. ve Tic. Ticaret kanunu’na göre, tacirler, ticari işlemlerini günü gününe kayda geçirdikleri bir günlük defteri tutmak zorundadırlar. Uygulamada, tacir bir alım defteri, bir satış defteri, bir ödeme defteri, bir genel defter ve bir envanter defteri tutar. Günlük defterlerinin ve doğrulayıcı belgelerin (faturalar,yazışmalar, bordrolar vb.) on yıl saklanması gerekir.

Günlük defteri terimi, defter ya da bir kayıt üzerinde açılmış ya da yapraklar, fişler üzerine tutulmuş hesapların tümü anlamında kullanılır. Kopya ederek kayda geçirme yöntemleri, hesapların ciltli kayıtlar içinde tutulmasının bırakılmasını ve daha kullanışlı, kavramsal sıralamaya daha uygun olan hesap fişlerinin defterin yerine geçmesini gerektirmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ocak 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÜNLÜK
1. Sıcak ülkelerde yetişen bazı ağaçların kabuğundan elde edilen ve hekimlikte kullanılan reçine. (Bk. ansikl. böl.)
2. Günlük ağacının, genellikle dinsel törenlerde tütsü için yakılan kabuk ya da reçinesi. (Bk. ansikl. böl. Tar.)
3. Günlük ağacı, reçinenin çıkarıldığı ağaçların ortak adı.

—ANSİKL. iki çeşit günlük vardır: akgünlük ve karagünlük. Akgünlük boswelia türlerinin (Kuzey Afrika’da S. Carteri ve 8. frereana; Hindistan'da 8. serrata) kabuğu çizilerek akan sütün sertleşmesiyle oluşur. Alkolde çözünür; suyla ezildiği zaman süt renkli bir emülsiyon verir. Parlak bir alev, hoş kokulu ve beyaz renkli bir duman vererek yanar. Hippokrates döneminden beri bilinen bir eczadır. Hap olarak kuvvet ve peklik verici, yatıştırıcı, idrar artırıcı, âdetsöktürücü, romatizma ağrılarını dindirıcı olarak kullanılır.

Karagünlük sığla ağacının, sığla yağı elde edildikten sonra geriye kalan kabuklarıdır. Dumanı antiseptik etki yapar; tapınaklarda tütsü olarak kullanılır. Türkiye’nin ihraç ürünlerindendir.

—Tar. Antikçağ boyunca, hemen hemen tüm kültlerde, tanrıların ya da kutsallaştırılan kralların onuruna günlük kullanıldı. Kudüs tapınağımda koku sunağı vardı ve burada her gün günlük yakılırdı. Kıyım döneminde, hıristiyanların, tanrılara sunak olarak günlük yakmaları zorunlu tutuluyordu. Başlangıçta, hıristiyanların günlükten nefret etmesi bu durumla açıklanır ama, hıristiyanlık güçlenip de görkemli törenler yapmaya başlayınca (IV. yy.) Kilise de günlüğü benimsedi
Günlük dumanı, duaların göğe yükselişini simgeliyordu (Vahiy, VIII, 3-4) ve kokusuysa şeytanın kükürt kokusuna karşı çıkıyordu. Son yüzyıllarda, kesin kurallara göre kullanılan günlük, artık kilise törelerinde serbestçe kullanılmaktadır. Günlük çoğu kez mirra ve aselbent gibi ağaçların reçineleriyle karıştırılarak yakılır. İslamlıkta günlük yakmak geleneği bulunmamakla birlikte, evlerde mevlit okunurken günlük yakılması uygulamasına rastlanmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ocak 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

günlük (I.) -ğü


sıfat
1 .O günkü, o günle ilgili.
2 .Üzerinden gün geçmiş veya geçecek:
"On günlük çocuk. Sekiz günlük gezi."- .
3 .Her gün yapılan, her gün yayımlanan, her gün çıkan:
"Günlük gazete."- .
4 .isim Günü gününe tutulan hatıra, günce, muhtıra.
5 . isim, edebiyat Günü gününe tutulan anı yazısı veya bu yazıları içine alan eser, günce.

Birleşik Sözler
  • günlük defter
  • günlük güneşlik
  • günlük konuşma

günlük (II.) -ğü


isim
Tütsü için kullanılan bir çeşit ağaç sakızı.
"Evin içinde günlük kokusu, papaz uluması bizim için yıkımdır."- H. R. Gürpınar.

Birleşik Sözler
  • günlük ağacı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ocak 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
günlük ingilizcesi
1. incense (obtained from the storax tree).
2. frankincense, gumthus, olibanum.

– ağacı
1. storax tree.
2. frankincense tree.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Mart 2006 / Misafir Bilgisayar
10 Kasım 2015 / Miriel Edebiyat
8 Aralık 2007 / Demir YumruK X-Sözlük
10 Kasım 2015 / NeutralizeR X-Sözlük