Arama

Zımpara Nedir?

Güncelleme: 18 Mart 2016 Gösterim: 17.776 Cevap: 2
we come one - avatarı
we come one
Ziyaretçi
29 Aralık 2007       Mesaj #1
we come one - avatarı
Ziyaretçi
Zımpara :
1) Orta ile ince taneli, belirli bir istikamet göstermeyen, nadir olarak şistik veya tabakamsı görünümde, siyah, koyu gri, korund tanelerini muhtevi, önemli miktarda manyetit, nadir olarak hematit, yer yer irice taneli porfirik korund ihtiva eden kayaç.
Sponsorlu Bağlantılar
2) Metamorf boksit.
3) Metal, tahta zımpara ve daha başka maddelerin yüzünü aşındırıp düzeltmeye va parlatmaya yarayan üstüne zımpara tozu yapıştırılmış kalın kağıt veya bez.
4) Zımpara kağıdı.
Literatürde Türk, Yunan mendirek ve Amerikan tipi olmak üzere 3 tip zımpara taşı kaydedilmiştir. Her tip zımparanın aşındırma özelliği, içindeki aluminyum okside bağlıdır. Mineralojik olarak zımpara 3 ayrı isim altında tanımlanır :
1- Mormas (gerçek) zımpara; (Korundum, manyetit veya hematit içerir) genellikle kırmızımsı - siyah renkte
2- Spinel zımpara : Spinel (Magnezyum alimunyum oksit)+ korund (Aluminyum oksit)+ manyetit (demir oksit) içerir. (Belirgin olarak spinel içerir, korundum bulunmayabilir.)
3- Feldispatik zımpara : Bu tür, spinel zımparaya benzemekle birlikte % 30-50 oranında plajioklas (triklinal sistemde kristallenen feldispatların bir grubu) içermektedir.
Zımpara taşı çok sert olduğundan toz halinde aşındırıcı ; bileyi taşı olarak da taşları kuruk suyu kanalı ve eşiği ve madenleri cilalamakta kullanılır. Ayrıca zımparadan yüksek alüminalı çimento yapımında yararlanılır. Piyasada satılan ufalayıcıların çoğu zımparadan yapılır pompaj rezervuarlı santraller ve bunların %3'ünü zımpara kağıdı ve bezi teşkil eder.


Ad:  zımpara.jpg
Gösterim: 1572
Boyut:  69.5 KB


Son düzenleyen Safi; 18 Mart 2016 23:20
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZIMPARA a. (fars. sumpâre'den).
1. Mi- ner. Bileşiminde çok sert alümin kristalleri bulunan ve aşındırıcı olarak kullanılan kayaç. (Zımpara koyu renklidir, sertliği bileşimindeki demir oksit miktarıyla ters orantılı olarak değişir.) [Bk. ansikl. böl ]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Zımpara kâğıdı.
3. Zımparalama işlemi: Kaplamalar zımparadan çıkmadı.

—Aşındc. Zımpara bandı, bez ya da kâğıt bir taşıyıcı üzerine uygulanmış aşındırıcıların kullanım biçimlerinden biri; taşıyıcı malzemenin uçları üst üste bindirilmeden, bir yapıştırıcı yardımıyla sıkıca birbirlerine eklenerek sonsuz bir bant elde edilir. (Zımpara bandı, genellikle devindirici makaralarla tahrik edilir. Örneğin camların keskin kenarlarını pahlamada kullanılır.) || Zımpara kâğıdı, yüzeyi çakmaktaşı tozuyla kaplanmış, aşındırıcı olarak kullanılan kâğıt.

—işlem. Zımpara taşı, yüzlerinden biri üzerinde çalışan ve düzlemsel yüzeyleri düzeltmede, kullanılan taşlama -taşı.

—Kâğ. san. Zımpara kâğıdı, zımpara tozuyla sıvanmış ve polisajda kullanılan kâ- ğ't.

—Mak. san. Zımpara motoru, temel olarak iki yatağın taşıdığı yatay bir milden oluşan ve ortasından geçen bir kasnak sistemiyle ya da bir elektrik motoruyla döndürülen, iki ucunda ya taşlama taşları ya da keçe, pamuk vb.'den diskler taşıyan küçük boyutlu takım tezgâhı. || Zımpara tezgâhı, aşındırıcı bir taşlama taşını tahrik eden ve gerekli güvenlik düzeneklerini (koruyucular, parça destekleri ve maksimum değeri devir / dakika ya da met- re/saniye olarak yapımcı firma tarafından belirtilmesi ve makine tanıtım levhasına yazılması zorunlu olan hız ayar düzeneği) içeren takım tezgâhı.

—Marangl. Zımpara makinesi, ahşap yüzeyleri zımparalamada kullanılan makine. (Bk. ansikl. böl.)

—Müo. Zımpara tozu, perdah makinelerinin taşlarından dökülen ve kurutulduktan sonra zımparanın kullanıldığı işlerde kullanılan zımparayla karışık madde.

—Orm. san. Zımpara freze, tahta işlemede kullanılan ve profili karmaşık bir silme veren özel freze.

—Tekst. Zımpara makinesi, dokumaları zımparalamada kullanılan makine. (Girişte, dokumayı iyice germeyi ve büyük bir hızla dönen, zımpara kaplı bir silindire temas ettirmeyi sağlayan birçok silindirden oluşur. Daha sonra dokuma, zımparalama sırasında oluşan döküntüleri temizleyen bir fırçadan geçer.)

—ANSİKL. Marang. Zımpara makinelerinin birçok türü vardır. Genellikle geniş yüzeyli tablaları perdahlamada kullanılan bant zımpara makineleri'nde zımpara bandı biri sabit diğeri gerdirme düzenli iki kasnak çevresinde döner. Zımparalanacak parça sonsuz bir yüzeyle mekanik olarak kasnaklar altına getirilir Diskli zımpara makinesi genellikle masif parça başlarını değişik açılarda zımparalamada kullanılır. Bu makinelerde zımparalanacak parça diskin yanağı ya da bir yüzeyi üzerine tespit edilir; bu durumda parça elle itilir. Silindir zımpara makinesi eğmeçli parçaları zımparalamada kullanılır, makine miline değişik çaplarda metal, sert ağaç ya da kauçuktan silindirler takılabilir. Çalışma sırasında zımparanın yalnız bir yerinden aşınmaması ve iş parçasını yakmaması için silindir kendi ekseni boyunca aşağı yukarı salınım yapar. El zımpara makinesi normal zımpara makineleriyle yapılması mümkün olmayan işlerde kullanılır. Diskli ve bantlı el zımpara makineleri daha çok kalın talaş kaldırmayı gerektiren doğrama ve parke zımparalama işlerinde, titreşimli el zımpara makineleriyse ince perdah işlemlerinde kullanılır. Sanayide kullanılan otomatik zımparalama makineleri (otomatik baskılı bant zımpara makinesi, silindirli kontak zımpara makinesi, çift taraflı kenar zımpara makinesi) yüzey düzeltmenin yanı sıra parçayı ölçüsüne getirme işlevi de görürler.

—Miner. Zımpara bir başkalaşım kayacıdır ve temelde korindondan oluşur. Toz ya da çeşitli büyüklükte tanecik haline getirilerek taşları (suyla ıslatılarak) ya da metalleri (yağla karıştırılarak) perdahlamada kullanılır. Kâğıt ya da bez üzerine zımpara tozları tutkalla yapıştırılırsa zımpara kâğıdı ya da bezi elde edilir. Zımpara, günümüzde yalnız biley taşı ve taşlama taşı yapımında, toz halindeyken, optik yüzeyleri yontmada, perdahlama ve alıştırma işlemlerinde kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
zımpara
isim, jeoloji (zı'mpara) Farsça
  • Çok sert alümin billûrları kapsayan ve aşındırıcı olarak kullanılan doğal kaya.
Birleşik Sözler
zımpara kâğıdı
zımpara taşı
zımpara tozu
bant zımpara
disk zımpara
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

9 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Mayıs 2011 / kelebek 12345 Soru-Cevap
12 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış
4 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap